Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 19 Paź 2023 20:58 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 574
Kilometry: 883 911
Przecieram szlaki - kilka słów o niedawnym wynajmie samochodu na lotnisku Prisztina PRN.

Pośrednik: vipcars

Wypożyczalnia: AutoUnion

Samochód: mieliśmy rezerwację na Volkswagen Polo lub podobny. Dostaliśmy Suzuki Swift. Opcja full-full, bez limitu km, podstawowe ubezpieczenie.

Cena: 48,24 euro za 2 dni na przełomie września i października; drugi kierowca w cenie; 4,68 EUR zapłacone z góry przy rezerwacji, reszta w biurze.

Odbiór samochodu: Biuro poza terminalem i miał ktoś na nas czekać w hali, ale nikogo z tabliczką nie było. Ostatecznie gdy kupowaliśmy lokalną kartę SIM, dostałem wiadomość na Whattsapp (a co gdybym nie używał :?: :roll: ), że ktoś czeka na parkingu przed terminalem. Gdy już tam docieramy, stoi tam czarne Suzuki Swift i wita na młody, wysoki gość ubrany cały na czarno, jak mówi moja żona trochę lokalny mafioso ;) „Hi, I’m Shkodran”, pakujemy się do samochodu i w drodze do biura tłumaczy co i jak. W biurze w hotelu Best Western Galla podpisujemy dokumenty, dostajemy jakiś papier z tytułem Autorizim/Authorization – że tym samochodem możemy jeździć przez 3 dni, a gdyby zatrzymała nas policja to mamy pokazać. Później zauważę, że choć niejakiego Burima (menaxher wypożyczalni) nie widziałem na oczy, to on dłonią Shkodrana podpisał ten dokument 8-) Depozytu na karcie kredytowej nie ma – Shkodran jedynie kseruje nasze dowody i moją kartę kredytową… Za wynajem dopłacam w gotówce.

Samochód ma trochę uszkodzeń, ale większość zaznaczona na protokole, resztę na wszelki wypadek fotografuję. Przebieg niecałe 66 tys. km. Zatankowany na 1/2. Przejechaliśmy trochę ponad 250 km (trasa Prisztina – Peja – Prizren - Prisztina). Sam samochód w porządku, nie mam zastrzeżeń. Jazda po kosowskich drogach przypomina jazdę w Albanii – sporo chaosu, wpychania się innych samochodów, trzeba więc uważać, żeby się z kimś nie „spotkać” i próbować jeździć ich stylem :mrgreen:
Jest kawałek całkiem przyzwoitej autostrady w kierunku Tirany, więc dojazd do Prizren jest komfortowy i szybki. Parkingi w miastach i miasteczkach to biznes prywatny, pełno tabliczek i krzesełek z parkingowymi. A nawet jak ich nie widać i miejsce niby nie pilnowane, to i tak szykujcie się, że zapłacicie za postój, bo przy wyjeździe parkingowy magicznie się odnajduje – tak mieliśmy w Peja :lol: W Prizren całe szczęście wzięliśmy hotel z parkingiem podziemnym, więc nie musieliśmy przejmować się szukaniem miejsc. Paliwo 95 kosztowało 1,45-1,50 EUR za litr.

Zwrot samochodu: Musieliśmy parę minut poczekać aż ktoś się zjawi w biurze, bo byliśmy sporo przed czasem, który podałem przy rezerwacji (chcieliśmy wyrobić się na autobus do miasta, a jeździ co dwie godziny, więc wolałem nie ryzykować). Szybkie obejrzenie samochodu, wszystko OK i tym samym samochodem zostajemy odwiezieni na lotnisko.

Podsumowanie: minus za bak zatankowany w 1/2 gdy warunki mówią full-full (choć tym razem udało mi się wlać idealnie). Brak przedstawiciela firmy w terminalu, gdy warunki mówią, że ma tam na nas czekać. AutoUnion był najtańszą opcją w naszym terminie, ale na drugi raz chyba wybrałbym chyba jakąś sieciówkę z biurem w terminalu.
Kri$ lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

Azja w dobrej cenie 🔥 Loty z 3 polskich miast do Hongkongu od 2019 PLN✈️ 🇭🇰 Azja w dobrej cenie 🔥 Loty z 3 polskich miast do Hongkongu od 2019 PLN✈️ 🇭🇰
Urlop nad Atlantykiem 😎 Loty do Agadiru i 4* hotel z widokiem na ocean za 787 PLN 🌊 Urlop nad Atlantykiem 😎 Loty do Agadiru i 4* hotel z widokiem na ocean za 787 PLN 🌊
#2 PostWysłany: 20 Lis 2023 15:44 

złoty
-- 20 Lis 2023 14:43 --

Dodam doświadczenie od siebie.

Pośrednik: Holiday Autos

Wypożyczalnia: Europcar oraz Hertz

Samochód: w Europcar Dacia Sandero Stepway, automat, przebieg ~40 000 km; w Hertz Golf 4, manual. W obu przypadkach full-full, bez limitu km, podstawowe ubezpieczenie.

Cena: 40 euro za termin 18-19.11.2023 r. za auto. Dodatkowo w Hertz zchargowali znajomego dodatkowe 24€ za niski wiek. Aby uniknąć dopłaty, w Hertz wymagane są min. 22 lata, a w Europcar 23 lata.

Odbiór samochodu: wychodząc z terminala, należy udać się w prawo do nowego terminala, oznaczonego wielkim znakiem "Car rental". W środku są zebrane wszystkie wypożyczalnie w jednym miejscu. Odbiór i ogarnięcie dokumentów zupełnie bezproblemowe. W Europcar zaprowadzili do auta, w Hertz kazali szukać sobie samemu.

Zwrot samochodu: w Europcar pan na zewnątrz wyłapał moje auto i mi "machnął", w Hertz trzeba było iść do biura, żeby ktoś podszedł.

Dodatkowe info: koszt paliwa 1,35€ za litr. Wybraliśmy się do Peji i z powrotem, wyszło nam po 20€ na auto.

Z tych ciekawszych zaliczone: Mikronezja, Syria, Liban, Izrael, Kosowo, Laponia, Hawaje, Kazachstan, Guam, Wietnam, Filipiny, Svalbard

Ostatnio podbity przez jaras724, 20 Lis 2023 15:44
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość