Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Jedna sztuka bagażu oznacza dokładnie jedną sztukę bagażu. Torebka damska, laptop lub futerał na aparat również klasyfikują się jako jedna sztuka bagażu.

Ryanair:
https://help.ryanair.com/hc/pl/articles ... ch%20opcji

Każdy pasażer może bezpłatnie wnieść na pokład jedną sztukę bagażu o maksymalnych wymiarach 40 x 30 x 20 cm

Pasażerowie, którzy chcą zabrać w podróż dodatkowo duży bagaż podręczny mają do wyboru dwie opcje:
- wykupienie usługi "Pierwszeństwo oraz 2 Bagaże Pokładowe " (lub Plus / Flexi / Family ticket lub bilet lotniczy na łączone loty) pozwalającej na zabranie 1 dodatkowej torby/plecaka/walizki o wymiarach 55 cm x 40 cm x 20 cm, która musi zmieścić się w koszu do mierzenia bagażu. Waga bagażu ma nie przekraczać 10 kg. Do sprzedaży dostępne jest 95 usług pierwszeństwa na lot.
- wykupienie „Torby do odprawy 10 kg”. Bagaż do odprawy 10 kg (80x120x120 cm) musi zostać oddany na stanowisku odprawiania bagażu przed przejściem przez kontrolę bezpieczeństwa. W tym bagażu podróżni mogą przewozić płyny powyżej 100 ml.

Wizzair:
https://www.wizzair.com/pl-pl/centrum-p ... -podreczny

Maksymalne wymiary torby podręcznej: 40 x 30 x 20 cm.
Maksymalna waga: 10 kg
Podane wymiary nie obejmują uchwytów/kółek bagażu; jednakże kółka mogą zwiększać wymiary bagażu maksymalnie o 5 cm.

Pasażerowie, którzy chcą zabrać w podróż dodatkowo duży bagaż podręczny mają do wyboru dwie opcje:
- wykupienie usługi WIZZ Priority (lub posiadania prawa do niej na podstawie pakietu WIZZ Privilege Pass, WIZZ GO lub WIZZ Plus) daje prawo do wniesienia na pokład dodatkowej jednej sztuki bagażu (maks. wymiary: 55 x 40 x 23 cm, maks. waga 10 kg).
- wykupienie bagażu rejestrowanego 10 kg (maks. wymiary 171 x 149 x 119 cm). W tym bagażu podróżni mogą przewozić płyny powyżej 100 ml.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2139 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 107  Następna
Autor Wiadomość
#541 PostWysłany: 15 Paź 2013 13:52 

Czy ktoś leciał Easyjetem na trasie:
KRK-CDG
CDG-LIS
LIS-FNC
lub ta sama trasa z powrotem?
Jak dokładnie sprawdzane są wymiary małego bagażu podręcznego?
Zgodnie z regulaminem "Możesz zabrać ze sobą JEDNĄ sztukę nieco większego bagażu o maksymalnych wymiarach 56 x 45 x 25 cm (wymiary obejmują rączki i kółka), jednak w przypadku popularnych lotów z kompletem pasażerów może być konieczne umieszczenie go w luku bagażowym."
Czy te trasy są zatłoczone czy można liczyć na to, że zwykły, większy bagaż przejdzie ze względu na brak tłoku?
 Profil Relacje PM off  

Zobacz Park Narodowy Krugera 🦒🐘 Tanie loty do RPA od 1756 PLN 🔥 Zobacz Park Narodowy Krugera 🦒🐘 Tanie loty do RPA od 1756 PLN 🔥
Tanio 🚨 Loty na Maltę z Warszawy i Katowic za 170 PLN 🔥 Tanio 🚨 Loty na Maltę z Warszawy i Katowic za 170 PLN 🔥
#542 PostWysłany: 16 Paź 2013 07:54 
Awatar użytkownika

niebieski
dmirstek napisał(a):
To nie easyjet sprawdza, tylko obsługa lotniska.

Nawet jeśli, to trzeba rozróżnić 2 istotne rzeczy:

na Mediolan Malpensa sprawdza obsługa przy wejściu do strefy security
na Paryż Orly przed wejściem do Gate'a był koszyk pomiarowy EasyJeta ale nikt tego akurat nie sprawdzał.
 Profil Relacje PM off  

#543 PostWysłany: 05 Lis 2013 10:08 

Zmieniają się zasady dotyczące bagażu podręcznego (i nie tylko) w Ryanair.

4. Od 1 grudnia, Ryanair pozwoli pasażerom wniesienie na pokład samolotu drugą mniejszą torbę (małe torebki damskie lub torebka z zakupami z lotniska) nie większą niż 35 x 20 x 20 cm, które zmieszczą np.: butelkę wina lub inne podobne rzeczy.

http://www.ryanair.com/index.php/pl/new ... miesiacach

"recaptcha" już zniknęła więc może pozostałe informacje też są prawdą.
 Profil Relacje PM off  

#544 PostWysłany: 05 Lis 2013 10:23 
Redaktor F4F

Loty: 39
Kilometry: 33 222
ankaba napisał(a):
KRK-CDG
CDG-LIS
LIS-FNC
Zgodnie z regulaminem "Możesz zabrać ze sobą JEDNĄ sztukę nieco większego bagażu o maksymalnych wymiarach 56 x 45 x 25 cm (wymiary obejmują rączki i kółka), jednak w przypadku popularnych lotów z kompletem pasażerów może być konieczne umieszczenie go w luku bagażowym."
Czy te trasy są zatłoczone czy można liczyć na to, że zwykły, większy bagaż przejdzie ze względu na brak tłoku?

Ja leciałem do CDG i samolot był pełny; z drugiej strony było to już jakiś czas temu i nie ma reguły. Generalnie w U2 nie sprawdzają jakoś bardzo rygorystycznie wymiarów, mają za to notoryczne problemy z miejscem na bagaż, więc część podręcznych z automatu ładują do luku (za darmo).
 Profil Relacje PM off  

#545 PostWysłany: 06 Lis 2013 11:22 

ciacho_majonez napisał(a):
ankaba napisał(a):
KRK-CDG
CDG-LIS
LIS-FNC

Ja leciałem do CDG i samolot był pełny; z drugiej strony było to już jakiś czas temu i nie ma reguły. Generalnie w U2 nie sprawdzają jakoś bardzo rygorystycznie wymiarów, mają za to notoryczne problemy z miejscem na bagaż, więc część podręcznych z automatu ładują do luku (za darmo).

Jak to za darmo? Nie każą płacić za ten bagaż? Wybacz moje zdziwienie ale to z przyzwyczajenia do Ryanaira ;)

Rozumiem w takim razie, że nawet jeśli jest komplet pasażerów w kolejce do boardingu, puszczają wszystkich z "dużym" bagażem podręcznym, a dopiero w samolocie okazuje się, że się nie mieści i wtedy za darmo ładują do luku bagażowego?
 Profil Relacje PM off  

#546 PostWysłany: 06 Lis 2013 13:07 
Redaktor F4F

Nie pamiętam kiedy dokładnie weszły te zmiany, ja sam w takiej sytuacji nie byłem. Generalnie U2 nie ma rozróżnienia na mały/duży podręczny, po prostu zachęca do wzięcia jeszcze mniejszego bagażu. A jeśli weźmiesz normalny i nie będzie miejsca to pakują go do luku. Czy odbywa się to z poziomu samolotu czy wcześniej, tego nie wiem :)
 Profil Relacje PM off  

#547 PostWysłany: 06 Lis 2013 19:16 

Hej, mam pytanie odnosnie drugiego podrecznego bagazu w Ryanair ktory bedzie mozna wniesc od 1 grudnia. Czy moge zabrac jako ten drugi bagaz siatke z śpiworem o ile tylko bedzie sie miescila w podanych wymiarach? Pierwszy raz bede podrozowac ryanairem i okazalo sie ze nie uda mi sie spedzic nocy na lotnisku w paryzu jak zakladalem bo je zamykaja wiec spiwor bardzo by mi pomogl przetrwac noc;p
 Profil Relacje PM off  

#548 PostWysłany: 06 Lis 2013 20:04 
Awatar użytkownika

Nie pamiętam kiedy dokładnie weszły te zmiany, ja sam w takiej sytuacji nie byłem. Generalnie U2 nie ma rozróżnienia na mały/duży podręczny, po prostu zachęca do wzięcia jeszcze mniejszego bagażu. A jeśli weźmiesz normalny i nie będzie miejsca to pakują go do luku. Czy odbywa się to z poziomu samolotu czy wcześniej, tego nie wiem :)

Gdy przewidują, że taka sytuacja jest możliwa, to jeszcze przed rozpoczęciem boardingu pytają, czy są ochotnicy do wsadzenia bagażu podręcznego do luku.
 Profil Relacje PM off  

#549 PostWysłany: 06 Lis 2013 22:27 
Redaktor F4F

Zireael napisał(a):
Hej, mam pytanie odnosnie drugiego podrecznego bagazu w Ryanair ktory bedzie mozna wniesc od 1 grudnia. Czy moge zabrac jako ten drugi bagaz siatke z śpiworem o ile tylko bedzie sie miescila w podanych wymiarach? Pierwszy raz bede podrozowac ryanairem i okazalo sie ze nie uda mi sie spedzic nocy na lotnisku w paryzu jak zakladalem bo je zamykaja wiec spiwor bardzo by mi pomogl przetrwac noc;p

Tego raczej nikt Ci nie powie na dzień dzisiejszy, bo nikt jeszcze nie testował jak będzie wyglądało to w praktyce ;)
 Profil Relacje PM off  

#550 PostWysłany: 07 Lis 2013 00:23 

A rozumiem spoko, myslalem ze gdzies byly juz podane dokladne parametry jak to ma wygladac tylko po prostu nie moglem tego znalesc;p no nic bede pytal znowu gdzies na poczatku grudnia;p dzieki
 Profil Relacje PM off  

#551 PostWysłany: 08 Lis 2013 11:05 

tararabuch napisał(a):

Gdy przewidują, że taka sytuacja jest możliwa, to jeszcze przed rozpoczęciem boardingu pytają, czy są ochotnicy do wsadzenia bagażu podręcznego do luku.

Bez dodatkowych opłat?
 Profil Relacje PM off  

#552 PostWysłany: 08 Lis 2013 11:39 

niebieski
Proszę o info/potwierdzenie bo nie mogę się dogrzebać:
1) Jaki bagaż podręczny w Alitalia? (trasa KRK-FCO)
2) Jaki bagaż rejestrowany?
Przyczyną mojej nieudolności jest mega mulasty net więc proszę o wyrozumiałość.

#553 PostWysłany: 08 Lis 2013 11:50 
Awatar użytkownika

Loty: 625
Kilometry: 828 085
niebieski
Prosze:

YOU ARE ALLOWED ONE ITEM OF HAND BAGGAGE WEIGHING NO MORE THAN 8 KG AND MEASURING NO MORE THAN:

55 cm HIGH
35 cm WIDE
25 cm DEEP

CHECKED-IN BAGGAGE CANNOT EXCEED 23 OR 32 KG IN WEIGHT, DEPENDING ON THE TRAVEL CLASS AND DESTINATION, AND 158 CM IN SIZE (THE SUM OF HEIGHT + WIDTH + DEPTH).

#554 PostWysłany: 11 Lis 2013 19:13 
Redaktor F4F

Czy mały podręczny w Wizz ma także zmniejszony limit wagi? Czy tylko wymiary?
 Profil Relacje PM off  

#555 PostWysłany: 11 Lis 2013 20:33 

Czy mały podręczny w Wizz ma także zmniejszony limit wagi? Czy tylko wymiary?

W wizzair ograniczenia bagażu podręcznego dotyczą tylko wymiaru
http://www.fly4free.pl/wizz-air-drozej- ... podreczny/
 PM off  

#556 PostWysłany: 20 Lis 2013 18:34 

Loty: 47
Kilometry: 49 067
niebieski
magmos napisał(a):
Czy ktoś z Was leciał już z lotniska w Neapolu [NAP] i zechciałby napisać, czego można się spodziewać?

Leciałem Lufthansą, limit wagi na bagaż rejestrowany to 23kg. Wracaliśmy z wakacji, jedna walizka ważyła 25kg druga 26kg. Z uśmiechem na twarzy zapytałem, czy nie za dużo, pani z równie dużym uśmiechem odpowiedziała, że nie 8-) Bagaż podręczny nie był ważony, a była to mała walizka.
 Profil Relacje PM off  

#557 PostWysłany: 26 Lis 2013 00:22 

Loty: 217
Kilometry: 353 534
Lot WAW-AMS-USA.

W Warszawie na bezcłowym kupione dwie Zubrówki 0,7l zapakowane w osobne reklamówki. Sprzedawca w sklepie patrząc na karty pokładowe powiedział, że 8/10 szans że to nie przejdzie przez Amsterdam ze względu na ich dziwne obyczaje. Niby można się kłócić, że to niezgodne z prawem, ale niewiele to pomaga.
Na lotnisku Amsterdam Schiphol (AMS), jako że lecieliśmy we dwoje, ustawiliśmy się do osobnych stanowisk kontroli zaraz przed gate'm i obraliśmy dwie strategie:
- jedna butelka wystawiona na taśmę w reklamówce
- druga butelka pozostała w bagażu podręcznym

Przeszła tylko ta, która została w plecaku. Padło pytanie co jest w środku, prośba o otworzenie plecaka i dziękuje.
Niestety wszystko zależy od celnika. Z zakupami w sklepie wolnocłowym w AMS nie ma żadnego problemu, ale wiadomo że prezent z Polski jest lepszy :)

#558 PostWysłany: 15 Gru 2013 12:18 

Będę leciała z Budapesztu do Warszawy, Wizzairem, mam wykupiony powiększony bagaż podręczny, niestety nie planowałam wcześniej powrotu do domu samolotem, więc nie wzięłam ze sobą walizki o odpowiednich wymiarach. Walizka pożyczona od znajomej ma wymiary 60x36x20, przy czym 60 z kółkami, bez kółek. Czy ktoś może mi poradzić, czy ryzykować z tą walizką czy szukać jakiegoś rozwiązania zastępczego?
 Profil Relacje PM off  

#559 PostWysłany: 15 Gru 2013 12:28 
Redaktor F4F

Zależy od poziomu skłonności do ryzyka i gotówki w ilości gotówki w portfelu. Jest szansa, że się nie zorientują, jednak jeżeli zechcą dokonać kontroli to na 99% nie przejdzie i dopłata.
 Profil Relacje PM off  

#560 PostWysłany: 30 Gru 2013 23:01 

Witam.
Czy jesli nie zmieszcze sie w rozmiarach malego bagazu podrecznego (wizzair) to doplata na lotnisku bedzie w takiej samej cenie czy w wyzszej ? Jak to w ogole wyglada,placi sie na miejscu czy trzeba cofnac sie gdzies na lotnisku ? Jesli wsiade juz z bagazem do samolotu to czy moga mnie stamtad "cofnac" i kazac doplacac za bagaz?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2139 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 107  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości