Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

[ 307 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 12, 13, 14, 15, 16  Następna
Autor Wiadomość
#281 PostWysłany: 13 Sty 2024 18:45 

U mnie ta oferta QR na przyspieszenie statusu (2x Qpoints i 50% więcej Avios) z kodem QRBONUS przy rezerwacji do 31.01. i podróży do 30.06., z wylotem z Warszawy, dotyczy tylko rezerwacji w biznesie (i na wymienionych 15 kierunkach).
 Relacje PM off  

#282 PostWysłany: 13 Sty 2024 19:03 

HON fly4free
Tak, dokładnie, to oferta w C na wymienionych kierunkach, w tym ex WAW.
 Relacje PM off  

#283 PostWysłany: 22 Sty 2024 11:08 
Awatar użytkownika

Loty: 191
Kilometry: 371 738
niebieski
Czytam, szukam odpowiedniego wątku itd i w sumie mało wiem. Może ktoś mi w skrócie odpowie.

Mam na koncie QR ponad 7 tyś Avios
Mam na koncie Finnair ponad 37 tyś Avios.
Czy mając konto BA mogę to wszystko zgromadzić w jednym miejscu i stamtąd dysponować? Bo na stronie Finnair nie widz takiej informacji (możliwe, ze będzie taka opcja po 9 marca czy kiedy oni tam skończą przejście).
Lub czy z Finnair mogę przerzucić to na Qatar (największa szansa, że kolejny raz z nimi polecę do Azji).

#284 PostWysłany: 01 Maj 2024 14:07 

HON fly4free
-- 03 Mar 2024 17:12 --

Enjoy 3X Avios with Booking.com. Be sure to book by 31 March 2024 and earn 3 Avios for every USD 1 spent

Oczywiście aviosy można przelać wedle potrzeby do BA i dalej do IB.

-- 01 Maj 2024 14:07 --

Ponownie promocja 30% więcej aviosów za przelanie punktów do PC z kart bankowych do końca maja (liczy się data "zaksięgowania" transakcji na Konice członkowskim). W Polsce dotyczy to karty Citi.
 Relacje PM off  

#285 PostWysłany: 15 Wrz 2024 16:53 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Drastyczny wzrost dopłat do lotów za Aviosy:
https://boardingarea.com/?blog-post=qat ... out-notice

Edit:
Już nie tak drastyczna :)
https://www.headforpoints.com/2024/09/1 ... -increase/
 Relacje PM off
Zeus uważa post za pomocny.

#286 PostWysłany: 26 Wrz 2024 18:37 

HON fly4free
QR znacząco poprawił system automatycznego kredytowania mil: za loty innych linii niż własne kredytowanie do niedawana zajmowało nawet ponad tydzień, a i często trzeba było wysyłać klejmy. Teraz aviosy i QP wpadają praktycznie od razu w dniu wykonania lotu lub najdalej na następny dzień.
 Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#287 PostWysłany: 27 Wrz 2024 08:01 

platynowy
No na pewno :D , od maja walczę z nimi o aviosy za loty LA do skredytowania u nich.
Ani automatycznie nie weszły po tygodniu, ani mailowo po 4 miesiącach o te aviosy doprosić się nie mogę,
korespondencja generalnie zmierza ciągle w tym samym kierunku wina LA nie mają odpowiedzi itp

Jak to powiedział kolega @apadlo "Idealni w powietrzu fatalni na ziemi" :lol:
Bynajmniej nie chodzi o saloniki:)
 Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#288 PostWysłany: 27 Wrz 2024 08:32 
Awatar użytkownika

platynowy
Nie przejmuj się. Z naliczaniem mil za loty LA mają problem nie tylko w QR. W M&M walczę o to początku lipca. Z 6 lotów, po dwóch miesiącach (w tym moja korespondencja z M&M i LA) udało się zaliczyć 4, potem po dodatkowej korespondencji jeszcze jeden, a teraz czekam na ten ostatni lot. Taki chyba urok współpracy z LA :)
 Relacje PM off
kacper451 lubi ten post.

#289 PostWysłany: 03 Paź 2024 00:21 

HON fly4free
-- 30 Wrz 2024 00:44 --

kacper451 napisał(a):
No na pewno :D , od maja walczę z nimi o aviosy za loty LA do skredytowania u nich.
Ani automatycznie nie weszły po tygodniu, ani mailowo po 4 miesiącach o te aviosy doprosić się nie mogę,
korespondencja generalnie zmierza ciągle w tym samym kierunku wina LA nie mają odpowiedzi itp

Jak to powiedział kolega @apadlo "Idealni w powietrzu fatalni na ziemi" :lol:
Bynajmniej nie chodzi o saloniki:)

Z LA to jest zupełnie odrębna historia niestety i problemy z naliczaniem ich lotów są praktycznie niemal we wszystkich FFP poza ich własnym.
Akurat to nie wina QR więc zdanie, że są na ziemi fatalni jest w tym zakresie kompletnie IMHO chybione (w innych sprawach "naziemnych" też mam akurat bardzo dobre doświadczenia póki co, tak na marginesie). Jeśli QR, M&M, AS, whatever nie uzyskają potwierdzenia ze strony LA to wiadomo, że nie naliczą mil i tyle - więc wina jest po stronie LA a nie QR akurat tak generalnie działają wszystkie FFP - przecież za tymi milami idzie kasa, więc bez klepnięcia przez płatnika ot tak sobie nie naliczą...

Jak wspomniał @tropikey generalnie polecam kontakt z LA, który jest ekstremalnie sprawny - możliwe, że błędnie zablokowali naliczenie, albo jeśli przypadkowo miałeś dodane do apki LA rezerwacje, to mogły punkty błędnie wpaść na konto LA mimo innego numeru FFP podanego w rezerwacji / na BP. Gdy się tworzy konto w LA do zarządzania rezerwacjami oni z automatu przypisują do niego numer LATAM Pass (pod tym samym mailem) i potem są właśnie takie przeboje. Dobra wiadomość jest taka, że punkty naliczone w LA Pass można cofnąć bez problemu i sprawnie pod warunkiem, że w rezerwacji rzeczywiście był podany iny FFP (to wyjściowo weryfikują). Podobnie jak @tropikey przerabiałem tę ścieżkę dobrych kilka razy już i po interwencji LA generalnie można wszystko naliczyć już bez większych problemów do innych FFP.

-- 03 Paź 2024 00:21 --

W X można ponownie wymieniać punkty bankowe na aviosy w QR z bonusem 25% plus ewentualnie dodatkowymi 10 k przy jednorazowej wymianie na 100 k. W Polsce dotyczy to oczywiście wyłącznie Citi. Przypominam, że aviosy z QR można przesłać także do BA, a stamtąd do innych programów w razie potrzeby.
 Relacje PM off  

#290 PostWysłany: 07 Sty 2025 19:30 
Awatar użytkownika

platynowy
wziąłem u nich przed chwilą AKL-DOH-WAW w C za 90k + 1325 pln (kilka miesięcy temu byłoby to ok. 400 pln mniej, ale w porównaniu z niektórymi dopłatami w grupie LH, to i tak prawie za darmo, zwłaszcza za taką trasę) i przeżyłem spore zaskoczenie.... Otóż, w całej ekscytacji zapomniałem zupełnie, że wszystkie aviosy mam w BA, a nie w QR, ale okazało się, że po wklepaniu wszystkich danych i przejściu do zapłaty, system sam przeniósł mnie do logowania do BAEC i potem pobrał z niego niezbędną liczbę aviosów. Integracja jest tu zatem nawet większa, niż między BA i IB, bo gdybym brał coś w IB, a nie miałbym wystarczającej liczby aviosów, takie pobranie z konta BA nie byłoby możliwe (no chyba, że coś się ostatnio pod tym względem zmieniło).

Edit: jeszcze tylko jedna oczywista oczywistość", że ww. zadziała tylko wtedy, gdy wcześniej konta QR i BA zostały "zlinkowane".
 Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#291 PostWysłany: 12 Sty 2025 15:04 
Awatar użytkownika

srebrny
Do bardziej obytych w temacie ;) Za niedługo będę miał lot QR, w Doha będę miał przesiadkę, mam Golda w QR i planuje skorzystać tak dla fanu (bo przysługuje) z usługi al maha service. Według info ze strony usługa za darmo przysługuje dla posiadacza i 1 gościa (my lecimy w 3 osoby) i tu moje pytanie: do statusu mam dostępne 4 wejścia dla mnie i osoby towarzyszącej czy mogę to wykorzystać w ten sposób ze do lounge wejdę ja i jedna osoba oraz ja i druga osoba?, no chyba że usługa al maha service jest tylko dla dwóch osób i za trzecią i tak trzeba płacić i nie ma to nic wspólnego z wejściem do lounge?. Gdyby tak było to bez tej usługi wejscie do lounge może być wedlug schematu powyżej czy i tu trzecia osoba musi płacić? Dzięki
 Relacje PM off  

#292 PostWysłany: 12 Sty 2025 15:12 

HON fly4free
Al Maha to tylko kompletnie zbędna asysta w trakcie przesiadki: pracownik pomaga dojść do kontroli bezpieczeństwa itp.
Nie zawiera sama w sobie wstępu do żadnej poczekalni o ile nie jesteś Platinum.
Do poczekalni (Gold) możesz wejść na status + użyć jednorazowe wejściówki co roku przysługujące za status.
 Relacje PM off
Andi uważa post za pomocny.

#293 PostWysłany: 12 Sty 2025 15:20 
Awatar użytkownika

srebrny
@marek2011 czyli dobrze rozumiem że mogę wykorzystać 2 wejściówki żeby wejść w tym samym czasie do lounge w 3 osoby?
 Relacje PM off  

#294 PostWysłany: 12 Sty 2025 15:27 

Loty: 157
Kilometry: 419 088
Wejdziesz Ty z jedną osobą a dla kolejnej musisz wykorzystać voucher - przy gołdzie masz ich 4 do użycia
 Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#295 PostWysłany: 12 Sty 2025 15:35 

HON fly4free
Tak powinno to zadziałać, aczkolwiek sam z tych wejściówek nigdy nie miałem potrzeby korzystać w praktyce.
 Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#296 PostWysłany: 12 Sty 2025 16:50 
Awatar użytkownika

Loty: 145
Kilometry: 238 175
niebieski
Podłączę się pod temat - czyli przy statusie gold mam zawsze wejście do lounge z osobą towarzyszącą, a dodatkowo mam jeszcze 4 extra wejścia, np. dla trzeciej osoby?
 Relacje PM off  

#297 PostWysłany: 12 Sty 2025 20:48 

HON fly4free
@Kalispell: tak, ale wejścia na passy nie dotyczą AM i AS, jeśli miałbyś wstęp ty ze względu na kasę podróży. Mając Gold możesz zabrać więcej gości tylko do poczekalni Gold i musisz być obecny przy ich wejściu (nie można wirtualnie przekazać wejściówki). Te passy nie działają też poza DOH, tam gdzie QR daje wstęp do swoich czy kontraktowych poczekalni. Generalnie ich użyteczność jest mocno ograniczona, do tego stopnia, że nawet od paru lat nigdy ich nie wykorzystałem.
 Relacje PM off
Kalispell lubi ten post.
Kalispell uważa post za pomocny.

#298 PostWysłany: 23 Lut 2025 22:36 
Awatar użytkownika

Loty: 42
Kilometry: 72 437
srebrny
kacper451 napisał(a):
po 4 miesiącach o te aviosy doprosić się nie mogę

Wlasnie naliczyii mi aviosy za przelot JetBlue ktory odbylem 11 miesiecy temu. Poniewaz juz sie pozegnalem z tymi aviosami to jest to zaskoczenie.
Ale to było tak. Dodałem przez stronę JetBlue numer QR do rezerwacji, numer się wyprintował na BP, aviosy sie nie naliczyły, retroclaim ze zdjeciem BP, naliczenie od razu.
No to czas na powrót. Lekko zaspany proszę panią na lotnisku w AMS o dodanie numeru QR do rezerwacji.
Nie da się, bo to nie ten sojusz. Mówię, że się da i owszem sojusz nie, ale partner tak i że nawet mile dostałem, więc się da.
Nie, nie da się, nie dodam, nie ma. Odpuscilem, skoro retroclaim działa a ja jestem mocno zaspany. Duży błąd xD
Poleciałem, retroclaim, wyslane zdjecie BP. Odpowiedz - nasi ludzie na to spojrzą.
I tak z 7 kolejnych (policzylem przed chwilą). Tak tak, ludzie sie temu przyjrzą. W końcu myślę - zadzwonię
Zadzwoniłem i trafił się pan który miał totalnie wywalone i był nawet lekko agresywny.
"-Nie mam mil, wyslalem boarding pass"
"-Lot sie zmienił, prosze sie skontaktowac z JetBlue"
"-W jakiej sprawie? Polecialem, mam BP, sami sie kontaktujcie, macie dane"
"-My juz nic nie zrobimy, juz sie nie da nic"
"-Co zrobilem źle? Retroclaim to standardowa procedura"
"-Prosze isc do Jetblue i wziac papier ze pan tego gdzie indziej nie skredytowal"
Dobra, podziekowalem, ocenilem 2/10, ze niepomocny, niegrzeczny i nie polecam.

Chat z Jetblue:
"Dajcie zaswiadczenie ze nie skredytowalem"
"A kontaktowal sie pan z OTA?"
"W sprawie?!?"
"Biletu"
"To nie wiecie kto wasz bilet skredytowal do waszego programu albo nie?"
"Bo to bilet jest.... Hawaiiana"
"Wasz program, w ktorym nie mam konta, wasz samolot, polecialem, dajcie papier, ze nie skredytowalem do was"
"ok, to 48h"

Po 48h przeslali papier z.... potwierdzeniem rezerwacji xD
Raz jeszcze pocisnalem QR i dostalem zwrotke, ze eksperci się przyjrzą. <- próba dziewiąta

No i pare dni temu myslac o tym, ze sprawa nie jest zalatwiona i mnie denerwuje napisalem kolejny ticket, ze minelo 10 miesiecy i ze to jakis absurd jest.
"Eksperci się przyjrzą"

beka

No i tak się przyjrzeli, że wreszcie dopisali mi Aviosy wczoraj. Zadnych papierow nie przesylalem ani potwierdzeń, wszystko jednak załatwił QRPC.

Już nie chcę. Ale jesli czytasz aż do tego momentu zostaw like i subscribe, to pomoże w rozwoju mojego kanału, dzięki :)
6 ludzi lubi ten post.

#299 PostWysłany: 29 Mar 2025 21:15 

HON fly4free
-- 23 Lut 2025 22:49 --

Nie tyle wszystko QRPC załatwił, co ktoś w B6 w końcu odklikał na podstawie zapytania QR co trzeba w systemie i puścił zwrotkę, więc aviosy się naliczyły.
O ile w ramach sojuszu wszystko raz szybko, raz wolniej się generalnie samo nalicza, to na linii QR <-> partnerzy spoza OW są wieczne problemy komunikacyjne i praktycznie nigdy nic nie idzie z automatu. Na szczęście w większości przypadków wystarczy jeden ticket i chwila cierpliwości, no ale zdarzają się i takie cuda kwiatki, jak opisujesz.

-- 27 Lut 2025 23:59 --

Pojawiła się nowa, ciekawa opcja wydania aviosów via QR (a więc także zgromadzonych na koncie BA i pośrednio innych via BA) na loty Arlink. O ile na krajówkach w RPA zwyczaj ceny za $ bywają rozsądne (więc rzadko będzie się pewnie kalkulowało palić aviosy), to na innych niszowych trasach po Afryce może być to całkiem fajna sprawa. 4Z ma sporo różnych opcji, w tym na wyłączność loty na Świętą Helenę, które można zarezerwować za 18 tys. aviosów plus + ok 500 PLN podatków i opłat one way, czyli RT sumarycznie za ok. 800-1000 zł mniej niż (bardzo drogie) taryfy za $.

-- 29 Mar 2025 21:15 --

Kolejny update - partnerem programu została Garuda (GA): można zbierać i wydawać aviosy na loty, w przypadku rezerwacji milowych najkrótsze loty kosztują 6000 A + podatki i opłaty.
 Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.
puhacz uważa post za pomocny.

#300 PostWysłany: 03 Kwi 2025 13:15 

Loty: 176
Kilometry: 400 055
niebieski
marek2011 napisał(a):
@Kalispell: tak, ale wejścia na passy nie dotyczą AM i AS, jeśli miałbyś wstęp ty ze względu na kasę podróży. Mając Gold możesz zabrać więcej gości tylko do poczekalni Gold i musisz być obecny przy ich wejściu (nie można wirtualnie przekazać wejściówki). Te passy nie działają też poza DOH, tam gdzie QR daje wstęp do swoich czy kontraktowych poczekalni. Generalnie ich użyteczność jest mocno ograniczona, do tego stopnia, że nawet od paru lat nigdy ich nie wykorzystałem.

Jestem "całkowicie świeży" w tym temacie. Połączyłem konta z accora i QR, dlatego też będę miał status "Gold", stąd wynikają moje pytania:
1. "wejścia na passy" - co to jest?
2. "nie dotyczą AM i AS". Co to jest?

Ze strony QR wyczytałem, że będę mógł skorzystać z poczekalni typu Gold i Gold+Platinium na lotnisku w Doha, W sumie dwie poczekalnie.(obok bramek A1 i C14). Jak jest na innych lotniskach? Gdzie można szukać informacji o dostępnych poczekalniach na innych lotniskach?

Ostatnio edytowany przez potek7, 03 Kwi 2025 13:33, edytowano w sumie 1 raz
 Relacje PM off  

[ 307 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 12, 13, 14, 15, 16  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: CommonCrawl [Bot] oraz 0 gości