Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Jedna sztuka bagażu oznacza dokładnie jedną sztukę bagażu. Torebka damska, laptop lub futerał na aparat również klasyfikują się jako jedna sztuka bagażu.

Ryanair:
https://help.ryanair.com/hc/pl/articles ... ch%20opcji

Każdy pasażer może bezpłatnie wnieść na pokład jedną sztukę bagażu o maksymalnych wymiarach 40 x 30 x 20 cm

Pasażerowie, którzy chcą zabrać w podróż dodatkowo duży bagaż podręczny mają do wyboru dwie opcje:
- wykupienie usługi "Pierwszeństwo oraz 2 Bagaże Pokładowe " (lub Plus / Flexi / Family ticket lub bilet lotniczy na łączone loty) pozwalającej na zabranie 1 dodatkowej torby/plecaka/walizki o wymiarach 55 cm x 40 cm x 20 cm, która musi zmieścić się w koszu do mierzenia bagażu. Waga bagażu ma nie przekraczać 10 kg. Do sprzedaży dostępne jest 95 usług pierwszeństwa na lot.
- wykupienie „Torby do odprawy 10 kg”. Bagaż do odprawy 10 kg (80x120x120 cm) musi zostać oddany na stanowisku odprawiania bagażu przed przejściem przez kontrolę bezpieczeństwa. W tym bagażu podróżni mogą przewozić płyny powyżej 100 ml.

Wizzair:
https://www.wizzair.com/pl-pl/centrum-p ... -podreczny

Maksymalne wymiary torby podręcznej: 40 x 30 x 20 cm.
Maksymalna waga: 10 kg
Podane wymiary nie obejmują uchwytów/kółek bagażu; jednakże kółka mogą zwiększać wymiary bagażu maksymalnie o 5 cm.

Pasażerowie, którzy chcą zabrać w podróż dodatkowo duży bagaż podręczny mają do wyboru dwie opcje:
- wykupienie usługi WIZZ Priority (lub posiadania prawa do niej na podstawie pakietu WIZZ Privilege Pass, WIZZ GO lub WIZZ Plus) daje prawo do wniesienia na pokład dodatkowej jednej sztuki bagażu (maks. wymiary: 55 x 40 x 23 cm, maks. waga 10 kg).
- wykupienie bagażu rejestrowanego 10 kg (maks. wymiary 171 x 149 x 119 cm). W tym bagażu podróżni mogą przewozić płyny powyżej 100 ml.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2139 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 107  Następna
Autor Wiadomość
#181 PostWysłany: 26 Maj 2012 18:28 

Cześć,
Czeka mnie pierwsza podróż Ryanair mam pytanie... Moja walizka na bagaż podręczny mieści się w wymiarach tylko czy wysokość jest liczona razem z kółkami? Walizka ma takie odstające kółka które dają dodatkowo ok 3 cm :/ czy tak może być ?
Drugie pytanie... Karta pokładowa może być wydrukowana czarno biało czy musi być w kolorze ?
Z góry dzięki
 Profil Relacje PM off  

Odkryj południe Francji ☀️ Loty do Marsylii i Nicei od 191 PLN 😎 Odkryj południe Francji ☀️ Loty do Marsylii i Nicei od 191 PLN 😎
Wyspa jak z raju w supercenie 🌴🔥 Loty na Mauritius od 2092 PLN😎 Wyspa jak z raju w supercenie 🌴🔥 Loty na Mauritius od 2092 PLN😎
#182 PostWysłany: 26 Maj 2012 18:37 
Awatar użytkownika

srebrny
1) Kolka sa czescia walizki, wiec tak, jesli ktos zaprosi Cie do umieszczenia bagazu w koszyku to tylko wtedy od uprzejmosci personelu zalezy czy nie bedzie konieczna doplata.
2) Moze byc w skali szarosci.
 Profil Relacje PM off  

#183 PostWysłany: 26 Maj 2012 20:55 

znajomemu walizka przekraczała 1cm i musiał dopłacać także lepiej spakować w coś innego :)
podobno plecaki bardzo rzadko 'mierzą'
 Profil Relacje PM off  

#184 PostWysłany: 27 Maj 2012 12:25 

Dzięki bardzo dotychczas latałam Wizzerem jedynie co mi się trafia to kontrole wagi rozmiar ten cm czy dwa nigdy nikomu nie przeszkadzały a jak czytam co się dzieje w ryanair to zaczynam wątpić w mój wyjazd :/ no ale poszuka może innej torby :)
Dzięki bardzo :)
 Profil Relacje PM off  

#185 PostWysłany: 27 Maj 2012 12:28 
Awatar użytkownika

niebieski
patiomkin4 napisał(a):
Dzięki bardzo dotychczas latałam Wizzerem jedynie co mi się trafia to kontrole wagi rozmiar ten cm czy dwa nigdy nikomu nie przeszkadzały a jak czytam co się dzieje w ryanair to zaczynam wątpić w mój wyjazd :/ no ale poszuka może innej torby :)
Dzięki bardzo :)

ja wiem? ktwestia gdzie trafisz, wizz tez moze byc bardzo rygorystyczny. W zasadzie czesto kontrole przeprowadzają... ci sami ludzie, pracujący dla lotniska.. ;)

ja tam z ryanem nigdy problemow nie mialem, a troche juz z nimi przelecialem :)
 Profil Relacje PM off  

#186 PostWysłany: 06 Cze 2012 23:12 

Nie ma co wierzyć, że a nuż się uda, wszystko zależy od humoru. Własnie wróciłam z Barcelony (Ryaianar) i Pani chodziła wzdłuz kolejki i co chwilę kogoś wybierała do mierzenia bagażu, między innymi mnie, ale miałam miękką walizkę więc bez kłopotu wcisnęłam, ale niektórym się nie udało, ubierali na siebie co się da.
 Profil Relacje PM off  

#187 PostWysłany: 07 Cze 2012 00:27 
Awatar użytkownika

niebieski
calaviolina napisał(a):
Pani chodziła wzdłuz kolejki i co chwilę kogoś wybierała do mierzenia bagażu

Słowo "łapanka" nabiera nowego znaczenia. ;-)

#188 PostWysłany: 07 Cze 2012 09:38 

nie wiem dokładnie jak to było bo wiemy tyle ile do nas doszło z rozmowy...ale jak teraz wracaliśmy z Norwegii, obsługa samolotu chyba zawróciła chłopakom plecaki w samolocie już, WizzAir...i czekaliśmy na nadanie ich rejestrowanym
 Profil Relacje PM off  

#189 PostWysłany: 07 Cze 2012 10:16 
Awatar użytkownika

W samolocie już? Chyba mieli dużo za duże te plecaki :D

Astarte powiedz proszę wszystko co wiesz tym zdarzeniu bo lecimy jutro 1 raz, też mamy plecaki i trochę mam obawy, że będą problemy z bagażem podręcznym :?

#190 PostWysłany: 07 Cze 2012 12:32 
Awatar użytkownika

Loty: 44
Kilometry: 57 793
niebieski
Będą w wymiarach i wadze to nie będzie problemów żadnych, proste. Problemy mają tylko cwaniaki ;)

#191 PostWysłany: 08 Cze 2012 00:31 

Pytanie podobne do dziesiątek innych, ale nie daje mi spokoju. Mam walizkę o wymiarach przekraczających o 2cm wymagania (50cm x 40cm x 22cm). Udałem się specjalnie na lotnisko aby przymierzyć ją do wóżka ryanaira. Walizka choć "na styk" weszła do wózka - nie było potrzeby żadnego dopychania, swobodnie opadła. W związku z tym mam pytanie - czy mimo to powinienem obawiać się możliwości cofnięcia mojego bagażu? Czy np. w sytuacji kiedy zamiast wózka będzie karton - taka walizka nie przejdzie?
 Profil Relacje PM off  

#192 PostWysłany: 08 Cze 2012 07:49 

Jeśli walizka weszła bez dopychania, to i karton powinien wejść.
W razie gdyby Cię zatrzymali zawsze możesz powiedzieć, że nie wierzysz w te ich kartony i mierzyłeś się do metalowego kosza, do którego bagaż wchodzi bez problemu. Jeśli nadal będą się upierać podejdź do metalowego kosza i po prostu im pokaż, że się mieści - powinni się odczepić.
 Profil Relacje PM off  

#193 PostWysłany: 08 Cze 2012 13:06 

niebieski
jeśli Twoja walizka jest "miękka" to pamiętaj, aby jej nie wypychać do granic możliwości, bo jednak wtedy może zwiększyć swoją objętość.
 Profil Relacje PM off  

#194 PostWysłany: 09 Cze 2012 15:45 

22 cm "grubości" do kartonu nie wejdzie, ma idealne wymiary, ale ja uważam, że te kartony służą tylko do straszenia pasażerów. Choć mam dopiero trzy loty za sobą Ryanem to jeszcze mnie nigdy nikt nie sprawdzał. Ale zaznaczam, że mam walizkę wymiarową, choć na oko nie wygląda.
 Profil Relacje PM off  

#195 PostWysłany: 11 Cze 2012 21:34 

chciałem zapytać, jak często Ryanair kontroluje wymiary podręcznego na lotnisku w Krakowie? na przykład w Bratysławie kontrolują bardzo rzadko, zaś w Palmie prawie zawsze...Może wie ktoś, jak to wygląda w Balicach?
 Profil Relacje PM off  

#196 PostWysłany: 11 Cze 2012 22:22 

W Krakowie prawie zawsze kontrolują podręczny :!:
Początek maja - na 160 osób wsiadających do samolotu do Rygge może 5 przechodzi bez kontroli. Każą wkładać do metalowego koszyka nawet te bagaże co na oko widać, że są o połowę mniejsze i wchodzą na luzie. I to nawet w sobotę o 9, czyli wtedy jak na lotnisku jest istny armagedon Ryanaira.
Jak ostatnio leciałam, to kobieta za mną miała w małej reklamówce czekoladę (jedną tabliczkę) i kazali jej to włożyć do podręcznego, bo inaczej będzie musiała nadać reklamówkę do luku i zapłacić - paranoja :!:
 Profil Relacje PM off  

#197 PostWysłany: 11 Cze 2012 23:34 
Awatar użytkownika

niebieski
Nie ma co się dziwić - Ci ludzie mają bonusy za każdy dodatkowo opłacony bagaż, więc im więcej złapią tym lepiej dla nich. Na dodatek chyba mają w ogóle jakieś minima, które muszą w ciągu jakiegoś okresu czasu wyrobić?

#198 PostWysłany: 18 Cze 2012 07:29 

Chciałem podzielić się moimi doświadczeniami z lotu. Wczoraj(17.06.2012)wybrałem się ze znajomymi na wycieczkę do Londynu.Problemy zaczęły się już na lotnisku w Katowicach.Każdy z nas posiadał walizkę o rozmiarach 50X38X20 cm.Włożyliśmy bagaże do koszyka mierzącego i wszystko było w porządku do momentu gdy Pani z obsługi kazała obrócic walizkę i włożyć ją bokiem! Było oczywiste ze nie zmiesci sie do kosza ponieważ wysokośc walizki to 50 cm!Zostalismy poinformowani o tym że nie zostaniemy wpuszczeni na pokład,dopiero po porządnej awanturze udało nam się wejśc do samolotu.Najgorsze jest to że taka sama sytacja była w Luton tylko tam Angielka z naziemnej obsługi nie rozmawiała z nami tylko poinformowała że nie zostaniemy wpuszczeni na pokład,sytacja nie dotyczyła tylko nas,odesłali chyba z 10 walizek pod poklad! Kazdy z nas musiał zaplacic po 51 funtów ponieważ nie było dyskusji.Tu pojawia się moje pytanie.Jaka jest możliwośc obrony przed takimi sytacjami??Jakie mam prawo w przypadku gdy nie zgodzę sie oddac walizki i nie zostane wpuszczony na pokład?(dodam jeszcze ze latałem z tymi walizkami kilka razy zawsze wchodziły do koszyka i nie bło problemu)
:( Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#199 PostWysłany: 18 Cze 2012 07:36 

Czegoś tutaj nie rozumiem, jak to kazali włożyć bokiem?
Do tego samego sizera czy do wizzowego - gdzie się wkłada walizkę bokiem a nie w pionie?
 Profil Relacje PM off  

#200 PostWysłany: 18 Cze 2012 08:32 

xmatix969 napisał(a):
Chciałem podzielić się moimi doświadczeniami z lotu. Wczoraj(17.06.2012)wybrałem się ze znajomymi na wycieczkę do Londynu.Problemy zaczęły się już na lotnisku w Katowicach.Każdy z nas posiadał walizkę o rozmiarach 50X38X20 cm.Włożyliśmy bagaże do koszyka mierzącego i wszystko było w porządku do momentu gdy Pani z obsługi kazała obrócic walizkę i włożyć ją bokiem! Było oczywiste ze nie zmiesci sie do kosza ponieważ wysokośc walizki to 50 cm!Zostalismy poinformowani o tym że nie zostaniemy wpuszczeni na pokład,dopiero po porządnej awanturze udało nam się wejśc do samolotu.Najgorsze jest to że taka sama sytacja była w Luton tylko tam Angielka z naziemnej obsługi nie rozmawiała z nami tylko poinformowała że nie zostaniemy wpuszczeni na pokład,sytacja nie dotyczyła tylko nas,odesłali chyba z 10 walizek pod poklad! Kazdy z nas musiał zaplacic po 51 funtów ponieważ nie było dyskusji.Tu pojawia się moje pytanie.Jaka jest możliwośc obrony przed takimi sytacjami??Jakie mam prawo w przypadku gdy nie zgodzę sie oddac walizki i nie zostane wpuszczony na pokład?(dodam jeszcze ze latałem z tymi walizkami kilka razy zawsze wchodziły do koszyka i nie bło problemu)
:( Pozdrawiam

możesz dokładnie opisać ten koszyk? Lecę w piątek z Katowic do Luton... Koszyki wizza i tak są skonsruowane by mierzyć bokiem..?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2139 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 107  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości