Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 20 Sie 2018 11:36 

Loty: 50
Kilometry: 139 962
Którą fawelę polecacie odwiedzić w Rio? Gdzie jest w miarę bezpiecznie? Gdzie można (najlepiej sprawdzoną) kupić wycieczkę na fawelę z przewodnikiem? Czy może nie ma takiej potrzeby i można iść samemu?
 Profil Relacje PM off  

W drogę po ogień i lód 🚘❄️ Fly & drive z weekendem na Islandii za 764 PLN 🌋✈️ W drogę po ogień i lód 🚘❄️ Fly & drive z weekendem na Islandii za 764 PLN 🌋✈️
Od drapaczy chmur do ryżowych tarasów 🏙️🌾 Singapur i Bali w sezonie za 2417 PLN ✈️🌴 Od drapaczy chmur do ryżowych tarasów 🏙️🌾 Singapur i Bali w sezonie za 2417 PLN ✈️🌴
#2 PostWysłany: 21 Sie 2018 01:42 

złoty
agizek

Sposób zwiedzania (z przewodnikiem lub bez) to już twoja samodzielna decyzja, ciężko podjąć odpowiedzialność za Ciebie.
Jeśli chcesz iść z przewodnikiem, to polecam http://www.favelatour.org/. Zobaczysz największą fawelę Brazylii, zamieszkałą przez 200-250 tys. osób, a część pieniędzy z wycieczki idzie na jej rozwój. Moim zdaniem warto.

Natomiast na własną rękę ciężko polecać z powodu, który wymieniłem wyżej, ale ja swobodnie czułem się w Vidigal, gdzie można zahaczyć przy okazji wchodzenia na górujące nad fawelą wzgórze.
 Profil Relacje PM off
agizek lubi ten post.

#3 PostWysłany: 22 Sie 2018 13:56 
Awatar użytkownika

Loty: 74
Kilometry: 301 095
agizek napisał(a):
Którą fawelę polecacie odwiedzić w Rio? Gdzie jest w miarę bezpiecznie? Gdzie można (najlepiej sprawdzoną) kupić wycieczkę na fawelę z przewodnikiem? Czy może nie ma takiej potrzeby i można iść samemu?

Nie polecam teraz chodzić do faweli.
http://caipiroska.pl/tragiczna-wyprawa-do-faveli/

Temat postu: Favele w Río
#4 PostWysłany: 16 Kwi 2019 23:06 

Loty: 215
Kilometry: 555 762
niebieski
planujemy będąc w Rio odwiedzić fawele z przewodnikiem.
Ma ktoś jakieś doświadczenia? Może ktoś poleci jakiegoś przewodnika anglojęzycznego?
Które fawele polecacie i ile zwiedzić? Będziemy mieli na to cały 1 dzień, trochę poczytałem i myśleliśmy nad odwiedzeniem dwóch z tych 3 (Santa Marta, Vidigal, Rocinha ) tylko które ?
Dzięki za pomoc?

Ostatnio edytowany przez Abcn, 19 Kwi 2019 09:24, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 16 Kwi 2019 23:31 
Awatar użytkownika

Ostrzeżenia: 1
srebrny
ja byłem w Rocinhi i było ok, tylko strasznie lało tego dnia, więc pewnie mogło być lepiej. Ale nie pamiętam mojego tourOperatora już, to był taki amerykaniec koło 50, zapalony DJ. O, już wygooglałem: http://www.favelatour.org/ na 99.5% to było to. Robią też raz w tygodniu imprezy na które można wejść z zewnątrz, ale ja nie byłem (znowu padało). Ogólnie fajnie choć ten koleś tak się tą favelą zachwycał i był tak bezkrytyczny dla tego wszystkiego, że trochę dziwnie się go słuchało. Ale to on się zna na favelach, nie ja.

z Vidgal jest ( z tego co słyszałem, nie byłem) świetny widok na Ipanemę + jest tam hostel jakiś gdzie sporo ludzi kima i jest ponoć ok ten hostel. Więc tam na pewno bym się wybrał.
Santa Marta - nie wiem, nie byłem, nie słyszałem

p.s. to jest pytanie stricte o Rio, proszę o przeniesienie pytania + mojej odpowiedzi do jakiegoś tematu o Rio. Albo w ogóle utworzyć nowy temat o favelach, bo to powracająca sprawa.
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Re: Favele w Río
#6 PostWysłany: 12 Maj 2019 20:32 

Loty: 215
Kilometry: 555 762
niebieski
może komuś przyda się info.
https://www.favelaexperience.com mieliśmy od nich 2 wycieczki z przewodnikami mieszkającymi na codzien w favelach. zwiedziliśmy Vidigal i Rocinha. Byliśmy z nimi sami wycieczki trwały ok 2-2.5h każda. Generalnie polecam chociaż uważam że zwiedzanie 2 favel to za dużo. Z tych dwóch bardziej polecam Rocinhe, w Vidigal po ulicach pełno mafii narkotykowej z karabinami i przewodniczka mówiła żebyśmy nie robili w faveli w ogóle zdjęc po za jednym punktem widokowym i okolicy jej domu.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 12 Maj 2019 20:38 
Awatar użytkownika

Loty: 590
Kilometry: 1 111 819
niebieski
Byłem 4 lata temu na Vidigal oraz Mirante do Morro Dois Irmãos. Wjazd motocrossem z lokalsem, a zejście pieszo z samego szczytu pod Sheraton bez żadnych problemów łącznie z 30 minutowym stopem w środku spacyfikowanej faveli na piwko przy garażu z auto naprawą.

#8 PostWysłany: 13 Sty 2022 03:13 

Loty: 719
Kilometry: 1 252 368
srebrny
Zamiast zwiedzać za kasę lepiej zamieszkac:

viewtopic.php?p=1498114#p1498114
2 ludzi lubi ten post.
horacy19 uważa post za pomocny.

#9 PostWysłany: 07 Lip 2022 21:40 
Awatar użytkownika

Loty: 251
Kilometry: 475 688
niebieski
rw30 napisał(a):
ja byłem w Rocinhi i było ok, tylko strasznie lało tego dnia, więc pewnie mogło być lepiej. Ale nie pamiętam mojego tourOperatora już, to był taki amerykaniec koło 50, zapalony DJ. O, już wygooglałem: http://www.favelatour.org/ na 99.5% to było to. Robią też raz w tygodniu imprezy na które można wejść z zewnątrz, ale ja nie byłem (znowu padało). Ogólnie fajnie choć ten koleś tak się tą favelą zachwycał i był tak bezkrytyczny dla tego wszystkiego, że trochę dziwnie się go słuchało. Ale to on się zna na favelach, nie ja.

z Vidgal jest ( z tego co słyszałem, nie byłem) świetny widok na Ipanemę + jest tam hostel jakiś gdzie sporo ludzi kima i jest ponoć ok ten hostel. Więc tam na pewno bym się wybrał.
Santa Marta - nie wiem, nie byłem, nie słyszałem

p.s. to jest pytanie stricte o Rio, proszę o przeniesienie pytania + mojej odpowiedzi do jakiegoś tematu o Rio. Albo w ogóle utworzyć nowy temat o favelach, bo to powracająca sprawa.

My również skorzystaliśmy z favelatour.org. Byliśmy podzieleni na trzy grupy po 8 osób. Wycieczka szału na wszystkich nie zrobiła. Spodziewałem się trochę więcej. Odhaczone, zobaczone i tyle. :)
Jedyny plus, że mieliśmy okazje zagrać na faweli piłkarski mecz z lokalsami. :) Fajna godzinna przygoda. Ich poziom piłkarski niestety mizerny. :D
naimad lubi ten post.

#10 PostWysłany: 13 Sie 2023 00:27 

Loty: 26
Kilometry: 67 603
srebrny
Dzisiaj byliśmy na wycieczce z favela tour w faweli Rocinha. Mieliśmy przewodnika Carlosa, spoko gość. Polecam kontakt bezpośredni do niego:

+55 21 98215-5185

Organizuje różne toury, warto pisać bezpośrednio. Wycieczkę mieliśmy w sumie sami, tzn tylko nasza rodzina, więc de facto był z nami na wyłączność. Mówił, że teraz nie ma za wielu gości, taki okres.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 03 Gru 2023 21:59 

złoty
Siema,był ktoś może na fawelach mniej turystycznych z jakimś lokalsem albo przypadkowo?Chodzi mi o prawdziwy klimat gdzie nie można nagrywać,zobaczyć uzbrojonych ludzi,handel i tak dalej.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 05 Gru 2023 02:29 

Loty: 26
Kilometry: 67 603
srebrny
W tych "turystycznych" też zobaczysz broń i też będziesz miał powiedziane, gdzie nie można kręcić i robić zdjęć.. itp. Tylko nie czujesz by było niebezpiecznie, bo idziesz z lokalesem, który wszystkich zna i cie pilnuje.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#13 PostWysłany: 09 Lut 2025 03:02 

niebieski
Uffff napisał(a):
Siema,był ktoś może na fawelach mniej turystycznych z jakimś lokalsem albo przypadkowo?Chodzi mi o prawdziwy klimat gdzie nie można nagrywać,zobaczyć uzbrojonych ludzi,handel i tak dalej.

Czy udało się zobaczyć, jakie wrażenia ?

Kochać to chcieć przemierzyć cały świat we dwoje, po to, by nie było miejsca na ziemi wolnego od wspólnych wspomnień.
 Profil Relacje PM off
JanuszJanuszewski lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość