Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 10 Sie 2015 22:38 

Witam

Kupiłem dzisiaj bilety z WAW-KRK następnie KRK-Stuttgart
Teraz dopiero zerknąłem , że T1 jest oddalony od T2 o 600m. Moje pytanie czy mam się stresować przesiadką? Mam wg planowego rozkładu 55min na przesiadkę. Będę z bagażem podręcznym. Wysłałem zapytanie do Portu Lotniczego Balice i dostałem odpowiedz czysto regulaminową
" Terminal odlotów oddalony jest o 600m od terminala przylotów wg regulaminu linii bramki zamykane są 30min przed odlotem a musi pan jeszcze przejść kontrole " i tyle...
nic mi to nie wniosło , oczywiście rozumiem że nie mogą mi napisać , że zdąże bo mógłbym mieć do nich pretensje. Dlatego proszę o podpowiedz z waszej strony?Widziałem autobusy kursują co 15min więc w najgorszym przypadku będę z buta zasuwał albo zdążę na autobus, mam możliwość przebukowania biletu WAW-KRK ale wtedy będę waletował 4,5h na lotnisku ( oczywiscie biorę to pod uwagę, ewentualnie wypad na Rynek w Krakowie:) ). Proszę o porade bo na lotnisku w Balicach byłem ze 2 razy:)
czy mogę się nadziać na mega długą kolejke do kontroli?
Czy ryzykować
czy lepiej pospacerować sobie po Rynku?

Pozdrawiam

Ostatnio edytowany przez Abcn 10 Sie 2015 23:37, edytowano w sumie 2 razy
Wypowiedź z błędami językowymi – ortograficzne/stylistyczne/interpunkcyjne.
 Profil Relacje PM off  

All inclusive na greckiej wyspie Tasos 🏝️🍹 3* hotel z widokiem na Morze Egejskie za 2509 PLN All inclusive na greckiej wyspie Tasos 🏝️🍹 3* hotel z widokiem na Morze Egejskie za 2509 PLN
Zimowe all inclusive na Cyprze 🏝️ Wczasy w 4* hotelu w Pafos za 2169 PLN Zimowe all inclusive na Cyprze 🏝️ Wczasy w 4* hotelu w Pafos za 2169 PLN
#2 PostWysłany: 10 Sie 2015 22:41 

Loty: 405
Kilometry: 1 081 381
niebieski
Generalnie jak przylecisz o czasie - powinno się udać.
Obecnie przyloty są na T2, dodatkowo posadzą pewnie na nowej płycie więc... autobus.
Potem chyba jednak lepiej przejść pomiędzy terminalami niż czekać na autobus pomiędzy terminalami chyba, że akurat będzie idealnie odjeżdżał. 5-7 min i jesteś na drugim terminalu.
Co do samej kolejki - różnie bywa, ale i tak można śmignąć fast trackiem jak masz krótką przesiadkę.

Nie wiem na kiedy masz loty, ale Kraków zimą jest dość mocno narażony na mgły - więc i częste opóźnienia się zdarzają. Szczególnie przy porannych lotach.

Osobiście - ja bym pewnie brał dłuższą przesiadkę i nie stresował się. Ale to oczywiście moje podejście.

#3 PostWysłany: 10 Sie 2015 22:45 

ganrn napisał(a):
Generalnie jak przylecisz o czasie - powinno się udać.
Obecnie przyloty są na T2, dodatkowo posadzą pewnie na nowej płycie więc... autobus.
Potem chyba jednak lepiej przejść pomiędzy terminalami niż czekać na autobus pomiędzy terminalami chyba, że akurat będzie idealnie odjeżdżał. 5-7 min i jesteś na drugim terminalu.
Co do samej kolejki - różnie bywa, ale i tak można śmignąć fast trackiem jak masz krótką przesiadkę.

Nie wiem na kiedy masz loty, ale Kraków zimą jest dość mocno narażony na mgły - więc i częste opóźnienia się zdarzają. Szczególnie przy porannych lotach.

Lot 15 wrzesień, chyba jednak zrobie zmianę porannego lotu do Krakowa na tą 8:30 i będę waletował do 12:30...

-- 10 Sie 2015 22:50 --

Ostatnio edytowany przez geomax2015, 10 Sie 2015 22:51, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 10 Sie 2015 22:50 

Loty: 405
Kilometry: 1 081 381
niebieski
Czyli lot o 12:35 z Krakowa.
Osobiście - dla świętego spokoju - bym odpuścił bieganie/ewentualne mgły/stresy i przebookował.
We wrześniu jest planowane otwarcie linii kolejowej, więc w 20 min dojedziesz z lotniska do centrum Krakowa. (nie pamiętam niestety na którego września jest zaplanowane)

#5 PostWysłany: 10 Sie 2015 22:51 

Chciałem teraz zmienić lot na ich stronie z 11:30 na 8:40 i za zmianę chcą 200zł... rozumiem że to standart? Cena za zmianę prawie tyle co za bilet...
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 10 Sie 2015 22:52 

A czym lecisz?
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 10 Sie 2015 22:53 

WAW-KRK Lot.pl
KRK-STUTGARD germanwings ( ale tutaj nic nie musze zmieniac )
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 10 Sie 2015 22:58 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

A nie lepiej pendolino porannym?
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 10 Sie 2015 23:11 

Zal tak 240zł wywalić w błoto ale biore to pod uwagę też.... bo bilety kupiłem dla 2 osób..
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 10 Sie 2015 23:15 

HON fly4free
Jeśli Warszawa przyleci punktualnie przesiadka jest raczej spokojnie do zrobienia, ale 55 minut to nie jest zbyt dużo czasu w razie nawet lekkiego opóźnienia.
Bardzo często wychodzenie z samolotu po przylocie z Warszawy jest płynne tzn odbywa się po płycie bez autobusu - ale nie ma gwarancji, że tak jest zawsze - czasami pasażerowie przewożeni są autobusem, a to o dobrych kilka minut wydłuża proces, więc nawet przy punktualnym przylocie trzeba doliczyć wg moich doświadczeń z 10 minut nakładu do momentu wejście do terminala "przylotowego"; szybkie przejście do T 1 to ok. 5-6 minut, kontrola bezpieczeństwa może potrwać jeśli będą duże kolejki (a często są).
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 11 Sie 2015 13:50 

Loty: 278
Kilometry: 370 373
złoty
Jak LO przyleci o czasie, to moim zdaniem musiałbyś się bardzo postarac zeby nie zdazyc na przesiadke. A tak przy okazji, to czy nowa czesc terminalu nie bedzie juz 15.09 otwarta? Bo jesli tak, to zmiane terminala masz z glowy. Miedzy T1, a T2 jest 5 minut wolnym tempem z buta. Z podrecznym przesiadka bezproblemowa.

#12 PostWysłany: 11 Sie 2015 14:23 
Awatar użytkownika

Loty: 302
Kilometry: 525 302
niebieski
Termin oddania nowego terminala nie jest jeszcze pewny (patrz http://www.dziennikpolski24.pl/artykul/ ... l?cookie=1) Jednak jak przylecisz rano to kolejka do centrum będzie działać spokojnie powinieneś na spacer po rynku zdążyć się wybrać. Jakieś 20 minut pociągiem a potem z PKP jakieś 10-15 minut na piechotę na Rynek, Wawel następne 10 minut.

Pozdrawiam
Maciek

#13 PostWysłany: 11 Sie 2015 15:10 

Loty: 288
Kilometry: 467 225
Planują we wrześniu otworzyć ten nowy terminal, ale wiadomo, jak jest z planami.. Jeśli samolot wyląduje rozkładowo to nie ma problemu, zdążysz, to jest naprawdę blisko.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości