Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 13 Maj 2012 11:07 

Witam wszystkich,

jako że jestem żółtodzióbem w lataniu, pierwszy lot przede mną, nasunęło mi się takie pytanie:

Lecę z Katowic do Londynu liniami Wizzair i wiem, że mam prawo wnieść bagaż podręczny do 10 kg oraz kupiłem bagaż rejestrowany 32kg. Co jeśli okaże się że przekroczyłem limit wagowy? Czy mogę wyjąć z niego rzeczy i oddać "nadwyżkę" osobie, która przywiozła mnie na lotnisko? Wydaje mi się, że o ile w przypadku bagażu rejestrowanego nie byłoby problemu, bo jest ważony w strefie ogólnodostępnej.. czyż tak? Gdzie natomiast ważony jest bagaż podręczny i czy w przypadku przekroczenia wagi, mogę coś z niego wyciągnąć i przekazać osobie, która mnie odwiozła?

Przepraszam za głupie pytania, ale dopada mnie Reisefieber i niestety panikuję przed pierwszym lotem ;(

Dziękuję za pomoc i odpowiedzi ;-)
 Profil Relacje PM off  

Mniej znane Malediwy, czyli Atol Addu 👙🏖️ Loty już od 2390 PLN ✈️🎒🤿 Mniej znane Malediwy, czyli Atol Addu 👙🏖️ Loty już od 2390 PLN ✈️🎒🤿
Maroko od piątku do poniedziałku za 779 PLN 🌤️👣 Loty i noclegi w ⭐⭐⭐⭐ hotelu Maroko od piątku do poniedziałku za 779 PLN 🌤️👣 Loty i noclegi w ⭐⭐⭐⭐ hotelu
#2 PostWysłany: 13 Maj 2012 11:42 
Awatar użytkownika

srebrny
1) Oddajac bagaz rejestrowany jestes w strefie ogolnodostepnej i jesli jakims cudem przekroczysz 32 kg to mozesz wyjac nadwyzke i dac fanty osobie ktora bedzie z Toba na lotnisku.
2) Podreczny moze byc wazony po kontroli bezpieczenstwa i kontroli granicznej, wiec osoba towarzyszaca tam z Toba nie wejdzie. Na 2 loty Ryanairem z KTW w ostatnim miesiacu wszystkie osoby musialy polozyc bagaz na wage, wiec polecam nie upychac tego jakos strasznie zwlaszcza, ze masz lacznie az 42 kg limitu, co powinno spokojnie starczyc na bezstresowa podroz.

Bez obaw i milego lotu :)
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 13 Maj 2012 13:01 
Moderator forum

Przedmioty z podręcznego można ostatecznie upychać po kieszeniach (lepiej mieć to przećwiczone, jesli nie masz innego wyjścia)
Inna rzecz to że 40kg ogranicza możliwości samodzielnego poruszania się - czy w L ktoś Cię odbierze samochodem ?
Jesli bierzesz pod uwagę że możesz coś oddać osobie odwożącej, rozważ czy rzeczywiście potrzebujesz wkładać to do torby
(optymalizuj zamiast maksymalizować)

A.

Wybaczcie brak polskich znakow w niektórych postach.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 13 Maj 2012 14:02 

niebieski
Abcn napisał(a):
Przedmioty z podręcznego można ostatecznie upychać po kieszeniach (lepiej mieć to przećwiczone, jesli nie masz innego wyjścia)
Inna rzecz to że 40kg ogranicza możliwości samodzielnego poruszania się - czy w L ktoś Cię odbierze samochodem ?
Jesli bierzesz pod uwagę że możesz coś oddać osobie odwożącej, rozważ czy rzeczywiście potrzebujesz wkładać to do torby
(optymalizuj zamiast maksymalizować)

+1 do przedmówcy - z mojego doświadczenia, wrzuć małe, a ciężkie, czyli po kieszeniach, albo na siebie
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 13 Maj 2012 14:07 

dzięki wszystkim za pomocne odpowiedzi, tak w Londynie odbierze mnie krewny, który już tam dość długo bytuje, a co do zapewnień ze 42kg to wszak dużo, to bagaż rejestrowany dzielę na pół z współtowarzyszem podróży ;)

już pewien system mam opracowany: najgrubsze jeansy i buty oraz bluzy założę na siebie, żeby było więcej miejsca na jedzonko i inne "niezbędne" rzeczy.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 11 gości