Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Wypłaty kartą MC Revolut w bankomatach Euronet często obciążane są prowizją nie do ominięcia (sieć bankomatów rozpoznaje kartę jako zagraniczną i nakłada własną prowizję). Visa Revolut na razie nie, ale warto uważać.
Ponadto należy zawsze wybrać opcję obciążenia w lokalnej walucie, by uniknąć przewalutowania po kursie Euronetu.

Zasilanie revoluta kartami kredytowymi jest obciążone prowizją w następujących bankach:
- Citi Handlowy 8%, min 10zł
- Citibank prowizja 10%
- BNP Paribias od 1/4/24 (2%)
- Ikano Bank
- Pekao Karta Kredytowa z Żubrem - 7% (pakiet standard), 5% (pakiet złoty), 3% (pakiet platynowy).

Uwaga: Zamieszczanie referali jest możliwe wyłącznie w wątkach łańcuszkowych. Możliwość zamieszczania referali mają jedynie osoby posiadające minimum niebieski status i pół roku stażu. regulamin-dzialania-watkow-lancuszkowych,82,44721

Spis banków z darmową wypłatą z Revoluta: https://www.dropbox.com/s/ajifjmncdazhz ... .xlsx?dl=0

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8666 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63 ... 434  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: revolut
#1181 PostWysłany: 04 Mar 2018 23:50 

niebieski
Niestety, Millennium ;) Dlatego też pytałem, czy Revolutem na pewno będzie korzystniej :)
 Profil Relacje PM off  

🏛️Stolica filozofów i słońca ☀️🇬🇷 Przedłużony weekend w Atenach za 739 PLN ✈️💙 🏛️Stolica filozofów i słońca ☀️🇬🇷 Przedłużony weekend w Atenach za 739 PLN ✈️💙
OKAZJA❗ Tydzień w Nowym Jorku od 3100 PLN 🇺🇸 Loty i ⭐⭐⭐⭐hotel przy Times Square 😱🤩 OKAZJA❗ Tydzień w Nowym Jorku od 3100 PLN 🇺🇸 Loty i ⭐⭐⭐⭐hotel przy Times Square 😱🤩
#1182 PostWysłany: 04 Mar 2018 23:56 
Awatar użytkownika

Loty: 506
Kilometry: 736 023
złoty
Tak, będzie na pewno korzystniej :)

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#1183 PostWysłany: 04 Mar 2018 23:58 

niebieski
OK, dzięki! :)
 Profil Relacje PM off  

#1184 PostWysłany: 05 Mar 2018 00:04 

niebieski
Kian napisał(a):
placisz normalnie nie myslac jaka waluta. wszystko samo sie przewalutuje
w weekendy drozej o 1%

Akurat we wspomnianych EUR i GBP w weekendy drożej "tylko" o około 0,5%.

Odnosząc się wprost do pytania- obie opcje zadziałają technicznie dobrze.
Możesz po prostu doładować w PLN a "karta" automatycznie wybierze "najlepszy możliwy kurs w danej chwili", możesz też wymienić na EUR / GBP i wtedy- jeśli wymienisz tyle, ile trzeba- "karta" skorzysta z waluty, w której płacisz.

Zgadzam się, że najprościej jest posiadać tylko rachunek w PLN i po prostu korzystać z "najlepszego możliwego kursu".
Posiadanie dodatkowych rachunków, tam gdzie to możliwe, żeby uniknąć weekendowego narzutu to też bardzo zacna i wcale nietrudna opcja.
 Profil Relacje PM off  

#1185 PostWysłany: 05 Mar 2018 16:25 
Awatar użytkownika

Loty: 146
Kilometry: 358 646
niebieski
Mam pytanie odnośnie limitu wymiany walut.
W wersji premium jest info "nielimitowana, darmowa wymiana walut"
Przy opcji standard nie ma info o limitach. Czy ktoś wie jakie one są?

#1186 PostWysłany: 05 Mar 2018 16:26 

niebieski
20 000PLN / okres miesięczny dla kont z bazową walutą PLN. Powyżej 20kPLN- 0,5%.
 Profil Relacje PM off
Oszukani lubi ten post.

#1187 PostWysłany: 05 Mar 2018 16:28 

Jeśli doładowanie z KK jest darmowe, to co stoi na przeszkodzenie, by doładować np. 20 tys. zł z karty KK Raiffeisen Wizzair i przelać później z Revoluta na KK? 2% przechodzi na punkty wizzair
 Profil Relacje PM off  

#1188 PostWysłany: 05 Mar 2018 16:43 

niebieski
Zasilenie Revoluta KK Raiffeisen Wizzair nie daje punktów.
 Profil Relacje PM off  

#1189 PostWysłany: 05 Mar 2018 16:47 

Loty: 267
Kilometry: 571 371
złoty
@majkidelta niestety MCC jakie nadaje revolut transakcjom powoduje że punktów nie ma.
 Profil Relacje PM off  

#1190 PostWysłany: 05 Mar 2018 16:51 

No czyli ktoś przewidział taki ruch, dzięki za odpowiedzi.
 Profil Relacje PM off  

#1191 PostWysłany: 05 Mar 2018 17:05 

niebieski
Tak się zastanawiam...Do karty przepisany jest normalnie nr rachunku więc najzwyczajniej mogę zlecić przelew który zasili kartę bądź normalnie podać nr konta bankowego pracodawcy...Tak się zastanawiam czy do tej karty a ściśle jej rachunku może się dobrać komornik?
Wybaczcie że pytam ale przejrzenie tematu który ma tyle stron...
 Profil Relacje PM off  

#1192 PostWysłany: 05 Mar 2018 17:18 

Tu masz to fajnie opisane ;) -> http://www.handelzagranica.pl/komornik- ... graniczne/
 PM off
Razem uważa post za pomocny.

#1193 PostWysłany: 05 Mar 2018 17:36 

niebieski
john_doe napisał(a):
Kian napisał(a):
placisz normalnie nie myslac jaka waluta. wszystko samo sie przewalutuje
w weekendy drozej o 1%

Akurat we wspomnianych EUR i GBP w weekendy drożej "tylko" o około 0,5%.

Odnosząc się wprost do pytania- obie opcje zadziałają technicznie dobrze.
Możesz po prostu doładować w PLN a "karta" automatycznie wybierze "najlepszy możliwy kurs w danej chwili", możesz też wymienić na EUR / GBP i wtedy- jeśli wymienisz tyle, ile trzeba- "karta" skorzysta z waluty, w której płacisz.

Zgadzam się, że najprościej jest posiadać tylko rachunek w PLN i po prostu korzystać z "najlepszego możliwego kursu".
Posiadanie dodatkowych rachunków, tam gdzie to możliwe, żeby uniknąć weekendowego narzutu to też bardzo zacna i wcale nietrudna opcja.

Dobrze w takim razie rozumuje, ze żeby nie płacić tego dodatkowego weekendowego narzutu to jednak warto sobie założyć konto z waluta kraju do którego się jedzie i zrobić przewalutowanie ze złotówek przed weekendem?
 Profil Relacje PM off  

#1194 PostWysłany: 05 Mar 2018 17:38 

Loty: 267
Kilometry: 571 371
złoty
@Razem póki co w Revolut nie masz Polskiego nr więc nie podasz do wypłaty. Ma być w przyszłości.
 Profil Relacje PM off
Razem uważa post za pomocny.

#1195 PostWysłany: 05 Mar 2018 17:55 

niebieski
No właśnie miałem pytać jak wygląda numer rachunku do tej karty :D
Tego się obawiałem :(
 Profil Relacje PM off  

#1196 PostWysłany: 05 Mar 2018 18:00 

niebieski
f0ku5 napisał(a):
Dobrze w takim razie rozumuje, ze żeby nie płacić tego dodatkowego weekendowego narzutu to jednak warto sobie założyć konto z waluta kraju do którego się jedzie i zrobić przewalutowanie ze złotówek przed weekendem?

Poniekąd. Ja tak robię, ale zdaję sobie sprawę z wad tego rozwiązania. Z góry uprzedzam, że to już są rozważania hardcorowca- pasjonata.
W ogóle sam fakt używania Revolut, AK, PEKAO czy czego tam jeszcze to już wygrana z systemem, w którym "wiodące" banki narzucają sobie 5-7% prowizji od kursów organizacji.

Kwestie związane z omijaniem narzutu weekendowego w Revolut:
* Brak możliwości dokładnego przewidzenia, czy się straci czy zyska :) Pytanie- kiedy kupować. W piątek rano, popołudniu, a może całkiem wieczorem czasu UK? Jest szansa, że dana waluta "zamknie" piątek kursem znacznie lepszym niż ten z popołudnia i w efekcie waluta + narzut i tak będzie tańsza niż cena, po której kupimy.

* Jak przewidzieć, ile dokładnie waluty trzeba na weekend? Kupisz za mało: płacisz narzut od reszty, bo trzeba wydawać w PLN. Kupisz za dużo, to zostanie na kolejny tydzień, a waluta może znów się "wahnąć" i mieć lepszy kurs. Może też mieć gorszy kurs ;)

* Wydawanie tylko z jednego rachunku pozwala lepiej śledzić wydatki przez "statystyki" i historię- to akurat niedoróbka Revoluta, że nie pozwala łączyć historii kilku rachunków i ogólnie nieistotna drobnostka, ale jednak.

* O jakich walutach rozmawiamy? Te mniej popularne mają wyższy narzut, ale też potencjalnie wyższe wahania kursu.
W przypadku EUR, GBP, USD i kilku innych (całkiem ich się dużo zrobiło), narzut wynosi około 0,5%. To i dużo i niedużo. ;)

Życzyć sobie tylko takich "problemów" :D 10 lat temu poszedłbyś po prostu do kantoru 2 dni przed wyjazdem i tyle; dziś masz dostęp on-line do kursów z rynku Forex a Twoja karta płatnicza pobiera taki kurs z sekundy transakcji. Za godzinę waluta będzie tańsza albo droższa. Kosmos.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#1197 PostWysłany: 05 Mar 2018 18:08 

niebieski
Dokładnie :) Ja byłem tak nauczony (pisałem o tym) ze za granice brałem gotówkę z kantoru i nic więcej mnie nie interesowało. Teraz chce korzystać z Revoluta i nie do końca wiem, jak to robić najkorzystniej... ;)
 Profil Relacje PM off  

#1198 PostWysłany: 05 Mar 2018 18:25 

srebrny
(nie) stety nadal na tym Świecie jest cała masa miejsc, gdzie żaden Revolut, Alior czy inny mBank nie pomoże jak w kieszeni nie masz papierków i nawet konsjerż z platynowego Centuriona nie załatwi Ci noclegu czy ryżu.
Jak to mawiają cash is king! ;)
 Profil Relacje PM off  

#1199 PostWysłany: 05 Mar 2018 18:33 

niebieski
Tak jak napisal @john_doe kupowanie waluty "na zapas" na weekend jest moim zdaniem bez sensu, bo nie przewidzisz kursu zamkniecia ani potrzebnego wolumenu. Dla mnie doładowywanie na zawołanie karta kredytowa, błyskawiczne potwierdzenia transakcji na komorce i dobre kursy to podstawowe przewagi.

Wysłane z mojego XT1650 przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#1200 PostWysłany: 05 Mar 2018 18:49 

niebieski
Czyli nawet jak nie zamienię złotówek na inna walutę przed weekendem i będę płacąc zamieniał złotówki z tym narzutem 0,5% to i tak będzie taniej niż jakbym płacił karta debetowa?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8666 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63 ... 434  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości