Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 34 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 23 Maj 2025 19:21 
Awatar użytkownika

Loty: 1352
Kilometry: 2 764 931
platynowy
Prawie całe dwa tygodnie. Wylot w piątek wieczór a powrót w niedzielę

"Turysta to ktoś, kto już od przyjazdu myśli o powrocie do domu, podczas gdy podróżnik nie wie, czy w ogóle wróci"
 Profil Relacje PM off
cart lubi ten post.

Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐 Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐
Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN
#22 PostWysłany: 25 Maj 2025 11:31 

Loty: 178
Kilometry: 329 695
niebieski
Hiszpan co z ładowaniem telefonów? Da się to zrobic w Tea house czy trzeba powerbank targać? Swietna relacja!
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 25 Maj 2025 12:41 
Awatar użytkownika

złoty
Dawało się już 10 lat temu, co prawda niektórzy chcieli dopłaty, ale zawsze można było negocjować pakiet pokój, ciepła woda i ładowanie, czasami za darmo przy kupnie posiłków w tea house, teraz jeśli już jest wifi w standardzie to już z resztą nie ma żadnego problemu
 Profil Relacje PM off
meczko uważa post za pomocny.

#24 PostWysłany: 25 Maj 2025 12:52 
Awatar użytkownika

platynowy
We wszystkich tea-housach w których nocowaliśmy łącznie z High Camp dwie rzeczy zawsze były za darmo: Wifi i gniazdka do ładowania telefonów.
Zabrałem powerbanka, który był tylko niepotrzebnym balastem na całym trekingu, ani razu nie był potrzebny.

"Turysta to ktoś, kto już od przyjazdu myśli o powrocie do domu, podczas gdy podróżnik nie wie, czy w ogóle wróci"
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
4 ludzi uważa post za pomocny.

#25 PostWysłany: 25 Maj 2025 17:08 

Loty: 178
Kilometry: 329 695
niebieski
Dzięki, no właśnie nie chce targać powerbanka bo to ciężka rzecz. Myślę, że w przyszlym roku uderzę na ten szlak. Bardzo pomocna relacja
 Profil Relacje PM off
hiszpan lubi ten post.

#26 PostWysłany: 26 Maj 2025 18:56 

niebieski
Super wyprawa i fantastyczne zdjęcia ! Zresztą jak zawsze :) . Jedno ( okrągły budynek z czerwonym dachem na tle szczytów ) tak mnie urzekło, że wzięłam go na tapetę laptopa :)
 Profil Relacje PM off
hiszpan lubi ten post.

#27 PostWysłany: 27 Maj 2025 21:54 
Awatar użytkownika

Loty: 4
Kilometry: 5 374
niebieski
Gadekk napisał(a):
Co było w tej budzie na Thorong-La Pass?

kiedyś (25 lat temu) po lewej był Tea Shop działający sezonowo, a po prawej ogólnodostępne pomieszczenie, w którym nawet mieliśmy fantazję nocować.
I jak patrzę na aktualne fotki to chyba się nic nie zmieniło.
Gadekk lubi ten post.
Gadekk uważa post za pomocny.

#28 PostWysłany: 07 Lip 2025 01:36 

No tak, miałem oglądać powtórki z Wimbledonu i Tour de France, a ostatecznie cały niedzielny wieczór spędziłem na czytaniu relacji z Himalajów :D Dziękuję za ten obszerny opis przygody, która i mnie się marzy. Mógłbyś podsumować jakoś finanse tej wyprawy?
Pozdrawiam
Paweł
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 20 Lip 2025 10:00 

Loty: 138
Kilometry: 169 320
niebieski
@hiszpan jak to możliwe, że ktoś wjechał na Thorang La Pass rowerem? ze zdjęć wynika, że to nierealne :) No chyba że dojechał tak daleko jak się dało i dalej wprowadził...
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 29 Lip 2025 10:44 
Awatar użytkownika

platynowy
Na życzenie podsumowuję koszty:
Przelot WAW-SHJ-KTM RT: 3400zł
Wiza do Nepalu: 110zł
Wynajęcie Szerpów i przewodnika : 790zł
Wszystkie noclegi na całej trasie, przejazd Kathmandu-Besishahar, Przejazd Besishahar-Taal: 810zł
Orientacyjne koszty posiłków, napojów i wody na całej trasie (kupowane na bieżąco w tea-housach): ok 1500zł (nie mam dokładnego rozliczenia)
Przelot Jomsom-Pokhara; 620zł
Nocleg Pokhara: 90zł
Prywatny bus Pokhara-Kathmandu: 120zł
Nocleg Kathmandu; 80zł za noc

To koszty podstawowe, do tego pamiątki, koszty wejściówek do zabytków Kathmandu, fryzjera itp.

@Qba85 - otóż większość trasy do Manang jest w 100% przejezdna rowerem, potem aż do High Camp i wyżej do przełęczy widzieliśmy rowery wprowadzane ręcznie przez ... no Szerpów głównie, nie rowerzystów.
A z przełęczy do Muktinath już da się zjechać.

Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#31 PostWysłany: 29 Lip 2025 12:08 

złoty
@Qba85, z tego co pamiętam (przeszedłem AC w 2013), to praktycznie cała trasa to ścieżki, czasem gruntowe drogi. Przejście przez przełęcz jest technicznie banalne z obu stron, to cały czas szeroka ścieżka. Bardziej problematyczna może być "ściana" z Thorung Phedi do Thorung High Camp - bardzo stromy stok pokonywany serpentyną, ok. 500 m rożnicy poziomów.
Problematycznymi odcinkami dla rowerów są fragmenty z kamiennymi stopniami, ale ich nie było tak dużo. Dobrze wytrenowany i zaklimatyzowany rowerzysta na MTB powinien dać radę, oczywiście ze wsparciem w postaci transportu bagażu, bo nie wyobrażam sobie takiego rowerowego Chucka Norrisa, żeby pokonał tę trasę z sakwami :)
 Profil Relacje PM off
Qba85 lubi ten post.

#32 PostWysłany: 29 Lip 2025 12:43 

Loty: 138
Kilometry: 169 320
niebieski
@meczko @hiszpan drogi/ścieżki przy przyzwoitej pogodzie to oczywiście nie problem, sam bym może przejechał większość :))) ale wciąganie rowerów na przełęcz ze wsparciem Szerpów dodatkowo niosących także bagaż to już doprawdy ekstrawagancka rozrywka...
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 29 Lip 2025 14:18 

złoty
Jasne, że trochę ekstrawagancka, ale kto bogatemu zabroni? :)

Drobna uwaga - porterzy i przewodnicy z okolic Annapurny to nie Szerpowie. Szerpowie zamieszkują okolice Everestu, a to zupełnie inny region Nepalu.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#34 PostWysłany: 05 Sie 2025 01:18 

Dziękuję za te informacje. Znajomy mojego przyjaciela przymierza się do tej wyprawy, podaje wyższe kwoty. No ale właśnie istotniejsze jest to, co konkretnie ktoś przeżył (i, no cóż, zapłacił). Będę to sobie po cichutku kalkulował. Może uda mi się tam dotrzeć. Na pewno będzie taniej niż w Łebie :)
 Profil Relacje PM off
hiszpan lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 34 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość