Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Wypłaty kartą MC Revolut w bankomatach Euronet często obciążane są prowizją nie do ominięcia (sieć bankomatów rozpoznaje kartę jako zagraniczną i nakłada własną prowizję). Visa Revolut na razie nie, ale warto uważać.
Ponadto należy zawsze wybrać opcję obciążenia w lokalnej walucie, by uniknąć przewalutowania po kursie Euronetu.

Zasilanie revoluta kartami kredytowymi jest obciążone prowizją w następujących bankach:
- Citi Handlowy 8%, min 10zł
- Citibank prowizja 10%
- BNP Paribias od 1/4/24 (2%)
- Ikano Bank
- Pekao Karta Kredytowa z Żubrem - 7% (pakiet standard), 5% (pakiet złoty), 3% (pakiet platynowy).

Uwaga: Zamieszczanie referali jest możliwe wyłącznie w wątkach łańcuszkowych. Możliwość zamieszczania referali mają jedynie osoby posiadające minimum niebieski status i pół roku stażu. regulamin-dzialania-watkow-lancuszkowych,82,44721

Spis banków z darmową wypłatą z Revoluta: https://www.dropbox.com/s/ajifjmncdazhz ... .xlsx?dl=0

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8666 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 370, 371, 372, 373, 374, 375, 376 ... 434  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Revolut
#7441 PostWysłany: 20 Kwi 2023 10:52 

niebieski
ted07 napisał(a):
Revolut przysłał mi informację, że potrzebuję moich danych podatkowych.

Dostaliście też taką informację?

Nie, ale jakbym otrzymała, zrezygnowałabym z Revoluta. ;)

Kochać to chcieć przemierzyć cały świat we dwoje, po to, by nie było miejsca na ziemi wolnego od wspólnych wspomnień.
 Profil Relacje PM off  

Sycylia za 143 PLN ❗😲😲 Loty w obie strony Sycylia za 143 PLN ❗😲😲 Loty w obie strony
Ferie w Italii 💚🤍❤️ Przedłużony weekend w Toskanii za 739 PLN ☀️😎 Loty i ⭐⭐⭐⭐ hotel ze ☕🍽️ Ferie w Italii 💚🤍❤️ Przedłużony weekend w Toskanii za 739 PLN ☀️😎 Loty i ⭐⭐⭐⭐ hotel ze ☕🍽️
#7442 PostWysłany: 20 Kwi 2023 11:11 
Awatar użytkownika

Loty: 506
Kilometry: 736 023
złoty
Od każdego banku wymagane jest pobranie takich informacji od klientów.
 Profil Relacje PM off  

#7443 PostWysłany: 20 Kwi 2023 11:31 

malawita napisał(a):
ted07 napisał(a):
Revolut przysłał mi informację, że potrzebuję moich danych podatkowych.

Dostaliście też taką informację?

Nie, ale jakbym otrzymała, zrezygnowałabym z Revoluta. ;)
ZTCP te "dane podatkowe" to info czy jesteś podatnikiem w PL i że nie jesteś podatnikiem w USA.
 Profil Relacje PM off  

#7444 PostWysłany: 20 Kwi 2023 11:59 
Awatar użytkownika

Loty: 344
Kilometry: 432 849
srebrny
@Slavekk
Dokładnie a o to pyta każdy bank. Tak samo czy jesteś PEP (o to Revo na razie nie pyta).
 Profil Relacje PM off  

#7445 PostWysłany: 20 Kwi 2023 12:22 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 232
Kilometry: 494 251
Podanie/potwierdzenie danych to jedno i mniejszy problem. To co wzbudziło moje obiekcje, to że finalizując proces w Revolucie system wymusza zobowiazanie się do informowania o każdej zmianie rezydencji podatkowej w ciągu 90 dni.

p.

#7446 PostWysłany: 21 Kwi 2023 07:52 

Loty: 6
Kilometry: 12 016
srebrny
Ostatnio zakładałem konto w BOŚ, też o to pytali.
 Profil Relacje PM off  

#7447 PostWysłany: 21 Kwi 2023 10:58 
Moderator forum

@piotrkr

Trudno żeby nie pytali, bo od jakichś 6 lat muszą o to pytać.

CRS zostało ustalone w 2014: https://www.oecd.org/tax/automatic-exch ... -standard/

W Polsce od 2017, na Litwie widocznie dopiero od teraz.

Ot i cała tajemnica, nie ma się co dziwić ani oburzać.

@Slavekk trzeba wymienić wszystkie kraje gdzie się jest podatnikiem, nie tylko Polskę i USA.
 Profil Relacje PM off  

#7448 PostWysłany: 21 Kwi 2023 12:41 

Loty: 16
Kilometry: 26 175
Revolut przesyła wszystkim inwestującym w akcje info, że łączy wszystkich w jedno konto DriveWealth (do tej poru każdy ma osobne konto u tego pośrednika) co skutkuje stratą prawa ochrony SIPC 500.000$. Teraz wszyscy razem będą chronieni taką kwotą, co przy dobrych wiatrach w przypadku upadku DriveWealth oznacza 1$ na głowę :D
Poza tym przeniesienie praw do ochrony kapitału na koncie transakcyjnym z UK do LT skutkuje zmniejszeniem ochrony na tym subkoncie z 100.000€ do 22.000€, ale to już pikuś :D
Jak się nie zgadzasz to zamknij konto inwestycyjne :lol:
Czas na wyniesienie się - 60 dni. btw. ktoś zna jakiegoś lepszego brokera bez spreadów, z podobną funkcjonalnością?

#7449 PostWysłany: 21 Kwi 2023 12:59 

puhacz napisał(a):
Podanie/potwierdzenie danych to jedno i mniejszy problem. To co wzbudziło moje obiekcje, to że finalizując proces w Revolucie system wymusza zobowiazanie się do informowania o każdej zmianie rezydencji podatkowej w ciągu 90 dni.

No i co w tym niepokojącego?
Informować o kraju rezydencji podatkowej OK, a utrzymać aktualność tej informacji już jest be?
Standardowe 90 dni można przebywać w danym kraju turystycznie, powyżej to juz jest pobyt wymagający zgód i (być może) podatków...
 Profil Relacje PM off  

#7450 PostWysłany: 21 Kwi 2023 14:47 
Awatar użytkownika

niebieski
marrak napisał(a):
Revolut
Czas na wyniesienie się - 60 dni. btw. ktoś zna jakiegoś lepszego brokera bez spreadów, z podobną funkcjonalnością?

Ja się już dawno z Revoluta na XTB przeniosłem i w sumie poza burdelem w rozliczeniach podatkowych (dla akcji zagranicznych nie wystawiają PIT-8C, tylko zestawienie transakcji, ale wystarcza do rozliczenia) jest spoko.
 Profil Relacje PM off
marrak lubi ten post.
marrak uważa post za pomocny.

#7451 PostWysłany: 21 Kwi 2023 15:06 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 232
Kilometry: 494 251
Slavekk napisał(a):
Standardowe 90 dni można przebywać w danym kraju turystycznie, powyżej to juz jest pobyt wymagający zgód i (być może) podatków...

A te dane to z jakiego instytutu? Bo tylko jeden przychodzi mi do głowy. Bzdury straszne i to po raz kolejny tu wypisujesz.

p.
jackrabbit lubi ten post.

#7452 PostWysłany: 21 Kwi 2023 15:27 

srebrny
No nie wiem, czy to taka bzdura:
https://eur-lex.europa.eu/legal-content ... SUM:l33152
 Profil Relacje PM off
Slavekk uważa post za pomocny.

#7453 PostWysłany: 21 Kwi 2023 15:38 

Krupier napisał(a):
marrak napisał(a):
Revolut

Ja się już dawno z Revoluta na XTB przeniosłem i w sumie poza burdelem w rozliczeniach podatkowych (dla akcji zagranicznych nie wystawiają PIT-8C, tylko zestawienie transakcji, ale wystarcza do rozliczenia) jest spoko.

Tylko z tego co widzę to na tym XTB mają spready i to spore, bo ok 0.5$ za akcję, to przy braku spreadów na Revolut i tylko 0,12% rocznej opłaty, wygląda słabo :/
Przykładowo chcąc kupić na Revolut jednostki za 20.000$ roczny koszy opłat to ok 24$, a tutaj zakładając np. cenę jednostki 100$ już na kupnie jesteś 100$ do tył, trochę słabo bo to prawie cała roczna dywidenda przepada. A jeszcze nie wiem czy XTB gdzieś innych opłat nie dokłada? np prowizji za wpłaty/wypłaty, etc.

Ostatnio edytowany przez marrak 21 Kwi 2023 16:02, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off  

#7454 PostWysłany: 21 Kwi 2023 15:45 

srebrny
W XTB jest miesięczny obrót 100k euro za darmo na akcjach, na pewno na GPW, nie jestem pewien jak z resztą świata. Szczegóły doczytaj w cenniku, bo zależy w co inwestujesz najwięcej.
 Profil Relacje PM off  

#7455 PostWysłany: 21 Kwi 2023 16:00 

Obrót 100k € może być, tyle na miesiąc wystarczyło by, aczkolwiek na Revolucie chyba nie ma limitów :D ale mi zależy na zerowych spreadach. Tylko akcje US. Inne instrumenty mnie nie interesują.

#7456 PostWysłany: 21 Kwi 2023 16:27 

puhacz napisał(a):
Slavekk napisał(a):

A te dane to z jakiego instytutu? Bo tylko jeden przychodzi mi do głowy. Bzdury straszne i to po raz kolejny tu wypisujesz.

Nieznajomość przepisów nie zwalnia z ich przestrzegania.
I nie ma się czym chwalić...
 Profil Relacje PM off  

#7457 PostWysłany: 21 Kwi 2023 17:02 

srebrny
@marrak
W XTB możesz mieć konto również w USD i gdzie sobie wymienisz walutę to już Twoja sprawa.
 Profil Relacje PM off  

#7458 PostWysłany: 21 Kwi 2023 17:22 

@opo ale jaki to ma związek z opłatami za handel akcjami? XTB walutę, np. USD też wymienia ze spreadem, co prawda dużo mniejszym niż za akcje ale jednak. Lepiej kupić na Revolut i przelać bezpośrednio na rachunek transakcyjny US.

#7459 PostWysłany: 21 Kwi 2023 18:34 

Loty: 6
Kilometry: 12 016
srebrny
Interactive Brokers ma niskie spready , duże możliwości i dobre opinie
 Profil Relacje PM off
marrak lubi ten post.
marrak uważa post za pomocny.

#7460 PostWysłany: 21 Kwi 2023 19:45 

Dziś zniknęła mi kasa z Revolut. Niby nie kokosy, ale jednak kilka stówek. Ktoś ukradł dane karty wirtualnej, która służyła do rezerwacji na booking . Przy okazji uczulam. Karta oczywiście zlikwidowana, zgłoszony chargeback. Pytanie czy powinnam to jeszcze zgłosić na Policję? Będzie potrzebny jakiś świstek od nich? Wiadomo, że umorzą więc jeśli mam się do nich fatygować to musi mieć to jakiś sens. Pytanie może naiwne, ale pierwszy raz mierzę się z taką sprawą.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8666 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 370, 371, 372, 373, 374, 375, 376 ... 434  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości