Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Jedna sztuka bagażu oznacza dokładnie jedną sztukę bagażu. Torebka damska, laptop lub futerał na aparat również klasyfikują się jako jedna sztuka bagażu.

Ryanair:
https://help.ryanair.com/hc/pl/articles ... ch%20opcji

Każdy pasażer może bezpłatnie wnieść na pokład jedną sztukę bagażu o maksymalnych wymiarach 40 x 30 x 20 cm

Pasażerowie, którzy chcą zabrać w podróż dodatkowo duży bagaż podręczny mają do wyboru dwie opcje:
- wykupienie usługi "Pierwszeństwo oraz 2 Bagaże Pokładowe " (lub Plus / Flexi / Family ticket lub bilet lotniczy na łączone loty) pozwalającej na zabranie 1 dodatkowej torby/plecaka/walizki o wymiarach 55 cm x 40 cm x 20 cm, która musi zmieścić się w koszu do mierzenia bagażu. Waga bagażu ma nie przekraczać 10 kg. Do sprzedaży dostępne jest 95 usług pierwszeństwa na lot.
- wykupienie „Torby do odprawy 10 kg”. Bagaż do odprawy 10 kg (80x120x120 cm) musi zostać oddany na stanowisku odprawiania bagażu przed przejściem przez kontrolę bezpieczeństwa. W tym bagażu podróżni mogą przewozić płyny powyżej 100 ml.

Wizzair:
https://www.wizzair.com/pl-pl/centrum-p ... -podreczny

Maksymalne wymiary torby podręcznej: 40 x 30 x 20 cm.
Maksymalna waga: 10 kg
Podane wymiary nie obejmują uchwytów/kółek bagażu; jednakże kółka mogą zwiększać wymiary bagażu maksymalnie o 5 cm.

Pasażerowie, którzy chcą zabrać w podróż dodatkowo duży bagaż podręczny mają do wyboru dwie opcje:
- wykupienie usługi WIZZ Priority (lub posiadania prawa do niej na podstawie pakietu WIZZ Privilege Pass, WIZZ GO lub WIZZ Plus) daje prawo do wniesienia na pokład dodatkowej jednej sztuki bagażu (maks. wymiary: 55 x 40 x 23 cm, maks. waga 10 kg).
- wykupienie bagażu rejestrowanego 10 kg (maks. wymiary 171 x 149 x 119 cm). W tym bagażu podróżni mogą przewozić płyny powyżej 100 ml.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2139 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 107  Następna
Autor Wiadomość
#421 PostWysłany: 21 Lut 2013 12:09 

a jak jest z tą torebką u kobiet, taką niewielką na pasku, żeby mieć przy sobie dokumenty, tel i portfel? czy muszę ja upychać do walizki/plecaka, czy przejdę bez problemu? chodzi o ryanair...
 Profil Relacje PM off  

Mega❗ Okołoweekendowy city brak w Albanii za 317 PLN 😎🤗 Loty i noclegi w centrum Mega❗ Okołoweekendowy city brak w Albanii za 317 PLN 😎🤗 Loty i noclegi w centrum
W😲😲W❗ Nowa Zelandia z Warszawy za 3584 PLN ✈️🧳 Loty z dużym bagażem W😲😲W❗ Nowa Zelandia z Warszawy za 3584 PLN ✈️🧳 Loty z dużym bagażem
#422 PostWysłany: 21 Lut 2013 12:27 

jkonar napisał(a):
a jak jest z tą torebką u kobiet, taką niewielką na pasku, żeby mieć przy sobie dokumenty, tel i portfel? czy muszę ja upychać do walizki/plecaka, czy przejdę bez problemu? chodzi o ryanair...

To zalezy od wpuszczających Pań i Panów :) Z tego co pamiętam to w wizairze zawsze się czepiają i każą włożyć. Chyba, że lecisz w zimie i mas zkurtkę zimową zapiętą i nie widać. Pamiętam raz sytuację dwie kobiety i jedno małe dziecko i jedna z nich miała taką małą torebkę przewieszoną z mlekiem w butelce i tez kazali jej włożyć do torby;/ W ryainarze raczej nie patrzą na to, więc Ja bym zaryzykowała, a w razie, gdy Cię upomną i jak Ci sie nie zmieści to poprosić kogoś kto ma mały bagaz czy Ci nie weźmie, zawsze się znajdzie jeden miły człowiek ;) Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#423 PostWysłany: 21 Lut 2013 12:29 

niebieski
jkonar napisał(a):

musisz ją upychać, ewentualnie możesz mieć miejsce w plecaku/torebce i razie prośby obsługi zrobić to szybko i sprawnie ;-)
 Profil Relacje PM off  

#424 PostWysłany: 21 Lut 2013 21:05 

Do dwójki przedmówców - do tej pory lataliśmy do Włoch (Fiumicino i Bergamo) i zawsze mieliśmy po torbie bagażu podręcznego oraz po saszetce i takiej damskiej torbie na rękę i nigdy nie kazali nam nic dopychać. Może po ostatnich zmianach (mały/duży bagaż) się to zmieniło?
 Profil Relacje PM off  

#425 PostWysłany: 21 Lut 2013 21:35 

niebieski
KKK88 napisał(a):
Do dwójki przedmówców - do tej pory lataliśmy do Włoch (Fiumicino i Bergamo) i zawsze mieliśmy po torbie bagażu podręcznego oraz po saszetce i takiej damskiej torbie na rękę i nigdy nie kazali nam nic dopychać. Może po ostatnich zmianach (mały/duży bagaż) się to zmieniło?

To raczej zależy od osób, które obsługują lot. Tobie się udało, ale w wielu przypadkach traktują torebkę damską jako dodatkowy bagaż i trzeba ją spakować.
 Profil Relacje PM off  

#426 PostWysłany: 21 Lut 2013 21:45 

KKK88 napisał(a):

odsyłam do konkretnego tematu:

viewtopic.php?f=15&t=20070&hilit=kontrola+baga%C5%BCu

(albo się dostosujesz do warunków z karty pokładowej lub musisz posiadać wolną gotówkę na ewentualną dopłatę, przy czym często się udaje)
 PM off  

#427 PostWysłany: 21 Lut 2013 22:10 
Awatar użytkownika

Loty: 123
Kilometry: 110 954
niebieski
kup sobie browarek na drogę w duty free i dołóż do reklamówki tą saszetkę i po problemie ;)

#428 PostWysłany: 22 Lut 2013 00:13 

Loty: 146
Kilometry: 290 982
niebieski
Takie pytanie, czy rozmiar stelaża Ryanaira na podręczny ma dokładnie taki sam rozmiar jak pudełka nakładane przez obługę Francy?

Stelaż jak wiadomo jest nieco większy od dopuszczalnego rozmiaru bagażu, wiecie czy to pudełko też?

#429 PostWysłany: 22 Lut 2013 00:34 

niebieski
bartek. napisał(a):
Takie pytanie co do Wizza. Czy te ich koszyki testowe są wyliczone co do centrymetra?

Mam walizkę sztywną tak 55x48x25 czyli generalnei jest ok, ale jest sztywna więc nogą nie upcham, a nóż jakieś kółeczko albo coś będzie wystawać o cm więcej....

jako ciekawostka. zrobilem test z pusta walizka przy okazji. do wizza wchodzi, do ryana nie ma opcji.
 Profil Relacje PM off  

#430 PostWysłany: 25 Lut 2013 12:38 

Loty: 127
Kilometry: 210 430
Moje pytanie dotyczy wagi małego bagażu podręcznego.
Na stronie wizz przy wymiarach nie jest uwzględniona waga, czy to znaczy że jest ona nieograniczona, trzeba pilnować jedynie wymiarów?
 Profil Relacje PM off  

#431 PostWysłany: 03 Mar 2013 17:39 

Loty: 127
Kilometry: 210 430
Ostatnio wiozłam 15 kg mięsa więc sie zmieściło spokojnie ;) ale zawsze mam strach co do wagi...
 Profil Relacje PM off  

#432 PostWysłany: 03 Mar 2013 18:26 
Awatar użytkownika

Loty: 123
Kilometry: 110 954
niebieski
jacek69 napisał(a):
ragasia napisał(a):
Na stronie wizz przy wymiarach nie jest uwzględniona waga, czy to znaczy że jest ona nieograniczona, trzeba pilnować jedynie wymiarów?

Było 10 kg., pewnie nadal tak jest, a nawet jak nie ma limitu, to i tak więcej nie zmieścisz, zwłaszcza, że teraz podręczny jest megamalutki. No chyba, że rtęć chcesz przetransportować ;)

zaraz tam rtęć...ołów :D

EDIT: aż mnie wzięło żeby sprawdzić i rzeczywiście rtęć ma większą gęstość niż ołów: 13.5tony vs 11.3
nie spodziewałem się że to takie ciężkie ;)

#433 PostWysłany: 03 Mar 2013 19:20 

Loty: 35
Kilometry: 94 159
niebieski
ragasia napisał(a):

Zgadza się, waga jest nieograniczona.
 Profil Relacje PM off  

#434 PostWysłany: 08 Mar 2013 14:34 

ograniczenia co do wielkości bagażu mają jakiś sens, bo jednak skoro płaci sie za małą walizkę, to czemu pakować się z za dużą na pokład? a z drugiej strony robienie sztucznego zamieszania tuż przed odprawą jest bez sensu i tak jak już padło: to jest podkładanie się samemu. Ja byłam swiadkiem jak małżeństwo miało chyba po 3 kg każde nadbagażu, przy kobiecie z obsługi poubierali na siebie co się dało i przeszli.
 Profil Relacje PM off  

#435 PostWysłany: 08 Mar 2013 16:03 

Loty: 35
Kilometry: 85 625
Mam pytanie.
Lecę z podręcznym wizzairem. Pomierzyłam sobie mój plecak i wygląda, ze jest ciut za wysoki (limit 42, on ma 45-47). Jako, że lecę na 1 dzień w plecaku pewnie będzie tylko aparat, parasol i prawie nic więcej.
Czy lepiej nie ryzykować i poszukać wśród znajomych czegoś mniejszego, czy się nie przejmować, bo jak plecak na oko będzie mały, to nie powinno być problemów?

#436 PostWysłany: 08 Mar 2013 16:34 
Awatar użytkownika

nie przejmuj się, zachowuj się normalnie :D
 Profil Relacje PM off  

#437 PostWysłany: 11 Mar 2013 18:24 
Awatar użytkownika

niebieski
Przeciez plecak (o ile nie jest to metalowa puszka) spokojnie zgnieciesz te 4-5cm, szczegolnie jak nie bedzie wypchany. Nikt nie kaze ci go przeciez rozciagac na maxa i potem mierzyc, ma sie po prostu zmiescic w metalowe ramki/karton.

#438 PostWysłany: 11 Mar 2013 21:43 

Loty: 49
Kilometry: 69 318
A nie macie wrażenia, że jak lecicie z plecakiem to nikt niczego się nie czepia??? Zawsze tylko do walizek mają wątpliwości....

#439 PostWysłany: 12 Mar 2013 10:51 
Awatar użytkownika

niebieski
No wlasnie z tego powodu, ze plecak jak bedzie trzeba to zwiniesz i w rulon, a torba jest zazwyczaj sztywna i jak przekroczy wymiary to zgniatanie jej niewiele pomoze (a co za tym idzie - trzeba placic). Ale mysle ze jakby wyskoczyc z 70l plecakiem ze stelazem to tez by zaczeli sie czepiac...

#440 PostWysłany: 12 Mar 2013 13:51 

A ja mam pytanie odnośnie jednej sztuki bagażu - czy oprócz niego moge mieć w futerale na szyi aparat fotograficzny lub kamerę?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2139 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 107  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości