Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 192 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10  Następna
Autor Wiadomość
#161 PostWysłany: 26 Sty 2024 13:26 
Awatar użytkownika

Loty: 219
Kilometry: 597 248
srebrny
Dzięki za rady.

Słyszałem, że ta Pretoria d... nie urywa ;) pisząc bardzo ogólnie ale będąc w jakimś kraju zawsze staramy się chociażby zobaczyć stolicę (wiem, że mają 3 ale ta chyba "najważniejsza"). Dlatego przydałaby się na parę godzin...

@kostek966
Czemu uważasz, że kanion na początek to lepszy pomysł? Faktycznie wystarczy 1 dzień i tak jak pisze @abernacka lepiej poświęcić więcej czasu na Garden Route?
 Profil Relacje PM off  

🚨Ferie w karaibskim LUKSUSIE ✨Loty i 5⭐ hotel w Meksyku za 3323 PLN 🤯🌴 🚨Ferie w karaibskim LUKSUSIE ✨Loty i 5⭐ hotel w Meksyku za 3323 PLN 🤯🌴
Słońce, plaża i all inclusive 🌴☀️ Tydzień w 4* hotelu w Turcji od 2299 PLN 🏖️ Słońce, plaża i all inclusive 🌴☀️ Tydzień w 4* hotelu w Turcji od 2299 PLN 🏖️
#162 PostWysłany: 26 Sty 2024 13:54 
Awatar użytkownika

Loty: 238
Kilometry: 642 982
niebieski
Na sam kanion wystarczy jeden dzień bo tam jest parę punktów widokowych, które szybko obskoczysz. Widziałem też opcję, że można zjechać na dół ale droga jest podobno średnia. Jadąc dalej na południowy-zachód (w stronę Gór Mglistych) jest sporo wodospadów więc jeśli chcecie się też wszędzie zatrzymywać to dojdzie do tego drugi dzień. W okolicy jest też hippo Jessica (oraz Sean) - dwa hipopotamy, które można karmić z ręki więc jeśli jest to dla was jakaś atrakcja to także warto wstąpić.
2 ludzi lubi ten post.
trocha uważa post za pomocny.

#163 PostWysłany: 26 Sty 2024 14:05 

Loty: 61
Kilometry: 104 650
@monrore - też bym zaczął od Kanionu Rzeki Blyde (cały dzień przejazd z punktami widokowymi). Dalej: My nocleg mieliśmy w mieście Phalaborwa (mniej więcej na wysokości środka Parku). To był strzal w dziesiątkę, bo w 2 dni (od świtu do zmierzchu), zjechaliśmy w "dół" Parku, widząc wszystlo co chcieliśmy (drugi nocleg też poza Parkiem w Sleep Over Orpen Gate (polecamy! Są na bookingu). Wyjazd bramą Malalane i nocleg w tym miasteczku.
Podsumowując ja bym zrobił to tak:
1 dzień - przejazd w okolice startu na Blyde Kanion
2 dzień Kanion
3,4 dzień Kruger
5 dojazd do JNB (400 km) i lot
wywal zdecydowanie tą Pretorię i dołóź więcej Garden Route
Na Garden Route jest multum atrakcji, można jechać i tydzień do CPT. Polecam nocleg w Plettenberg Bay, czy Knysna, Hermanus, lub Gansbaai (rekiny), jest jeszcze ciekawy Przylądek Igielny, który wiele osób pomija. No i wjeżdzając od tej strony możesz od razu zrobić winnice z 1 czy 2 noclegami. Później sam Kapsztad to 3 pełne dni, a Przylądek Dobrej Nadziei i pingwiny 2 kolejne.
Spędziliśmy w RPA 2,5 tyg i przejechaliśmy 4 tyś km, ale do Pretorii nie zawitaliśmy :) Jak masz jakieś pytania, to wal śmiało :) Zakochałem się w tym kraju! :)
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
monroe uważa post za pomocny.

#164 PostWysłany: 26 Sty 2024 14:21 

niebieski
Od momentu lądowania w PE plan jest tak ogólny, że ciężko coś więcej pomóc. Napisz konkretniej co tam planujesz.
 Profil Relacje PM off
trocha lubi ten post.
trocha uważa post za pomocny.

#165 PostWysłany: 26 Sty 2024 16:08 
Awatar użytkownika

złoty
Tak jak napisał @Rafał Marschall, nic dodać nic ująć, odebrałem auto rano, po drodze w jakimś miasteczku, w mallu karta sim, obiad, zakupy na drugi dzień i po południu wylądowaliśmy w hotelu ok 20-30 km od kanionu, następnego dnia od rana kilka punktów widokowych, 3 siostry, kanion, potem wodospady i wylądowaliśmy w graskop, fajne 2 knajpki z dziczyzną, a potem Kruger i nocleg w sukuzie wokół której najwięcej zwierząt, następnie na południe i przed wyjazdem w madalane zobaczyliśmy w bocznych grawelach nosorożce i to nie raz, chyba najprostsza droga bez cofania i objeżdżania, później byliśmy jeszcze w górach pod najwyższym wodospadem tugela i góry golden gate jeśli dobrze pamiętam, potem można albo na drogę garden route albo do joburga
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
monroe uważa post za pomocny.

#166 PostWysłany: 26 Sty 2024 18:30 
Awatar użytkownika

Loty: 219
Kilometry: 597 248
srebrny
@kumkwat_kwiat
Wiem, że plan ogólny ale musi być jakiś zarys pod kątem noclegów czy lotów. Po Waszych sugestiach:
- 1 dzień: przylot do Johannesburga przed południem. Wypożyczenie samochodu, dojazd w okolice Kanionu.
- 2 dzień: kanion rzeki Blyde, na koniec dojazd do Krugera
- 3, 4 dzień: Kruger
- 5 dzień: przejazd Pretorii/Johannesburga, wylot do Port Elizabeth, wypożyczenie samochodu.
- 6, 7, 8 dzień: Garden Route od Port Elizabeth do Przylądka
- 9, 10 dzień: Przylądek i pingwiny
- 11, 12, 13, 14 dzień: Kapsztad i okolice
- 15 dzień: powrót popołudniu.

Co nas interesuje? Oczywiście okolice Kapsztadu, sam park Krugera (nigdy nie byliśmy na "safari" więc zwierzęta jak najbardziej), piękne widoki ;)
Generalnie standard bo przez 2 tygodnie niewiele więcej (chyba?) można zobaczyć.

Zastanawiam się jeszcze nad Górami Stołowymi albo Swazilandem ale musiałbym zrezygnować z czegoś powyżej lub też okroić wstępny plan...
 Profil Relacje PM off
Rafał Marschall lubi ten post.

#167 PostWysłany: 26 Sty 2024 19:52 

Loty: 128
Kilometry: 221 261
niebieski
Ja bym pominęła Góry Stołowe bo i tak będzie bardzo intensywnie ;)
A pięknych widoków nie zabraknie :D
monroe lubi ten post.

#168 PostWysłany: 29 Sty 2024 09:40 

Cześć, w maju wybieramy się w 2 osoby do RPA i udało mi się stworzyć dość ciekawy plan podróży:

0.
· Przylot do Kapsztadu późnym wieczorem

1.
· Bo – Kaap
· Company Garden
· Castle of Good Hope
· Table Mountain
· Camps Bay

2.
· Lions Head
· Signal Hill
· Bloubergstrand

3.
· Kirstenbosch Botanical Garden
· Groot Constantia
· Muizenberg

4.
· Cape Penisula

5.
· Cheetah Outreach

6.
· Clarence Drive
· Cape Agulhas
· Wilderness

7.
· Wilderness

8.
· Wilderness
· Wieczorny lot do Johannesburga

9.
· Three Rondavels
· Kruger - Orpen Rest Camp
· Sunset drive

10.
· Morning walk
· Safari
· Sunset drive

11.
· Morning drive
· Powrót do Johannesburga
· Wylot późnym wieczorem

Będę wdzięczny za ocenę i ewentualne porady 😀
 Profil Relacje PM off  

#169 PostWysłany: 29 Sty 2024 09:58 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 569
Kilometry: 1 186 630
Serio lecisz do JNB tylko do Krugera ? W takim razie w sumie nie warto i lepiej zrobić jakieś gry w okolicy CPT

#170 PostWysłany: 29 Sty 2024 10:07 

oskiboski napisał(a):
Serio lecisz do JNB tylko do Krugera ? W takim razie w sumie nie warto i lepiej zrobić jakieś gry w okolicy CPT

Jak kupowałem bilety to multicity AMS-CPT, JNB-AMS było parę stówek tańsze. Poza tym zawsze chciałem zobaczyć Park Krugera.
 Profil Relacje PM off  

#171 PostWysłany: 29 Sty 2024 10:10 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 569
Kilometry: 1 186 630
A to jak masz multicity juz kupione to jasna sprawa. Myslalem,że nie masz nic wtedy nie warto by było :)

#172 PostWysłany: 31 Maj 2024 13:38 

Witam,

czy ktos z Was ma moze jakis sprawdzony plan lub moglby podpowiedziec jak spedzic 9 dni w CapeTown i jego okolicach.
Nie tyle pytam o same atrakcje bo tych informacji jest sporo (oczywiscie dodatkowe podpowiedzi mile widziane), co bardziej o pomysle, jak ulozyc plan.
Mozliwa dwu/trzykrotna zmiana noclegow -myslalem o 2-3 nockach w Simonstad (chyba, ze znacie lepsze/ciekawsze miejsce).
W gre wchodzi oczywiscie wynajem samochodu na kilka dni.
Pomijam Krugera, Drakensberg itp bo to robilem juz kilka lat temu.
Tym razem chcialbym trzymac sie okolic CapeTown.

#173 PostWysłany: 02 Cze 2024 22:47 

niebieski
Constantia, Stellenbosch albo Franschhoek?
Ewentualnie coś bardziej aktywnie i więcej czasu w Cape Point NP i nocleg np. w Olifantsbos Cottage (lub innych miejscach), ale nie wiem na jakiej zasadzie to działa.

Jeśli się to mieści w Twoich "okolicach" i będzie sezon to może Hermanus i Gaansbai?
 Profil Relacje PM off  

#174 PostWysłany: 03 Cze 2024 00:03 
Awatar użytkownika

niebieski
Robiłam 8 dni w okolicach CPT, z tym, że 2dni były na safari, ale skoro byłeś w Krugerze to nie mam z czym startować.
Po safari dojechaliśmy do Przylądka Igielnego i wg mnie warto, mimo że nie jest spektakularny to fajnie zobaczyć miejsce połączenia oceanów i najbardziej wysunięty na południe punkt Afryki. Pojechałabym tam "górą" (może właśnie przez Stellenbosch/Franschoek) i wróciła wybrzeżem (kawałek przed Igielnym tylko się nie da). Po drodze polecam Hermanus, poza wielorybami to przyjemne miasto - robiliśmy mały trekking w rezerwacie Fernkloof z ładnym widokiem na wybrzeże i właśnie tam nocowaliśmy po drodze. Naprawdę polecam jechać drogą nad samym wybrzeżem, bo jest pięknie. Następnie: pingwiny na słynnej Boulders Beach, kolorowe surferskie domki na plaży w Muizenberg, ładna widokowa trasa Chapmans Peak Drive, szeroka plaża Noordhoek. Cape Point NP to na spokojnie cały dzień, jest tam gdzie pochodzić.
W samym Kapsztadzie bez pośpiechu można na 3noce zostać. Obowiązkowo Góra Stołowa (polecam zejść, a nie zjechać, tylko nie India Venster, bo to hardkorowy szlak - "zeszłam, ale jakim kosztem" :lol: chyba że lubisz w górach drabinki, łańcuchy i ekspozycje :D
Co do StoneTown to ładne miasto, ale przez pingwiny dość turystyczne, więc warto sprawdzić jak cenowo tam wyglądają noclegi. My spaliśmy na Hout Bay i było bardzo ok cenowo, wszędzie blisko i spokojna okolica.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
Gadekk uważa post za pomocny.

#175 PostWysłany: 04 Kwi 2025 11:51 

Hej. Będę wdzięczny za ocenę planu podróży na RPA. Jedziemy z nastawieniem na naturę, trekkingi i safari.

D1 - Przylot 8 rano JNB, bierzemy auto, muzeum Apartheidu i podróż pod Blyde river kanion
D2 - Kanion cały dzień (viewpoints i trekkingi) i podróż pod Phalaborwa (północ Krugera)
D3 - Wjazd do Krugera, 1 Camp (Olifants)
D4 - Kruger (Lower Sabie)
D5 - Kruger (Skukuza)
D6 - Kruger do południa, podróż do eswatini i nocleg pod parkiem Hlane
D7 - Park Hlane
D8 - Rezerwat Mbuluzi i Milwane
D9 - Rano przejazd do JNB i wylot do Port Elizabeth
D10,11,12,13 - Garden Route
D14,15,16,17 - Cape Town i Okolice
D18 - Wylot o 5 rano

Odpuszczamy te miejsce z winem pod Cape Town, bo nie pijemy. Zastanawiamy się jeszcze by zostać 1 dzień dłużej w Johanesburgu, ale podobno bardzo niebezpiecznie tam jest.
 Profil Relacje PM off  

#176 PostWysłany: 04 Kwi 2025 17:58 

niebieski
Ja bym spróbował dokleić jakoś Drakensberg (np zamiast 1 dnia na Garden Route i 1 w CPT), tylko nie wiem czy nie musielibyście trochę przekonstruować planu transportowego, np. całość autem z jego zwrotem w CPT.
Zwłaszcza, jeśli lubicie poszwędać się po górach. Można przejść poniekąd na teren Lesotho i popatrzeć z góry na 2gi najwyższy wodospad na świecie.
 Profil Relacje PM off  

#177 PostWysłany: 04 Kwi 2025 18:17 
Awatar użytkownika

złoty
@JaLaTam17 Więcej czasu spędziłbym w Eswatini. Docenicie większą otwartość i gościnność mieszkańców Eswatini, niż RPA. Posiłki również są smaczniejsze. Góry do łażenia mają ładne.

#178 PostWysłany: 16 Kwi 2025 14:18 

Loty: 136
Kilometry: 310 011
Bardzo fajny plan. Ja bym chyba nic nie zmieniał. I tak nie dacie rady zobaczyć wszystkiego za jednym zamachem.

Ja byłem teraz ponad dwa tygdnie tylko w Western Cape i absolutnie się nie nudziliśmy a zabrało kilku dni, żeby wszystko objechać.

Jak będziecie się kręcić w okolicach Kapsztadu to polecam zajrzeć do Babylonstoren https://babylonstoren.com/ Genialne jedzenie, wszystko co podają jest chodowane na, albo w bezpośrednich okolicach farmy.

Drakensberg - absolutnie trzeba. Niesamowite widoki i super trasy trekkingowe. Ale to na następny wyjazd pewne :)

#179 PostWysłany: 22 Lip 2025 15:20 
Awatar użytkownika

Loty: 354
Kilometry: 659 233
niebieski
To i ja wrzucę mój bardzo ramowy plan na 2gą połowę września. Jedyne stałe punkty to loty i noclegi w PN Krugera, reszta elastyczna i wszelkie sugestie aktywnościowo-noclegowo-wegejedzeniowe będą mile widziane.
Rozważamy WildCard (w planie Table Moutain, Boulders beach, Addo, Moutain Zebra, Kruger)

D1 przylot do CPT
D2 CPT, pingwiny na Boulder Beach i okolice
D3 CPT / Table Mountain NP, przylądek Dobrej Nadziei
D4 Winnice (StellenBosch)
D5 Winnice --> Przylądek Igielny
D6 Garden Route D1
D7 Garden Route D2
D8 Moutain Zebra albo Addo NP
D10 Port Elizabeth/Okolice
D11 rano wylot do JHB, jazda w stronę KNP, nocleg po drodze do Blyde Canyon lub w jego okolocy
D12 Blyde River Canon
D13 Kruger NP D1 (Olifants Camp)
D14 Kruger NP D2 (Skukuza)
D15 Kruger NP D3 (Lower Sabie)
D16 Dzień zapasowy - coś po drodze? Jakieś fajne koczowisko na zakończenie? Powrót do JHB może być prosto na lotnisko
D17 wylot z JHB ~ 18:00

#180 PostWysłany: 22 Lip 2025 15:58 

niebieski
To legendarna kawiarnia na sernik albo na mule (albo mule i sernik ;)

https://maps.app.goo.gl/y6FWbLU2bSX2up3u6?g_st=ipc
Kasica88 lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 192 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość