Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Wypłaty kartą MC Revolut w bankomatach Euronet często obciążane są prowizją nie do ominięcia (sieć bankomatów rozpoznaje kartę jako zagraniczną i nakłada własną prowizję). Visa Revolut na razie nie, ale warto uważać.
Ponadto należy zawsze wybrać opcję obciążenia w lokalnej walucie, by uniknąć przewalutowania po kursie Euronetu.

Zasilanie revoluta kartami kredytowymi jest obciążone prowizją w następujących bankach:
- Citi Handlowy 8%, min 10zł
- Citibank prowizja 10%
- BNP Paribias od 1/4/24 (2%)
- Ikano Bank
- Pekao Karta Kredytowa z Żubrem - 7% (pakiet standard), 5% (pakiet złoty), 3% (pakiet platynowy).

Uwaga: Zamieszczanie referali jest możliwe wyłącznie w wątkach łańcuszkowych. Możliwość zamieszczania referali mają jedynie osoby posiadające minimum niebieski status i pół roku stażu. regulamin-dzialania-watkow-lancuszkowych,82,44721

Spis banków z darmową wypłatą z Revoluta: https://www.dropbox.com/s/ajifjmncdazhz ... .xlsx?dl=0

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8666 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 371, 372, 373, 374, 375, 376, 377 ... 434  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Revolut
#7461 PostWysłany: 21 Kwi 2023 20:02 

agiii napisał(a):
Dziś zniknęła mi kasa z Revolut. Niby nie kokosy, ale jednak kilka stówek...
Nieaktualne, minęło niecałe 6h i kasa wróciła. Ufff.
 Profil Relacje PM off  

Zimowy weekend w Wenecji 🇮🇹🌉 Przedświąteczny city break za 629 PLN 😍 Zimowy weekend w Wenecji 🇮🇹🌉 Przedświąteczny city break za 629 PLN 😍
Piękna Apulia w pięknej cenie 🇮🇹 Loty do Bari od 152 PLN 😍✨ Piękna Apulia w pięknej cenie 🇮🇹 Loty do Bari od 152 PLN 😍✨
#7462 PostWysłany: 22 Kwi 2023 07:58 
Awatar użytkownika

Loty: 506
Kilometry: 736 023
złoty
Jak rozumiem wróciła po zgłoszonej reklamacji?
 Profil Relacje PM off  

#7463 PostWysłany: 22 Kwi 2023 17:26 

Tak. W mailu jest info, że to tymczasowa rekompensata i jeszcze będą rozstrzygać reklamację. Mam nadzieję, że pozytywnie dla mnie. Ktoś w lejach rumuńskich robił zakupy na Zalando i płacił za Bolta. Dziwne o tyle, że Bolt był Estonii. W sumie Zalando jest on line, więc też mogła zostać dokonana z Estonii.
 Profil Relacje PM off  

#7464 PostWysłany: 23 Kwi 2023 00:55 
Moderator forum

@agiii
Bolt jest z Estonii i widocznie tam rozlicza płatności kartowe.
 Profil Relacje PM off
agiii lubi ten post.

#7465 PostWysłany: 24 Kwi 2023 08:24 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 232
Kilometry: 494 251
boots napisał(a):

Przecież to się odnosi tylko do europejskiego podwórka. Patrzę na całą tą sytuację nieco szerzej niż przez pryzmat końcówki własnego nosa.

p.

#7466 PostWysłany: 24 Kwi 2023 10:12 

srebrny
A mógłbyś wymienić kraje, w których nie ma tego typu restrykcji pobytowych?
 Profil Relacje PM off  

#7467 PostWysłany: 24 Kwi 2023 10:18 

srebrny
@boots
poza EU jest tego cała masa, na szybko - np. Meksyk do 180 dni, Dominikana 120 dni.
 Profil Relacje PM off
puhacz uważa post za pomocny.

#7468 PostWysłany: 24 Kwi 2023 10:28 
Awatar użytkownika

niebieski
marrak napisał(a):
Obrót 100k € może być, tyle na miesiąc wystarczyło by, aczkolwiek na Revolucie chyba nie ma limitów :D ale mi zależy na zerowych spreadach. Tylko akcje US. Inne instrumenty mnie nie interesują.

Na giełdzie amerykańskiej nie handluje się kupując akcje za złotówki bo wtedy jest jakiś tam spread, ale nawet nie wiem jaki bo ja wpłacam od razu dolary (wpłata przez PayPal jest darmowa).

Wypłata dolarów może być obciążona opłatą, ale to nie zależy od XTB, a od banków pośredniczących. Wypłata na konto walutowe w Pekao jest bez opłat bo XTB ma konta w Pekao.
 Profil Relacje PM off  

#7469 PostWysłany: 24 Kwi 2023 10:40 

srebrny
opo napisał(a):
@boots
poza EU jest tego cała masa, na szybko - np. Meksyk do 180 dni, Dominikana 120 dni.

Te dwa kraje faktycznie - a reszta tej całej masy?
 Profil Relacje PM off  

#7470 PostWysłany: 24 Kwi 2023 10:54 

srebrny
np. Peru - 180 dni, daruj sobie dalszą wyliczankę. Istnieją takie kraje i nie jest to wyjątkowa sytuacja.
 Profil Relacje PM off  

#7471 PostWysłany: 24 Kwi 2023 11:06 

srebrny
To, że istnieje kilka takich krajów na świecie, nie daje żadnych podstaw do napisania przez @puchacz tak lekceważącego w stosunku do @Slavekk postu:
Cytuj:
A te dane to z jakiego instytutu? Bo tylko jeden przychodzi mi do głowy. Bzdury straszne i to po raz kolejny tu wypisujesz.

Tym bardziej, że jest tu moderatorem.

@puhacz
Cytuj:
Przecież to się odnosi tylko do europejskiego podwórka. Patrzę na całą tą sytuację nieco szerzej niż przez pryzmat końcówki własnego nosa.

Chyba jednak nie patrzysz, bo nie wymieniłeś żadnego takiego kraju. @opo wymienił trzy, a to chyba nie jest jednak cała masa.
 Profil Relacje PM off  

#7472 PostWysłany: 24 Kwi 2023 11:12 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 232
Kilometry: 494 251
Polecam czytać z większą uwagą - "jeden" odnosił się do pewnego instytutu, a nie kraju : )
A wyrzucanie moderowania nie przestanie mnie nigdy zadziwiać. Cudowny argument w wielu dyskusjach, tak uroczo nicniewnoszący.

p.

Ostatnio edytowany przez puhacz, 24 Kwi 2023 11:13, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off
e-prezes lubi ten post.

#7473 PostWysłany: 24 Kwi 2023 11:16 

srebrny
Doskonale zrozumiałem, co napisałeś. Jeden - do instytutu. A kraju żadnego nie wymieniłeś, pomimo mojej prośby.

Uważam, że moderatora i inne osoby funkcyjne na forum powinien obowiązywać zupełnie inny (wyższy) standard publicznych wypowiedzi, aniżeli zwykłego usera. Ale pewnie jestem w błędzie...
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
michcioj uważa post za pomocny.

#7474 PostWysłany: 24 Kwi 2023 12:08 

Loty: 16
Kilometry: 26 175
Krupier napisał(a):
marrak napisał(a):
Obrót 100k € może być, tyle na miesiąc wystarczyło by, aczkolwiek na Revolucie chyba nie ma limitów :D ale mi zależy na zerowych spreadach. Tylko akcje US. Inne instrumenty mnie nie interesują.

Na giełdzie amerykańskiej nie handluje się kupując akcje za złotówki bo wtedy jest jakiś tam spread, ale nawet nie wiem jaki bo ja wpłacam od razu dolary (wpłata przez PayPal jest darmowa).

Wypłata dolarów może być obciążona opłatą, ale to nie zależy od XTB, a od banków pośredniczących. Wypłata na konto walutowe w Pekao jest bez opłat bo XTB ma konta w Pekao.

Spread nie ma nic wspólnego z walutą.

Prosty przykład co to jest spread:
Kurs akcji XYZ w rzeczywistości to $100.
W revolut nie ma spreadów więc zarówno kupując jak i sprzedając taką kwotę musisz zapłacić albo otrzymasz.
W XTB są spredy - wystarczy wejść na główną stronę żeby zobaczyć ile trzeba zapłacić za kupno a ile dają za sprzedaż - różnica to jest właśnie spread. np kupując musisz zapłacić $100,5, a sprzedając dostajesz $99,5.

Jak jesteś początkujący albo obracasz małymi ilościami akcji to nie ma to dla Ciebie dużego znaczenia. Jeśli ktoś tak jak ja obraca głównie pod dywidendy, to zysk z nich idzie właśnie na spready używając takiego brokera jak XTB.

Opłaty za przewalutowanie to zupełnie inna część i mnie to nie interesuje (btw. wystarczy nie korzystać z takich banków jak Pekao i opłat nie ma)

#7475 PostWysłany: 24 Kwi 2023 12:57 
Awatar użytkownika

niebieski
Nie ma żadnych spreadów przy handlu wpłaconymi dolarami na konto dolarowe i kupując/sprzedając akcje/ETF notowane w dolarach.

Wpłacasz 100$, kupujesz akcje za 100$, zostaje ci na koncie 0$. Akcje urosły do 150$, sprzedajesz za 150$ i masz na koncie 150$.
 Profil Relacje PM off  

#7476 PostWysłany: 24 Kwi 2023 14:48 

srebrny
boots napisał(a):
@opo wymienił trzy, a to chyba nie jest jednak cała masa.

Pisałem wcześniej na szybko z pamięci, czyli z niczego i wymieniłem trzy. Jednak podtrzymuję, że jest ich cała masa. Dla przykładu dodatkowo: Gruzja (365 dni), Dominika (180dni), Kolumbia (180), Antigua i Barbuda (180), Brazylia (180), Seszele (365), UK (180).
Nie chce mi się dalej szukać, jednak jak trochę pojeździsz to zobaczysz, że krajów, które nie robią problemów jest całkiem dużo. Nie wiem ile dla Ciebie to jest "dużo", ile "kilka", a ile "mało". Jestem przekonany, że małe państewka, wyspy itd. są liberalne w tym temacie i spokojnie w wielu miejscach można spędzać legalnie czas dłużej niż wspomniane 90 dni.
 Profil Relacje PM off
e-prezes lubi ten post.

#7477 PostWysłany: 24 Kwi 2023 14:59 

Loty: 6
Kilometry: 12 016
srebrny
-- 24 Kwi 2023 14:57 --

marrak napisał(a):
Spread nie ma nic wspólnego z walutą.

W ogólności oczywiście jest coś takiego jak spread walutowy, czyli różnica między ceną kupna i sprzedaży.

-- 24 Kwi 2023 14:59 --

Krupier napisał(a):
Nie ma żadnych spreadów przy handlu wpłaconymi dolarami na konto dolarowe i kupując/sprzedając akcje/ETF notowane w dolarach.

Wpłacasz 100$, kupujesz akcje za 100$, zostaje ci na koncie 0$. Akcje urosły do 150$, sprzedajesz za 150$ i masz na koncie 150$.

Nie ma marży/prowizji za obrót akcjami? Ciężko w to uwierzyć, słyszałem co najwyżej, że niektórzy brokerzy oferują bezpłatny zakup wybranych etfow do pewnej kwoty...
 Profil Relacje PM off  

#7478 PostWysłany: 24 Kwi 2023 15:01 

srebrny
Brazylia to 90 dni, Kolumbia to 90 dni.
https://www.gov.pl/web/brazylia/informa ... rozujacych
https://www.gov.pl/web/kolumbia/idp
Nadal 8 państw to nie jest cała masa.
Ale moim zdaniem wszystko co ważne, to zostało już tu napisane.
 Profil Relacje PM off  

#7479 PostWysłany: 24 Kwi 2023 15:13 

srebrny
W obu przypadkach istnieje możliwość odpłatnego przedłużenia o kolejny okres do 90 dni, czyli w sumie 180 dni.
Szczegóły co do krajów przyjaznym długim pobytom warto poszukać takich informacji na forum pracujących expatów. Oni zazwyczaj są najlepiej zorientowani gdzie ile i za ile. Podtrzymuję - takich miejsc jest cała masa. :)
 Profil Relacje PM off  

#7480 PostWysłany: 24 Kwi 2023 15:18 

srebrny
Odpłatne przedłużenie to zupełnie inna kwestia i o tym właśnie pisał @Slavekk.
Cytuj:
Standardowe 90 dni można przebywać w danym kraju turystycznie, powyżej to juz jest pobyt wymagający zgód i (być może) podatków...

I moim zdaniem 8 to nie jest cała masa. :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8666 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 371, 372, 373, 374, 375, 376, 377 ... 434  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 8 gości