Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 28 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 15 Sty 2014 15:51 

Nie macie wrażenia, że Indie stały się niebezpieczne po nagłośnieniu dużej ilości przypadków gwałtów zbiorowych?
Czy może skala się nie zmieniła tylko zaczęto o tym mówić?
Jak się to czyta to nawet razem z partnerem strach jechać :(

http://www.tvn24.pl/wiadomosci-ze-swiat ... 84776.html
http://www.tvn24.pl/turystka-ofiara-zbi ... 947,s.html
http://www.tvn24.pl/wiadomosci-ze-swiat ... 82702.html
 Profil Relacje PM off  

Odkryj południe Francji ☀️ Loty do Marsylii i Nicei od 191 PLN 😎 Odkryj południe Francji ☀️ Loty do Marsylii i Nicei od 191 PLN 😎
Wyspa jak z raju w supercenie 🌴🔥 Loty na Mauritius od 2092 PLN😎 Wyspa jak z raju w supercenie 🌴🔥 Loty na Mauritius od 2092 PLN😎
#2 PostWysłany: 15 Sty 2014 16:07 
Awatar użytkownika

To dobra wiadomość, mniej przypadkowych turystów, mniejsze tłumy ;)
cypel lubi ten post.

#3 PostWysłany: 15 Sty 2014 16:08 

niebieski
Dla mnie to nagonka medialna. Tak jakby gwałtów nie było w Polsce, czy Dubaju.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 15 Sty 2014 16:08 
Awatar użytkownika

srebrny
Indie to ponad MILIARD ludzi, nie dramatyzowałbym.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 15 Sty 2014 16:35 
Site Admin

Rzadko po nagłośnieniu skala zjawiska się zwiększa.. ;) Po prostu temat stał się bardziej medialny.
Niestety to nie tylko miliard ludzi ale i inna kultura, w której kobieta nie znaczy za wiele i jest traktowana bardzo przedmiotowo..
Gwałtów to raczej bym się nie obawiał, ale obmacywania, nagabywanie - zdarza się często. Dlatego ja nie spuszczam partnerki w Indiach z oka - np na plaży (poza Goa, w nieturystycznych miejscach) wystarczy odejść na 2min i już zbierze się grupka 10 gości (niby przypadkiem usiedli obok).

#6 PostWysłany: 15 Sty 2014 16:40 
Awatar użytkownika

Loty: 2
Kilometry: 14 922
Ja nie spuszczałem partnerki z oka, a mimo to na plaży (nie Goa) zawsze byliśmy obstawieni przez tłumy gapiów, mimo, że wszędzie indziej plaża była prawie pusta. Wtedy jednak nie było tej nagonki medialnej, więc traktowaliśmy tę sytuację, jako kolejny dowód ogromnych rozbieżności kulturowych. Dzisiaj pewnie byłbym nieco bardziej zaniepokojony, co nie znaczy, że poziom bezpieczeństwa uległ jakiejkolwiek zmianie.

#7 PostWysłany: 15 Sty 2014 17:03 

korpus napisał(a):
Ja nie spuszczałem partnerki z oka, a mimo to na plaży (nie Goa) zawsze byliśmy obstawieni przez tłumy gapiów, mimo, że wszędzie indziej plaża była prawie pusta. Wtedy jednak nie było tej nagonki medialnej, więc traktowaliśmy tę sytuację, jako kolejny dowód ogromnych rozbieżności kulturowych. Dzisiaj pewnie byłbym nieco bardziej zaniepokojony, co nie znaczy, że poziom bezpieczeństwa uległ jakiejkolwiek zmianie.

zgwałcili kobietę na oczach męża http://wyborcza.pl/1,75477,13574272,Szw ... l#TRrelSST

Raczej nie wygląda to na nagonkę medialną. Po prostu w Indiach turystki nie mogą czuć się bezpieczne nawet z mężem. W żadnym "turystycznym" kraju nie ma tylu gwałtów na turystkach. W Indiach zrobił się z tego sport narodowy.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 15 Sty 2014 17:09 

lgm napisał(a):
korpus napisał(a):
W Indiach zrobił się z tego sport narodowy.

równie bezmyślna wypowiedź jak ta w tym temacie "To dobra wiadomość, mniej przypadkowych turystów, mniejsze tłumy", podobne przypadki zdarzały się i zostały nagłośnione np. w Brazylii, gdzie w obecności partnera zgwałcono turystkę podróżującą autobusem
 PM off  

#9 PostWysłany: 15 Sty 2014 17:15 
Awatar użytkownika

Aby obiektywnie dojść do porozumienia, czy Indie stały się mniej bezpieczne niż były musielibyśmy chyba sięgnąć do danych statystycznych dotyczących liczby mieszkańców, liczby napadów/gwałtów itp. ogółem oraz napadów/gwałtów itp. na turystach. Pytanie jeszcze jak wiarygodne będą takie dane publikowane przez instytucję państwową państwa, które nie chciałoby raczej odstraszać turystów :)

Ktoś chętny poszukać? Ja jestem w pracy i nie mam zbytnio czasu :D

#10 PostWysłany: 27 Sty 2014 21:04 

Wybieramy się z mężem w tym roku na wycieczkę do Indii na własną rękę. Przyznam szczerze, że po ostatnich doniesieniach w mediach zaczynam się odrobinę obawiać o nasze bezpieczeństwo. Czy ktoś z Was był może w Goa i podzieli się spostrzeżeniami? Czego unikać, gdzie raczej się nie zapędzać?

Czy ktoś może wybiera się na wakacje w marcu? :)
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 27 Sty 2014 23:28 
Awatar użytkownika

srebrny
sprzedaj/oddaj bilet, jedź do Juraty
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 27 Sty 2014 23:54 
Awatar użytkownika

cypel napisał(a):
sprzedaj/oddaj bilet, jedź do Juraty

Ale jesteś złośliwy :P

reporterka19 napisał(a):
Czy ktoś z Was był może w Goa i podzieli się spostrzeżeniami? Czego unikać, gdzie raczej się nie zapędzać?

Jeśli jedziecie tylko na Goa, to będzie podobnie jak w Juracie, tylko woda cieplejsza, więc nie musisz rezygnować z wyjazdu :)

Przeczytaj sobie cały ten wątek. Czy ktoś tu napisał, że Indie zdziczały i strach się tam zapuszczać? Co roku miliony turystów przelewają się przez kraj i nie wszyscy są gwałceni i zabijani. Wypadki się zdarzają. Mogą się też zdarzyć w Juracie :) Więcej spokoju, a będąc na miejscu zachowaj taką samą rozwagę, jaką stosujesz, gdy wracasz z pracy do domu. No i złota zasada: jak biją, uciekaj :)
Abcn lubi ten post.

#13 PostWysłany: 28 Sty 2014 00:41 

Bylam w Indiach w 2010, jestem kobieta. W skrocie moge powiedzec tyle: jesli jestes mezczyzna, w Indiach bedziesz traktowany jak bialy w RPA w czasach apartheidu, jesli jestes kobieta w Indiach bedziesz traktowana jak murzyn w RPA w czasach apartheidu. Dlatego tez proponuje traktowac wypowiedzi doswiadczonych kolegow jako odnoszace sie tylko do mezczyzn.
Fakty: nic zlego mi sie nie przytrafilo. Odczucia: nie moglam oddalic sie na odleglosc wieksza niz 2 kroki od meskiego ramienia, czulam sie zaszczuta.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 28 Sty 2014 00:48 

niebieski
Niektórzy uważają, że nawet w poza europą i ameryką północną busy mają za małe siedzionka i za blisko jesteśmy obcych. kwestia kultury. mnie to nigdy nie przeszkadzało. niektórzy po prostu nie powinni jeździć dalej niż Hurghada.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 28 Sty 2014 01:11 
Awatar użytkownika

Kori napisał(a):
Bylam w Indiach w 2010, jestem kobieta. W skrocie moge powiedzec tyle: jesli jestes mezczyzna, w Indiach bedziesz traktowany jak bialy w RPA w czasach apartheidu, jesli jestes kobieta w Indiach bedziesz traktowana jak murzyn w RPA w czasach apartheidu. Dlatego tez proponuje traktowac wypowiedzi doswiadczonych kolegow jako odnoszace sie tylko do mezczyzn.
Fakty: nic zlego mi sie nie przytrafilo. Odczucia: nie moglam oddalic sie na odleglosc wieksza niz 2 kroki od meskiego ramienia, czulam sie zaszczuta.

Tak. Indie są specyficzne. Czułaś się zaszczuta, bo kultura tego kraju jest zupełnie odmienna od Twoich europejskich przyzwyczajeń. W miliardowym przeludnionym kraju, nie da się być samemu z dala od innych. Na dwóch miejscach w pociągu siedzi pięć osób i nikomu to nie przeszkadza. Nasza wyobrażenie osobistej strefy komfortu tam nie istnieje. Musi się skurczyć, bo inaczej wszystkie interakcje na ulicy będą wywoływać negatywne odczucia. Trzeba to zaakceptować lub tam nie jechać.

I na pewno masz rację, że samotna kobieta jest narażona na nieco większą uwagę niż samotny mężczyzna, czy para (heteroseksualna). Nadal jednak słowo "zaszczuta" to moim zdaniem Twoja zbyt emocjonalna interpretacja tamtych realiów.

I jeszcze, żeby nie straszyć koleżanki, która planuje tam jechać z mężem - na Goa nie trzeba pozbywać się zachodnich norm. Tam jest "normalnie" - przy rozumieniu normalności w kategoriach zachodnich cywilizacji.
bartek. lubi ten post.

#16 PostWysłany: 31 Sty 2014 18:15 
Site Admin

Ja akurat mimo że nie jestem kobietą zgodzę się z kori - kobiety są niczym w tym kraju, bez faceta/kolegi będąc dziewczyną na pewno bym nie pojechał(a ;) )
Do dziś mam przed oczami sytuację z pociągu (relacja Amitsar-Mumbai więc czasu na poznanie współtowarzyszy było duużo za dużo) - rozmawiamy z gościem który jedzie z żoną, wypytuje się nas o sto różnych rzeczy, temat schodzi na aranżowane małżeństwa, zaczyna zachwalać ideę, mówi że miłość może tylko rozkwitać a nie wygasać, że buduje się wzajemny szacunek, że ludzie zachodu nie rozumieją ich podejścia do kobiet ale z niego płynie samo dobro - i w tym momencie jego żona chce wtrącić zdanie - za co dostaje w twarz i ma nakaz siedzieć cicho, po czym gość dalej opowiada jak to w Indiach kobietom dobrze ;)
Wystarczy spojrzeć na to kto pracuje w polu a kto siedzi popijając herbatkę w knajpkach ;)
I nie można nazywać obmacywania i zaczepiania kwestią odmienności kultury czy przeludnienia ;)

#17 PostWysłany: 01 Lut 2014 02:48 
Awatar użytkownika

srebrny
Washington napisał(a):
i w tym momencie jego żona chce wtrącić zdanie - za co dostaje w twarz i ma nakaz siedzieć cicho, po czym gość dalej opowiada jak to w Indiach kobietom dobrze ;)

i co zrobiłeś ?
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 01 Lut 2014 08:27 
Site Admin

Nic - zakończyłem rozmowę i z tym "sympatycznym" panem już nie gadałem do końca podróży. Trochę już offtopicowo będzie ale ihmo turysta/podróżnik nie jest od zmieniania miejsc które odwiedza, to on jest obcy, ale to nie oznacza że powinniśmy pozwalać na zachowania względem siebie które nam nie pasują

#19 PostWysłany: 01 Lut 2014 13:29 

Loty: 78
Kilometry: 201 975
niebieski
wczoraj wróciłam z Indii - z partnerem podróżowaliśmy po Kerali, wrażenia jak najbardziej pozytywne, raz tylko jeden hindus w autobusie najchętniej chyba usiadł by mi na kolanach tak się do mnie przysuwał :? poza tym zero gwałtów, zero pobić ;)
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 01 Lut 2014 13:54 

ara napisał(a):
wczoraj wróciłam z Indii - z partnerem podróżowaliśmy po Kerali, wrażenia jak najbardziej pozytywne, raz tylko jeden hindus w autobusie najchętniej chyba usiadł by mi na kolanach tak się do mnie przysuwał :? poza tym zero gwałtów, zero pobić ;)

może trochę odbiegnę od głównego tematu, ale sam wybieram się z narzeczoną do Indii i chciałem Cię zapytać czy miałaś problemy z mieszkaniem w tym samym pokoju hotelowym/guesthousie z partnerem? podobno pary bez ślubu muszą mieszkać w osobnych pokojach, tak mnie ktoś straszył..
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 28 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość