Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Jedna sztuka bagażu oznacza dokładnie jedną sztukę bagażu. Torebka damska, laptop lub futerał na aparat również klasyfikują się jako jedna sztuka bagażu.

Ryanair:
https://help.ryanair.com/hc/pl/articles ... ch%20opcji

Każdy pasażer może bezpłatnie wnieść na pokład jedną sztukę bagażu o maksymalnych wymiarach 40 x 30 x 20 cm

Pasażerowie, którzy chcą zabrać w podróż dodatkowo duży bagaż podręczny mają do wyboru dwie opcje:
- wykupienie usługi "Pierwszeństwo oraz 2 Bagaże Pokładowe " (lub Plus / Flexi / Family ticket lub bilet lotniczy na łączone loty) pozwalającej na zabranie 1 dodatkowej torby/plecaka/walizki o wymiarach 55 cm x 40 cm x 20 cm, która musi zmieścić się w koszu do mierzenia bagażu. Waga bagażu ma nie przekraczać 10 kg. Do sprzedaży dostępne jest 95 usług pierwszeństwa na lot.
- wykupienie „Torby do odprawy 10 kg”. Bagaż do odprawy 10 kg (80x120x120 cm) musi zostać oddany na stanowisku odprawiania bagażu przed przejściem przez kontrolę bezpieczeństwa. W tym bagażu podróżni mogą przewozić płyny powyżej 100 ml.

Wizzair:
https://www.wizzair.com/pl-pl/centrum-p ... -podreczny

Maksymalne wymiary torby podręcznej: 40 x 30 x 20 cm.
Maksymalna waga: 10 kg
Podane wymiary nie obejmują uchwytów/kółek bagażu; jednakże kółka mogą zwiększać wymiary bagażu maksymalnie o 5 cm.

Pasażerowie, którzy chcą zabrać w podróż dodatkowo duży bagaż podręczny mają do wyboru dwie opcje:
- wykupienie usługi WIZZ Priority (lub posiadania prawa do niej na podstawie pakietu WIZZ Privilege Pass, WIZZ GO lub WIZZ Plus) daje prawo do wniesienia na pokład dodatkowej jednej sztuki bagażu (maks. wymiary: 55 x 40 x 23 cm, maks. waga 10 kg).
- wykupienie bagażu rejestrowanego 10 kg (maks. wymiary 171 x 149 x 119 cm). W tym bagażu podróżni mogą przewozić płyny powyżej 100 ml.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2139 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 107  Następna
Autor Wiadomość
#161 PostWysłany: 13 Maj 2012 18:44 

z taka lecialam ostatnio i bylo ok, a wymog jest max 20 na 20 wiec luzik
 Profil Relacje PM off  

Odkryj południe Francji ☀️ Loty do Marsylii i Nicei od 191 PLN 😎 Odkryj południe Francji ☀️ Loty do Marsylii i Nicei od 191 PLN 😎
Wyspa jak z raju w supercenie 🌴🔥 Loty na Mauritius od 2092 PLN😎 Wyspa jak z raju w supercenie 🌴🔥 Loty na Mauritius od 2092 PLN😎
#162 PostWysłany: 15 Maj 2012 22:33 

nie wiem cyz dobrze wyczytalam ze za bagaz rejestrowany 15kg teraz sobie licza 25 euro? az nie moge uwierzyc dlatego pytam
 Profil Relacje PM off  

#163 PostWysłany: 15 Maj 2012 22:49 

złoty
Chaykin napisał(a):
@FelipoF1: Jak najbardziej jest OK. Widziałem ludzi, którzy płyny trzymali po prostu w zwykłych foliowych workach i było OK. :) Swoją drogą o ile mydło nie jest w płynie to nie ma potrzeby by pakować go z cieczami.

to niestety się nie zawsze sprawdza.
leciałem w ubiegłym tygodniu dwukrotnie z Lizbony - raz to przeszło, za drugim razem pani z security zmusiła mnie do kupna opakowania z automatu. Wygladało to bardziej jak próba wysępienia 1 EUR, niestety negocjacje się nie udały i byłem zmuszony zapłacić. Swoją drogą kiedyś te opakowania były szeroko dostępne na lotniskach w punktach informacyjnych, tak było swego czasu w Katowicach czy we Wrocławiu. Ostatnio ich już nie widziałem - coś się zmieniło ?
 Profil Relacje PM off  

#164 PostWysłany: 16 Maj 2012 10:09 
Awatar użytkownika

niebieski
testorowa napisał(a):
nie wiem cyz dobrze wyczytalam ze za bagaz rejestrowany 15kg teraz sobie licza 25 euro? az nie moge uwierzyc dlatego pytam

Nic się nie zmieniło. Albo bierzesz torbę 20 kg poza sezonem, albo 15 kg w sezonie. Tutaj szczegółowy cennik.

#165 PostWysłany: 18 Maj 2012 19:04 

Czy ktoś może polecić jakąś dobrą torbę do samolotu? Chodzi o to, żeby nie rejestrować bagażu, ale żeby była jak największa możliwa za darmo na pokładzie.
 Profil Relacje PM off  

#166 PostWysłany: 19 Maj 2012 09:56 
Awatar użytkownika

niebieski
Wracałem wczoraj z Majorki do Poznania i ku mojemu zdziwieniu (nie wiem czy lot był mało opłacalny) przed wejściem do rękawa panie prowadziły bardzo szczegółową kontrolę bagażu podręcznego sprawdzając każdego! Jeśli bagaż trzeba było mocno wciskać, a później jeszcze trudniej było go wyjąć to nie było zmiłuj się tylko trzeba było wyskoczyć z 50€. Nie latam zbyt dużo, ale z taką sytuacją spotkałem się pierwszy raz;) widziałem też gościa, który szedł z kartonikiem ryanair`a więc przy tym to chyba połowa pasażerów musiałby zapłacić:)
 Profil Relacje PM off  

#167 PostWysłany: 19 Maj 2012 13:57 

Wow! Dziękuję za @Abcn za naprowadzenie na temat, niestety nie mogę odpisać ze względu na mały staż. Jednocześnie wszystkim wklejam: http://www.fly4free.pl/forum/plecak-na-bagaz-podreczny,22,36
 Profil Relacje PM off  

#168 PostWysłany: 19 Maj 2012 14:51 

złoty
seelk napisał(a):
Wracałem wczoraj z Majorki do Poznania i ku mojemu zdziwieniu (nie wiem czy lot był mało opłacalny) przed wejściem do rękawa panie prowadziły bardzo szczegółową kontrolę bagażu podręcznego sprawdzając każdego! Jeśli bagaż trzeba było mocno wciskać, a później jeszcze trudniej było go wyjąć to nie było zmiłuj się tylko trzeba było wyskoczyć z 50€. Nie latam zbyt dużo, ale z taką sytuacją spotkałem się pierwszy raz;) widziałem też gościa, który szedł z kartonikiem ryanair`a więc przy tym to chyba połowa pasażerów musiałby zapłacić:)

mam taką walizkę (z tesco standardową za 99 PLN - zamiast 20 ma niecałe 22 cm :-)
kilkukrotnie w Ryanair kazano mi ją pakować do klatki, oczywiście wchodzi tylko jedną stroną i bardzo ciężko ją wyjąć ale jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się bym musiał dopłacać za bagaż...
natomiast te kartoniki Ryanair są bardzo szerokie, wydaje mi się że nawet walizka o wymiarach o 2-3 cm kazdy wieksza niz dopuszczalna gładko by w niego weszła. W każdym razie moja wchodziła bez problemu
więc generalnie lepiej karton - niż kontrola w skrzynkach :)
 Profil Relacje PM off  

#169 PostWysłany: 21 Maj 2012 14:59 

Siemanko! Lece ryanairem do glasgow i mam pytanko. Posiadam plecak ktory idealnie pasuje do wymiarow podrecznego. Ale czy jak przyczepie pod spod spiwor, a z boku karimate (wtedy dojdzie jakies 20cm wiecej z tych stron) to moge miec jakas hece przy wejsciu na poklad?
 Profil Relacje PM off  

#170 PostWysłany: 21 Maj 2012 15:19 

Jesli dalej to wszystko będzie pasowało do koszyka, to bez obaw ;-)
 Profil Relacje PM off  

#171 PostWysłany: 21 Maj 2012 15:29 
Awatar użytkownika

Loty: 44
Kilometry: 57 793
niebieski
bambaleon napisał(a):
Siemanko! Lece ryanairem do glasgow i mam pytanko. Posiadam plecak ktory idealnie pasuje do wymiarow podrecznego. Ale czy jak przyczepie pod spod spiwor, a z boku karimate (wtedy dojdzie jakies 20cm wiecej z tych stron) to moge miec jakas hece przy wejsciu na poklad?

oczywiście. którego z wyrażeń nie rozumiesz w zdaniu, że bagaż NIE MOŻe przekroczyć zadanych wymiarów? ;)

#172 PostWysłany: 21 Maj 2012 16:15 

Poprostu jestem ciekaw czy jest opcja, ze spokojnie przejde z takim bagazem czy moze odrazu przyczepia sie do czegos takiego
 Profil Relacje PM off  

#173 PostWysłany: 21 Maj 2012 16:20 

Mam za sobą pierwszy lot Ryanairem, 16.05 wylatywałem z Wrocławia - zero kontroli bagażu (tylko celna kazała ściągać buty, zegarki ale nie sprawdzali kosmetyków - mogłem mieć w torbie w kosmetyczce przezroczystej), ja miałem bagaż wymiarowy, ale jak zobaczyłem innych to się przeraziłem - przecież nawet do kosza im to nie weszło! Przecież czy to tak trudno niektórym zrozumieć że jak podają wymiar, to musi tak być i koniec. Ja się zastosowałem do przepisów - i zero stresu, walizka z Tesko z promocji za 32.99zł szerokość z kółkami 20 cm itp. Była nawet i jest! ciut mniejsza za 29.90zł.

Jak wracałem z Alicante to babka wzrokowo sprawdzała napakowane bagaże. I właśnie Ci co mieli za grube to mieli kłopoty wkładali do kosza i im nie uznawali. Nie było zmiłuj się, na bagażu mogła wisieć sobie kurtka lub sweter. Jak już jednego przyłapała na za "grubym" bagażu to już potem po kolei sprawdzała tych "podejżanych". Szkoda, bo jedna dziewczyna pozostawiała kilka rzeczy - no ale jak się nie myśli... (później w samolocie swojego chłopa opi....ła, i narobiła sobie tylko wstydu)
Celna tak samo jak we Wrocławiu, ale zabrali mi butelkę 0.5l wody, jakiś tam balsam co mi został - no ale się tego spodziewałem. Co dziwne zostawił mi sok owocowy w szklanej butelce 0.33, poza tym bardzo mili i spoko.

Dziękuję Wam za wszystkie rady przed wylotem - I stosujcie się do poleceń będziecie spokojni!
PS. Wagi wogule nie sprawdzali, bo nawet nie mieli.
 Profil Relacje PM off  

#174 PostWysłany: 21 Maj 2012 16:22 
Awatar użytkownika

niebieski
ryzyk fizyk. jeden poleci 10 razy i nic, drugi za każdym odcinkiem będzie miał problem. Z moich obserwacji wynika, że: a) w UK zdarza się to częściej (służbiści), b) ostatnio wszędzie zdarza się to częściej (jakby nagle dostali przykaz większego zwracania uwagi; wcześniej było to sporadyczne).

#175 PostWysłany: 21 Maj 2012 16:30 
Awatar użytkownika

niebieski
FelipoF1 napisał(a):
jak zobaczyłem innych to się przeraziłem - przecież nawet do kosza im to nie weszło! Przecież czy to tak trudno niektórym zrozumieć że jak podają wymiar, to musi tak być i koniec.

Poczekaj jak jeszcze trochę sobie polatasz, gwarantuje Ci, że to dopiero przedsmak tego co można zobaczyć na lotniskach ;)
Ja widziałem gościa z "podręcznym" wielkości dużego plecaka ze stelażem rodem z lat 80tych :D To ten plecak mógłby być koszykiem na bagaże :D

To jest nasza polska mentalność - każdy wie, że ma być X x Y x Z no ale "może się uda", "ostatnio nie sprawdzali", "on tylko trochę wystaje", "jak go upchnę, zgniotę i zdeptam to wejdzie" itp ;D

A ostatnio jakas laska płakała, że karę zapłaciła a "było TYLKO kilo więcej niz można!!! Złodzieje!" ;D

#176 PostWysłany: 21 Maj 2012 16:36 
Awatar użytkownika

Loty: 109
Kilometry: 141 606
srebrny
to nie tylko polska mentalność
wszyscy latający tanimi liniami tak mają: hiszpanie, belgowie, marokańczycy itd.. uwierz mi, że szczególnie przy tych ostatnich to my trzymamy się przepisów
 Profil Relacje PM off  

#177 PostWysłany: 21 Maj 2012 16:52 
Awatar użytkownika

niebieski
"low costy" są same sobie trochę winne. Gdyby trzymały się własnych przepisów to by lepiej to wyglądało. Problemem pewnie jest obsługa tego - nie wszędzie mają pracownika aby za każdym razem to sprawdzał, poza tym liczy się głównie czas załadowania paxów. Takie trzepanie każdego zajęło by sporo czasu. Tak czy inaczej, mam wrażenie, że jakby te wyrywkowe kontrole ostatnio zyskały na intensywności. Być może to zupełnie subiektywne odczucie akurat z kierunków gdzie byłem, a być może faktycznie jakby bardziej zaczęli się interesować.

#178 PostWysłany: 24 Maj 2012 11:50 

A co z kapeluszem? Do walizki go nie zmieszczę. Wiele razy widziałam jak ludzie przechodzili przez bramkę z kapeluszem na głowie lub w ręce, ale nie wiem czy po prostu mieli szczęście, że nikt ich nie zatrzymał, czy jest to dozwolone?
 Profil Relacje PM off  

#179 PostWysłany: 24 Maj 2012 11:53 
Awatar użytkownika

Loty: 109
Kilometry: 141 606
srebrny
kapelusz jak najbardziej jest ok
nigdy nikt mi się nie przyczepił, a nie wkładam do podręcznego, żeby go nie zgnieść
 Profil Relacje PM off  

#180 PostWysłany: 24 Maj 2012 11:59 
Awatar użytkownika

Loty: 408
Kilometry: 718 413
srebrny
ceny w Ryanair za bagaż dzisiaj mnie powaliły ...
rzeszów - bristol
15 kg - 113 zł
20 kg - 166 zł .... teraz już wiem na to potrzebna była im noc z wyłączeniem strony
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2139 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 107  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości