Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Ubezpieczenie na rejs
#1 PostWysłany: 07 Kwi 2024 21:28 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Loty: 228
Kilometry: 534 135
Zapewne znajdą się tutaj osoby, które podpowiedzą i podzielą się wiedzą na temat ubezpieczenia na rejs. Jest to chyba, coś innego niż podstawowe ubezpieczenie turystyczne?
Dlaczego pytam? Ponieważ na pewnej stronie z planami statku MSC znalazłem takie info:

Cytuj:
Medical Center (16-seat Infirmary, size 251 m2 / 2701 ft2) is the ship’s hospital operated by resident doctors/physicians and nurses on 24-hour duty. Payments are made by the boarding pass (treatments equivalent to a private doctor’s visit). General health insurance policies do not apply, so buying cruise health insurance is recommended.

https://www.instagram.com/jiku_ty_dziku/
 Profil Relacje PM off
Złoty lubi ten post.

🔥SUPERCENA🔥 Loty na przedłużony weekend do Włoch od 184 PLN 😱🇮🇹 🔥SUPERCENA🔥 Loty na przedłużony weekend do Włoch od 184 PLN 😱🇮🇹
Sardynia z weekendem za 819 PLN 🏝️ ✈️ City break z lotami i noclegiem Sardynia z weekendem za 819 PLN 🏝️ ✈️ City break z lotami i noclegiem
#2 PostWysłany: 08 Kwi 2024 10:28 
Awatar użytkownika

niebieski
W przypadku popularnego tutaj ubezpieczenia PKO z kart Infinite i Platinum infolinia mówi, że działa na całym świecie, w tym na statkach. W OWU też nie ma żadnych wykluczeń związanych ze statkiem i samo ubezpieczenie jest określane jako cały świat.
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 08 Kwi 2024 11:11 

Ostrzeżenia: 1
srebrny
Powyższe nie oznacza, że CM na statku będzie honorowało takie ubezpieczenie.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 08 Kwi 2024 11:16 

srebrny
Ja wykupywałem jak dotąd ubezpieczenie z Ergo Hestia.
Jeden raz wyglądało na to, że trzeba będzie skorzystać (w Tajlandi) i po mailowym kontakcie dostałem od nich informację, że pokryją koszty statkowego lekarza - ale szczęśliwie sytuację udało się opanować we własnym zakresie więc temat nie miał ciągu dalszego.

Inna sprawa, że statkowy szpital może nie chcieć się bawić w rozliczenia z Twoim ubezpieczycielem. Jest tam raczej prosta zasada - płacisz sam a o rozliczenia z ubezpieczycielem robisz we własnym zakresie. Tak przynajmniej pamiętam z jakichś informacji w gazetkach, ale nie potrafię już odtworzyć u którego operatora.
 Profil Relacje PM off
JIK lubi ten post.

#5 PostWysłany: 08 Kwi 2024 11:55 
Awatar użytkownika

niebieski
Tak, najpewniej skończyło by się na rozliczaniu z ubezpieczycielem, ale PKO na infolinii przyjmuje stanowisko, że w przypadkach nagłych, czy w sytuacji gdzie nie ma innej opcji - faktura/dokumentacja , opłacamy samemu i zwroty.
Oczywiście w przypadku grubszych i droższych spraw najlepiej się dogadać i robić to bezgotówkowo, ale twierdzili, że rzeczy typu transport medyczny ze statku - to jest pokrywane przez ubezpieczenie. W praktyce nie sprawdzałem.
2 ludzi lubi ten post.
barka uważa post za pomocny.

#6 PostWysłany: 12 Maj 2024 16:13 

Korzystałam dwukrotnie z usług punktu medycznego na statkach MSC. Ubezpieczenie kupowane było razem z rejsem u pośrednika (hestia, wiener). Za usługę musiałam zapłacić kartą pokładową a lekarz dawał wydruk z potwierdzeniem wizyty (coś jak wypis ze szpitala) i fakturę do rozliczenia z ubezpieczalnią. Po powrocie do domu przesłałam skan dokumentów i otrzymałam zwrot kasy. Nie były to jakieś skomplikowane choróbska - grypa, niestrawność, skaleczenie. Myślę, że przy Visa Infinity będzie podobnie w takich drobnych przypadkach. Nie wiem jak przy grubszych sprawach...
 Profil Relacje PM off
greg2014 lubi ten post.
grondo uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości