Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 11 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 11 Gru 2012 11:27 
Awatar użytkownika

Loty: 109
Kilometry: 141 606
srebrny
"Zapłacimy dodatkową prowizję za wypłaty z bankomatu?"
http://wyborcza.biz/finanse/1,105684,13 ... ia.html#MT
 Profil Relacje PM off  

Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥 Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥
Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️ Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️
#2 PostWysłany: 11 Gru 2012 11:33 
Awatar użytkownika

Loty: 264
Kilometry: 273 201
Zbanowany
niebieski
Oni chcą naszego dobra :twisted:

#3 PostWysłany: 11 Gru 2012 11:42 
Awatar użytkownika

srebrny
W sumie tak wlasnie jest w Czechach.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 11 Gru 2012 12:03 

Zbanowany
niebieski
Polska to dziki kraj, na wszystkim trzeba wydymac obywateli. Nic mnie tu juz nie zdziwi.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 11 Gru 2012 12:18 

Po kolei. Problemem jest to, że stawkę pobieraną przez operatora bankomatu nie ustala sam operator, lecz amerykańskie organizacje. W odpowiedzi projekt ustawy będzie pozwalał operatorowi bankomatu pobranie własnej opłaty, lecz żadnego operatora bankomatu do tego nie zmusza. Np. bankomat może wyświetlić: "Za wypłatę 100 zł obciążymy Twój rachunek kwotą 105 zł. Czy zgadzasz się?" Jeśli użytkownik zgodzi się, to do banku trafi obciążenie 105 zł, tak jakby użytkownik wypłacił 105 zł. Mi też się to nie podoba, moim zdaniem to rozwiązanie jest kiepskie i przyniesie więcej problemów niż korzyści. Niemniej, podobne rozwiązanie działa w UK, gdzie niektóre bankomaty, np. w pubach, pobierają dodatkową opłatę.
marian30 napisał(a):
no niech mi tylko któryś bank obciąży mnie za wypłatę z bankomatu,, tylko czekam..
Po pierwsze, bank Cię nie obciąży. Bank dostanie informację, że zgodnie z własnym życzeniem wypłaciłeś z rachunku 105 zł, z czego 5 zł zapłaciłeś operatorowi bankomatu a 100 zł dostałeś w gotówce. Zresztą, skoro jesteś taki pewien, to proponuję Ci już teraz wypłać np. kartą debetową mbanku (brak opłat za wypłaty z bankomatów na świecie) w UK w jakimś pubie gotówkę, potwierdź swoim PINem zgodę na dodatkową opłatę i reklamuj, że mbank zrobił Ci obciążenie na większą ilość funktów niż dostałeś do ręki.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 11 Gru 2012 12:36 

@mm0512: nareszcie jakiś rozsądny głos w dyskusji :)

Dodatkowo wszystkim którzy chyba tylko przeczytali nagłówek informacji polecam artykuł zamieszczony na blogu Olgierda: http://olgierd.bblog.pl/wpis,o;dodatkow ... 85800.html
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 04 Sty 2013 18:27 

Jaka prowizja jest pobierana w momencie wybierania pieniedzy w bankomacie (Hiszpania), mam mBank (Mastercard)? oraz po jakim kursie?

Gdzieś to sprawdzic można?

znalazlem, o mojej karcie
http://www.mbank.pl/karty/debetowe/mast ... tml#tabs=2

niby 0 zł, ALE.... W przypadku transakcji bezgotówkowych i wypłat gotówki, dokonanych w walucie innej niż waluta rozliczeniowa, mBank pobiera dodatkowo prowizję za przewalutowanie transakcji w wysokości do
2% wartości transakcji.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 06 Sty 2013 03:00 

Taka opłata jest tylko przy kartach VISA, a Ty masz MasterCarda, więc nie dotyczy to Ciebie. Ponadto walutą rozliczeniową wszystkich kart mBanku(poza walutowymi) jest Euro, więc podwójnie Cię to nie dotyczy ;)
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 06 Sty 2013 10:30 

HON fly4free
marian30 napisał(a):
Ta ustawa to projekt banków, żeby przenieść te koszty na klienta :evil:

akurat banki najbardziej protestują przeciwko tym regulacjom

zanim coś napiszesz proponuję zaznajomić się z tematem
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 06 Sty 2013 12:38 
Awatar użytkownika

niebieski
atomson napisał(a):
Jaka prowizja jest pobierana w momencie wybierania pieniedzy w bankomacie (Hiszpania), mam mBank (Mastercard)? oraz po jakim kursie?

Gdzieś to sprawdzic można?

znalazlem, o mojej karcie
http://www.mbank.pl/karty/debetowe/mast ... tml#tabs=2

niby 0 zł, ALE.... W przypadku transakcji bezgotówkowych i wypłat gotówki, dokonanych w walucie innej niż waluta rozliczeniowa, mBank pobiera dodatkowo prowizję za przewalutowanie transakcji w wysokości do
2% wartości transakcji.

walutą rozliczeniową w mbanku jest EUR.

#11 PostWysłany: 06 Sty 2013 13:39 
Awatar użytkownika

HON fly4free
W firmie ktorej pracuje zajmuje sie całoscią płac.

Jeszcze dwa lata wstecz na palcach jednej reki policzylbym ludzi ktorzy w ciagu roku zdecydowali sie na zmiane rachunku bankowego. Biorac pod uwage ilosc etatow to okolo 1% !!! wszystkich zatrudnionych.

Nic tak nie edukuje ludzi jak atak na ich portfele. Teraz jest wysyp prosb o zmiane rachunku, przesylanie pensji na dwa konta, badz tez dzielenie pensji czesc gotowka w łape reszta na rachunek.

Jak wprowadza oplate za podjecie gotowki z bankomatu rotacja jeszcze bardziej sie nasili i sadze ze banki beda musialy jeszcze skuteczniej zabiegac o nasze portfele. Czas prostego "strzyzenia owiec" powoli dobiega konca.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 11 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 8 gości