Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 46 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 30 Sie 2022 13:08 
Awatar użytkownika

złoty
@Wykus, coś polecasz szczególnie we wschodniej części kraju po zwiedzeniu Krugera i ile czasu najlepiej rezerwować w okolicach parku ?
 Profil Relacje PM off  

Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥 Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥
Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️ Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️
#22 PostWysłany: 30 Sie 2022 13:14 

Loty: 741
Kilometry: 1 291 590
srebrny
Zgadzam sie,ze jazda to bajka. Ale z tyłu glowy trzeba miec, ze niebezpieczenstwa czyhają w najmniej spodziewanych miejscach. Sytuacja sprzed kilku dni, kilka km od Paul Kruger Gate, w biały dzień. Jakieś pojedyncze kamienie na drodze. Ok. Za kilkadziesiąt metrów jeszcze więcej, trzeba było objechać poboczem. Ok, pani spod sklepu przydrożnego się uśmiechnęła i jedziemy. Za zakrętem blokada drogi, palone opony, wyrwane barierki w poprzek drogi. W momencie jak zacząłem zawracać czarni z flaszkami w rękach zaczęli podnosić ręce z kamieniami. Na szczęście trafił w oponę.

Parę dni później okazało się,że ogólnie im źle bo za mało zarabiają i postanowili pokazać na co ich stać. Podobne sytuację podobno są w innych miejscach kraju. Zagadałem do białego pracujacego w firmie logistycznej w JNB I potwierdził,że takie akcje się zdarzają.

Ale poza tym jest zajebiscie, nawet dziś w townshipie na myjkę ręczna wjechałem. Rodzina przerażona

@kostek966 moja trasa poniżej. Aktualnie jestem w Drakensbergu. Na Krugera miałem 2 pelne dni(noclegi w Skukuza i Lower Sabie), widziałem wszystko co trzeba i bez żadnych zorganizowanych safari.

RPA
https://goo.gl/maps/WR5u3P9upHvFDAJp9

Ostatnio edytowany przez OSK, 30 Sie 2022 13:28, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.
kostek966 uważa post za pomocny.

#23 PostWysłany: 30 Sie 2022 13:28 

Loty: 103
Kilometry: 268 283
kostek966 napisał(a):
@Wykus, coś polecasz szczególnie we wschodniej części kraju po zwiedzeniu Krugera i ile czasu najlepiej rezerwować w okolicach parku ?

W Parku Krugera miałem zarezerwowane 4 noclegi w jednym miejscu w Hazyview. Jeden dzień na dojazd ogarnięcie, następny dzień Park Krugera, kolejny okoliczne atrakcje jak kanion rzeki, Gosd' Widndow, wodospady, kolejny dzień znowu Park Krugera tylko inny obszar. W pierwszy dzień jak wjechałem do Parku Krugera to stwierdziłem, że jeden dzień wystarczy i spadam, bo tu nie ma żadnych zwierząt:). Ale w godzinach popołudniowych był już wysyp i zrozumiałem magie tego miejsca - można przejechać 20, 30 km i nic a tu nagle wyjeżdżasz za zakrętu i całe stado słoni, zebr, żyraf. Po prostu bajka. Gdyby te zwierzęta były w dużej ilości i wszędzie to zabawa jak w zoo - szybko by się znudziło. A tak to ty szukasz, wypatrujesz i w ten sposób udało nam się w krzakach "upolować" rodzinkę lwów. Na pewno bym wrócił i przejechał jeszcze północną część, gdzie jest więcej ptaków. Po parku robiliśmy od 250 do 300 km dziennie.
 Profil Relacje PM off
kostek966 lubi ten post.
kostek966 uważa post za pomocny.

#24 PostWysłany: 30 Sie 2022 13:32 
Moderator forum
Awatar użytkownika

A gdzie macie/mieliście samochód? Bo widzę, że wygląda to średnio, zwłaszcza opłaty za wjazd do Suazi/Lesotho...

Poza tym incydentem @OSK jak oceniacie bezpieczeństwo ogólnie?
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 30 Sie 2022 13:38 

Loty: 103
Kilometry: 268 283
@OSK my nie mieliśmy żadnej sytuacji 'podbramkowej", oczywiście naczytałem się o bezpieczeństwie w RPA ale po tych dwóch tygodniach byłem tankować paliwo przed wylotem na stacji paliw w środku townshipu. Nic tylko "czarni", handlarze, busy, tłumy ludzi itp. Czułem się już tak w miarę pewnie i bezpiecznie że swobodnie wychodziłem z samochodu z telefonem, portfelem /oczywiście z zachowaniem zdrowego rozsądku:)/ i powiedziałem do żony, że gdybym był w tym miejscu w pierwszy dzień, to bym uciekł, nie zatrzymał się, przekonany, że zaraz mnie ktoś napadnie.
Dodatkowo spotkałem się z tak bardzo dużą ilością życzliwości, zainteresowania tych naprawdę biednych ludzi że byłem w szoku, jeszcze nigdy czegoś takiego nie doświadczyłem, zwłaszcza w tych biedniejszych rejonach, miasteczkach.
Jedna rzecz która starałem się przestrzegać jazdy wieczorem - unikałem bo masa ludzi chodzi po drodze, drogi są nieoświetlone, a dodatkowo jeszcze zwierzęta. A tak to prosta droga, często 50 km nikogo się nie spotkało, trzy kontrole policyjne na zasadzie sprawdzenia ubezpieczenia i prawa jazdy. Ale panowie z radarami pochowani po fosach:)
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 30 Sie 2022 14:25 

Loty: 741
Kilometry: 1 291 590
srebrny
dmirstek napisał(a):
A gdzie macie/mieliście samochód? Bo widzę, że wygląda to średnio, zwłaszcza opłaty za wjazd do Suazi/Lesotho...

Poza tym incydentem @OSK jak oceniacie bezpieczeństwo ogólnie?
Klasa mini w Budget JNB. 1900PLN za 3tyg że zwrotem w CPT. Za permit 500zar za kraj.

Rezerwowałem dobre kilka mcy wcześniej, później tylko drozej.
kostek966 lubi ten post.
dmirstek uważa post za pomocny.

#27 PostWysłany: 30 Sie 2022 15:01 
Awatar użytkownika

Loty: 430
Kilometry: 743 690
niebieski
Pracuję na co dzień z ludźmi z RPA i od czasów covidowych sytuacja w kwestii bezpieczeństwa jest mało stabilna. Wysokie bezrobocie, ludzie niezadowoleni, co i rusz demonstracje, protesty, strajki, cała masa incydentów związanych z bezpieczeństwem.
RPA nigdy nie była uważana za najbezpieczniejszy kraj na świecie, ale w ostatnim czasie z uwagi na niepokoje społeczne jest niestety coraz gorzej i trzeba uważać bardziej niż zwykle.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
dmirstek uważa post za pomocny.

#28 PostWysłany: 18 Wrz 2022 14:43 

HON fly4free
Co do Kapsztadu - od ostatniej wizyty w 2019 nie zauważyłem obecnie żadnych znaczących zmian na gorsze - oczywiście w mieście kręci się trochę bezdomnych (zawsze byli), ale poza tym żadnych incydentów; chodząc na nogach między downtown i V&A nie czułem się niekomfortowo, mimo że wieczorem mijałem różnorodne grupki itp. Nikt nie zaczepia, wszyscy uprzejmi. W nocy (akurat weekend) sporo ludzi chodzi po klubach, więc nawet w centrum da się zauważyć ruch i trochę imprezowiczów na ulicach.
 Profil Relacje PM off
marcino123 uważa post za pomocny.

#29 PostWysłany: 29 Sty 2024 13:48 

Dzień dobry,
mam zaplanowany lot do Johannesburga za 2 tygodnie. Będę w RPA 4 tygodnie. Jak aktualnie wygląda sprawa bezpieczeństwa? Będę mieszkał w domu w Emalahleni i poruszał się tylko w prowincji Mpumalanga.
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 29 Sty 2024 14:43 
Awatar użytkownika

Loty: 430
Kilometry: 743 690
niebieski
Nie dzieje się obecnie nic nadzwyczajnego - oczywiście jak na RPA. Co oznacza że strzelaniny i napady są nadal na porządku dziennym, ale jeśli nie wpakujesz się w kłopoty na własne życzenie, to prawdopodobieństwo, że coś złego Cię spotka jest znikome.
W rejonie w którym będziesz obowiązują planowe wyłączenia prądu (load shedding), więc jeśli miejsce w którym będziesz mieszkał nie ma generatora, to może to sprawiać kłopoty.
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 29 Sty 2024 15:28 

Loty: 31
Kilometry: 89 760
niebieski
Biorąc pod uwagę, że Emalahleni to stolica carjackingu w RPA, trochę mnie dziwi wybór lokalizacji. Kruger i Graskop (z okolicą) są bezpieczne.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
trocha uważa post za pomocny.

#32 PostWysłany: 29 Sty 2024 15:52 

Mam tam wujka u którego będę mieszkał i więcej czytam mam obawy. Wujek jeździ Isuzu i nie jest on na liście rabusiów. Opowiadał mi trochę, ale mam wrażenie, że się zatrzymał w czasie i opowiada, że w Polsce jest niebezpieczne i nikt po ulicy nie chodzi. Mogę prosić o jakieś wskazówki, będę wdzięczny. Jak najlepiej płacić bo zamierzam wziąć trochę gotówki.
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 29 Sty 2024 15:57 
Awatar użytkownika

Loty: 238
Kilometry: 642 982
niebieski
snooka napisał(a):
Biorąc pod uwagę, że Emalahleni to stolica carjackingu w RPA, trochę mnie dziwi wybór lokalizacji. Kruger i Graskop (z okolicą) są bezpieczne.

Graskop tak ale już przejazd w pobliżu Hazyview nam odradzano. Numbi Gate nawet nie braliśmy pod uwagę biorąc pod uwagę sytuację z 2022 r. ale odpuściliśmy też Phabeni i jechaliśmy wyżej przez Orpen.
trocha lubi ten post.
trocha uważa post za pomocny.

#34 PostWysłany: 30 Sty 2024 12:15 
Moderator forum
Awatar użytkownika

To skoro masz tam wujka, to najwięcej Ci opowie nt bezpieczeństwa, z pierwszej ręki.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#35 PostWysłany: 30 Sty 2024 16:15 

Tak, trochę z nim rozmawiałem w niedzielę. Podczas rozmowy około wieczora mówił, że u niego na osiedlu się strzelają. Zapytałem czy często słyszy strzały to odpowiedział mniej więcej co pół roku. Napisałem, bo chciałem się dowiedzieć jak to wygląda z perspektywy forumowiczów. Mam nadzieję, że nie będę świadkiem złych sytuacji. Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 10 Kwi 2024 14:14 
Awatar użytkownika

Loty: 219
Kilometry: 597 248
srebrny
Jeśli chodzi o nas - 16 dni w RPA z czego 5 w okolicach Krugera (sam park + Graskop + nocleg niedaleko lotniska JNB).

Nie spotkały nas żadne dziwne/niebezpieczne sytuacje. Napisałbym wręcz, że było bardziej bezpiecznie niż w niektórych miastach w USA... ;)
Okolice Kapsztadu (Simonstad czy Camps Bay w których mieliśmy po 2 noclegi) - wydawały się bezpieczne nawet po zmroku; sam Kapsztad (kolejne 2 noce) również.
Byliśmy nawet na 1h w Pretorii przy Union Building, gdzie jest świetny widok na stolicę - ta okolica również sprawiała wrażenie bezpiecznej (mnóstwo rodzin z dziećmi przy pomniku Mandeli, ludzie z drogimi lustrzankami zawieszonymi na szyjach; przy budynku Unii stała policja co zrozumiałe).

W Johannesburgu chodziliśmy chwilę po Constitution Hill, gdzie wydaje się, że również policja stale patroluje. Jedyny dyskomfort czułem, gdy jeździliśmy fotografować murale w Joburgu bo Moja ma od dawna takie małe hobby gdziekolwiek jedziemy ;) Odradzam jeżdżenie po centrum bo tam prawie nie działa sygnalizacja świetlna a dodatkowo jest mnóstwo dziur w jezdni, masakra!

Co do samozwańczych parkingowych o których pisano w wielu miejscach - żadnemu nie zapłaciłem. Za każdym razem po wyjściu z samochodu mówiłem, że nie mam gotówki więc "parkingowy" liczył na nią po powrocie a ja o samochód się nie bałem. Może to mało elegancki sposób ale uznałem, że nie będę ich wspierał w ten sposób. Jedynie w Bo Kaap szajka parkingowych była na mnie mocno wkurzona ale bez konsekwencji ;)

Nie - to że mają kamizelki to nie znaczy, że są oficjalnymi parkingowymi jak ktoś napisał w innym wątku. Takie kamizelki to każdy może kupić w sklepie z kamizelkami... :lol:
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
Zeus uważa post za pomocny.

#37 PostWysłany: 10 Kwi 2024 14:15 
Moderator forum
Awatar użytkownika

@monroe a te kamienie, którymi oberwała szyba?

#38 PostWysłany: 10 Kwi 2024 14:26 
Awatar użytkownika

Loty: 219
Kilometry: 597 248
srebrny
@Gadekk
Bez związku z bezpieczeństwem bo spod kół samochodu przed nami przy prędkości ok. 100km/h ;)
To był fragment drogi, na której nowy asfalt był z tymi małymi kamykami jak czasami w Polsce (nie wiem jak nazywa się ta technologia budowy dróg ;) ).
 Profil Relacje PM off
Gadekk lubi ten post.

#39 PostWysłany: 11 Cze 2024 15:31 

Dzień dobry,
właśnie wróciłem po trzytygodniowym pobycie w RPA. Tydzień Johannesburg i Kruger, tydzień St Lucia i Hluhluve, tydzień Kapsztad. Zainteresowanym służę informacjami w szerokim spektrum (m.in. Dzikie Karty, City Pass Kapsztad, skuteczność Airalo, ceny, etc.). Proszę pytać o konkrety...
 Profil Relacje PM off  

#40 PostWysłany: 11 Cze 2024 15:42 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

A nie lepiej napisać do każdego tematu, żeby łatwiej było na przysłość?
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 46 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość