Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Jedna sztuka bagażu oznacza dokładnie jedną sztukę bagażu. Torebka damska, laptop lub futerał na aparat również klasyfikują się jako jedna sztuka bagażu.

Ryanair:
https://help.ryanair.com/hc/pl/articles ... ch%20opcji

Każdy pasażer może bezpłatnie wnieść na pokład jedną sztukę bagażu o maksymalnych wymiarach 40 x 30 x 20 cm

Pasażerowie, którzy chcą zabrać w podróż dodatkowo duży bagaż podręczny mają do wyboru dwie opcje:
- wykupienie usługi "Pierwszeństwo oraz 2 Bagaże Pokładowe " (lub Plus / Flexi / Family ticket lub bilet lotniczy na łączone loty) pozwalającej na zabranie 1 dodatkowej torby/plecaka/walizki o wymiarach 55 cm x 40 cm x 20 cm, która musi zmieścić się w koszu do mierzenia bagażu. Waga bagażu ma nie przekraczać 10 kg. Do sprzedaży dostępne jest 95 usług pierwszeństwa na lot.
- wykupienie „Torby do odprawy 10 kg”. Bagaż do odprawy 10 kg (80x120x120 cm) musi zostać oddany na stanowisku odprawiania bagażu przed przejściem przez kontrolę bezpieczeństwa. W tym bagażu podróżni mogą przewozić płyny powyżej 100 ml.

Wizzair:
https://www.wizzair.com/pl-pl/centrum-p ... -podreczny

Maksymalne wymiary torby podręcznej: 40 x 30 x 20 cm.
Maksymalna waga: 10 kg
Podane wymiary nie obejmują uchwytów/kółek bagażu; jednakże kółka mogą zwiększać wymiary bagażu maksymalnie o 5 cm.

Pasażerowie, którzy chcą zabrać w podróż dodatkowo duży bagaż podręczny mają do wyboru dwie opcje:
- wykupienie usługi WIZZ Priority (lub posiadania prawa do niej na podstawie pakietu WIZZ Privilege Pass, WIZZ GO lub WIZZ Plus) daje prawo do wniesienia na pokład dodatkowej jednej sztuki bagażu (maks. wymiary: 55 x 40 x 23 cm, maks. waga 10 kg).
- wykupienie bagażu rejestrowanego 10 kg (maks. wymiary 171 x 149 x 119 cm). W tym bagażu podróżni mogą przewozić płyny powyżej 100 ml.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2139 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 107  Następna
Autor Wiadomość
#481 PostWysłany: 22 Maj 2013 21:33 

hej,
dawno nie latałem wizzairem, mam pytanie odnośnie małego bagażu podręcznego,
jak już szczęśliwie przejdę odprawę, to czy w samolocie muszę go trzymać pod nogami, czy mogę go wrzucić do schowków nad głowami?
czy ktoś to sprawdza w samolocie gdzie trzyma się dany rodzaj bagażu?
 Profil Relacje PM off  

Tanio 🚨 Loty na Maltę z Warszawy i Katowic za 170 PLN 🔥 Tanio 🚨 Loty na Maltę z Warszawy i Katowic za 170 PLN 🔥
Warto 🔥 Uzbekistan, Kazachstan i Kirgistan w jednej podróży z Warszawy za 1861 PLN 😎😍 Warto 🔥 Uzbekistan, Kazachstan i Kirgistan w jednej podróży z Warszawy za 1861 PLN 😎😍
#482 PostWysłany: 22 Maj 2013 22:16 
Awatar użytkownika

Loty: 99
Kilometry: 160 637
niebieski
sadam napisał(a):
hej,
dawno nie latałem wizzairem, mam pytanie odnośnie małego bagażu podręcznego,
jak już szczęśliwie przejdę odprawę, to czy w samolocie muszę go trzymać pod nogami, czy mogę go wrzucić do schowków nad głowami?
czy ktoś to sprawdza w samolocie gdzie trzyma się dany rodzaj bagażu?

jak najbardziej możesz go wrzucić do schowka. nikt nic nie sprawdza.

#483 PostWysłany: 23 Maj 2013 09:35 

Mały bagaż można wrzucić do schowka ale trzeba pamiętać, że pierwszeństwo mają osoby z dużym podręcznym, czyli jeżeli go tam włożysz a komuś się przez to nie będzie mieścił duży bagaż to będziesz go musiał stamtąd wyciągnąć- zgodnie z regulaminem wizzair.
 Profil Relacje PM off  

#484 PostWysłany: 27 Maj 2013 21:17 
Moderator forum
Awatar użytkownika

sawiet napisał(a):
dmirstek napisał(a):
Od kiedy W6 wprowadził opłaty za duży bagaż latam wyłącznie FR, ale w sobotę czeka mnie lot W6 z małym podręcznym... Kupiłem oczywiście legendarny plecak Forclaz 40 i teraz dwa pytania:
1) czy skoro ten bagaż "ma się mieścić pod fotelem poprzedzającym", to czy mam go wsadzić tam, czy mogę normalnie do góry "nad głowę"? Wydaje mi się, że nie powinno nikomu przeszkadzać, ale... Lepiej się upewnić.
2) podczas mierzenia bagażu wyjąć stelaż i schować sobie np. do nogawki - nie będę się o to pluli? Różne rzeczy się tak chowało do kieszeni/rękawów, ale na ogół ubraniowe, metalowego stelaża jeszcze nigdy :mrgreen:
3)czy jeszcze ktokolwiek mierzy Forclazy 40, czy to już tak popularny model plecaka, że wiedzą, iż "zawsze przejdzie"? :mrgreen:

No wlasnie, jak to jest z tym stelazem Panie i Panowie?
Czekaja mnie 3 loty W6 (Charleroi-Warszawa-Oslo Torp oraz Stavanger-Gdansk) i nie wiem, jak bardzo czepliwa jest tam kontrola. W planach zakup Forclaz40 ;)

Odbyłem 2 loty Wizzem.
Lot 1 (Gdańsk): "Pan tylko z plecakiem? OK"
Lot 2 (stavanger): olewka totalna, można było nawet wielkie czemodany wnieść.

Ogólnie wygląda na to, że na lotniskach już wiedzą, że plecaki zawsze da radę skitrać, aby się zmieściły i trzepią walizkowców - walizka się nie zmniejszy na wysokość :P
 Profil Relacje PM off  

#485 PostWysłany: 29 Maj 2013 15:05 

Witam.
Przeszukiwałem to forum ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na pytanie. Lecę z dziewczyną do Bergamo Ryanair'em z Łodzi a wracamy W6 do Warszawy. Ja będę miał jako podręczny plecak spełniający wymogi a ona będzie miała torebkę. Czy jej torebka spokojnie przejdzie jako podręczny?

Pozdrawiam :)
 Profil Relacje PM off  

#486 PostWysłany: 29 Maj 2013 15:09 

vtorek napisał(a):
Witam.
Przeszukiwałem to forum ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na pytanie. Lecę z dziewczyną do Bergamo Ryanair'em z Łodzi a wracamy W6 do Warszawy. Ja będę miał jako podręczny plecak spełniający wymogi a ona będzie miała torebkę. Czy jej torebka spokojnie przejdzie jako podręczny?

Pozdrawiam :)

o ile jej torebka będzie jej jedynym bagażem to tak, oczywiście musi się mieścić w wymiarach małego podręcznego
 PM off  

#487 PostWysłany: 29 Maj 2013 15:25 

Wg mnie spokojnie się zmieści w wymiarach. Wielkie dzięki za szybką odpowiedź.
 Profil Relacje PM off  

#488 PostWysłany: 30 Maj 2013 10:05 

Jak to właściwie jest z tą kontrolą podręcznego w ryanair(pierwszy raz lecę z tym przewoźnikiem). Na lotnisku jest kosz pomiarowy którego wymiary podobno przekraczają wymagany rozmiar po około 2 cm i jeszcze kółka i nóżki walizki wchodzą między rurki. Ale gdzieś w necie doczytałem, że sprawdzają jakimś kartonem pomiarowym który ma dokładnie wymiary wymagane.
 Profil Relacje PM off  

#489 PostWysłany: 30 Maj 2013 10:58 

dalbert1 napisał(a):
Jak to właściwie jest z tą kontrolą podręcznego w ryanair(pierwszy raz lecę z tym przewoźnikiem). Na lotnisku jest kosz pomiarowy którego wymiary podobno przekraczają wymagany rozmiar po około 2 cm i jeszcze kółka i nóżki walizki wchodzą między rurki. Ale gdzieś w necie doczytałem, że sprawdzają jakimś kartonem pomiarowym który ma dokładnie wymiary wymagane.

Wiążące jest by bagaż podręczny zmieścił się w metalowym wzorniku (musisz dać radę włożyć i go z niego wyciągnąć), ostatnio leciałem dwa tygodnie temu czterokrotnie ryanairem, dosyć skrupulatnie sprawdzali co większe bagaże oraz posiadanie tylko jednej sztuki podręcznego (kilka osób opłacało opłatę 60 euro lub 60 funtów)
 PM off  

#490 PostWysłany: 30 Maj 2013 11:31 

Czyli jeżeli dobrze rozumiem jak mi skontrolują tym kartonem i się nie zmieści, to mam prawo do zmierzenia w tym metalowym wzorniku i jeżeli tam będzie ok to nie będę płacił?
 Profil Relacje PM off  

#491 PostWysłany: 30 Maj 2013 11:32 
Awatar użytkownika

srebrny
Tak

#492 PostWysłany: 31 Maj 2013 19:26 

Bardzo proszę o radę - czy torba listonoszka (tego typu http://allegro.pl/torba-na-ramie-adidas ... 67095.html ) przejdzie jako mały bagaż podręczny? Jest o parę centymetrów za szeroka... Czy powinnam wykupić duży bagaż? Pomóżcie, ludzie! :)
 Profil Relacje PM off  

#493 PostWysłany: 31 Maj 2013 19:27 

Aha, lecę z Wizz Air.
 Profil Relacje PM off  

#494 PostWysłany: 31 Maj 2013 19:54 
Awatar użytkownika

Loty: 32
Kilometry: 46 097
niebieski
paulette06 napisał(a):
Bardzo proszę o radę - czy torba listonoszka (tego typu http://allegro.pl/torba-na-ramie-adidas ... 67095.html ) przejdzie jako mały bagaż podręczny? Jest o parę centymetrów za szeroka... Czy powinnam wykupić duży bagaż? Pomóżcie, ludzie! :)

Przejdzie bez problemu. Wystarczy, że włożysz ją do kosza pionowo ;)

Moje podróże: https://podroze-podroze-podroze.blogspot.com
 Profil Relacje PM off  

#495 PostWysłany: 31 Maj 2013 19:57 

Aaa, czyli takie triki są w pełni dozwolone? ;)
W takim razie mogę z czystym sumieniem się odprawiać, bez wizji dodatkowej opłaty na lotnisku?
 Profil Relacje PM off  

#496 PostWysłany: 31 Maj 2013 20:53 
Awatar użytkownika

Loty: 32
Kilometry: 46 097
niebieski
paulette06 napisał(a):
Aaa, czyli takie triki są w pełni dozwolone? ;)
W takim razie mogę z czystym sumieniem się odprawiać, bez wizji dodatkowej opłaty na lotnisku?

Tak.

Moje podróże: https://podroze-podroze-podroze.blogspot.com
 Profil Relacje PM off  

#497 PostWysłany: 31 Maj 2013 21:02 

Wykonuję odprawę pierwszy raz, dodatkowo mam wykupiony bagaż rejestrowy. Czy przy odprawie powinnam zaznaczyć bagaż rejestrowy?

edit:
ok, znalazłam odpowiedź. Dla szukających tak jak ja, nie zaznaczać bagażu :oops:
 Profil Relacje PM off  

#498 PostWysłany: 06 Cze 2013 17:45 

Poza tym, jak ktoś ma na szyi aparat/torebkę i targa sam plecak który nie jest upakowany, to zazwyczaj, jeśli obsługa jest rozgarnięta, nikt nie będzie go prosił o upakowanie tego, bo tylko opóźni to boarding.
 Profil Relacje PM off  

#499 PostWysłany: 06 Cze 2013 17:56 

Loty: 131
Kilometry: 201 139
myk z aparatem jest taki, ze nawet jak masz dlugie szklo (200/2.8, 300/2.8, itp.) to przerzucasz je przez ramie i przykrywasz np kurtka - patent dobry i sprawdzony przy kontroli wagi i gdy za bardzo wystaje cos takiego z podrecznego.
 Profil Relacje PM off  

#500 PostWysłany: 06 Cze 2013 22:13 

temat bagaży był wałkowany na wiele sposobów. Ja brałem wielokrotnie na moje podróże na bagaż podręczny torby i nie miałem problemów. Teraz chciałbym zabrać do Ryanera walizkę na kółkach, może mi mądry podpowie długość mam 53cm ale doliczająć kółka nieznacznie przekracza + 6cm moim zdaniem mogą być problemy tak czy nie?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2139 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 107  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Martinuss oraz 5 gości