Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 21 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 19 Sie 2012 15:56 

Hej,
w tym tygodniu lecę LOTem na trasie WRO-WAW-WRO. Niestety mój dowód utracił ważność i czekam na nowy. Paszport też jest nieważny :-( Myślicie, że jest szansa aby wpuszczono mnie na pokład?

Jakby ktoś kiedyś miał podobną sytuację to proszę o info.

Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

Okołoweekendowa wycieczka do Portugalii 🌊🌴 3 dni w Algarve za 799 PLN 🇵🇹 Okołoweekendowa wycieczka do Portugalii 🌊🌴 3 dni w Algarve za 799 PLN 🇵🇹
Podróż do raju 🏝️ Polinezja Francuska + zwiedzanie San Francisco od 3818 PLN 😎 Podróż do raju 🏝️ Polinezja Francuska + zwiedzanie San Francisco od 3818 PLN 😎
#2 PostWysłany: 19 Sie 2012 16:01 

platynowy
a jakikolwiek inny dokument ze zdjęciem posiadasz?
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 19 Sie 2012 16:02 
Awatar użytkownika

Weź inny dokument ze zdjęciem... np. jakaś legitymacja ;) ja kiedyś okazałem moją legitymację służbową i wystarczyło
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 19 Sie 2012 16:31 
Awatar użytkownika

niebieski
1. Na 80% nikt nie zwróci uwagi na date waznosci dowodu, aczkolwiek mozna miec pecha, choc wtedy mysle ze łatwo sie bedzie wytlumaczyc i tyle.
2. Widziałem dwa przypadki, kiedy (z zagranicy, UE) wracały osoby bez dowodu (zgubiony/ukradziony). Obie wróciły do kraju bez wiekszych problemow, wiec raczej bedzie ok.
aczkolwiek odpowiedzialnosci za swoje slowa nie biore :)
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 19 Sie 2012 16:32 

Mam prawko no i nieważny dowód też mam i zaświadczenie że czekam na nowy :-)

Naczytałam się oczywiście na necie, że bez dokumentu tożsamości (dowodu lub paszportu) będzie kiepsko.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 19 Sie 2012 16:46 
Awatar użytkownika

niebieski
slownetka napisał(a):
Mam prawko no i nieważny dowód też mam i zaświadczenie że czekam na nowy :-)

Naczytałam się oczywiście na necie, że bez dokumentu tożsamości (dowodu lub paszportu) będzie kiepsko.

koleżanka nie miała dowodu, miała zaświadczenie o kradzieży i leciała z zagranicy. Było OK.
Ty masz dowód, masz zaświadczenie i masz inne dokumenty. Na dodatek lecisz w PL. Będzie OK :)

Ja bym tylko na starcie nic nie pokazywał, po prostu dał dowód i czekał na akcje. Jak ktoś zauważy datę ważności (a tak jak pisałem - wątpie) to wtedy sie wytłumaczysz itp.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 21 Sie 2012 18:48 

Imię i nazwisko na dokumencie są najważniejsze i na to na pierwszym miejscu zwracają uwagę. Jeśli będziesz miał niespotykane imię a na co dzień będą na Ciebie wołać całkiem inaczej a Ty sobie na to imię zrobisz rezerwację to będziesz mieć wtedy kłopot i nie wpuszczą Cię na pokład (znam taki przypadek ;) ). Tak więc nie przejmowałbym się datą ważności dokumentu zwłaszcza jeśli masz zaświadczenie o oczekiwaniu na nowy ;)
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 23 Sie 2012 23:25 

Dla Waszej informacji: W obie strony udało mi się dostać na pokład :-) Przy odprawie, zgodnie z radą, pokazywałam dowód ale w obu przypadkach obsługa po 5 sek orientowała się, że dowód stracił ważność. We WRO wystarczyło samo wytłumaczenie sytuacji i w końcu nie było konieczne nawet wyciągnięcie zaświadczenia lub innego dokumentu ze zdjęciem. W WAW Pan odprawił mnie na podstawie prawa jazdy. Obaj powiedzieli, że skoro to lot krajowy to dowód osobisty nie jest aż tak niezbędny i mogą przymknąć oko ;-). Wszystko zatem skończyło się ok. Dzięki za rady.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 24 Sie 2012 01:32 

Ja jak latam często z Pyrzowic Wizzair to mi raz w ogóle dokumentu nie sprawdzali, kolega leciał z numerem telefonu zamiast numeru paszportu i nikt nie zauważył nawet a tu LOT na krajówkach widzę że ostro sprawdza dokumenty.

Wysyłane z mojego GT-I5700 za pomocą Tapatalk 2
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 24 Sie 2012 06:09 
Awatar użytkownika

niebieski
Pacjonek napisał(a):
Ja jak latam często z Pyrzowic Wizzair to mi raz w ogóle dokumentu nie sprawdzali, kolega leciał z numerem telefonu zamiast numeru paszportu i nikt nie zauważył nawet a tu LOT na krajówkach widzę że ostro sprawdza dokumenty.

Wysyłane z mojego GT-I5700 za pomocą Tapatalk 2

Krajówki jak krajówki, ale ja z dwa razy miałem już sytuacje w KTW gdzie nikt nie chciał mojego dowodu..
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 24 Sie 2012 08:46 
Awatar użytkownika

niebieski
Ja w Warszawie dwa razy wszedłem na pokład bez pokazywania jakiegokolwiek dokumentu na lotnisku :D
Sam bilet wystarczył.

#12 PostWysłany: 24 Sie 2012 22:13 

Ok pewnie można by zwiększyć szanse przejścia przez wszystkie kontrole bez pokazywania dokumentu tożsamości np. poprzez odprawę online i lot tylko z bagażem podręcznym choć na lotnisku w Wawie przy boardingu oprócz kart pokładowych sprawdzali dowody. Jako że miałam bagaż rejestrowany moje szanse były raczej niewielkie :-)
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 24 Sie 2012 22:18 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Na każdym lotnisku i przy locie każdą linią, za każdym razem wszystko i tak zależy od człowieka, na którego się trafi - po prostu jeden pracownik wam dowód sprawdzi, inny nie - nigdy nie wiesz jak danego dnia trafisz.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 16 Paź 2013 00:05 

Loty: 68
Kilometry: 85 761
niebieski
No to super... właśnie zorientowałem się,że nie mam dowodu osobistego ze sobą.Nie mam możliwości otrzymania go przed piątkiem a w piątek mam lot Poz-Waw.Czy istnieje duże prawdopodobieństwo,że nie zostanę wpuszczony na pokład bez dowodu?Jedynie posiadam legitymację studencką.

#15 PostWysłany: 16 Paź 2013 00:10 

Zbanowany
Istnieje.
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 16 Paź 2013 07:06 

HON fly4free
We Frankfurcie czy Monachium, przeszedłbyś ze świstkiem karty pokładowej bez mrugnięcia okiem. W Polsce ci się to nie uda, na kontroli bezpieczeństwa zawsze żądają id i karty pokładowej.
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 16 Paź 2013 08:05 
Awatar użytkownika

Loty: 371
Kilometry: 601 471
man4business napisał(a):
We Frankfurcie czy Monachium, przeszedłbyś ze świstkiem karty pokładowej bez mrugnięcia okiem. W Polsce ci się to nie uda, na kontroli bezpieczeństwa zawsze żądają id i karty pokładowej.

W KRK dowodu wymagaja na krajowce jesli masz mobilna karte pokladowa, nie wiem jak jest w przypadku wydrukowanej na kompie, natomiast w Schengen przy wydrukowanej karcie nie sprawdzaja dowodu, nawet w sobote z ciekawosci pytalem i facet zdziwiony "tutaj ktos wymagal dowodu ?"
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 16 Paź 2013 08:10 

Zbanowany
niebieski
man4business napisał(a):

Ode mnie na kontroli bezpieczeństwa prawie nigdy nie chcieli dowodu/paszportu. Może czasem na terminalu krajowym w Krakowie, ale ostatnio też coraz rzadziej.
Czasem chcą przy boardingu (najczęściej w Warszawie), choć kiedyś zdarzył mi się też lot AB KRK-TXL, następnie LH TXL-DUS i DUS-WAW, a na końcu LO WAW-KRK, gdzie na żadnym z lotnisk nie musiałem pokazywać żadnych dokumentów. A karty pokładowe miałem bądź wydrukowane w domu, bądź na smartfonie.
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 16 Paź 2013 09:12 

niebieski
Właśnie też mi czasem nie sprawdzali ale i tak miałem dowód/paszport.

Ufff udało mi się załatwić i do piątku będę miał,nawet możliwe,że dziś ;)

#20 PostWysłany: 16 Paź 2013 20:03 

niebieski
Dobra wiadomość,dowód już u mnie ;)

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 21 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości