Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 192 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10
Autor Wiadomość
#181 PostWysłany: 22 Lip 2025 16:41 
Awatar użytkownika

złoty
2 dzień jeśli okolice plaż i pingwinów to od razu przylądek, a 3 dzień góra stołowa może być połączona z Constantia, np wejście od tamtej strony i potem winnica/e w Constantia, taki przedsmak przed Stellenbosch
 Profil Relacje PM off
Kasica88 uważa post za pomocny.

Wycieczka na południe Włoch 😎 City break w Kalabrii za 759 PLN (loty + hotel ze śniadaniami) 😍 Wycieczka na południe Włoch 😎 City break w Kalabrii za 759 PLN (loty + hotel ze śniadaniami) 😍
Relaks na Kanarach ☀️🍹7 dni na Gran Canarii w 4* hotelu za 2899 PLN ✈️ Relaks na Kanarach ☀️🍹7 dni na Gran Canarii w 4* hotelu za 2899 PLN ✈️
#182 PostWysłany: 22 Lip 2025 17:16 

Loty: 26
Kilometry: 67 603
srebrny
Polecam Oudsthoorn i bliskie spotkania surykatkami :)

https://www.fiveshymeerkats.co.za/

Niedaleko sa tez fajne jaskinie Cango. Po drodze tam proponuje stop na obiad w Karoo

https://maps.app.goo.gl/6kG7MBPp8kbmJJz76?g_st=ac

Może to być dla was trudne z połączeniem z przyladkiem igielnym, ze wzgledu na odleglosci. My go odpuściliśmy bo brakowało nam 1 dnia. Wolałem surykatki ;).

Dla mnie w twoim planie trochę mało Kapsztadu. To jest super miasto, byliśmy tam 4 dni i trochę nam mało było. Poza tym Góra Stolowa może być przez kilka dni w chmurach. A jak z tych chmur wyjdzie, to kolejka do kolei linowej jest na kilka godzin stania, chyba, że wchodzicie piechotą, to co innego.
 Profil Relacje PM off
Kasica88 lubi ten post.

#183 PostWysłany: 22 Lip 2025 19:38 

Loty: 110
Kilometry: 246 416
Cześć.
Napiszę co My zrobiliśmy - może się przyda:
Byliśmy 3 noce w Plettenberg Bay - świetne miejsce wypadowe na okoliczne atrakcje.
1 dzień - Tsitsikamma National Park + most z bungee (Bloukrans) - sam park w sumie można na 2 dni - ale główne atrakcje można w jeden zaliczyć
2 dzień - Robberg Nature Reserve - świetne szlaki - foki, piękne wydmy. Do tego pojechaliśmy do Knysny (Knysna Heads + Gericke's Point) i obiad w Knysna - ostrygi :)
Jedzenie w Plettenberg - Adi's Kitchen - rewelacja i jakościowa i cenowa.
Następnie pojechaliśmy do Congo Caves ( z przystankiem na plaży Swartvlei Beach - malownicza). Same jaskinie - co kto lubi - ładne i ciekawa droga do nich.
Nocleg w MosselBay.
Kolejny dzień to Swellendam (bardzo ładne miasteczko i koniecznie śniadanie w La Belle Alliance) i przylądek Igielny - warto zrobić tam szlak od latarni. Nocleg w Gansbaai (będziesz o takiej porze, że wieloryby powinny być - my widzieliśmy z mieszkania).
Kolejny dzień to nurkowanie z rekinami - jest dużo firm w Kleinbaai (my rezerwowaliśmy pod numerem whats up - 278244423059).
I na koniec podjechaliśmy do Hermanus (gdzie też były wieloryby) oraz Stony Point Nature (pingwiny) -> na noc zjechaliśmy do Stellenbosch (i tam na 2 noce zostaliśmy) - zrobiliśmy winnice w Stellenbosch oraz w Franschhoek (ogólnie ładne miasteczko).
3 kolejne noce to Hout Bay - gdzie zrobiliśmy Przylądek Dobrej Nadziei, Górę Stołową, nabrzeże w Kapsztadzie, Ogród Botaniczny Kirstenbosch, Boulders Beach, itp.).
W razie czego pisz.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#184 PostWysłany: 22 Lip 2025 20:21 

Hej, tak prześledziłem cały wątek i wygląda na to, że nie znalazłem tego info, więc spytam. Ktoś z Was podczas objazdówki z Johannesburga zahaczył jednocześnie Lesotho, Suazi i Mozambik? Mega mnie jara temat nurkowania w Mozambiku, ale ogarnięcie Blyde, Krugera i okolic też bardzo chętnie. Na forum Mozambikowym nic nie widziałem, a w sumie jakoś ma to dla mnie duży sens. Tylko kwestia, czy jakaś normalna wypożyczalnia zezwoli na wjazd do krainy korupcji i niekoniecznie dobrych dróg. Lesotho i Eswatini wiem, że na luzie. Ale reszta.... Ktoś to ogarniał?
 Profil Relacje PM off  

#185 PostWysłany: 22 Lip 2025 21:24 

Loty: 128
Kilometry: 221 261
niebieski
@Kasica88 nie wiem, czy szukasz czegoś po drodze, czy już na zakończenie. Ja spałam w zuluskiej wiosce, 50 km od lotniska https://www.lesedi.com/
Kasica88 lubi ten post.

#186 PostWysłany: 22 Lip 2025 22:55 

niebieski
@Kasica88

Mimo wszystko trochę mało konkretny ten plan :) moje uwagi:
- winnice można w Constanti - to daje wam więcej dni w CPT i ew. elastyczność w planowaniu. plus tam można dojechać uberem więc kierowca nie będzie poszkodowany
- polecam wieloryby w okolicy Gansbaai, rekiny mniej
- Port Elizabeth chyba nie jest super ciekawe
- Plettenberg to fajne miejsce i baza wypadowa
- jak będziecie w Krugerze to nie wiem czy Addo to must see (sam byłem tylko w Addo)
 Profil Relacje PM off

#187 PostWysłany: 23 Lip 2025 12:51 
Awatar użytkownika

Loty: 354
Kilometry: 659 233
niebieski
Dziękuję wszystkim za podpowiedzi!

@kumkwat_kwiat plan mało konkretny, bo "im making", ale dam znać na pewno jakie modyfikacje i co nam na końcu z tego wyjdzie :)

Dobry tip na Constantie, faktycznie zyskamy trochę na czasie. Addo też jest trochę pod znakiem zapytania, chociaż obserwacje zwierzyny lądowej zawsze radują;)

#188 PostWysłany: 23 Lip 2025 14:24 

Loty: 1077
Kilometry: 1 066 372
platynowy
viajandopolyglot napisał(a):
Lesotho... wiem, że na luzie.

Czy aby na pewno? Nie odnoszę się do warunków wynajmu bynajmniej.

#189 PostWysłany: 23 Lip 2025 14:35 
Awatar użytkownika

złoty
Tak, Constantia jest warta odwiedzenia,
Załącznik:
IMG20250209125619_copy_1351x614.jpg
IMG20250209125619_copy_1351x614.jpg [ 362.85 KiB | Obejrzany 389 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#190 PostWysłany: 26 Lip 2025 16:11 

Loty: 136
Kilometry: 310 011
Musisz wyjść z założenia, że i tak nie dasz rady zobaczyć wszystkiego za jednym razem więc nie ma co robić mega intensywnego planu.

Tak jak poprzednicy sugeruję na początek więcej czasu w Kapsztadzie. Nie da się zobaczyć, doświadczyć wszystkiego w 2-3 dni. Kirstenbosch, Góra Stołowa, obowiązkowy lot helikopterem z V&A, oceanarium, Hout Bay, targ śniadaniowy, BoKaap, genialne jedzenie itd. itd. itd. Poza tym szkoda musieć wszędzie pędzić i nie poczuć trochę klimatu miasta.

Jeśli jedziesz do Krugera to odpuściłbym też inne mniejsze parki ze zwierzętami po drodze (Addo etc.). Jeśli jedziesz do Stellenbosch to możesz IMHO odpuścić Constantię.

Pozdrawiam

#191 PostWysłany: 26 Lip 2025 16:50 
Awatar użytkownika

złoty
Co do innych parków jeśli Kruger w planach to się zgadzam, co do Constantii to nie, oczywiście jeśli ktoś lubi wino, w Constantii byliśmy dwa razy w różnych miejscach, w Stellenbosch w 3 różnych i gdyby tylko "siły" pozwoliły to można by tam spędzić dużo więcej czasu, sam polecam winnicę Erni Elsa, ceny jak wszędzie, a jednocześnie bardziej luksusowo, i dla tych co znają nazwisko, można też spróbować zrobić hole in one,
Załącznik:
IMG20250210153925_copy_1351x614.jpg
IMG20250210153925_copy_1351x614.jpg [ 287.97 KiB | Obejrzany 246 razy ]

Ostatnio edytowany przez kostek966, 27 Lip 2025 00:21, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
rw30 uważa post za pomocny.

#192 PostWysłany: 26 Lip 2025 17:23 

Loty: 136
Kilometry: 310 011
Nie mówię, że Constantia zła, ale jak się ma ograniczony czas to ja bym wybrał jedną miejscówkę z winnicami np. Stellenbosch (samo miasteczko bardzo mi się podobało jako baza wypadowa). Ja jestem fanem wina i winnic i w marcu spędziliśmy prawie tydzień w winnicach. I na pewno się nie nudziliśmy :)

Miłego dnia!

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 192 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości