Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Jedna sztuka bagażu oznacza dokładnie jedną sztukę bagażu. Torebka damska, laptop lub futerał na aparat również klasyfikują się jako jedna sztuka bagażu.

Ryanair:
https://help.ryanair.com/hc/pl/articles ... ch%20opcji

Każdy pasażer może bezpłatnie wnieść na pokład jedną sztukę bagażu o maksymalnych wymiarach 40 x 30 x 20 cm

Pasażerowie, którzy chcą zabrać w podróż dodatkowo duży bagaż podręczny mają do wyboru dwie opcje:
- wykupienie usługi "Pierwszeństwo oraz 2 Bagaże Pokładowe " (lub Plus / Flexi / Family ticket lub bilet lotniczy na łączone loty) pozwalającej na zabranie 1 dodatkowej torby/plecaka/walizki o wymiarach 55 cm x 40 cm x 20 cm, która musi zmieścić się w koszu do mierzenia bagażu. Waga bagażu ma nie przekraczać 10 kg. Do sprzedaży dostępne jest 95 usług pierwszeństwa na lot.
- wykupienie „Torby do odprawy 10 kg”. Bagaż do odprawy 10 kg (80x120x120 cm) musi zostać oddany na stanowisku odprawiania bagażu przed przejściem przez kontrolę bezpieczeństwa. W tym bagażu podróżni mogą przewozić płyny powyżej 100 ml.

Wizzair:
https://www.wizzair.com/pl-pl/centrum-p ... -podreczny

Maksymalne wymiary torby podręcznej: 40 x 30 x 20 cm.
Maksymalna waga: 10 kg
Podane wymiary nie obejmują uchwytów/kółek bagażu; jednakże kółka mogą zwiększać wymiary bagażu maksymalnie o 5 cm.

Pasażerowie, którzy chcą zabrać w podróż dodatkowo duży bagaż podręczny mają do wyboru dwie opcje:
- wykupienie usługi WIZZ Priority (lub posiadania prawa do niej na podstawie pakietu WIZZ Privilege Pass, WIZZ GO lub WIZZ Plus) daje prawo do wniesienia na pokład dodatkowej jednej sztuki bagażu (maks. wymiary: 55 x 40 x 23 cm, maks. waga 10 kg).
- wykupienie bagażu rejestrowanego 10 kg (maks. wymiary 171 x 149 x 119 cm). W tym bagażu podróżni mogą przewozić płyny powyżej 100 ml.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2139 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 107  Następna
Autor Wiadomość
#261 PostWysłany: 03 Sie 2012 12:28 
Awatar użytkownika

Ja polecam czarną walizkę z tesco za 45zł. Jest głęboka na 19-20cm.
 Profil Relacje PM off  

HIT🔥 Loty (z bagażem) do Tokio od 1396 PLN 😲😲 Wylot z Mediolanu HIT🔥 Loty (z bagażem) do Tokio od 1396 PLN 😲😲 Wylot z Mediolanu
Słynny Babilon otwiera bramy dla turystów. Czy to będzie nowy hit dla podróżników? Słynny Babilon otwiera bramy dla turystów. Czy to będzie nowy hit dla podróżników?
#262 PostWysłany: 04 Sie 2012 17:07 

A ta torba http://www.google.pl/imgres?um=1&hl=pl&sa=N&biw=1366&bih=595&tbm=isch&tbnid=ZsMjM8uNsrw9wM:&imgrefurl=http://www.sklepy24.pl/sklep/torebki-sklep_com/produkt/czarna-torba-podrozna-cool-jet/484&docid=maYnSwLIvb0AmM&itg=1&imgurl=http://images.sklepy24.pl/14742-484/czarna-torba-podrozna-cool-jet.jpg&w=300&h=234&ei=lDkdUN_rNs3KtAbcsIGwAg&zoom=1&iact=hc&vpx=245&vpy=147&dur=421&hovh=187&hovw=240&tx=151&ty=88&sig=113245777555174371023&page=1&tbnh=122&tbnw=179&start=0&ndsp=22&ved=1t:429,r:1,s:0,i:74 Wymiary: długość 50 cm szerokość 23 cm wysokość 33 cm długość rączek 18 cm w Ryanair przejdzie?

Chyba na wszelki wypadek pójdę do krawcowej i poproszę o zwężenie o te 3cm z 23cm na 20cm.
 Profil Relacje PM off  

#263 PostWysłany: 04 Sie 2012 22:26 

niebieski
queenmother napisał(a):

taka torba jest miękka, więc jeśli nie będzie wypełniona na maksa w razie prośby o włożenie do koszyka ściśniesz ją. :)
 Profil Relacje PM off  

#264 PostWysłany: 05 Sie 2012 10:42 

Czyli myślisz, że nawet nie zanosić do krawcowej? Bo na wszelki wypadek mogłabym zwęzić o te 3 cm. Nie jest jakoś na maksa wypchana i nawet 10kg nie ma w tę stronę.
 Profil Relacje PM off  

#265 PostWysłany: 05 Sie 2012 14:28 
Awatar użytkownika

jeśli to będą 3 cm to dasz radę torbę ścisnąć :)

jeśli komuś jednak wpadłby do głowy pomysł zabrania torby DOWOLNEGO rozmiaru, wypełnienia jej do np. połowy i potem ściśnięcie jej w koszyku, to baaaaaaaaaaaadzo odradzam. byłam świadkiem jak stewardessa kazała zapłacić za taki właśnie bagaż, bo nie mieścił się w wyznaczonych wymiarach. nie ważne, że mieścił się do koszyka....

nikt w oczach nie ma linijki, więc pewnie o 3 cm czepiać się nie będą, jeśli torba wejdzie do koszyka :)

#266 PostWysłany: 05 Sie 2012 19:28 
Awatar użytkownika

Loty: 12
Kilometry: 12 890
Zapytam tu, bo nie wiem dokąd z tym iść :mrgreen:

Lecimy z Poznania do Madrytu, siedzimy całą noc, a potem z Madrytu do Santiago di Compostela

Pytanie jest takie: czy jak kupimy coś (alkohol konkretnie ;) ) na bezcłowym w Poznaniu, to czy polecimy z tym dalej do Santiago, czy w Madrycie stwierdzą, że się nie liczy? :D

Dzięki za odpowiedź! :oops:
 Profil Relacje PM off  

#267 PostWysłany: 05 Sie 2012 20:20 

niebieski
stwierdzą, że się nie liczy
 Profil Relacje PM off  

#268 PostWysłany: 05 Sie 2012 22:56 
Awatar użytkownika

Hetman napisał(a):
stwierdzą, że się nie liczy

ok, tak myślałam, dzięki
 Profil Relacje PM off  

#269 PostWysłany: 05 Sie 2012 23:06 

niebieski
A nie jest przypadkiem tak, że jak w sklepie odpowiednio to zapakują to takie zakupy są ważne 24h? Bo coś mi się wydaje, że tak właśnie jest, podpytaj w sklepie dla pewności.

Poza tym na Barajas wysiadacie w strefie odlotów i nie musicie ponownie przechodzić kontroli bezpieczeństwa ;-)
 Profil Relacje PM off  

#270 PostWysłany: 06 Sie 2012 11:56 
Awatar użytkownika

siGGe napisał(a):
A nie jest przypadkiem tak, że jak w sklepie odpowiednio to zapakują to takie zakupy są ważne 24h? Bo coś mi się wydaje, że tak właśnie jest, podpytaj w sklepie dla pewności.

Poza tym na Barajas wysiadacie w strefie odlotów i nie musicie ponownie przechodzić kontroli bezpieczeństwa ;-)

O, dzięki za info! No nic, zapytamy w Poznaniu :)
 Profil Relacje PM off  

#271 PostWysłany: 06 Sie 2012 12:47 
Awatar użytkownika

Loty: 44
Kilometry: 57 793
niebieski
http://www.fly4free.pl/mniejszy-bagaz-n ... iej-pewne/

^^No i jest dokładnie tak jak mówiłem: żaden test (naiwni wierzący w to) tylko powolne wprowadzanie na wszystkie trasy. Kolejny news już wkrótce no i nie muszę mówić, że będzie obejmował kolejne kierunki jak nie już wszystkie inne.

Nowy wymiar jest na prawdę mały ;(

#272 PostWysłany: 21 Sie 2012 12:41 

man4business napisał(a):
Kontrole rozmiarów mogą się przydarzyć w różnych momentach. Np. (skoro lecisz przez Belgię) w Charleroi zaskoczyło mnie mierzenie bagażu już przy przechodzeniu koło pierwszej kontroli kart pokładowych. Kontrolujący dbał, chyba dla wszystkich linii (a w szczególności pewnie Ryanaira) o rozmiary, każąc wciskać w odpowiednią metalową formę. Miałem torbę, dość wypchaną, ale gdy ją (z niemałym trudem) wepchnąłem, to machnął ręką. Z kolei już przy wchodzeniu na samolot czatowała pani z ręczną wagą i na oko wybierała sobie bagaże do sprawdzenia, czy nie przekraczają 10 kg. Najśmieszniejsze zaś są wymagania, żeby "w jeden bagaż" scalić nawet taką małą płócienną torebkę na dokumenty. Generalnie, da się przejść z czymś co zdołasz wcisnąć w formę wymiarową no i co nie jest za ciężkie (to w przypadku pecha i ważenia bagażu...). Konsekwencje nie są przyjemne (widziałem na Gran Canaria), po prostu bagaż w trybie awaryjnym jest odprawiany jako rejsowy i to kosztuje, oj... ;-)

Ja miałem dziś (wtorek 21/08/2012) na lotnisku w "Modlinie" , lecialem do Stavanger WIZZ -WYŁUDZACZEM i miałem tylko bag. podręczny - wym: 55x40x ... 22cm - te 2cm to dlatego , że kieszenie są naszyte i same się wypychają. Oczywiście odprawa online była, potem jakiś koleś (kark ok 30 lat CESIEK ŁOCHRONIAS) , który pstrykał palcami do ludzi jakby chciał wyrazić komendę "next please" , no i panowie na prześwietlaczu, którzy od rzeczy pierniczyli coś o wyciąganiu wszystkiego co elektroniczne nawet kabelków - a trochę tego miałem, ... no i wreszcie oczekiwanie na wyjście do samolotu. Kolejka się ustawiła i zaczęło się skanowanie kart pokładowych. Wielka pani (gabarytowo wielka) ogłosiła władczo wszem i wobec by wyciągać tylko karty " te lotniskowe" , a "pasanger copy" zatrzymać sobie - no ok, tak też każdy zrobił po krótkim przeinstruowaniu ;-) ,. Kiedy pasażerowie wychodzili do wyjścia, młoda ambitna "sprawdzaczka" kasowała tych co mieli jakieś dziwne wymiarówki walizek - między innymi ja się załapałem. Kazała mi wsadzić walizkę do ramiaka i będąc pewny swych wymiarów powiedziałem na wstępie jej, że RAMA MA ZANIŻONE WARTOŚCI WYMIAROWE, A Z TĄ WALIZKĄ LATAM BEZ ŻADNYCH KONTROLI OD ROKU 2004go, I NIGDY PRZEDTEM NIE MIAŁEM PODOBNEJ SYTUACJI BY JĄ MIERZYĆ. Oczywiście walizka nie weszła w koszyk, a to za sprawą wspomnianych wcześniej zaniżonych wymiarów. Nie jest to moja wina, że moja walizka ma taki Design, producenci sprzedający swe wyroby doskonale wiedzą że są pewne standarty wymiarowe kwalifikujące do nazwania rzeczy jako bagaż Normalny-do luku, a także jako bagaż PODRĘCZNY. Oczywiście musiałem zapłacić 270zł dodatkowo.
LUDZIE ! gdzie kończy się debilizm tych wszystkich psiarczyków , którym natołkują coś do główek i tak przypierdzielają się do ludzi !

Polecam zamiast bagażu rejestrowanego (który wynosi drożej przy wykupowaniu) poprostu nadać swe rzeczy kurierem np za 30funtów z Anglii, to przynajmniej 30 kg wpakujecie licząc 1funt / kg, aniżeli kupować dodatkowy bag, a za podręczny płacić poronione ceny , bo się pani słuźbistce CÓŚ tam nie spodoba .

odechciewa mi się latać !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ostatnio edytowany przez GKOT, 21 Sie 2012 12:46, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#273 PostWysłany: 21 Sie 2012 13:38 

niebieski
GKOT napisał(a):
...
LUDZIE ! gdzie kończy się debilizm tych wszystkich psiarczyków , którym natołkują coś do główek i tak przypierdzielają się do ludzi ! ...

otóż tam gdzie zaczyna się głupota(bo i jak to nazwac inaczej?!) tych, którzy nie rozumieją, że 20cm to jest 20cm a nie +/- 20cm.

pani sprawdzająca bagaże zasługuje na pochwale bo nie olała swojego zadania tylko wykonała je należycie. brawo!

ja ze swojej strony ciesze się, ze kolejny osobnik beknął przez swoja niezrozumiałą naiwność! dzięki temu przewoźnik zarobi na przewozie bagażu a my, ludzie umiejący posługiwać się linijka(1. klasa podstawówki czy może niżej?) możemy latać taniej.

w następną podroż proponuje wybrać sie do Sevres i nabyć tam porządną linijkę, żeby wytrzymała wieeeele podroży
 Profil Relacje PM off  

#274 PostWysłany: 21 Sie 2012 14:24 

Lol! GKOT, dzięki że specjalnie zarejestrowałeś się na forum żeby nam dostarczyć trochę rozrywki :)
Hetman, szacun za ciętą ripostę :)

#275 PostWysłany: 21 Sie 2012 21:52 

niebieski
@ Ghot

Mam w pierwszej kolejności prośbę do kolegi Nie musisz krzyczeć na wspólnym forum. Są tutaj osoby czytające ze zrozumieniem, a nie ćwierć inteligenci, półmyślący.

Po drugie to lotnisko odpowiada za firmę handingowa, która kontroluje bagażę, a nie Wizzair. To Lotnisko w Modlinie zatrudniło tą firmę, która skontrolowała ten bagaż i poprosiła o nadanie jako bagaż do luku w samolocie.

Po trzecie prosze nie obrażać Wizzaira epitetami. To tylko świadczy o Twoim poziomie kultury.

Po czwarte jeżeli kolega nie potrafi czytać ze zrozumieniem, że 20 cm to 20 cm, a nie 21 to jego problem. Zasady sa dla wszystkich równe. Proponuje szukać problemu w sobie, a nie w innych i czytać zasady ze zrozumieniem. To nie boli.

Dziękuje za to, że poprawiłeś mi humor swoim postem.Dawno sie tak nie uśmiałem.
 Profil Relacje PM off  

#276 PostWysłany: 21 Sie 2012 23:09 
Awatar użytkownika

Loty: 44
Kilometry: 57 793
niebieski
GKOT napisał(a):
RAMA MA ZANIŻONE WARTOŚCI WYMIAROWE [..] Oczywiście walizka nie weszła w koszyk, a to za sprawą wspomnianych wcześniej zaniżonych wymiarów

Akurat koszyk wizza ma wymiary niemal co do mm ;)

Image

Image

#277 PostWysłany: 03 Wrz 2012 12:01 

Przejrzałam wszystkie strony i jestem lekko załamana, jak do tej pory nigdy nie miałam sprawdzania wymiarów (Wizzair). A jak to ostatnimi czasy jest w Bergamo i Sevilli? No i w Modlinie. Ryanair tym razem. Moja walizka jest 5 cm za szeroka, do tego metalowego sizera bym ją wcisnęła pewnie, ale jak przyjdzie pani z pudełkiem...
 Profil Relacje PM off  

#278 PostWysłany: 03 Wrz 2012 12:49 

niebieski
Goszta napisał(a):
...ale jak przyjdzie pani z pudełkiem...

...to będzie płacz i zgrzytanie zębów.
spróbuj "coś" wykombinować skoro wiesz, ze już jesteś w nieciekawej sytuacji. nie upychaj jej do końca, niech pozostawia wrażenie "zflaczalej", może nałóż coś na siebie, powkładaj w kieszenie na czas kontroli itp a na przyszłość bądź lepiej przygotowana!
 Profil Relacje PM off  

#279 PostWysłany: 03 Wrz 2012 12:54 

Tak też planuję, idzie w ruch igła z nitką i mam nadzieję, że uda mi się ją doprowadzić do odpowiednich wymiarów;)
 Profil Relacje PM off  

#280 PostWysłany: 03 Wrz 2012 12:57 

niebieski
wiesz, ludzie sobie peleryny z ręczników robią i udają supermena wiec nie ograniczaj wyobraźni ;)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2139 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 107  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Dmochu, marrak, pietia oraz 4 gości