Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 15 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 10 Maj 2011 22:40 

Wykupiłam na 30 maja lot z Ryanairem na trasie Porto-Mediolan (09:05-12:40) i Mediolan-Łódz (tego samego dnia 14.10-16:25). Miało być póltorej godziny na przesiadkę między lotami. Przed chwilą odbieram maila od Ryanaira, w którym mnie komunikują, że lot do Łodzi będzie godzinę wcześniej &^%$#*^%!!!!!!!!!!!!! Na przesiadkę mam więc "całe" 25 minut, co stawia pod wielkim znakiem zapytania czy w ogóle na ten lot się dostanę. Tu jest więc moje pytanie: Czy na lotnisku Mediolan/Bergamo, które to lotnisko obsługuje chyba tylko tanie loty jest w ogóle jakaś strefa tranzytowa dzięki której nie będę musiała wychodzić z lotniska i przechodzić jeszcze raz przez kontrole bezpieczeństwa? Co mogę w takiej sytuacji zrobić? A może w ogóle nie powinnam liczyć że zdążę i szukać jakiejś alternatywy lotu z Mediolanu wychodząc z założenia, ze bilet już straciłam :(((((

Ostatnio edytowany przez ainoa, 11 Maj 2011 00:12, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

Wyspa Afrodyty okołoweekendowo za 669 PLN 🌤️😎👣 Loty z Warszawy i 4 noce w hotelu Wyspa Afrodyty okołoweekendowo za 669 PLN 🌤️😎👣 Loty z Warszawy i 4 noce w hotelu
Gorące last minute❗ Tylko 1299 PLN za tygodniowe all inclusive na Riwierze Tureckiej 🍸🏖️🤭 Gorące last minute❗ Tylko 1299 PLN za tygodniowe all inclusive na Riwierze Tureckiej 🍸🏖️🤭
#2 PostWysłany: 10 Maj 2011 22:53 

marne sa szanse ze zdazysz. na lotnisku w bergamo nie ma strefy transferowej, konieczne jest przechodzenie kontroli bezpieczenstwa po raz drugi. jedyna twoja nadzieja w tym, ze samolot z porto przyleci troche przed czasem, a ten do lodzi bedzie miec chociaz minimalna "obsuwe". gdybym ja sie znalazl w podobnej sytuacji, poszukalbym innego lotu z bergamo - dosc duzo samolotow lata tam z PL wiec mysle, ze cos sie znajdzie

#3 PostWysłany: 11 Maj 2011 00:11 

Przepraszm, źle zobaczyłam. Nie mam 25 minut, tylko 35 minut! Czy to daje szanse, żeby jednak zdążyć?
Dzięki za odpowiedź.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 11 Maj 2011 00:19 
Awatar użytkownika

Loty: 95
Kilometry: 156 953
niebieski
tak jak mówi gwzd, jeśli z Porto przylecisz chociaż 15 minut przed czasem, co zdarza się nierzadko w Ryanair, to szanse są. Lotnisko nie jest duże, w kolejce do kontroli nigdy nie stałem dłużej niż 5 minut..
Ogarnij sobie przy locie "tam" dokładnie jak wygląda lotnisko, jak najszybciej dojść, gdzie są które gate i powinnaś dać radę ;) Choć oczywiście farta trochę Ci się przyda
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 11 Maj 2011 01:05 

Dzięki za odpowiedź, powiało lekkim optymizmem :) Cały czas jednak ciężko mi podjąć decyzję czy w tym wypadku zabezpieczać się i kupować alternatywny bilet (a lecimy w 2 osoby, koszt teraz to 500 zł), czy nie robić tego i ryzykować, że nawet jeśli nie złapię mojego pierwotnego lotu (a szanse są może nawet ciut większe niż 50%), uda mi się kupić z dnia na dzień bilet za ok 250, max 400 zł. od osoby....... :(
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 11 Maj 2011 08:19 
Awatar użytkownika

srebrny
Ja bym kupił loty zapasowe gdziekolwiek do Polski lub okolic (Berlin, Bratysława, Praga) w następne dni w zależności od cen.
Zawsze to jakieś ubezpieczenie, imho masz ok. 50% szans że zdążysz, ja leciałem kiedyś z 1h przesiadką w Bergamo, miałem loty zapasowe kupione za grosze, zdążyłem bez problemu.
Usiądź przy wyjściu, leć z takim bagażem aby się nie przyczepili, poprzepychaj się grzecznie w kolejce do security i może jakoś to będzie.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 11 Maj 2011 08:34 

niebieski
Jeśli pierwszy samolot nie będzie miał opóźnienia a Ty się sprężysz dasz radę. Przejście szybkim krokiem z samolotu przez wszystkie odprawy, security przy dobrych wiatrach może zająć Ci jakieś 15 minut. Do tego rezerwa 5 minut mniej więcej na kolejkę przed security i jakieś niecałe 5 minut na dojście do bramki. Skoro nie byłaś na lotnisku to uważaj w strefie wolnocłowej. Strzałki prowadzą dookoła tak, aby przejść koło wszystkich sklepów Można przejść szybciej, ale na Twoim miejscu po prostu idź za strzałkami. Plan wykonalny, ale praktycznie nie masz żadnego marginesu na kolejki, komplikacje, strajki, opóźnienie samolotu. Niegłupim pomysłem jest kupno rezerwowego biletu, ale tylko jeśli kosztuje niewiele. Jeśli kosztuje 200 pln to wg. mnie nie ma sensu kupować teraz. Jest szansa że się wyrobisz a w razie W kupisz bilet niewiele drożej.

powodzenia

PS warunkiem abyś zdążyła jest podróż tylko z podręcznym, jeśli masz rejestrowy nie masz najmniejszej szansy.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 11 Maj 2011 09:38 
Awatar użytkownika

Loty: 189
Kilometry: 307 053
niebieski
Ja mam pytanko w podobny deseń, tzn też związane z przesunięciem godziny lotu.

Ryan powiadomił mnie o zmianie godzin lotu, które mi nie odpowiadają. Oczywiście w przysłanym mailu jest tylko informacja o tym jak potwierdzić tą zmianę, a nie ma nic jeślibym chciał ją anulowac.
W związku z tym pytanko, czy mogę zażądać jej anulowania oraz zwrotu kasy, a jeśli mogę, to czy tylko pod numerem 0700?

#9 PostWysłany: 11 Maj 2011 23:29 

Bardzo, bardzo dziękuję Wam wszystkim za odpowiedzi. Naprawde mi pomogliście. Bagaż będziemy mieli jedynie podręczny ma się rozumieć. Lotów niestety nie ma poniżej 200 zł na 31-ego, są na 1-ego czerwca, ale wtedy będę musiała już jakoś wrócić do W-wy. Najprawdopodobniej więc nie kupię teraz biletu, a martwić się będę dopiero jak nie zdążę.

Co do pytanie czy zmiany godziny można nie akceptować i żądac zwrotu pieniędzy, to z tego co wiem to nie, przynajmniej na pewno tak jest jeśli nie przekracza 3 godzin. Na pisemną prośbę, za niewykorzystany bilet Ryanair zwraca jedynie podatki państwowe, tylko za ten zwrot też się płaci, więc jeśli te podatki stanowią mniejszą kwote niż opłata za tą usługę, to jest to nieopłacalne, a w przypadku biletów tanich, często tak jest.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 11 Maj 2011 23:57 

Ryanair Milan (Bergamo) (BGY) Poznan (POZ) Tue, 31 May 18:45 20:30 1h 45 29.66 EUR

a ten? z pozka do wawy dosc latwo sie dostac

#11 PostWysłany: 12 Maj 2011 09:03 
Awatar użytkownika

niebieski
ainoa napisał(a):
Co do pytanie czy zmiany godziny można nie akceptować i żądac zwrotu pieniędzy, to z tego co wiem to nie, przynajmniej na pewno tak jest jeśli nie przekracza 3 godzin. Na pisemną prośbę, za niewykorzystany bilet Ryanair zwraca jedynie podatki państwowe, tylko za ten zwrot też się płaci, więc jeśli te podatki stanowią mniejszą kwote niż opłata za tą usługę, to jest to nieopłacalne, a w przypadku biletów tanich, często tak jest.

Doczytałem się też tego. Szkoda, bo np. w Wizzair ma się możliwość wyboru rozwiązania nawet przy zmianie lotu o 5min.
Ryan jak widać jest o wiele bardziej cwany, co już niejednokrotnie udowodnił.

#12 PostWysłany: 12 Maj 2011 09:59 
Moderator forum

macias, nie podałeś o ile zmieniono godzine lotu,
być może anulowanie Ci przysługuje albo nie przysługuje ,
ale w ciemno trudno dać odpowiedzionkę
macias napisał(a):
Ja mam pytanko w podobny deseń, tzn też związane z przesunięciem godziny lotu.
Ryan powiadomił mnie o zmianie godzin lotu, które mi nie odpowiadają. Oczywiście w przysłanym mailu jest tylko informacja o tym jak potwierdzić tą zmianę, a nie ma nic jeślibym chciał ją anulowac.
W związku z tym pytanko, czy mogę zażądać jej anulowania oraz zwrotu kasy, a jeśli mogę, to czy tylko pod numerem 0700?

A.

Wybaczcie brak polskich znakow w niektórych postach.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 12 Maj 2011 10:50 
Awatar użytkownika

niebieski
Abcn napisał(a):
macias, nie podałeś o ile zmieniono godzine lotu,
być może anulowanie Ci przysługuje albo nie przysługuje , ale trudno dać odpowiedzionkę

Wiesz co, zmieniono mi na ciut później dwa loty w dniach 28.05 i 11.06 w destynacji BGY-POZ, z godz. 18:45 na 19:30.
Sęk w tym, że w pierwszym przypadku wracam z MAD do POZ bezpośrednio, a trasę MAD-CRL-BGY-POZ bukowałem zanim ogłoszono MAD-POZ. Czekałem więc aż będzie jakieś promo na MAD-POZ, i trafiłem za 12 euro, więc resztę odpuszczam. Choć nie powiem, że taki zwrot byłby mi na rękę, zresztą drugi również, kiedy zmieniono mi trasę z DTM-CLJ , na DTM-TGM by wizz, i zażądałem zwrotu kasy, bo nie gwarantują transferu do CLJ. Dalej miałem zaplanowane CLJ-VCE, i transfer na lot BGY-POZ. Z racji że powstała "dziura" na odcinku DTM-CLJ/BGY, niewyrażenie zgody na zmianę godziny lotu BGY-POZ mi odpowiada. Całe szczęście że były to kwoty rzędu 12-16 euro/lot.

Regulamin wizzair jest o wiele bardziej precyzyjniejszy, i tam nie byłoby problemu z odzyskaniem kasy za zmianę godziny lotu. W ryanie człowiek jednak musi się nastawić na to, że tanio polata, ale też ich regulamin nieprecyzyjnie reguluje te kwestie, a dzwonić pod audiotele i płacić extra kasę wiedząc że się nic nie wskóra, to mi się naprawdę nie chce ;)

#14 PostWysłany: 12 Maj 2011 19:30 

gwzd napisał(a):
Ryanair Milan (Bergamo) (BGY) Poznan (POZ) Tue, 31 May 18:45 20:30 1h 45 29.66 EUR

Niestety nie wchodzi w grę, bo o tej godzinie nie złapię juz żadnego pociągu do Warszawy. A 1 czerwca muszę być rano w pracy i to wyspana i uśmiechnięta, bo po raz pierwszy przychodzi nowy szef...
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 13 Maj 2011 09:47 
Awatar użytkownika

niebieski
ainoa napisał(a):
gwzd napisał(a):

Niestety nie wchodzi w grę, bo o tej godzinie nie złapię juz żadnego pociągu do Warszawy. A 1 czerwca muszę być rano w pracy i to wyspana i uśmiechnięta, bo po raz pierwszy przychodzi nowy szef...

Słuchaj ainoa, masz jeszcze jedno wyjście, z nocką na lotnisku (lub w hotelu).
W poniedziałek 30.05 masz wieczorem lot ryanem do Sztokholm Skavsta za 21 euro (cena na teraz). Nocka na lotnisku (nie pamiętam czy tam zamykają na noc, czy nie), a na drugi dzień ok. 13-tej masz do wyboru loty wizzem do POZ/GDA/WAW. W zależności od ceny/dalszego dojazdu, możesz sobie wybrać lotnisko docelowe. Ceny na wizza przystępne, szczególnie do GDA (w ramach wizz xclusive).
Naprawdę nieźle to wygląda, no i można o ludzkiej porze być w PL.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 15 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: thurin.cz oraz 5 gości