Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Jedna sztuka bagażu oznacza dokładnie jedną sztukę bagażu. Torebka damska, laptop lub futerał na aparat również klasyfikują się jako jedna sztuka bagażu.

Ryanair:
https://help.ryanair.com/hc/pl/articles ... ch%20opcji

Każdy pasażer może bezpłatnie wnieść na pokład jedną sztukę bagażu o maksymalnych wymiarach 40 x 30 x 20 cm

Pasażerowie, którzy chcą zabrać w podróż dodatkowo duży bagaż podręczny mają do wyboru dwie opcje:
- wykupienie usługi "Pierwszeństwo oraz 2 Bagaże Pokładowe " (lub Plus / Flexi / Family ticket lub bilet lotniczy na łączone loty) pozwalającej na zabranie 1 dodatkowej torby/plecaka/walizki o wymiarach 55 cm x 40 cm x 20 cm, która musi zmieścić się w koszu do mierzenia bagażu. Waga bagażu ma nie przekraczać 10 kg. Do sprzedaży dostępne jest 95 usług pierwszeństwa na lot.
- wykupienie „Torby do odprawy 10 kg”. Bagaż do odprawy 10 kg (80x120x120 cm) musi zostać oddany na stanowisku odprawiania bagażu przed przejściem przez kontrolę bezpieczeństwa. W tym bagażu podróżni mogą przewozić płyny powyżej 100 ml.

Wizzair:
https://www.wizzair.com/pl-pl/centrum-p ... -podreczny

Maksymalne wymiary torby podręcznej: 40 x 30 x 20 cm.
Maksymalna waga: 10 kg
Podane wymiary nie obejmują uchwytów/kółek bagażu; jednakże kółka mogą zwiększać wymiary bagażu maksymalnie o 5 cm.

Pasażerowie, którzy chcą zabrać w podróż dodatkowo duży bagaż podręczny mają do wyboru dwie opcje:
- wykupienie usługi WIZZ Priority (lub posiadania prawa do niej na podstawie pakietu WIZZ Privilege Pass, WIZZ GO lub WIZZ Plus) daje prawo do wniesienia na pokład dodatkowej jednej sztuki bagażu (maks. wymiary: 55 x 40 x 23 cm, maks. waga 10 kg).
- wykupienie bagażu rejestrowanego 10 kg (maks. wymiary 171 x 149 x 119 cm). W tym bagażu podróżni mogą przewozić płyny powyżej 100 ml.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2139 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37 ... 107  Następna
Autor Wiadomość
#661 PostWysłany: 15 Cze 2014 17:36 

Witam , jako, że to mój pierwszy post, prosze o wyrozumiałość. Zastanawiam sie, czy nie bede miał problemów z wielkościa bagazu podręcznego w wizzair/ryanair. Mowa o plecaku o wymiarach 49x32x18 cm. Jesli wypcham go do pełna, myslicie, że przejdzie bez problemu kontrole?
 Profil Relacje PM off  

All inclusive na greckiej wyspie Tasos 🏝️🍹 3* hotel z widokiem na Morze Egejskie za 2509 PLN All inclusive na greckiej wyspie Tasos 🏝️🍹 3* hotel z widokiem na Morze Egejskie za 2509 PLN
Zimowe all inclusive na Cyprze 🏝️ Wczasy w 4* hotelu w Pafos za 2169 PLN Zimowe all inclusive na Cyprze 🏝️ Wczasy w 4* hotelu w Pafos za 2169 PLN
#662 PostWysłany: 15 Cze 2014 17:38 

Loty: 278
Kilometry: 370 373
złoty
Puyol napisał(a):
Witam , jako, że to mój pierwszy post, prosze o wyrozumiałość. Zastanawiam sie, czy nie bede miał problemów z wielkościa bagazu podręcznego w wizzair/ryanair. Mowa o plecaku o wymiarach 49x32x18 cm. Jesli wypcham go do pełna, myslicie, że przejdzie bez problemu kontrole?

W rozmiarze Ryanaira teoretycznie się mieści, w rozmiarze Wizzaira teoretycznie nie.

#663 PostWysłany: 15 Cze 2014 17:40 

Teoria swoją drogą, bardziej zalezy mi na Waszych doświadczeniach i Waszym osobistym odczuciu
 Profil Relacje PM off  

#664 PostWysłany: 15 Cze 2014 17:54 

niebieski
Puyol napisał(a):
Teoria swoją drogą, bardziej zalezy mi na Waszych doświadczeniach i Waszym osobistym odczuciu

A Ty wiesz w jakim humorze się obudzisz jutro lub pojutrze? Wszystko zależy od obsługi przy "gejcie" i ich humoru ;). Masz temat na forum w którym użytkownicy informują jak przebiegała kontrola bagażu na poszczególnych lotniskach.
 Profil Relacje PM off  

#665 PostWysłany: 15 Cze 2014 22:17 
Awatar użytkownika

czy lecial ktos ryanairem z laptopem [15.6cali] jako maly bagaz podreczny. wiem, ze jest spora roznica w wymiarach [zamiast 35x20x20 jest 35x25x5] czy ktos probowal
 Profil Relacje PM off  

#666 PostWysłany: 15 Cze 2014 22:29 

m4tt napisał(a):
czy lecial ktos ryanairem z laptopem [15.6cali] jako maly bagaz podreczny. wiem, ze jest spora roznica w wymiarach [zamiast 35x20x20 jest 35x25x5] czy ktos probowal

taki problem to można mieć w wizzair, a nie w ryanair mając w cenie 2 bagaże podręczne, laptop możemy przewiezć w dużym podręcznym (jak dotąd małego podręcznego w ogóle nie sprawdzają, ja przynajmniej dotąd z taką kontrolą się nie spotkałem, ale metalowe wzorniki są i nie mają tak dużej tolerancji tj. 5 cm na wymiarze)
 PM off  

#667 PostWysłany: 20 Cze 2014 06:43 

Gdy kupowałem bilety przez internet w Ryanair to zwracałem uwagę aby były z bagażem podręcznym. Na lotnisku okazuje się że ch... wielki, bagażu nie ma, płać 250 zł albo bagaż nie leci.

Problem w tym że mam do przelecenia 4 takie loty (2 w jedną stronę już odbyłem, i 2 z powrotem) i każdy po 250 zł to daje więcej niż kosztował bilet.

Czy da się przebukować bilety (te powrotne, jeszcze nie robiłem online check-in) tak aby dokupić do nich bagaż?
 Profil Relacje PM off  

#668 PostWysłany: 20 Cze 2014 06:59 

Loty: 213
Kilometry: 278 320
niebieski
Bagaż podręczny o wadze 10 kg w Ryanair jest zawsze. Musi spełniać wymagania dotyczące wymiarów. Można mieć jeszcze jeden mały bagaż podręczny, np. torba z laptopem. Bagaż nadawany do luku samolotu trzeba dokupić dodatkowo przy rezerwacji lub można go dokupić później on-line. Wejdź w swoją rezerwację i tam jest opcja dokupienia bagażu. Na lotnisku jest też to możliwe, ale dużo droższe.
 Profil Relacje PM off  

#669 PostWysłany: 20 Cze 2014 07:01 

do każdego kupionego biletu na lot ryanair zakończonego przesłaniem na wskazany adres e-mail potwierdzenia z wpisanym słowem "potwierdzony" masz z automatu dla każdej osoby powyżej 2-lat dwa bagaże podręczne 55cmx40cmx20cm oraz 35cmx20cmx20cm

tu poczytaj jak to jest w ryanair i się dokształć, bo zapewne mylisz pojęcia i chodzi ci o bagaż nadawany zwany rejestrowanym

http://www.fly4free.pl/rezerwacja-bilet ... -poradnik/
 PM off  

#670 PostWysłany: 20 Cze 2014 14:37 

m4tt napisał(a):

Kolego i jak sprawa wygląda ? Przeszło czy nie przeszło :) ?
Ja z kolei mam 17.3 cala ale chciałbym go przewieźć tylko w piance neoprenowej, pod ręką :) w Rzeszowie mają humory więc różnie może być.
Jeżeli by nie puścili to wtedy dopłata jak za nadbagaż podręczny ?
 Profil Relacje PM off  

#671 PostWysłany: 25 Cze 2014 09:38 

Witam,

mam pytanie odnośnie bagaży podręcznego u Ryanair. Wymiary podane na stronie przewoźnika to: 55 x 40 x 20 cm, tymczasem jako bagaż podręczny chciałabym zabrać tą torbę: http://img31.otofotki.pl/obrazki/sw120_DSCF2917.JPG, tylko że jej wymiary to: 52 x 32 x 31 cm.
Różnica w szerokości to 11 cm.

Czy w takim razie powinnam wsiąść ją jako bagaż rejestrowany?

Z góry dziękuję za odpowiedź i przepraszam - pytanie może u głupie, ale to mój pierwszy lot.
 Profil Relacje PM off  

#672 PostWysłany: 25 Cze 2014 09:55 
Awatar użytkownika

Loty: 7
Kilometry: 27 489
Torba dość elastyczna, jeśli spakujesz ją tak, że będzie miała te 20cm szerokości po "zgnieceniu" to przejdzie jako podręczny - ale 11cm to sporo.
Torba wypakowana na maxa tylko jako rejestrowany.

Ryanair ma przed wejściem koszyczki metalowe o takich wymiarach 55 x 40 x 20 cm i chodzi o to żeby twoja torba się tam dała upchnąć - nie każdemu każą wkładać tam torbę ale nie ma sensu ryzykować.

Ostatnio edytowany przez Seeba, 25 Cze 2014 09:55, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#673 PostWysłany: 25 Cze 2014 09:55 

Loty: 248
Kilometry: 395 056
niebieski
magdalena9009 napisał(a):
Witam,

mam pytanie odnośnie bagaży podręcznego u Ryanair. Wymiary podane na stronie przewoźnika to: 55 x 40 x 20 cm, tymczasem jako bagaż podręczny chciałabym zabrać tą torbę: http://img31.otofotki.pl/obrazki/sw120_DSCF2917.JPG, tylko że jej wymiary to: 52 x 32 x 31 cm.
Różnica w szerokości to 11 cm.

Czy w takim razie powinnam wsiąść ją jako bagaż rejestrowany?

Z góry dziękuję za odpowiedź i przepraszam - pytanie może u głupie, ale to mój pierwszy lot.

Zdecydowanie nie polecam ryzykowac i nadac bagaz jako rejestrowany. Kontrole bagazu podrecznego przy bramkach w Ryanair naleza do coraz rzadszych natomiast 11cm to juz 'golym' okiem widac ze torba nie spelnia wymiarow i bardzo latwo mozna ja 'wylapac' z tlumu do kontroli....

---------
no chyba, ze tak jak zostalo napisane powyzej- nie zapakujesz jej 'do pelna'....
 Profil Relacje PM off  

#674 PostWysłany: 25 Cze 2014 20:10 

Witam, mam nadzieję, że zagoszczę tutaj na dłużej :)
W poniedziałek mam wylot z Gdańska do Glasgow Wizzarem i dzisiaj po sprawdzeniu wymiarów swojego bagażu podręcznego (sztywna walizeczka o wymiarach 350x220x465), że jest on za duży, bo wymairy na stronie Wizzara są podane takie: 42x32x25 cm. Co prawda są to tylko 4cm na wysokości i 3 na szerokości, ale myślicie, że będzie z tym problem? Ponadto nie mogłem znaleźć maksymalnej wagi - nadal jest to 10kg czy coś się zmieniło przez ostatnie 2 lata? A bagaż główny 20kg darmowe tak jak w ryanairze czy 32kg? Nie jest to dokładnie wyjaśnione na stronie, jest tylko podane, że max waga to 32kg, ale nie ma nic ile z tego jest darmowe.

Nie wiedziałem do jakiego działu wrzucić, więc postanowiłem tutaj. Jeżeli złe miejsce to proszę o przeniesienie.
Pozdrawiam.
 Profil Relacje PM off  

#675 PostWysłany: 25 Cze 2014 20:23 

Loty: 19
Kilometry: 24 852
1. Problem - zależy na kogo trafisz, zazwyczaj w ogóle nie ma kontroli wymiarów, ale nie gwarantuję, że będzie i tak w tym wypadku (nie leciałem do tej pory z Gdańska).
2. Podręczny w Wizzairze nie ma chyba limitu wagowego, niech ktoś ew. sprostuje.
3. Bagaż rejestrowany nie jest darmowy, musisz go dokupić.
 Profil Relacje PM off  

#676 PostWysłany: 25 Cze 2014 20:26 

Ad.1 Mam lot o 6 rano, więc może o tak wczesnej porze nie będą sprawdzali. Ponadto różnice są niewielkie, więc liczę, że przejdzie.
Ad.3 Mam już kupiony, tylko nie wiem jak ciężki może być (czy te 32kg są darmowe w cenie bagażu, czy tylko 20kg jest w cenie a powyżej trzeba dopłacać do max 32kg)

Mógłby ktoś doradzić?
A ile kosztuje zmiana małego bagażu podręcznego na duży w wizzarze na lotnisku jakby była taka konieczność?
 Profil Relacje PM off  

#677 PostWysłany: 25 Cze 2014 20:31 

toflyornottofly napisał(a):
Ad.1 Mam lot o 6 rano, więc może o tak wczesnej porze nie będą sprawdzali. Ponadto różnice są niewielkie, więc liczę, że przejdzie.
Ad.3 Mam już kupiony, tylko nie wiem jak ciężki może być (czy te 32kg są darmowe w cenie bagażu, czy tylko 20kg jest w cenie a powyżej trzeba dopłacać do max 32kg)

Mógłby ktoś doradzić?
A ile kosztuje zmiana małego bagażu podręcznego na duży w wizzarze na lotnisku jakby była taka konieczność?

- pytasz o rzeczy, które masz na stronie przewoźnika
https://wizzair.com/pl-PL/useful_information/baggage

- cenę wykupienia dużego podręcznego znajdziesz przechodząc np. jeszcze raz rezerwację na twoim locie i po chwili uzyskasz odpowiedź

- jak nie jest to sztywna walizka, a np. torba materiałowa to po prostu nie wypełniasz jej na maxa lub na czas gate np. ubierasz na siebie część ubrań (faktycznie ostatnio bardzo rzadko wymiary sprawdzają)
 PM off  

#678 PostWysłany: 25 Cze 2014 20:33 

Loty: 19
Kilometry: 24 852
Tak jak mówię, to wszystko zależy. Gdzieś był wątek, w którym ludzie pisali o kontrolach na lotnisku. Przejrzyj go, czy nie ma tam wzmianki o kontroli w Gdańsku ostatnio. No i nie wiem, jak w Glasgow wygląda sprawa. Tak, możesz mieć bagaż 32kg. A dopłata to 147zł w 1 stronę, OIDP.
 Profil Relacje PM off  

#679 PostWysłany: 25 Cze 2014 20:35 

Dopłata za zmianę z małego bagażu podręcznego na duży podręczny to aż 140zł? Cenią się solidnie, skoro za bagaż rejestrowany się płaci chyba 130zł... Czytałem, ale nie ma tam postów z Gdańska, więc myślałem, zę może ktoś ostatnio stamtąd leciał i mi tutaj doradzi.
 Profil Relacje PM off  

#680 PostWysłany: 26 Cze 2014 20:39 

niebieski
pilne_czy dla dużego bagażu podręcznego wizzair jest jakiś limit wagowy ?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2139 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37 ... 107  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości