Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Jedna sztuka bagażu oznacza dokładnie jedną sztukę bagażu. Torebka damska, laptop lub futerał na aparat również klasyfikują się jako jedna sztuka bagażu.

Ryanair:
https://help.ryanair.com/hc/pl/articles ... ch%20opcji

Każdy pasażer może bezpłatnie wnieść na pokład jedną sztukę bagażu o maksymalnych wymiarach 40 x 30 x 20 cm

Pasażerowie, którzy chcą zabrać w podróż dodatkowo duży bagaż podręczny mają do wyboru dwie opcje:
- wykupienie usługi "Pierwszeństwo oraz 2 Bagaże Pokładowe " (lub Plus / Flexi / Family ticket lub bilet lotniczy na łączone loty) pozwalającej na zabranie 1 dodatkowej torby/plecaka/walizki o wymiarach 55 cm x 40 cm x 20 cm, która musi zmieścić się w koszu do mierzenia bagażu. Waga bagażu ma nie przekraczać 10 kg. Do sprzedaży dostępne jest 95 usług pierwszeństwa na lot.
- wykupienie „Torby do odprawy 10 kg”. Bagaż do odprawy 10 kg (80x120x120 cm) musi zostać oddany na stanowisku odprawiania bagażu przed przejściem przez kontrolę bezpieczeństwa. W tym bagażu podróżni mogą przewozić płyny powyżej 100 ml.

Wizzair:
https://www.wizzair.com/pl-pl/centrum-p ... -podreczny

Maksymalne wymiary torby podręcznej: 40 x 30 x 20 cm.
Maksymalna waga: 10 kg
Podane wymiary nie obejmują uchwytów/kółek bagażu; jednakże kółka mogą zwiększać wymiary bagażu maksymalnie o 5 cm.

Pasażerowie, którzy chcą zabrać w podróż dodatkowo duży bagaż podręczny mają do wyboru dwie opcje:
- wykupienie usługi WIZZ Priority (lub posiadania prawa do niej na podstawie pakietu WIZZ Privilege Pass, WIZZ GO lub WIZZ Plus) daje prawo do wniesienia na pokład dodatkowej jednej sztuki bagażu (maks. wymiary: 55 x 40 x 23 cm, maks. waga 10 kg).
- wykupienie bagażu rejestrowanego 10 kg (maks. wymiary 171 x 149 x 119 cm). W tym bagażu podróżni mogą przewozić płyny powyżej 100 ml.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2139 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 107  Następna
Autor Wiadomość
#201 PostWysłany: 18 Cze 2012 09:33 

xmatix969 napisał(a):
...Każdy z nas posiadał walizkę o rozmiarach 50X38X20 cm.Włożyliśmy bagaże do koszyka mierzącego i wszystko było w porządku do momentu gdy Pani z obsługi kazała obrócic walizkę i włożyć ją bokiem! Było oczywiste ze nie zmiesci sie do kosza ponieważ wysokośc walizki to 50 cm!Zostalismy poinformowani o tym że nie zostaniemy wpuszczeni na pokład,dopiero po porządnej awanturze udało nam się wejśc do samolotu.Najgorsze jest to że taka sama sytacja była w Luton tylko tam Angielka z naziemnej obsługi nie rozmawiała z nami tylko poinformowała że nie zostaniemy wpuszczeni na pokład,sytacja nie dotyczyła tylko nas,odesłali chyba z 10 walizek pod poklad! Kazdy z nas musiał zaplacic po 51 funtów ponieważ nie było dyskusji....

Ze strony Wizzair'a
Bagaż podręczny
Pasażerowie mogą wnosić na pokład tylko jedną sztukę bagażu podręcznego o maksymalnych wymiarach 55 x 40 x 20 cm i wadze nieprzekraczającej 10 kg.

Ze strony Ryanair'a
BAGAŻ PODRĘCZNY
Dozwolona jest tylko jedna sztuka bagażu podręcznego na osobę (z wyjątkiem niemowląt) o wadze nie większej niż 10 kg i wymiarach 55 cm x 40 cm x 20 cm (torebki, teczki, komputery przenośne, zakupione produkty, aparaty itp. mogą być przewożone tylko w dozwolonej 1 sztuce bagażu podręcznego).

Z tego co piszesz wnioskuję, że mieliście walizki na kółeczkach i lecieliście Wizzair'em. Ja na Waszym miejscu poprosiłabym kierownika tej pani w Luton. Skoro w warunkach podróży nie ma jasno określonego co jest wysokością, co szerokością, a co głębokością, to można w dowolny sposób obracać swoim bagażem. Tylko od was zależy czy będziecie tą torbę/walizkę nieść za boczne ucho, czy ciągnąć na kółkach, czy ciągnąć za kółko trąc rączką po ziemi. To jest Wasz bagaż i możecie dowolnie go nieść :!:

Czyli wychodzi, że:
Wizzairem mogą podróżować tylko osoby z torba, która jest dłuższa niż wyższa.
Ryanairem mogą podróżować osoby tylko z walizką na kółkach, która jest wyższa niż dłuższa.
Analogicznie do waszej sytuacji wychodzi na to, że każda osoba, która leci Ryanair'em i ma miękką torbę, która wygląda jak jamnik i ma powiedzmy 45x30x20 cm (czyli spokojnie mieści się w wymiarach) zostanie cofnięta, bo jej walizka jest za szeroka pomimo tego, że jak się ją obróci, to wchodzi spokojnie do koszyka.

PARANOJA :!: To jest jakieś straszne naciągane i wykorzystywanie podróżnych :!: Nigdzie nie ma napisane, że bagaż podręczny ma być pionowy, czy poziomy :!:
 Profil Relacje PM off  

Mniej znane Malediwy, czyli Atol Addu 👙🏖️ Loty już od 2390 PLN ✈️🎒🤿 Mniej znane Malediwy, czyli Atol Addu 👙🏖️ Loty już od 2390 PLN ✈️🎒🤿
Maroko od piątku do poniedziałku za 779 PLN 🌤️👣 Loty i noclegi w ⭐⭐⭐⭐ hotelu Maroko od piątku do poniedziałku za 779 PLN 🌤️👣 Loty i noclegi w ⭐⭐⭐⭐ hotelu
#202 PostWysłany: 18 Cze 2012 10:36 

A ja mam pytanie czy laptopa mozna włożyc do bagażu rejestrowanego czy koniecznie do podręcznego?
 Profil Relacje PM off  

#203 PostWysłany: 18 Cze 2012 12:16 

Teoretycznie wolno mieć lapa w bagażu rejestrowanym wytyczne ULC

chyba, że przewoźnik ma inne zasady. np.:
Wizzair: przedmioty zabronione w bagażu rejestrowanym

Głównie chodzi o to, że panowie, którzy pakują torby do samolotu nie cackają się i czasami torby zaliczają konkretny upadek, a linie lotnicze nie chcę brać odpowiedzialności za uszkodzony w ten sposób sprzęt...
 Profil Relacje PM off  

#204 PostWysłany: 18 Cze 2012 14:28 

goskatwo napisał(a):
xmatix969 napisał(a):
...Każdy z nas posiadał walizkę o rozmiarach 50X38X20 cm.Włożyliśmy bagaże do koszyka mierzącego i wszystko było w porządku do momentu gdy Pani z obsługi kazała obrócic walizkę i włożyć ją bokiem! Było oczywiste ze nie zmiesci sie do kosza ponieważ wysokośc walizki to 50 cm!Zostalismy poinformowani o tym że nie zostaniemy wpuszczeni na pokład,dopiero po porządnej awanturze udało nam się wejśc do samolotu.Najgorsze jest to że taka sama sytacja była w Luton tylko tam Angielka z naziemnej obsługi nie rozmawiała z nami tylko poinformowała że nie zostaniemy wpuszczeni na pokład,sytacja nie dotyczyła tylko nas,odesłali chyba z 10 walizek pod poklad! Kazdy z nas musiał zaplacic po 51 funtów ponieważ nie było dyskusji....

Ze strony Wizzair'a
Bagaż podręczny
Pasażerowie mogą wnosić na pokład tylko jedną sztukę bagażu podręcznego o maksymalnych wymiarach 55 x 40 x 20 cm i wadze nieprzekraczającej 10 kg.

Ze strony Ryanair'a
BAGAŻ PODRĘCZNY
Dozwolona jest tylko jedna sztuka bagażu podręcznego na osobę (z wyjątkiem niemowląt) o wadze nie większej niż 10 kg i wymiarach 55 cm x 40 cm x 20 cm (torebki, teczki, komputery przenośne, zakupione produkty, aparaty itp. mogą być przewożone tylko w dozwolonej 1 sztuce bagażu podręcznego).

Z tego co piszesz wnioskuję, że mieliście walizki na kółeczkach i lecieliście Wizzair'em. Ja na Waszym miejscu poprosiłabym kierownika tej pani w Luton. Skoro w warunkach podróży nie ma jasno określonego co jest wysokością, co szerokością, a co głębokością, to można w dowolny sposób obracać swoim bagażem. Tylko od was zależy czy będziecie tą torbę/walizkę nieść za boczne ucho, czy ciągnąć na kółkach, czy ciągnąć za kółko trąc rączką po ziemi. To jest Wasz bagaż i możecie dowolnie go nieść :!:

Czyli wychodzi, że:
Wizzairem mogą podróżować tylko osoby z torba, która jest dłuższa niż wyższa.
Ryanairem mogą podróżować osoby tylko z walizką na kółkach, która jest wyższa niż dłuższa.
Analogicznie do waszej sytuacji wychodzi na to, że każda osoba, która leci Ryanair'em i ma miękką torbę, która wygląda jak jamnik i ma powiedzmy 45x30x20 cm (czyli spokojnie mieści się w wymiarach) zostanie cofnięta, bo jej walizka jest za szeroka pomimo tego, że jak się ją obróci, to wchodzi spokojnie do koszyka.

PARANOJA :!: To jest jakieś straszne naciągane i wykorzystywanie podróżnych :!: Nigdzie nie ma napisane, że bagaż podręczny ma być pionowy, czy poziomy :!:

Też byłem w szoku.Najgorsze jest to ze niedługo lecę jeszcze raz i obawiam się że historia może się powtórzyć.Jak myślicie wezmę centymetr do mierzenia? Albo im regulami wydrukuje??Jestem w kropce i trochę podłamany bo to co mnie spotkało w niedziele to jakaś katastrofa.Najgorsze jest to że z tymi ludzmi na lotnisku nie ma dyskusji! Albo płacisz albo nie lecisz i do tego zachowują się bardzo wulgarnie.To nie jest obsługa lotniska tylko banda!
 Profil Relacje PM off  

#205 PostWysłany: 18 Cze 2012 14:48 

@xmatix969: podaj więcej szczegółow bo ja czegoś nie rozumiem: w Wizzair'ze walizkę do sizera wkłada się właśnie bokiem (tak samo jest w EasyJet), pionowe są natomiast kosze Ryanair'a. Więc napisz dokładnie jak to wyglądało w Twoim wypadku.
Bo jeżeli leciałeś Wizzair'em to obsługa miałą rację, prosząc o włożenie walizki bokiem - zresztą na koszu WizzAir jest nawet narysowane, jak należy wkładać walizkę.

Ostatnio edytowany przez vtec, 18 Cze 2012 14:57, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#206 PostWysłany: 18 Cze 2012 14:55 

vtec napisał(a):
@xmatix969: podaj więcej szczegółow bo ja czegoś nie rozumiem: w Wizzair'ze walizkę do sizera wkłada się właśnie bokiem (tak samo jest w EasyJet), pionowe są natomiast kosze Ryanair'a. Więc napisz dokładnie jak to wyglądało w Twoim wypadku.
Bo jeżeli leciałeś Wizzair'em to obsługa miałą rację, prosząc o włożenie walizki bokiem.

No tak, tylko z tego co wywnioskowałam, bagaż był wymiarowy i mieścił się w koszu, tylko że to jest taka walizka na kółeczkach, więc xmatix969 ją bokiem położył, a panie się uparły, że walizka ma stać i musiał płacić :!: Przecież obojętne jest jak się wsadzi walizkę - jeśli weszła do kosza i nie wystawała, to mógł ją nawet do góry nogami włożyć. Wymiar jest zachowany, więc nie jest ważne z której strony jest ucho.
To tak jakby nagle zabronili ludziom z plecakami wchodzić na pokład, bo plecak z zasady ma stać, a nie leżeć bokiem...

Obrazowo: mogę się mylić, ale z tego co piszesz właśnie tak to sobie wyobrażam:
Załącznik:
walizka.jpg
walizka.jpg [ 19.92 KiB | Obejrzany 6373 razy ]

Żółty kolor - kosz Ryanair'a
Fioletowy - kosz WizzAir'a
Czarny - walizka
1. Walizka mieści się w koszu Ryanair'a,
2. Walizka mieści się na leżąco w koszu WizzAir'a i tak właśnie została przymierzona na lotnisku przez xmatix969
3. Panie z obsługi uparły się, że walizka się nie mieści w koszu, bo wg nich powinna stać...

@xmatix969
Jak będziesz podchodził do tych "miłych" pań, to weź walizkę za boczne ucho, a nie za rączkę do ciągnięcia, jak się przyczepią, to pomachaj im przed oczami wydrukowanym regulaminem i mów, że tam nie ma wzmianki, że bagaż ma być pionowy czy poziomy. Po prostu ma się mieścić, a Twój się mieści :!:
 Profil Relacje PM off  

#207 PostWysłany: 18 Cze 2012 16:53 

@goskatwo: jeżeli byłoby tak jak to rozrysowałaś to sytuacja byłaby tak nieprawdopodobna, że aż niemożliwa :shock: Wiele razy byłem świadkiem, jak obsługa kazała wkładać walizki do kosza i zawsze w przypadku WizzAir'a odbywało się to tak jak na rysunku 2. Sposób umieszczenia kółek w walizce nigdy nie miał żadnego znaczenia.

Ciekaw jestem co napisze sam zainteresowany i czy potwierdzi to co narysowałaś.
 Profil Relacje PM off  

#208 PostWysłany: 18 Cze 2012 18:25 

No właśnie dla mnie też to jest nierealne :!: :D ale właśnie tak to zrozumiałam z opisu całej sytuacji - no chyba, że czegoś nie ogarnęłam :D
 Profil Relacje PM off  

#209 PostWysłany: 18 Cze 2012 19:04 
Awatar użytkownika

Ja bym również wydrukowała oficjalny regulamin, w którym jest napisane, że:
"Passengers are allowed to carry only one piece of hand baggage with the maximum dimensions 55x40x20 and not exceeding 10 kilograms."
Max dimensions = maksymalne wymiary, bez określania szer. wys. dł.

Zachowanie załogi opisane przez xmatix969 to po prostu wyłudzanie pieniędzy przez Wizzair. :? Tak absurdalne, że aż zadziwiające, że powtórzyło się na locie tam i z powrotem :shock:

Jeśli sytuacja się powtórzy, poproś o kartkę, długopis oraz imię i nazwisko tej 'życzliwej załogi', spisz sytuację i niech Ci się konkretny załogant pod tym podpisze. Oficjalne skargi na załogę mogą źle wpływać na nich. Zrób zdjęcia twojego bagażu w sizerze - to zawsze jakaś podstawa do reklamacji. Dodatkowo napisałabym oficjalną reklamację już teraz. Mają czas na odpowiedz do 30 dni.

#210 PostWysłany: 18 Cze 2012 20:39 

goskatwo napisał(a):
vtec napisał(a):
Bo jeżeli leciałeś Wizzair'em to obsługa miałą rację, prosząc o włożenie walizki bokiem.

No tak, tylko z tego co wywnioskowałam, bagaż był wymiarowy i mieścił się w koszu, tylko że to jest taka walizka na kółeczkach, więc xmatix969 ją bokiem położył, a panie się uparły, że walizka ma stać i musiał płacić :!: Przecież obojętne jest jak się wsadzi walizkę - jeśli weszła do kosza i nie wystawała, to mógł ją nawet do góry nogami włożyć. Wymiar jest zachowany, więc nie jest ważne z której strony jest ucho.
To tak jakby nagle zabronili ludziom z plecakami wchodzić na pokład, bo plecak z zasady ma stać, a nie leżeć bokiem...

Obrazowo: mogę się mylić, ale z tego co piszesz właśnie tak to sobie wyobrażam:
Załącznik:
walizka.jpg

Żółty kolor - kosz Ryanair'a
Fioletowy - kosz WizzAir'a
Czarny - walizka
1. Walizka mieści się w koszu Ryanair'a,
2. Walizka mieści się na leżąco w koszu WizzAir'a i tak właśnie została przymierzona na lotnisku przez xmatix969
3. Panie z obsługi uparły się, że walizka się nie mieści w koszu, bo wg nich powinna stać...

@xmatix969
Jak będziesz podchodził do tych "miłych" pań, to weź walizkę za boczne ucho, a nie za rączkę do ciągnięcia, jak się przyczepią, to pomachaj im przed oczami wydrukowanym regulaminem i mów, że tam nie ma wzmianki, że bagaż ma być pionowy czy poziomy. Po prostu ma się mieścić, a Twój się mieści :!:

Dokładnie tak było.Sytację zgłosiłem dziś na lotnisku w katowicach.Jeżeli chcecie zaraportuję dalszy przebieg.Ja tego tak nie zostawie.
 Profil Relacje PM off  

#211 PostWysłany: 18 Cze 2012 23:24 

natka26 napisał(a):
... Jeśli sytuacja się powtórzy, poproś o kartkę, długopis oraz imię i nazwisko tej 'życzliwej załogi', spisz sytuację i niech Ci się konkretny załogant pod tym podpisze. Oficjalne skargi na załogę mogą źle wpływać na nich. Zrób zdjęcia twojego bagażu w sizerze - to zawsze jakaś podstawa do reklamacji. Dodatkowo napisałabym oficjalną reklamację już teraz. Mają czas na odpowiedz do 30 dni.

Dokładnie tak jak pisze natka26 trzeba od razu reagować :!: Natychmiast prosić z kierownikiem, albo spisać oficjalną notatkę i prosić o podpisy osób z obsługi, które nie chciały nas wpuścić z prawidłowym bagażem. Zdjęcia na pewno będą pomocne, radze też uchwycić na nich osoby z obsługi, żeby później nie mogły się wykręcać, że ich tam nie było i to nie one podjęły taką poronioną decyzję.
Oczywistym jest, że każdy pasażer chce dotrzeć do celu bez problemów, więc w tym przypadku linie lotnicze to wykorzystują, bo wiedzą, że większość pasażerów w panice i pod presją zostania na lotnisku poleci szybciutko dopłacać za bagaż i wrzucać go do luku.
Jeszcze jakby ta dopłata była w wysokości 5-10 funtów, to większość ludzi zacisnęłaby zęby i jakoś to przebolała, ale skoro nagle przez jedno "widzimisię" pani z obsługi trzeba wyskoczyć z 51 funtów, to już troszkę gorzej :!:
Człowiek kupuje sobie tanie bilety po 4, 19, czy 39 zł uradowany kolejną low-costową podróżą, a tu taka niespodzianka. To jest normalne oszustwo i wyłudzanie pieniędzy.

xmatix969 jestem szczerze zainteresowana tym jak potoczy się dalej Twoja sprawa.
 Profil Relacje PM off  

#212 PostWysłany: 18 Cze 2012 23:59 

goskatwo napisał(a):
natka26 napisał(a):
... Jeśli sytuacja się powtórzy, poproś o kartkę, długopis oraz imię i nazwisko tej 'życzliwej załogi', spisz sytuację i niech Ci się konkretny załogant pod tym podpisze. Oficjalne skargi na załogę mogą źle wpływać na nich. Zrób zdjęcia twojego bagażu w sizerze - to zawsze jakaś podstawa do reklamacji. Dodatkowo napisałabym oficjalną reklamację już teraz. Mają czas na odpowiedz do 30 dni.

Dokładnie tak jak pisze natka26 trzeba od razu reagować :!: Natychmiast prosić z kierownikiem, albo spisać oficjalną notatkę i prosić o podpisy osób z obsługi, które nie chciały nas wpuścić z prawidłowym bagażem. Zdjęcia na pewno będą pomocne, radze też uchwycić na nich osoby z obsługi, żeby później nie mogły się wykręcać, że ich tam nie było i to nie one podjęły taką poronioną decyzję.
Oczywistym jest, że każdy pasażer chce dotrzeć do celu bez problemów, więc w tym przypadku linie lotnicze to wykorzystują, bo wiedzą, że większość pasażerów w panice i pod presją zostania na lotnisku poleci szybciutko dopłacać za bagaż i wrzucać go do luku.
Jeszcze jakby ta dopłata była w wysokości 5-10 funtów, to większość ludzi zacisnęłaby zęby i jakoś to przebolała, ale skoro nagle przez jedno "widzimisię" pani z obsługi trzeba wyskoczyć z 51 funtów, to już troszkę gorzej :!:
Człowiek kupuje sobie tanie bilety po 4, 19, czy 39 zł uradowany kolejną low-costową podróżą, a tu taka niespodzianka. To jest normalne oszustwo i wyłudzanie pieniędzy.

xmatix969 jestem szczerze zainteresowana tym jak potoczy się dalej Twoja sprawa.

goskatwo Dzięki za zainteresowanie moim postem.Leciałem Wizzair-em chyba z osiemdziesiąt razy i nigdy takiej sytuacji nie miałem.Gdy tylko dostanę odpowiedz to poinformuję.Dobrze ze miałem kartę kredytową gdyż nie miałem przy sobie gotówki.Wydałem na zakupy;-).Dziękuję wszystkim za zainteresowanie,dodam jeszcze że dzwoniłem na infolinie Wizzair-a(chyba 4.66 za minutę) i nic się nie dowiedziałem.Konsultant stwierdził że obsługa naziemna musiała mieć przesłanki do tego żeby nie wpuścić mnie na pokład.
 Profil Relacje PM off  

#213 PostWysłany: 19 Cze 2012 00:06 
Moderator forum

ewela522 napisał(a):
A ja mam pytanie czy laptopa mozna włożyc do bagażu rejestrowanego czy koniecznie do podręcznego?
to twoja decyzja, jednak w rejestrowym nie masz go pod opieka,
- moze ulec uszkodzeniu, zniszczeniu, lub ukradzeniu.

A.

Wybaczcie brak polskich znakow w niektórych postach.
 Profil Relacje PM off  

#214 PostWysłany: 19 Cze 2012 01:52 
Awatar użytkownika

xmatix969 napisał(a):
Dokładnie tak było.Sytację zgłosiłem dziś na lotnisku w katowicach.Jeżeli chcecie zaraportuję dalszy przebieg.Ja tego tak nie zostawie.

Czekam na dalszy ciąg wydarzeń, bo sama niedługo mam loty z Wizzem. Wielkie dzięki za opisanie sytuacji, można będzie się odpowiednio 'przygotować' :twisted:

#215 PostWysłany: 23 Cze 2012 10:16 

Loty: 83
Kilometry: 167 672
Nie wiem czy już trafiło się takie pytanie odnośnie bagażu podręcznego, ale najwyżej ponowię wątek. Czy jedna osoba może mieć 2 sztuki bagażu podręcznego? Chodzi o to, że rezerwowałem dwa razy bilety moim xclubem na ten sam lot i siłą rzeczy mam niby dwa bilety. Czy jak zrobię odprawę dwóch biletów, to będę mógł wejść z dwoma bagażami + dodatkowo będzie mi przysługiwało jeszcze jedno miejsce? Jeżeli tak to to jest świetny sposób na latanie z większą ilością bagażu (chodzi tutaj głównie o bilety z niższej półki cenowej), bo dużo łatwiej jest kupić drugi, a nawet 3 bilet za np. 4 zł na jedną osobę niż wydawać ok. 100 zł za jedną walizkę. Co o tym sądzicie?

#216 PostWysłany: 23 Cze 2012 10:26 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 539
Jedna sztuka tylko Ci przysługuje.
 Profil Relacje PM off  

#217 PostWysłany: 23 Cze 2012 10:33 

Loty: 83
Kilometry: 167 672
Hubert napisał(a):

nawet jak mam dwa bilety?
przecież zapłaciłem za miejsce w samolocie, bo posiadam drugi bilet, miejsce obok i tak będą mieli wolne, bo nie występuję w dwóch osobach, ale dlaczego nie mógłbym skorzystać z zabrania drugiego bagażu? Przecież gdyby ten bilet był na inne dane, to i miejsce byłoby zajęte i bagaż także by był. Oni tylko na tym zyskują, bo samolot jest lżejszy o to moje siedemdziesiąt parę kilogramów :P

#218 PostWysłany: 23 Cze 2012 12:52 

Za miesiąc lecę Wizzem i zastanawiam się nad kupnem bagażu podręcznego.
Czy te walizki będą pasować?
http://www.sklep-presto.pl/product-pol- ... -mala.html
lub

Mają wymiary
50cmx35cmx22cm.
I czy walizki nie są za grube?
Wiem, że drogie, ale mam okazję kupić je za darmo.
 Profil Relacje PM off  

#219 PostWysłany: 23 Cze 2012 13:49 

bramkarz033 napisał(a):
Za miesiąc lecę Wizzem i zastanawiam się nad kupnem bagażu podręcznego.
Czy te walizki będą pasować?
lub

Mają wymiary
50cmx35cmx22cm.
I czy walizki nie są za grube?
Wiem, że drogie, ale mam okazję kupić je za darmo.

Jesli zgnieciesz te 2cm z 22cm tak zeby mialo 20cm to wejdzie jak nie to nie wejdzie

root21 napisał(a):
Hubert napisał(a):

nawet jak mam dwa bilety?
przecież zapłaciłem za miejsce w samolocie, bo posiadam drugi bilet, miejsce obok i tak będą mieli wolne, bo nie występuję w dwóch osobach, ale dlaczego nie mógłbym skorzystać z zabrania drugiego bagażu? Przecież gdyby ten bilet był na inne dane, to i miejsce byłoby zajęte i bagaż także by był. Oni tylko na tym zyskują, bo samolot jest lżejszy o to moje siedemdziesiąt parę kilogramów :P

Bagaz podreczny z samej nazwy jest pod reka, idac tym tropem dalej pod czyjas reka (przez definicje reki;p) wiec ta reka musi byc na pokladzie razem z glowa i reszta czlowieka, a regulamin mowi ze na jednego czlowieka jeden podreczny, tak samo nie mozesz wziasc drugiego bagazu zamiast kumpla ktory nie polecial a sie odprawil, podobnie bagaz nie moze poleciec sam czy to podreczny czy rejestrowany
 Profil Relacje PM off  

#220 PostWysłany: 23 Cze 2012 16:44 

Twoja walizka z takimi rozmiarami napewno zmieści sie do sizera FR, natomist do W6 napewno NIe bo te koszyki sa mniejsze niz dopuszczalny rozmiar
Sizery FR sa tak duze ze wchodza do niego ogromne walizy, zreszta od jakiegos czasu Fr zmianil zasady i bagaz nie musi sie luzno miescic, moze byc wpychany na siłe, natomiast z W6 jest bardzo róznie, bo niby nawet kółka nie mogą wystawać, ale to wszystko zależy od sytuacji. Zasada jest taka, ze kazdy agent handlingowy ma w umowie z low costem koniecznosc sprzedazy chociaz jednego bag na gate, wiec jesli nie wychwyci sie bagazu z przekroczona waga to potem sie dosłownie POLUJE na bagaz wiekszy niz byc powinien ;)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2139 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 107  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości