Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.



 [ 81 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 14 Kwi 2013 21:15 

Rejestracja: 10 Lut 2013
Posty: 11
hej

Nie wiem czy to dobry dział jak coś to przenieście , w środe pierwszy raz bede leciec liniami pegasus i chciałbym sie pare rzeczy dowiedzieć ,

1: Jak wyglada odprawa online? trzeba cos tam kliknac czy wystarczy wydrukowac bilet , lece z lwowa do izmiru przez istambul , pytanie wazne bo nie chce sie obudzic i zaplacic potem 30euro za jakies drukowanie bilietu czy cos
2: Mam w standardzie 20kg bagaz to czaje , ale czy moge miec jakikolek podreczny? plecak itp , na wszelki wypadek dokupilem tam EXcess baggage czy cos w tym stylu 5kg , tylko nie wiem wlasnie co ten exces bagge oznacza czy to ze moge wziasc podreczna czy to ze moge wziasc w glownej duzej 25kg

Prosze o pomoc , bo nie latam tak czesto samolotami a jak cos to rayair
Góra
 Relacje PM off  
 
#2 PostWysłany: 14 Kwi 2013 21:22 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 Sie 2010
Posty: 379
niebieski
A po co ci odprawa on line? Nie wiem czy takowa istnieje we Lwowie. Odprawę masz bezpłatną na lotnisku. Zgłaszasz się ok. 2h przed odlotem na lotnisku z paszportem i kodem rezerwacji. Tam wydrukują kartę pokładową z numerem miejsca. Podręczny to teoretycznie 5 kg, ale raczej tego nikt nie sprawdza. W SAw i Izmirze lądowałam :)
_________________
Image
Góra
 Relacje PM off  
 
#3 PostWysłany: 14 Kwi 2013 21:25 

Rejestracja: 10 Lut 2013
Posty: 11
nom spoko , jak leciałaś do izmiru to jak wyglada przewoz jakis alkoholi ? nie ma z tym problemu w walizce glownej ? może wiesz , ja lece przez istambuł właśnie ,
Góra
 Relacje PM off  
 
#4 PostWysłany: 14 Kwi 2013 21:33 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 Sie 2010
Posty: 379
niebieski
leciałam w odwrotną stronę więc alkoholu nie wiozłam, ale w plecaku w środku śpiwora często szczęśliwie podróżowało 1,5l coli; moim zdaniem bez jakiegokolwiek problemu
_________________
Image
Góra
 Relacje PM off  
 
#5 PostWysłany: 14 Kwi 2013 22:40 

Rejestracja: 18 Sie 2010
Posty: 330
niebieski
Z zapisu na moich biletach wynika,że na trasach międzynarodowych,tj. do i z Stambułu dopuszczalny rejestrowy bagaż wynosi 20 kg. Na trasach wewnętrznych już tylko 15 kg.
Jeśli kupiłeś jeden bilet Lwów-Stamuł-Izmir to bagaż jest określony na 20 kg +dokupiony dodatkowo exxces .Jeśli osobno, Lwów-Stambuł i Stambuł -Izmir to odpowiednio 20 i 15 kg na lot+exxces (chyba właśnie 5 kg )
Bagaż podręczny zawsze wynosi 8 kg.
"Each passenger is permitted one item of carry-on baggage measuring 20 cm x 40 cm x 55 cm, and weighing a maximum of 8 kg".
Odprawa może być na lotnisku,raczej bez kosztów (lot mam dopiero za kilkanaście dni,sprawdzę na własnej skórze)
Góra
 Relacje PM off  
 
#6 PostWysłany: 14 Kwi 2013 22:47 

Rejestracja: 10 Lut 2013
Posty: 11
A wiecie jak jest z wiza? czy bede musial kupic w istambule ta turystyczna ?

Oraz jak jest z przewozem alkoholi? moge odrazu władowac te 2-3L do podstawowej torby ? czy musze kupic dopiero tam w izmirze czy np w lvovie?
Góra
 Relacje PM off  
 
#7 PostWysłany: 14 Kwi 2013 23:31 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 Sie 2010
Posty: 379
niebieski
Zgadza sie 8 kg, ale nie ma zadnych koszykow, ani wag.
No nie rozsmieszaj, wódkę będziesz wozić na Ukrainę !?
Wiza 15 eur, po wylądowaniu w saw, jeżeli będziesz wychodzić na airside, radzę szybko wysiadac z autobusu lotniskowego i ustawić sie w kolejkę, ale jak masz krótki okres czasu pomiędzy lotami wcześniej jest przejście na tranzyt, może w przypadku lotu krajowego będziesz musiał i tak kupić wizę w saw, ale poza kolejka, bo na lot krajowy bez wizy raczej nie wpuszcza
Moim zdaniem lepiej wlozyc do rejestrowanego, bo Jeżeli flaszkę kupisz w bezclowce i będziesz nosić ze sobą, moze być sytuacja ze nawet przy tranzycie krajowym trafisz na powtorne security i zabiorą ci płyny. W całej Turcji wstępne security jest przy wejsciach na lotniska, ale płyny mozna wnosić
_________________
Image
Góra
 Relacje PM off  
 
#8 PostWysłany: 11 Maj 2013 17:12 

Rejestracja: 20 Lut 2010
Posty: 9
Mam obecnie słaby internet i strona Pegasusa nie chce mi się załadować, więc jeżeli ktoś jest na bieżąco to proszę o informacje.
Wyczytałam, że odprawę robi się na lotnisku - czy jeżeli mam 2 odcinki Pegasusem to od razu dają karty pokładowe na oba odcinki i wysyłają bagaż sami czy trzeba jak w tanich liniach p2p samemu odebrać bagaż i znowu nadać na check-in?
I w cenie od razu jest bagaż 20 kg + podręczny 8 kg?

I z tą wizą na lotnisku za 15 euro to dotyczy wszystkich narodowości świata? Czy jeżeli oba loty są Pegasusem w odstępie 4 godzin to wiza nie będzie potrzebna?
Góra
 Relacje PM off  
 
#9 PostWysłany: 11 Maj 2013 18:13 

Rejestracja: 25 Sie 2011
Posty: 7678
Loty: 896
Kilometry: 864 152
platynowy
Jeśli masz wykupione oba loty na jednym bilecie, np. Bergamo - Stambuł - Bejrut, to Pegasus tym się różni od innych linii nisko kosztowych, że bagaż możesz nadać do miejsca przeznaczenia, czyli tak, jak w liniach tradycyjnych.

Jeśli nie zamierzasz opuszczać strefy tranzytowej lotniska przylatując spoza Turcji i lecąc dalej do innego kraju, nie będziesz musiał(a) kupować wizy. Na lotnisku są pracownicy, którzy kierują pasażerów tranzytowych.
_________________
Image
Góra
 Relacje PM off  
 
#10 PostWysłany: 20 Paź 2013 23:25 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 Kwi 2013
Posty: 15
witam,
czy miał ktoś doczynienia z linami Pegasus?
Zarezerwowałam lot wewnątrz Turcji. Niestety pomyliłam datę wylotu o 1 dzień, ale zaraz po dokonaniu płatności się zorientowałam. Zalogowalm się na konto i dokonałam zamiany. Na stronie Pegasus mam poprawna datę wylotu, z karty pobrano mi pieniądze tylko tyle ile kosztował lot. Na miala dostałam wiadomość tylko z pierwszą, nie poprawną datą wylotu. W regulaminie na ich stronie znalazłam jakąs tabele z opłatami. Czy jest możliwe żebym jeszcze coś musiała dopłać na lonisku przy odprawie?
Wysłalm do nich maiala z zapytaniem w tej sprawie, ale nie dostałam odp.


Nie posiadasz wymaganych uprawnień, by zobaczyć pliki załączone do tej wiadomości.


Ostatnio edytowany przez Zeus, 06 Paź 2016 00:17, edytowano w sumie 1 raz
zmiana tematu
Góra
 Relacje PM off  
 
 Temat postu: Re: Pegasus
#11 PostWysłany: 22 Paź 2013 21:05 

Rejestracja: 22 Paź 2013
Posty: 1
jak najbardziej warte zaufania linie lotnicze. Jak korzystałam i polecam
Góra
 Relacje PM off  
 
 Temat postu: Re: Pegasus
#12 PostWysłany: 23 Paź 2013 10:51 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 Kwi 2013
Posty: 15
Dzięki za opinie. A czy orientujesz się jak w przypadku takiej zmiany rezerwacji wygląda sprawa? Jeszcze nigdy nie dokonywałam zmiany lotu, więc nie wiem jak to się odbywa.
Góra
 Relacje PM off  
 
 Temat postu: Re: Pegasus
#13 PostWysłany: 20 Sty 2014 22:37 

Rejestracja: 31 Mar 2012
Posty: 286
Witajcie, mam dwa pytanie odnośnie tej linii. Wylatuję z Berlina do Teheranu i mam przesiadkę w Istanbule. Czy karty pokładowe otrzymam na lotnisku w Berlinie przy stanowisku odprawy i nadania bagażu czy mam wydrukować sobie karty pokładowe jak w FR czy W6? Czy istnieje możliwość wyjścia z lotniska po uprzednim kupieniu wizy tureckiej bez konieczności odbierania bagażu rejestrowanego podczas stopoveru? Czekam na odpowiedź i pozdrawiam.
_________________
Image
http://mydlo.fotolog.pl/ - zdjęcia w podróży
Góra
 Relacje PM off  
 
 Temat postu: Re: Pegasus
#14 PostWysłany: 20 Sty 2014 23:13 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 Gru 2012
Posty: 1556
Loty: 465
Kilometry: 587 913
niebieski
mydlo93 napisał(a):
Witajcie, mam dwa pytanie odnośnie tej linii. Wylatuję z Berlina do Teheranu i mam przesiadkę w Istanbule. Czy karty pokładowe otrzymam na lotnisku w Berlinie przy stanowisku odprawy i nadania bagażu czy mam wydrukować sobie karty pokładowe jak w FR czy W6?


Odpowiem na pierwsze pytanie. Co do zasady w Pegasusie można się odprawić online, aczkolwiek w przypadku m.in. Berlina i Teheranu ta opcja nie jest dostępna, zatem karty pokładowe otrzymasz na lotnisku...
_________________
Image
Góra
 Relacje PM off  
 
 Temat postu: Re: Pegasus
#15 PostWysłany: 21 Sty 2014 22:25 

Rejestracja: 29 Lut 2012
Posty: 86
Czyli karta pokładowa na lotnisku. A orientujecie się czy Pegasus robi problem w Berlinie/Stambule przy braku irańskiej wizy w paszporcie?:)

Chcemy skorzystać z opcji Visa On Arrival na lotnisku w Teheranie popartej jedynie rezerwacją z agencji/hotelu.

Dzwoniłem do Pegasusa, ale poinformowali mnie jedynie, że nie udzielają odpowiedzi na pytania wizowe.

Na tripadvisorze są osoby, które leciały m.in. Pegasusem ze Lwowa i aplikowały o wizę lotniskową, jednak są też głosy siejące zamęt... ;)
_________________
Image
Góra
 Relacje PM off  
 
 Temat postu: Re: Pegasus
#16 PostWysłany: 21 Sty 2014 23:00 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 Sie 2012
Posty: 787
Loty: 188
Kilometry: 227 790
@vito, jeżeli istnieje opcja zakupu wizy po wylądowaniu w Teheranie, poparta odpowiednimi regulacjami prawnymi, nie będzie najmniejszego problemu. Chodzi o to, że Pegasus nie ma nic do tego. Najwyżej problem może zrobić urzędnik Passport Control. Niemniej jednak tak jak napisałem, jeśli wszystko jest poparte regulacjami prawnymi, nie ma problemu. Przybądź tylko wcześniej, żeby w razie wątpliwości zdążyli to wyjaśnić i żebyś się nie spóźnił na boarding.
Góra
 Relacje PM off  
 
 Temat postu: Re: Pegasus
#17 PostWysłany: 21 Sty 2014 23:10 

Rejestracja: 31 Mar 2012
Posty: 286
A co z wyjściem na lotnisku SAW? Wychodzę z samolotu, kupuję wizę, wychodzę na zewnątrz po czym wracam 2h przed odlotem do Teheranu, a mój bagaż rejestrowany leży sobie gdzieś w podziemiach lotniska i czeka na transfer a ja nie muszę się nim w ogóle martwić, czy tak?
_________________
Image
http://mydlo.fotolog.pl/ - zdjęcia w podróży
Góra
 Relacje PM off  
 
 Temat postu: Re: Pegasus
#18 PostWysłany: 21 Sty 2014 23:22 
Site Admin
Awatar użytkownika

Rejestracja: 13 Sty 2011
Posty: 7424
Jeśli masz podróż na jednym bilecie to jak najbardziej - jeszcze można upewnić się pytając się w Berlinie czy bagaż nadają bezpośrednio (ale na 99% tak robią)
_________________
Image
Góra
 Relacje PM off  
 
 Temat postu: Re: Pegasus
#19 PostWysłany: 21 Sty 2014 23:24 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 Sie 2012
Posty: 787
Loty: 188
Kilometry: 227 790
@mydlo93, w takim razie zapytam, jak długi masz stopover? Stambuł znam dosyć dobrze, więc zarówno z Sabiha Gokcen do jakiegoś "fajnego" punktu jak i z Ataturk Havalimani masz absolutnie kawał drogi. Dwie godziny lepiej posiedzieć na lotnisku niż kupować wizę (15 euro lub 20 dolarów - musisz mieć w gotówce i odliczone, ale możesz wypłacić w bankomacie na lotnisku własnie euro lub dolary (lub liry tureckie)). Niczego nie zobaczysz. Z SAW do Kadikoy masz w realu niecałą godzinę jazdy (jesteś już w Azji, pamiętaj) i tam co? W sumie niczego nie zobaczysz poza napiciem się kawy... może Altiyol (słynnego byka), ale to też kawałek spaceru. Możesz sobie podjechać na Ankara Caddesi - bardzo długa ulica (zmieniająca kilkakrotnie nazwę), która wygląda jak w te w Los Angeles - po prawej będziesz miał wieżowce, po lewej palmy i morze - jak jest słońce, pogoda jest prześliczna. Musisz zakupić IstanbulCard (którą potem możesz oddać i zwracają depozyt... nie wiem - 5 albo 10 TRY). Jeśli masz pół dnia (przylatujesz np. o 10-tej, a odlot masz o 18-tej) - ok. Polecam. Ale nie na 2 godziny. Bagaż oczywiście nadajesz do lotniska docelowego, o ile dokonywałeś rezerwacji w ramach jednego eTicket'u.
Góra
 Relacje PM off  
 
 Temat postu: Re: Pegasus
#20 PostWysłany: 21 Sty 2014 23:41 

Rejestracja: 31 Mar 2012
Posty: 286
KyokoMai napisał(a):
@mydlo93, w takim razie zapytam, jak długi masz stopover? Stambuł znam dosyć dobrze, więc zarówno z Sabiha Gokcen do jakiegoś "fajnego" punktu jak i z Ataturk Havalimani masz absolutnie kawał drogi. Dwie godziny lepiej posiedzieć na lotnisku niż kupować wizę (15 euro lub 20 dolarów - musisz mieć w gotówce i odliczone, ale możesz wypłacić w bankomacie na lotnisku własnie euro lub dolary (lub liry tureckie)). Niczego nie zobaczysz. Z SAW do Kadikoy masz w realu niecałą godzinę jazdy (jesteś już w Azji, pamiętaj) i tam co? W sumie niczego nie zobaczysz poza napiciem się kawy... może Altiyol (słynnego byka), ale to też kawałek spaceru. Możesz sobie podjechać na Ankara Caddesi - bardzo długa ulica (zmieniająca kilkakrotnie nazwę), która wygląda jak w te w Los Angeles - po prawej będziesz miał wieżowce, po lewej palmy i morze - jak jest słońce, pogoda jest prześliczna. Musisz zakupić IstanbulCard (którą potem możesz oddać i zwracają depozyt... nie wiem - 5 albo 10 TRY). Jeśli masz pół dnia (przylatujesz np. o 10-tej, a odlot masz o 18-tej) - ok. Polecam. Ale nie na 2 godziny. Bagaż oczywiście nadajesz do lotniska docelowego, o ile dokonywałeś rezerwacji w ramach jednego eTicket'u.


Łącznie mam 5h 20min, dlaczego tak mi na tym zależy? Nie mam zamairu wybierać się do Istanbulu. Chcę załatwić sobię wizę, bo mam zamiar wrócić do Turcji na wakacjach i będę miał to z głowy przy okazji, a jak wiadomo w kwietniu przepisy się zmieniają. Wyskoczę na chwilę przed terminal, może ugryść jakiegoś kebsa i herbatkę w okilicy i tyle. Z tym chyba nie będzie problemu, prawda?
_________________
Image
http://mydlo.fotolog.pl/ - zdjęcia w podróży
Góra
 Relacje PM off  
 
 [ 81 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: CommonCrawl [Bot] oraz 3 gości


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

  
phpBB® Forum Software © phpBB Group