Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Jedna sztuka bagażu oznacza dokładnie jedną sztukę bagażu. Torebka damska, laptop lub futerał na aparat również klasyfikują się jako jedna sztuka bagażu.

Ryanair:
https://help.ryanair.com/hc/pl/articles ... ch%20opcji

Każdy pasażer może bezpłatnie wnieść na pokład jedną sztukę bagażu o maksymalnych wymiarach 40 x 30 x 20 cm

Pasażerowie, którzy chcą zabrać w podróż dodatkowo duży bagaż podręczny mają do wyboru dwie opcje:
- wykupienie usługi "Pierwszeństwo oraz 2 Bagaże Pokładowe " (lub Plus / Flexi / Family ticket lub bilet lotniczy na łączone loty) pozwalającej na zabranie 1 dodatkowej torby/plecaka/walizki o wymiarach 55 cm x 40 cm x 20 cm, która musi zmieścić się w koszu do mierzenia bagażu. Waga bagażu ma nie przekraczać 10 kg. Do sprzedaży dostępne jest 95 usług pierwszeństwa na lot.
- wykupienie „Torby do odprawy 10 kg”. Bagaż do odprawy 10 kg (80x120x120 cm) musi zostać oddany na stanowisku odprawiania bagażu przed przejściem przez kontrolę bezpieczeństwa. W tym bagażu podróżni mogą przewozić płyny powyżej 100 ml.

Wizzair:
https://www.wizzair.com/pl-pl/centrum-p ... -podreczny

Maksymalne wymiary torby podręcznej: 40 x 30 x 20 cm.
Maksymalna waga: 10 kg
Podane wymiary nie obejmują uchwytów/kółek bagażu; jednakże kółka mogą zwiększać wymiary bagażu maksymalnie o 5 cm.

Pasażerowie, którzy chcą zabrać w podróż dodatkowo duży bagaż podręczny mają do wyboru dwie opcje:
- wykupienie usługi WIZZ Priority (lub posiadania prawa do niej na podstawie pakietu WIZZ Privilege Pass, WIZZ GO lub WIZZ Plus) daje prawo do wniesienia na pokład dodatkowej jednej sztuki bagażu (maks. wymiary: 55 x 40 x 23 cm, maks. waga 10 kg).
- wykupienie bagażu rejestrowanego 10 kg (maks. wymiary 171 x 149 x 119 cm). W tym bagażu podróżni mogą przewozić płyny powyżej 100 ml.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2139 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 107  Następna
Autor Wiadomość
#241 PostWysłany: 13 Lip 2012 13:12 
Awatar użytkownika

Loty: 109
Kilometry: 141 606
srebrny
queenmother napisał(a):
Mam pytanie, bo im więcej czytam tym mam większy mętlik w głowie ;)
19 sierpnia lecę pierwszy raz do Włoch i biorę tylko bagaż podręczny, wiem, że wymiary mają być 55x40x20 ale przecież jak wypcham torbę, to te 20 cm będą szersze, prawda? I co wtedy? Czy po prostu liczą się wymiary przed spakowaniem rzeczy? Może pytanie głupie, ale chcę wiedzieć wszystko dokładnie teraz by nie mieć problemów na samym lotnisku.

nikogo nie interesuje wymiar przed spakowaniem :)
liczy się to ile przedstawisz na lotnisku przy kontroli
jeśli torba jest 'elastyczna' to zawsze możesz spróbować skompresować ją przy wkładaniu do koszyka, więc radzę nie wypychać jej na maksa, tak żeby był możliwy ścisk do właściwych wymiarów
druga rada... jeśli będzie problem z włożeniem mimo to, pamiętaj, że niektóre rzeczy z torby możesz wyjąć i założyć na siebie
może i ciepło trochę będzie w dwóch swetrach i kurtce i np długiej spódnicy naciągniętej na spodnie... ale to też metoda dla zdesperowanych
 Profil Relacje PM off  

HIT🔥 Loty (z bagażem) do Tokio od 1396 PLN 😲😲 Wylot z Mediolanu HIT🔥 Loty (z bagażem) do Tokio od 1396 PLN 😲😲 Wylot z Mediolanu
Słynny Babilon otwiera bramy dla turystów. Czy to będzie nowy hit dla podróżników? Słynny Babilon otwiera bramy dla turystów. Czy to będzie nowy hit dla podróżników?
#242 PostWysłany: 13 Lip 2012 13:23 
Awatar użytkownika

Loty: 408
Kilometry: 718 413
srebrny
queenmother napisał(a):
Mam pytanie, bo im więcej czytam tym mam większy mętlik w głowie ;)
19 sierpnia lecę pierwszy raz do Włoch i biorę tylko bagaż podręczny, wiem, że wymiary mają być 55x40x20 ale przecież jak wypcham torbę, to te 20 cm będą szersze, prawda? I co wtedy? Czy po prostu liczą się wymiary przed spakowaniem rzeczy? Może pytanie głupie, ale chcę wiedzieć wszystko dokładnie teraz by nie mieć problemów na samym lotnisku.

zasada do wszystkich - jest bardzo prosta
Twój bagaż podręczny musi zmieścić się w całości do koszyka do którego wchodzą tylko i wyłącznie bagaże z wymiarami nie większymi jak 55x40x20 cm.
samo sprawdzanie następuje zaraz przed wejściem na pokład samolotu - ale jeszcze w terminalu na lotnisku.
 Profil Relacje PM off  

#243 PostWysłany: 13 Lip 2012 13:40 

bramkarz033 napisał(a):
Lecę do Londynu i mam torbę o wymiarach 48x35x21.
Czy kosze wizzair mają jakiś luz?
Chyba jednak będę musiał upychać, albo mogę mieć szczęście i nie będą kontrolować.

Kiedy lecisz? Od 1 sierpnia zmieniają się zasady dla bagażu podręcznego w Wizzair do Londynu. Poczytaj ten wątek i sprawdź, czy Ciebie nie dotyczy zmiana http://www.fly4free.pl/forum/viewtopic.php?f=15&t=16167

Wymiary koszy Wizzair to idealne 55x40x20. Jeśli Twoja torba przekracza o 1 cm rozmiar, to konieczne będzie upychanko. Moja ma 22 cm i czasami trzeba się napracować, żeby ją wepchnąć, ale na szczęście zawsze się udaje :)

Powodzenia :!:
 Profil Relacje PM off  

#244 PostWysłany: 13 Lip 2012 13:43 

niebieski
Jak skończyła się sprawa osoby, której obsługa kazała postawić torbę pionowo w Wizzair?
 Profil Relacje PM off  

#245 PostWysłany: 14 Lip 2012 16:43 

Dziękuję za odpowiedź. Ja nie mam typowo podróżnej torby, same wielkie walizki, bo nigdy nie podróżowałam samolotem, ale dostałam od znajomej skórzaną, dość dużą torbę i myślę, że tam powinnam wszystko zmieścić :) Jeszcze dla upewnienia zapytam, te 20cm to jest szerokość/ grubość torby po zapakowaniu, tak?
 Profil Relacje PM off  

#246 PostWysłany: 16 Lip 2012 12:10 

kosa napisał(a):
Jak skończyła się sprawa osoby, której obsługa kazała postawić torbę pionowo w Wizzair?

Przyłaczam sie do pytania,

na stronie lotniska KTW znalazlem: http://www.katowice-airport.com/pl/dla-podroznych/bagaz
 Profil Relacje PM off  

#247 PostWysłany: 20 Lip 2012 22:49 

Ja lecę za kilka dni do Włoch z Balic w zasadzie pierwszy raz, kupiłam torbe na kółkach o wymiarach 52x40x28 w ryanair wymiary to 55x40x20, czy może być cofnięty mój bagaż??coprawda ciężko jest zrobić głębokość na 20cm, ale próbowałam ewnetualnie zgnieść do 23cm, nie wiem jakie są zasady na Balicach czy się przechodzi bez mierzenia czy mają swoje wymagania, czy ktoś może mi pomóc??? z góry dziękuje bo nie wiem czy mam się szykować na dodatkowe 50e :roll:
 Profil Relacje PM off  

#248 PostWysłany: 20 Lip 2012 23:25 
Awatar użytkownika

Loty: 74
Kilometry: 154 967
niebieski
leciałem z Balic na Majorkę 8 lipca, nic nie sprawdzali, za to w drodze powrotnej z Majorki w Palmie każdy jeden bagaż musiał wejść do koszyka, jak się nie mieścił albo się dopłacało 50 euro albo bagaż nie leciał, oczywiście Ryanair
 Profil Relacje PM off  

#249 PostWysłany: 21 Lip 2012 11:39 

arlgaw napisał(a):
Ja lecę za kilka dni do Włoch z Balic w zasadzie pierwszy raz, kupiłam torbe na kółkach o wymiarach 52x40x28 w ryanair wymiary to 55x40x20, czy może być cofnięty mój bagaż??coprawda ciężko jest zrobić głębokość na 20cm, ale próbowałam ewnetualnie zgnieść do 23cm, nie wiem jakie są zasady na Balicach czy się przechodzi bez mierzenia czy mają swoje wymagania, czy ktoś może mi pomóc??? z góry dziękuje bo nie wiem czy mam się szykować na dodatkowe 50e :roll:

tak - jeśli będziesz miała pecha to będzie cofnięty. Ostatnio zauważyłem coraz częściej sprawdzają, może nie na Balicach ale w powrotnych lotach.
 Profil Relacje PM off  

#250 PostWysłany: 21 Lip 2012 16:28 

no w powrotnych to chyba inna bajka, bo ludzie wracając z wczasów faktycznie przekraczają normy wkładając różne pamiątki co znacznie wypycha i obciąża bagaż...no cóż muszę czekać do czwartku a sama się przekonam...zobaczym co wymyślą:)
 Profil Relacje PM off  

#251 PostWysłany: 21 Lip 2012 16:41 

waldeken napisał(a):

Za 50€ kupisz sobie porządną walizkę pasującą do wymiarów - IMHO to znacznie lepsze spożytkowanie pieniędzy niż płacenie ryanowi za bagaż nadawany na lotnisku

#252 PostWysłany: 22 Lip 2012 21:49 

We wrześniu lecę z Wrocławia do Rzymu Ciampino Ryanairem. Przeczytałam już, że nie mogę wejść na pokład z lustrzanką powieszoną na szyi. Czy mogę ją schować do kieszeni kurtki która jest na tyle duża, by ją zmieścić? Lecę tylko z bagażem podręcznym, zależy mi na oszczędzeniu jak najwięcej miejsca :)
 Profil Relacje PM off  

#253 PostWysłany: 22 Lip 2012 21:54 

niebieski
vanilla napisał(a):
We wrześniu lecę z Wrocławia do Rzymu Ciampino Ryanairem. Przeczytałam już, że nie mogę wejść na pokład z lustrzanką powieszoną na szyi. Czy mogę ją schować do kieszeni kurtki która jest na tyle duża, by ją zmieścić? Lecę tylko z bagażem podręcznym, zależy mi na oszczędzeniu jak najwięcej miejsca :)

tak, możesz
 Profil Relacje PM off  

#254 PostWysłany: 22 Lip 2012 21:54 

W 99,9% przypadków tak.
Czasami nawet przechodzi aparat uwieszony na szyi ;-)
 Profil Relacje PM off  

#255 PostWysłany: 26 Lip 2012 11:30 

Witam ;) Prubowalam znaleźć walizke do bagazu podrecznego, ktorych nawet nazwa jest "kabinowe" jednak najmniejsza znalazlam o tym feralnym wymiarze 22 cm ;/ rozumiem ze jak karza wlozyc do kosza to nie ma szans ;/;/ w ogole sa gdzies walizki, które sprostają wymaganiom bagazu podrecznego Ryanair czy tylko torby? :(
 Profil Relacje PM off  

#256 PostWysłany: 26 Lip 2012 11:32 

Leciałem z rodzinką ryanem z krakowa do alicante miesiąc temu, wymiary bagaży podręcznych u nikogo z pasażerów nie były sprawdzane, mieliśmy ze sobą sporo jedzenia, tydzień później leciał nasz znajomy na tej samej trasie, przewiózł różne kremy po 200ml też bez problemu.
Co nie znaczy że zawsze tak jest, opisuje tylko nasz lot.
 Profil Relacje PM off  

#257 PostWysłany: 26 Lip 2012 12:54 
Awatar użytkownika

niebieski
Cytuj:
ale z plecakiem trzymajacym wymiary 55x40x20 wygladasz jak astronauta z zapasem tlenu na miesiac

Oj nie prawda.
Ja osobiście posiadam plecak Deuter Futura 32
http://www.google.pl/imgres?um=1&hl=en&client=ubuntu&sa=N&channel=cs&authuser=0&biw=1236&bih=662&tbm=isch&tbnid=CmNB0EAjdHJ-4M:&imgrefurl=http://bakosport.pl/katalog/deuter/produkt/futura-32&docid=J7EXLWWF0wyHFM&imgurl=http://bakosport.pl/media/filter/l/transfer/img/futura32_3830_11.png&w=379&h=450&ei=5CARUImIOsbT4QTg24HACg&zoom=1&iact=hc&vpx=309&vpy=274&dur=715&hovh=146&hovw=123&tx=104&ty=130&sig=101339338617655547898&page=1&tbnh=146&tbnw=123&start=0&ndsp=21&ved=1t:429,r:15,s:0,i:119
Trochę już na plecach miałem sprzętu ale ten dla ryanaira i wizzaira sprawuje się najlepiej. Twarda wzmacniana część ma dokładnie tyle ile trzeba, a nie wypchany komin można bez problemu upchać. Nie upierajcie się na walizki, z plecakiem dużo łatwiej wślizgnąć się na pokład. Polecam!

#258 PostWysłany: 30 Lip 2012 17:50 

Kupiłam walizkę która ma wymiary 57x35x22. 57 dlatego, że rączka wystaje 1 cm.
Najpierw lecę Ryanairem z Modlina do Rzym Ciampino a później z Wizzair z Poznania do Skavsta.
Jakie jest prawdopodobieństwo, że mogę mieć problemy z tą walizką jako bagażem podręcznym?

Jak powinny być zapakowane kosmetyki? Czy można je przelać do buteleczek 50-100ml czy muszą być w oryginalnych opakowaniach?
Czy kosmetyczka musi być strunowa czy może być zamykana na zamek?
Przykładowe:
http://allegro.pl/kosmetyczka-na-suwak- ... 49404.html
http://allegro.pl/kosmetyczka-przezrocz ... 93029.html

Ostatnio poleciałam z taką i nie było problemu, ale jej nie wyciągnęłam do szarego boxa:
http://allegro.pl/kosmetyczka-disney-pr ... 93027.html
 Profil Relacje PM off  

#259 PostWysłany: 30 Lip 2012 18:25 
Awatar użytkownika

ehh.. temat wielokrotnie omawiany na forum. polecam przeglądnąć wątki.

Pojemność dowolnego opakowania na twoje kosmetyki nie może przekroczyć 100 ml. Mogą to być zarówno kupione opakowania lub oryginalne. To akurat nie ma znaczenia. (z góry uprzedzam pytanie - tak, suszarki i prostownice też można przewozić w podręcznym :mrgreen: tak, dezodorant w sprayu, pasta do zębów i tusz do rzęs to też płyny :mrgreen: )

Jeśli chodzi o torebki na kosmetyki - jak ostatnim razem nie miałaś problemu, to dlaczego zmieniać? :D
Wg przepisów - kosmetyczka lub foliowa torebka powinna być przezroczysta i zamykana (w praktyce przechodzą zamki strunowe, zatrzaski itp.) o pojemności nie większej niż 1 litr.

polecam zapoznać się z wytycznymi europejskimi na stronie ryana: REGULATIONS

#260 PostWysłany: 30 Lip 2012 19:13 
Awatar użytkownika

Loty: 71
Kilometry: 81 270
niebieski
agelee napisał(a):
Kupiłam walizkę która ma wymiary 57x35x22. 57 dlatego, że rączka wystaje 1 cm.
Najpierw lecę Ryanairem z Modlina do Rzym Ciampino a później z Wizzair z Poznania do Skavsta.
Jakie jest prawdopodobieństwo, że mogę mieć problemy z tą walizką jako bagażem podręcznym?

Jeśli będziesz musiała włożyć do koszyka Wizz ta walizkę to nie ma szans. Koszyki wizza są dokładnie skrojone na 55X40X20 (dodatkowo półokrągłe).

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2139 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 107  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Dmochu, marrak, pietia oraz 2 gości