Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Jedna sztuka bagażu oznacza dokładnie jedną sztukę bagażu. Torebka damska, laptop lub futerał na aparat również klasyfikują się jako jedna sztuka bagażu.

Ryanair:
https://help.ryanair.com/hc/pl/articles ... ch%20opcji

Każdy pasażer może bezpłatnie wnieść na pokład jedną sztukę bagażu o maksymalnych wymiarach 40 x 30 x 20 cm

Pasażerowie, którzy chcą zabrać w podróż dodatkowo duży bagaż podręczny mają do wyboru dwie opcje:
- wykupienie usługi "Pierwszeństwo oraz 2 Bagaże Pokładowe " (lub Plus / Flexi / Family ticket lub bilet lotniczy na łączone loty) pozwalającej na zabranie 1 dodatkowej torby/plecaka/walizki o wymiarach 55 cm x 40 cm x 20 cm, która musi zmieścić się w koszu do mierzenia bagażu. Waga bagażu ma nie przekraczać 10 kg. Do sprzedaży dostępne jest 95 usług pierwszeństwa na lot.
- wykupienie „Torby do odprawy 10 kg”. Bagaż do odprawy 10 kg (80x120x120 cm) musi zostać oddany na stanowisku odprawiania bagażu przed przejściem przez kontrolę bezpieczeństwa. W tym bagażu podróżni mogą przewozić płyny powyżej 100 ml.

Wizzair:
https://www.wizzair.com/pl-pl/centrum-p ... -podreczny

Maksymalne wymiary torby podręcznej: 40 x 30 x 20 cm.
Maksymalna waga: 10 kg
Podane wymiary nie obejmują uchwytów/kółek bagażu; jednakże kółka mogą zwiększać wymiary bagażu maksymalnie o 5 cm.

Pasażerowie, którzy chcą zabrać w podróż dodatkowo duży bagaż podręczny mają do wyboru dwie opcje:
- wykupienie usługi WIZZ Priority (lub posiadania prawa do niej na podstawie pakietu WIZZ Privilege Pass, WIZZ GO lub WIZZ Plus) daje prawo do wniesienia na pokład dodatkowej jednej sztuki bagażu (maks. wymiary: 55 x 40 x 23 cm, maks. waga 10 kg).
- wykupienie bagażu rejestrowanego 10 kg (maks. wymiary 171 x 149 x 119 cm). W tym bagażu podróżni mogą przewozić płyny powyżej 100 ml.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2139 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 107  Następna
Autor Wiadomość
#441 PostWysłany: 12 Mar 2013 13:57 

Mogą poprosić Cię o schowanie go/jej do bagażu podręcznego.

Wyspa Afrodyty okołoweekendowo za 669 PLN 🌤️😎👣 Loty z Warszawy i 4 noce w hotelu Wyspa Afrodyty okołoweekendowo za 669 PLN 🌤️😎👣 Loty z Warszawy i 4 noce w hotelu
Gorące last minute❗ Tylko 1299 PLN za tygodniowe all inclusive na Riwierze Tureckiej 🍸🏖️🤭 Gorące last minute❗ Tylko 1299 PLN za tygodniowe all inclusive na Riwierze Tureckiej 🍸🏖️🤭
#442 PostWysłany: 12 Mar 2013 14:01 
Awatar użytkownika

Loty: 109
Kilometry: 141 606
srebrny
LadyM napisał(a):
A ja mam pytanie odnośnie jednej sztuki bagażu - czy oprócz niego moge mieć w futerale na szyi aparat fotograficzny lub kamerę?

Raczej nie. Szczególnie jeśli jest to aparat wymiarów normalnej lustrzanki to możesz mieć pewność, że każą Ci włożyć do środka bagażu podręcznego.
 Profil Relacje PM off  

#443 PostWysłany: 12 Mar 2013 14:07 

dzięki za info. Tak myślałam, że nie da rady, ale obawiam się że i kamera i aparat nie wejdą już do podręcznego ;)
 Profil Relacje PM off  

#444 PostWysłany: 12 Mar 2013 14:25 
Awatar użytkownika

srebrny
LadyM napisał(a):
A ja mam pytanie odnośnie jednej sztuki bagażu - czy oprócz niego moge mieć w futerale na szyi aparat fotograficzny lub kamerę?

Leciałem w lutym Wizz i miałem zawieszoną na ramieniu lustrzankę (pod kurtką). To samo tyczy się mojej dziewczyny. Nie było problemu.

http://mamasaidbecool.pl/
 Profil Relacje PM off  

#445 PostWysłany: 13 Mar 2013 13:59 
Awatar użytkownika

Loty: 109
Kilometry: 141 606
srebrny
Hubuus napisał(a):
LadyM napisał(a):

Leciałem w lutym Wizz i miałem zawieszoną na ramieniu lustrzankę (pod kurtką). To samo tyczy się mojej dziewczyny. Nie było problemu.

Ja latam wizz dość często i powiem, że czasem przechodzę nawet z torebkę nie najlmniejszych rozmiarów na ramieniu niosąc w drugiej ręce 'mały podręczny' i nie mam z tym problemu, przy czym widziałam wcześniej jak połowę kobietek z kolejki zmusili do wciśnięcia najmniejszej torebki do bagażu podręcznego.
Czasem i mnie samą proszono o schowanie. Nie ma reguły, ale lepiej się nastawić, że się nie da niż płacić na lotnisku krocie za to potem.
 Profil Relacje PM off  

#446 PostWysłany: 19 Mar 2013 10:33 
Awatar użytkownika

Loty: 101
Kilometry: 94 804
niebieski
A ja mam pytanie - lecę z Gdańska do Malmo, czy w Gdansku można miec dodatkową reklamówkę z bezcłówki w Wizz, czy jest to zabronione?

#447 PostWysłany: 27 Mar 2013 15:42 

czy jeszcze ktos moze sprawdzic czy na innych kierunkach to dziala? ja bede mogl zrobic odprawe dopiero w piatek i taka wiadomosc by sie przydala
 Profil Relacje PM off  

#448 PostWysłany: 03 Kwi 2013 12:09 

Mógłby ktoś polecić jakąś walizkę, którą można kupić np. na allegro, a która pasuje do nowych wymiarów bagażu podręcznego ryanair 42x32x25?
 Profil Relacje PM off  

#449 PostWysłany: 03 Kwi 2013 12:13 

Loty: 35
Kilometry: 94 159
niebieski
arsfan90 napisał(a):
Mógłby ktoś polecić jakąś walizkę, którą można kupić np. na allegro, a która pasuje do nowych wymiarów bagażu podręcznego ryanair 42x32x25?

Wizz Air, nie Ryanair. Tu masz odpowiednie tematy

jaka-walizka-torba,22,19273
jaki-plecak,22,19334
 Profil Relacje PM off  

#450 PostWysłany: 05 Kwi 2013 13:05 

Witam,
Rozumiem, że wymiary podręcznych bagażów wynoszą w:
Ryanair 55x40x20
Wizzair 42x32x25

Za niespełna miesiąc lecę do UK w tym że w jedną stronę z Ryanairem a w drugą (najprawdopodobniej) Wizzairem. Zastanawiam się czy trzymać się strikte wymiarów Wizzair-a i nie przekraczać ich czy może jednak ryzykować i minimalnie o kilka centymetrów mogę je przekroczyć. No i przy okazji od razu się zastanawiam czy nie bezpieczniej lecieć tylko z Ryanair-em (biletu powrotnego jeszcze nie wykupiłem, przy czym warto zauważyć, że w tym momencie ceny są do siebie zbliżone, bądź różnica 100 zł nie robi mi aż takiej różnicy ponieważ z wizz leciał bym luton -> Katowice, a z ryanairem z stansted -> Kraków, przy czym w Anglii mam łatwiej się dostać do luton, natomiast w Polsce miejsce docelowe to Kraków.
 Profil Relacje PM off  

#451 PostWysłany: 14 Kwi 2013 17:08 

se_ba napisał(a):
Witam,
Rozumiem, że wymiary podręcznych bagażów wynoszą w:
Ryanair 55x40x20
Wizzair 42x32x25

Za niespełna miesiąc lecę do UK w tym że w jedną stronę z Ryanairem a w drugą (najprawdopodobniej) Wizzairem. Zastanawiam się czy trzymać się strikte wymiarów Wizzair-a i nie przekraczać ich czy może jednak ryzykować i minimalnie o kilka centymetrów mogę je przekroczyć. No i przy okazji od razu się zastanawiam czy nie bezpieczniej lecieć tylko z Ryanair-em (biletu powrotnego jeszcze nie wykupiłem, przy czym warto zauważyć, że w tym momencie ceny są do siebie zbliżone, bądź różnica 100 zł nie robi mi aż takiej różnicy ponieważ z wizz leciał bym luton -> Katowice, a z ryanairem z stansted -> Kraków, przy czym w Anglii mam łatwiej się dostać do luton, natomiast w Polsce miejsce docelowe to Kraków.

Różnica wielkości bagażu jest spora. Wczoraj wróciłem z Alghero i przymierzyłem moją walizkę z wymiarów Ryanair do Wizzara i nie ma takiej opcji ,żeby jakoś ją upchnąć.

#452 PostWysłany: 17 Kwi 2013 09:56 

Loty: 154
Kilometry: 151 837
niebieski
Lecę za tydzień na trasie Warszawa-East Midlands-Palma-Charleroi-Warszawa. Mam walizkę, która mieści się na styk do koszyka Ryanaira (dzisiaj mierzyłem na Okęciu, wchodzi gładko, na wysokość jest na styk z krawędzią koszyka). Boję się jednak polowania z kartonowymi wzornikami, którę są ciut mniejsze od koszyków. Czy jest to nadal praktykowane? Czy nie mam się czego bać?
 Profil Relacje PM off  

#453 PostWysłany: 17 Kwi 2013 09:59 

niebieski
Nie masz się czego bać, jeśli kartonowy wzornik będzie za mały to zostaniesz poproszony o sprawdzenie w standardowym koszyku.
 Profil Relacje PM off  

#454 PostWysłany: 20 Kwi 2013 20:24 

Wykupiłam duży bagaż podręczny Wizzair. Niestety nigdzie nie mogę znaleźć jego limitu wagowego. Czy takowy istnieje?
Drugie pytanie: czy kartę pokładową drukuję tylko jedną, czy kopię oddaję w czasie kontroli?
 Profil Relacje PM off  

#455 PostWysłany: 20 Kwi 2013 20:34 

Loty: 277
Kilometry: 348 934
srebrny
W6 nie ma limitu wagowego w żadnym z bagaży podręcznych.
Kartę pokładową drukujesz jedną, na lotnisku zostanie urwana jej dolna część.

#456 PostWysłany: 29 Kwi 2013 07:50 

Mobilek napisał(a):
W6 nie ma limitu wagowego w żadnym z bagaży podręcznych.
Kartę pokładową drukujesz jedną, na lotnisku zostanie urwana jej dolna część.

http://wizzair.com/static/downloads/GCC_WAH_PL2.pdf

14.1.3 Pasażer może przewieźć tylko jedną sztukę Bagażu Podręcznego na Pasażera o wadze nieprzekraczającej 10 kilogramów i rozmiarach nieprzekraczających 56x25x45 cm. Rozmiary te obejmują kółka, uchwyty i boczne kieszenie.
Wizz Air pobiera opłatę manipulacyjną za przewóz każdej sztuki Bagażu Podręcznego o wymiarach przekraczających 42x25x32 cm. Bagaż Podręczny o wymiarach nieprzekraczających 42x25x32 cm jest przewożony bezpłatnie. Szczegółowe informacje można uzyskać na Stronie Internetowej lub w Telecentrum.
 Profil Relacje PM off  

#457 PostWysłany: 03 Maj 2013 11:09 

Hej hej:) Witam wszystkich :)
W czerwcu bede leciala ryanairem z Wroclawia, bedzie to moj pierwszy lot Ryanairem, w zwiazku z tym mam pewne watpliwosci na temat bagazu, zakupilam cudowna walizke :) identyczna jak na ponizszym filmiku

I zastanawiam sie czy beda problemy z ta walizka, niby miesci sie do kosza ryanair ale jak widac na filmiku raczka troche wystaje? Wiec moje pytanie jest nastepujace: Czy musze demontowac kólka czy ta walizka przejdzie bez problemu kontrole?

Image
 Profil Relacje PM off  

#458 PostWysłany: 04 Maj 2013 21:13 

Jeżeli przytroczę coś do bagażu podręcznego np. karimatę, namiot, a bagaż będzie nadal się mieścił w odpowiednich wymiarach, to przejdę z tym bez problemu przez bramki? Czy muszę kombinować i wkładać to w jakiś wór :)
 Profil Relacje PM off  

#459 PostWysłany: 04 Maj 2013 21:42 

niebieski
wirdil napisał(a):
Jeżeli przytroczę coś do bagażu podręcznego np. karimatę, namiot, a bagaż będzie nadal się mieścił w odpowiednich wymiarach, to przejdę z tym bez problemu przez bramki? Czy muszę kombinować i wkładać to w jakiś wór :)

ja zwykle latam z przytroczoną karimatą (mieści się to z plecakiem w dozwolonych wymiarach) i wyznaję zasadę, że w razie problemu po prostu ją wyrzucę. jak na razie (ok. 40 lotów) nie miałam problemów nigdzie.
 Profil Relacje PM off  

#460 PostWysłany: 06 Maj 2013 23:07 

planuję w czerwcu powrót z rocznego pobytu na obczyźnie i mam taką wątpliwość:
czy jeżeli wykupię bagaż podręczny w wizzair mogę dodatkowo zabrać torbę z laptopem jako ten mniejszy bagaż bezpłatny? czy lepiej nadać mała walizkę do rejestrowanego i wejść tylko z laptopem?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2139 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 107  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości