Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Jedna sztuka bagażu oznacza dokładnie jedną sztukę bagażu. Torebka damska, laptop lub futerał na aparat również klasyfikują się jako jedna sztuka bagażu.

Ryanair:
https://help.ryanair.com/hc/pl/articles ... ch%20opcji

Każdy pasażer może bezpłatnie wnieść na pokład jedną sztukę bagażu o maksymalnych wymiarach 40 x 30 x 20 cm

Pasażerowie, którzy chcą zabrać w podróż dodatkowo duży bagaż podręczny mają do wyboru dwie opcje:
- wykupienie usługi "Pierwszeństwo oraz 2 Bagaże Pokładowe " (lub Plus / Flexi / Family ticket lub bilet lotniczy na łączone loty) pozwalającej na zabranie 1 dodatkowej torby/plecaka/walizki o wymiarach 55 cm x 40 cm x 20 cm, która musi zmieścić się w koszu do mierzenia bagażu. Waga bagażu ma nie przekraczać 10 kg. Do sprzedaży dostępne jest 95 usług pierwszeństwa na lot.
- wykupienie „Torby do odprawy 10 kg”. Bagaż do odprawy 10 kg (80x120x120 cm) musi zostać oddany na stanowisku odprawiania bagażu przed przejściem przez kontrolę bezpieczeństwa. W tym bagażu podróżni mogą przewozić płyny powyżej 100 ml.

Wizzair:
https://www.wizzair.com/pl-pl/centrum-p ... -podreczny

Maksymalne wymiary torby podręcznej: 40 x 30 x 20 cm.
Maksymalna waga: 10 kg
Podane wymiary nie obejmują uchwytów/kółek bagażu; jednakże kółka mogą zwiększać wymiary bagażu maksymalnie o 5 cm.

Pasażerowie, którzy chcą zabrać w podróż dodatkowo duży bagaż podręczny mają do wyboru dwie opcje:
- wykupienie usługi WIZZ Priority (lub posiadania prawa do niej na podstawie pakietu WIZZ Privilege Pass, WIZZ GO lub WIZZ Plus) daje prawo do wniesienia na pokład dodatkowej jednej sztuki bagażu (maks. wymiary: 55 x 40 x 23 cm, maks. waga 10 kg).
- wykupienie bagażu rejestrowanego 10 kg (maks. wymiary 171 x 149 x 119 cm). W tym bagażu podróżni mogą przewozić płyny powyżej 100 ml.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2139 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52 ... 107  Następna
Autor Wiadomość
#961 PostWysłany: 24 Lis 2015 15:55 
Awatar użytkownika

srebrny
Cześć
Raz się czepiają, a raz się nie czepiają, jak bądzie akurat w Twoim przypadku dowiesz się na lotnisku.
 Profil Relacje PM off
becek lubi ten post.

Spróbuj porto w Porto 🍷🇵🇹 3-dniowy city break w Portugalii za 899 PLN ☀️😎 Spróbuj porto w Porto 🍷🇵🇹 3-dniowy city break w Portugalii za 899 PLN ☀️😎
Wypoczynek w Egipcie 🏝️ 🌊 All inclusive nad Morzem Czerwonym za 1861 PLN Wypoczynek w Egipcie 🏝️ 🌊 All inclusive nad Morzem Czerwonym za 1861 PLN
#962 PostWysłany: 24 Lis 2015 16:13 

czak_mandzione napisał(a):
Chcę lecieć z plecakiem Deuter Futura 32 (wymiary wg producenta: 68 x 32 x 21 cm)

Przy wymiarze wymaganym "Bagaż podręczny o wymiarach nieprzekraczających 42x32x25 cm" prędzej czy później zapłacisz karę za niewymiarowy bagaż, chyba, że zawsze przed kontrolą bezpieczeństwa (bo przeważnie tam też pracownicy wizzair sprawdzają ilość i wielkość posiadanego bagażu podręcznego) oraz na gate będziesz plecak miał/a w połowie pusty zakładając np. ubrania z plecaka na siebie
Podsumowując, 68 cm, a 42 cm "robi dużą różnicę"
 PM off  

#963 PostWysłany: 24 Lis 2015 16:27 

Cytuj:
68 cm, a 42 cm "robi dużą różnicę"

No wiem, dlatego właśnie zadałem to pytanie. Kiedyś z tym nie było problemów, ale wiem, że trochę się pozmieniało w WizzAir. Opróżnienie plecaka też nie ma sensu, bo ten plecak ma sztywny stelaż, przez co jedynego przekroczonego wymiaru nie zmniejszę. Teoretycznie nawet w limicie dużego podręcznego się nie mieszczę, ale tu już powinno być łatwiej.
 Profil Relacje PM off  

#964 PostWysłany: 24 Lis 2015 16:34 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Słyszałam kiedyś rozmowę pracownic Wizz na lotnisku. Były bardzo mocno zdziwione, że przy tak niskich cenach biletów lotniczych ludzie jeszcze starają się oszukiwać na bagażu podręcznym. Ostatnimi czasy, przy wszystkich moich odprawach w Wizz były sprawdzane bagaże w sizerze, i sporo osób dopłacało.
2 ludzi lubi ten post.

#965 PostWysłany: 24 Lis 2015 18:32 

Cytuj:
Były bardzo mocno zdziwione, że przy tak niskich cenach biletów lotniczych ludzie jeszcze starają się oszukiwać na bagażu podręcznym.

Niby racja, z drugiej strony jak komuś zależy na cenie to każda możliwość zaoszczędzenia się liczy. Oszukiwaniem bym tego nie nazwał. 32l plecak spokojnie można nazwać bagażem podręcznym, a jednak trzeba za niego dopłacić, pomimo tego, że nie wymaga dodatkowej pracy od obsługi. Poza tym nie wszystkie wymiary wykraczają poza limit,ale tego nikt nie bierze pod uwagę.
 Profil Relacje PM off  

#966 PostWysłany: 09 Gru 2015 00:03 

Witam i pozdrawiam Wszystkich Państwa.
Wiem, że już to było wcześniej wałkowane, jednak dla pewności i czystego sumienia, chcę się ostatecznie dopytać.
Wkrótce lecę Wizzairem tam i z powrotem. Wykupiłem sobie:
- duży bagaż podręczny (walizka w rozmiarach prawie graniczących z dopuszczalnymi u Ryanaira),
- pierwszeństwo wejścia na pokład
1. Czy mogę wziąć ze sobą wspomnianą walizkę o prawie-ryanairowych wymiarach plus torbę adidasa o rozmiarach nieprzekraczających wymiarów dodatkowego przedmiotu osobistego?
2. Czy do tej adidasowej torby (dpo) mogę upchnąć "różne (dopuszczalne prawem) badziewie" (np. jedzenie, gazete do czytania, kable do laptopa), czy jedynie "laptop/aparat"?
3. Czy waga zawartości adidasowej torby wlicza się do limitu 10kg dużego bagażu podręcznego, czy to już jest niezależne?
Dziękuję za pomoc ;)
 Profil Relacje PM off  

#967 PostWysłany: 09 Gru 2015 00:12 

Anonymous napisał(a):

Masz bagaże o wymiarach 56 x 45 x 25 cm + bagaż 40 x 30 x 18 cm.

1. TAK
2. TAK
3. NIE
 PM off
zygfryd88 lubi ten post.
zygfryd88 uważa post za pomocny.

#968 PostWysłany: 11 Gru 2015 02:14 

niebieski
Trochę latam LC ale nie zaszkodzi jak się upewnię.
Mam torbę wymiarów Ryana (podręczny). Materiał jest bardzo elastyczny, można spokojnie ją "formować".
Będę wracał Wizzem z lotniska CRL. Zamierzam mieć naprawdę mało rzeczy w podręcznym. Czy nie robią problemu w takiej sytuacji?
Bo torba tak normalnie położona wymiary Wizza jednak przekracza - chodzi o długość. Ale z wepchnięciem do stojaka nie powinno być problemu.
Czy zdarzało się komuś marudzenie obsługi w podobnej sytuacji?
 Profil Relacje PM off  

#969 PostWysłany: 11 Gru 2015 02:19 

Loty: 302
Kilometry: 529 820
złoty
jak coś to zwiazesz torbę sznurkiem
 Profil Relacje PM off  

#970 PostWysłany: 05 Sty 2016 21:52 
Awatar użytkownika

niebieski
Jak sprawa w Ryanerze. Bagaż podręczny znam wymiary, a plecak przejdzie? Zwykły, szkolny normalne wymiary, taki: http://p.alejka.pl/i2/p_new/23/63/plecak-l_0_b.jpg
 Profil Relacje PM off  

#971 PostWysłany: 05 Sty 2016 22:09 
Site Admin
Awatar użytkownika

przejdzie
 Profil Relacje PM off  

#972 PostWysłany: 05 Sty 2016 22:11 

niebieski
często w Ryanairze miałam jako ten mniejszy właśnie podobny plecak-bez problemów :-)
 Profil Relacje PM off  

#973 PostWysłany: 08 Sty 2016 12:27 
Awatar użytkownika

Loty: 66
Kilometry: 137 758
niebieski
Szukałem w wątku ale się nie doszukałem(może źle to robiłem), ale czy ktoś wie czy mały bagaż podręczy w Wizz Air ma limit wagowy?

Moje relacje:
Filipiny | Indonezja
 Profil Relacje PM off  

#974 PostWysłany: 08 Sty 2016 12:37 

10kg na cały bagaż podręczny mały/duży?

Duży bagaż podręczny (maks. 10 kg) to napewno

Ostatnio edytowany przez seby, 08 Sty 2016 12:38, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#975 PostWysłany: 08 Sty 2016 12:38 

Loty: 248
Kilometry: 395 056
niebieski
lapka88 napisał(a):
Szukałem w wątku ale się nie doszukałem(może źle to robiłem), ale czy ktoś wie czy mały bagaż podręczy w Wizz Air ma limit wagowy?

Mały bagaż podręczny wizzair nie ma limitu wagowego.
 Profil Relacje PM off
lapka88 uważa post za pomocny.

#976 PostWysłany: 08 Sty 2016 13:12 

Witam mam pytanie. Lecę z córeczką (Wizzair) mamy tylko mały bagaż podręczny ja i ona bo ma wiecej niż dwa latka. Pytanie brzmi czy mogę zabrać oprucz tego torebkę a ona plecaczek ? Z góry dzięki za odpowiedź :)
 Profil Relacje PM off  

#977 PostWysłany: 08 Sty 2016 13:20 
Site Admin
Awatar użytkownika

Dziecko pow. 2 lat może mieć swój bagaż podręczny na takich samych zasadach, jak dorosła osoba. Ważne, żebyście nie przekroczyli 2 sztuk i wymiarów, to może gdzieś tam się upchnie, jak to małe ma być? Nawet do siatki przy przechodzeniu przez gate wystarczy (żeby była jedna sztuka) :)
 Profil Relacje PM off  

#978 PostWysłany: 10 Sty 2016 13:41 

Loty: 391
Kilometry: 612 796
niebieski
Czy ktos mial moze do czynienia z takim plecakiem?
http://allegro.pl/plecak-turystyczny-4f ... 60293.html
Przejdzie to jako bagaz podreczny w Ryanair?

#979 PostWysłany: 10 Sty 2016 18:25 

Właśnie, że są małe te wymiary 42x32x25 cm . I chciciałabym właśnie jakąś torebkę wziąć może być nawet mała, tylko obawiam się czy nie będę musiała dopłacać. Lecę z Lublina.
 Profil Relacje PM off  

#980 PostWysłany: 10 Sty 2016 18:36 
Awatar użytkownika

niebieski
Ze strony https://wizzair.com/pl-PL/useful_information/faq

BAGAŻ PODRĘCZNY
JAKIE SĄ WYMOGI DOTYCZĄCE ROZMIARÓW BAGAŻU PODRĘCZNEGO?

1. Mały bagaż podręczny:
Als Jeśli bagaż podręczny ma wymiary 42 x 32 x 25 cm lub jest mniejszy, można go wnieść na pokład samolotu bezpłatnie. Bagaż ten musi się mieścić pod siedzeniem przed pasażerem.
(...)

CZY OPRÓCZ BAGAŻU PODRĘCZNEGO MOGĘ PODRÓŻOWAĆ Z DAMSKĄ TOREBKĄ LUB LAPTOPEM?

Na pokład samolotu można wnieść albo jeden mały albo jeden duży bagaż podręczny. Produkty zakupione na lotnisku po przejściu kontroli bezpieczeństwa można wnieść do samolotu za darmo!

Pasażerowie z pierwszeństwem wejścia na pokład mogą wnieść 1 dodatkowy przedmiot osobisty oprócz małego lub dużego bagażu podręcznego.

Dodatkowym przedmiotem osobistym może być torebka, torba z laptopem lub aparatem, których wymiary nie przekraczają 40 x 30 x 18 cm.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2139 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52 ... 107  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości