Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 15 Kwi 2016 16:35 
Awatar użytkownika

złoty
Z racji tego, ze wiele osob odwiedzi RPA w zwiazku z promocja RPA+Tajlandia, napisze co nieco o miejscach do kapieli.

Na wstepie warto zastanowic sie, jaki wplyw na temperature oceanu maja prady morskie.
Tak jak w przypadku slonecznej Portugalii, zachodnie wybrzeze RPA oblewa zimny prad morski - Prad Benguelski.
Jego przeciwienstwem, jest prad morski cieply, wystepujacy w Oceanie Indyjskim - Prad Agulhas. Plynie on wzdluz wschodniego wybrzeza Poludniowej Afryki do Przyladka Dobrej Nadziei, ktory to przyladek jest miejscem zderzenia sie dwoch oceanow - Indyjskiego wlasnie oraz Atlantyckiego (z pradami zimnymi) Zderzenie obu pradow charakteryzuje powstawanie silnych fal, ktore sa skrzetnie wykorzystywane przez rzesze serferow ;)

Jaki wplyw maja prady na temperature wody?
Olbrzymi!

Bedac w Kapsztadzie podczas lata, temperatura wody bedzie wynosic maksymalnie 19 stopni Celsjusza
Bedac w Durbanie, czeka nas mile zaskoczenie, bo mozemy tam, dla odmiany, poczuc ciepelko Oceanu Indyjskiego - do 27 stopni Celsjusza miedzy lutym a marcem.

Podczas poludniowoafrykanskiej zimy, temperatury beda wynosic odpowiednio - 15 stopni dla Kapsztadu i 22 dla Durbanu.

Załączniki:
Komentarz do pliku: Temperatura Oceanu w Durbanie
Durban.jpg
Durban.jpg [ 41.65 KiB | Obejrzany 2541 razy ]
Komentarz do pliku: Temperatura Oceanu w Kapsztadzie
Kapsztad.jpg
Kapsztad.jpg [ 40.71 KiB | Obejrzany 2541 razy ]
RPA.jpg
RPA.jpg [ 77.48 KiB | Obejrzany 2541 razy ]
 Profil Relacje PM off
8 ludzi lubi ten post.
6 ludzi uważa post za pomocny.

Wycieczka na południe Włoch 😎 City break w Kalabrii za 759 PLN (loty + hotel ze śniadaniami) 😍 Wycieczka na południe Włoch 😎 City break w Kalabrii za 759 PLN (loty + hotel ze śniadaniami) 😍
Relaks na Kanarach ☀️🍹7 dni na Gran Canarii w 4* hotelu za 2899 PLN ✈️ Relaks na Kanarach ☀️🍹7 dni na Gran Canarii w 4* hotelu za 2899 PLN ✈️
#2 PostWysłany: 15 Kwi 2016 16:55 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Rekiny preferują ciepłą wodę czy zimną?

#3 PostWysłany: 15 Kwi 2016 17:01 
Awatar użytkownika

złoty
http://www.sharkattackdata.com/place/south_africa

Chyba nie sa tak wybredne jak ludzie ;)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#4 PostWysłany: 15 Kwi 2016 17:29 

niebieski
W lutym próbowałem popływać w Kapsztadzie, jednak udało mi się to tylko w basenie. W oceanie po 2 minutach czułem żyletki na ciele, dopiero w piance było przyjemnie ;)
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 04 Lut 2025 23:03 
Awatar użytkownika

Loty: 497
Kilometry: 731 316
niebieski
Polecam plażę publiczną Long Beach w Simon's Town, mało kolorowych, są służby porządkowe. Tak samo w Fish Hoek. Powietrze dziś +30, woda +25
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 04 Lut 2025 23:21 
Awatar użytkownika

platynowy
O to mnie zaskoczyles. 2 miesiace temu nie dało się nogi włożyć do wody... no ale może w ichnim sierpniu jest lepiej niż w czerwcu....
A poważnie Durban.
Fote juz na forum przemycałem, jest klimatycznie... ale spokojnie i bezpiecznie jest w uMhlanga.
Image
 Profil Relacje PM off
pabien lubi ten post.

#7 PostWysłany: 04 Lut 2025 23:37 
Awatar użytkownika

Loty: 716
Kilometry: 986 186
platynowy
joael napisał(a):
Polecam plażę publiczną Long Beach w Simon's Town, mało kolorowych, są służby porządkowe. Tak samo w Fish Hoek. Powietrze dziś +30, woda +25

Trudno znaleźć na to słowa. Przyjeżdżasz do Afryki i chcesz samych białych widzieć! Słaby kierunek sobie wybrałeś! Totalna aberracja!

W Durbanie plaże są pierwsza klasa, woda super ciepła na pewno tamtejszą wiosną. Są takie jak wrzucił poprzednik, można znaleźć też całkiem ustronne zwłaszcza w północnym Durbanie
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 08 Lut 2025 10:26 
Awatar użytkownika

Loty: 497
Kilometry: 731 316
niebieski
@pabien Miałem ci riposty nie pisać, ale nie mogę... Gdzie ja napisałem że mi to przeszkadza? Wątek gdzie się taplać. Chodziło mi o bezpieczeństwo i temperaturę wody. Także nie dodawaj proszę czegoś, czego nie napisałem. Pleeesss. Nawiasem mówiąc leciałem do RPA na trekking nie plażowanie (bo to mam u siebie we Władku). To taka moja uwaga, bo gdzie nie czytam wątki o RPA, to ludzie piszą o obawach związanych z bezpieczeństwem. Niepotrzebnie. Plaże są bezpieczne. Ogólnie wszędzie gdzie są turyści są służby porządkowe.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 08 Lut 2025 10:48 
Awatar użytkownika

Loty: 716
Kilometry: 986 186
platynowy
joael napisał(a):
Polecam plażę publiczną Long Beach w Simon's Town, mało kolorowych ...

Odwołałem się tylko do tego co napisałeś Jako pierwszą zaletę wymieniłeś małą ilość osób o innym niż Twój (przed sezonem) kolor skóry.

Jeśli wpis nie miał podłoża rasistowskiego, to tylko Ty możesz o tym wiedzieć, czytający już nie bardzo.

Mogę jeszcze dodać, że tam gdzie nie ma turystów i nie ma służb porządkowych też bywa bezpiecznie, a nawet wybitnie bezpiecznie - także na plaży.

Bywa też odwrotnie. Absolutnie każdy mówił mi, że CBD w Joburgu, a zwłaszcza jego północna część to miejsce, gdzie w nocy się nie chodzi, część mówiła, że w dzień także, co wziąłem pod uwagę, jednak nie zrezygnowałem ze spacerów

Poza tym chodzenie tam, gdzie nie ma turystów to w RPA ciekawe doświadczenie, bowiem spotkani mieszkańcy w znaczącej części biorą cię za miejscowego
 Profil Relacje PM off
monroe lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości