Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 18 Wrz 2023 18:17 

Witam wszystkich serdecznie.
Mam pytanie do osób znających lotnisko w Tiranie. Mam zaplanowany lot na trasach Kraków-Tirana, Tirana-Bari. Powiedzcie mi jak technicznie wygląda kwestia przesiadki. Czy po przylocie do Tirany muszę wychodzić na zewnątrz terminala przylotów i powtórnie przechodzić przez kontrolę bezpieczeństwa i kontrolę dowodowo-paszportową, czy jest opcja pozostania w strefie odlotów i tam czekania na drugi lot do Bari? Czasu będę miał około 1,5h, więc teoretycznie przy punktualnych lotach, wszystko powinienem ogarnąć, ale nie ukrywam, że byłoby fajnie oszczędzić sobie ponownego przechodzenia przez całą lotniskową procedurę.
Pozdrawiam. Rafał
 Profil Relacje PM off  

Weekendowe polowanie na zorzę🌌🌠❄️ Wycieczka na Islandię za 779 PLN 😍✈️🛌 Weekendowe polowanie na zorzę🌌🌠❄️ Wycieczka na Islandię za 779 PLN 😍✈️🛌
Indie w supercenie 🔥🌶 Loty z bagażem do Mumbaju od 1473 PLN ✈️ Indie w supercenie 🔥🌶 Loty z bagażem do Mumbaju od 1473 PLN ✈️
#2 PostWysłany: 18 Wrz 2023 18:21 
Awatar użytkownika

Loty: 340
Kilometry: 429 519
srebrny
Musisz przejść kontrolę paszportową + odebrać fizyczną kartę pokładową Wizz na lotnisku przy stanowisku a następnie ponownie kontrola i paszportowy.
Kolejki do stanowiska Wizz są spore gdyż każdy musi odebrać fizyczną kartę.
 Profil Relacje PM off
paweł p uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 18 Wrz 2023 18:34 

Dziękuję za błyskawiczną odpowiedź. Orientujecie się może jak może wyglądać kwestia kolejek w okresie świątecznym? Lecę 27 grudnia. Zaczynam się obawiać czy te około 1,5h będą wystarczające...
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 18 Wrz 2023 18:38 
Awatar użytkownika

srebrny
@szamanr

Może być ciężko ale jak to mawiają...kto nie ryzykuje ten...

Ps. Pomogłem? + nie zaszkodzi ;)
 Profil Relacje PM off
szamanr lubi ten post.
szamanr uważa post za pomocny.

#5 PostWysłany: 14 Paź 2023 15:41 

Mam pytanie o przesiadkę lecąc Ryanair z Rzymu do Krakowa, na przesiadkę mamy około 1.5h. Rozumiem, że musimy przejść powtórnie kontrolę paszportowa, ale czy musimy drukować kartę podkładowa na stanowisku Ryanair?
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 14 Paź 2023 16:42 
Awatar użytkownika

srebrny
@strefa34

Ponowna kontrola konieczna, nie ma strefy tranzytowej. Weź Paszport to przejdziesz przez automatyczne bramki bez czekania do okienka.

Obstawiam że tak, musisz podjeść do Checkin po kartę pokładową gdyż po kontroli bezpieczeństwa i po przejściu przez automatyczne bramki graniczne stoi policja i stawia stempel na karcie pokładowej.
 Profil Relacje PM off
strefa34 lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#7 PostWysłany: 02 Kwi 2024 15:03 

Loty: 54
Kilometry: 69 463
srebrny
lot na trasie WMI-TIA-ATH w sobotę 23 marca. Na przesiadkę dwie i pół godziny. Wszystko z bagażem podręcznym.

Pierwszy segment Ryanair planowo:
Cytuj:
Warszawa (Modlin) - TIA
23/03/2024
Czas wylotu - 06:55
Czas przylotu - 09:10

Drugi segment Wizzair planowo:
Cytuj:
Wylot z: Przylot do:
Tirana (TIA) Ateny (ATH)
11:40 - 14:10

Pierwszy lot grubo przed czasem, bo przyziemił o 8:41, wyszliśmy z samolotu do autobusów o 8:51. Przed kontrola paszportową byliśmy o 8:56. Do wyboru bramki automatyczne lub kioski ze Strażą Graniczną. Wybraliśmy to drugie.
Załącznik:
IMG_20240323_085632.jpg
IMG_20240323_085632.jpg [ 353.57 KiB | Obejrzany 2145 razy ]

Przed lotniskiem byliśmy o 9:04.

Tutaj stoper stop i pokręciliśmy się po lotnisku. Żeby dostać się do check-in ów, trzeba po wyjściu z airside (karuzele z bagażami) wyjść przed lotnisko i znowu do niego wejść. Przejść na sam koniec hali mijając po prawej stronie skanery do kart pokładowych i schody na piętro gdzie jest security. Nasz lot miał już otwartą odprawę, więc podeszliśmy po karty pokładowe. Dzień wcześniej odprawiliśmy się na telefonach. Przy ladzie wystarczył sam paszport, żeby otrzymać klasyczną kartę pokładową z przypisanym miejscem (inaczej niż informował mail od Wizzair, w którym było napisane, że trzeba mieć wydrukowaną kartę). Ciekawe czy chcieliby kasę za odprawę jakbyśmy jej wcześniej nie zrobili. Przy ladzie nie było kolejki, mieliśmy ją na oku z 20 minut przed godziną 10, siedzieliśmy na ławkach z widokiem na nią.

Z kartami podeszliśmy do skanerów o 10:02. Na górze była duża kolejka do security. Zaczynała się już przy schodach po wejściu na piętro. Bardzo szybko szła, mają te nowe skanery, ale nie wiem czy można przewozić przez nie płyny. Myśmy żadnych nie mieli, a przed samym security stały kosze, do których ludzie sami wrzucali butelki z wodą. Po security znowu kolejka do paszportów. Jest opcja bramek automatycznych, do której nie było kolejki. Myśmy stali z Albańczykami do kiosków ze strażą graniczną. Co ciekawe gdy przyszła nasza kolej strażnik odesłał nas do automatów. Po security na antresoli do gejtów byliśmy o 10:20. Tutaj jeszcze posiedzieliśmy trochę przy Bira Elbar.

Po security trzeba jeszcze przejść tą długą antresolą do schodów prowadzących na dół i przy naszym gejcie byliśmy o 10:55. Boarding już trwał. Na zewnątrz siedzieliśmy parę minut czekając na autobus do samolotu
Załącznik:
IMG_20240323_105548.jpg
IMG_20240323_105548.jpg [ 348.84 KiB | Obejrzany 2145 razy ]

Podsumowując jeżeli wszystkie loty są punktualne to przesiadka 1,5 godziny w zupełności wystarczy z podręcznym.
Orientacyjnie podliczyłem nasz czas na przesiadkę i wyszło 56 minut (dodałem po 5 minut na przejścia oraz 10 na stanie w checkin po karty), bez przepychania się, bez biegania, bez spiny.
Lotnisko bardzo fajne, dobrze oznaczone, dobrze zorganizowane. Szybko można się po nim poruszać, mimo dużego tłoku.
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#8 PostWysłany: 02 Kwi 2024 15:52 

srebrny
2 miesiące temu lecąc Wizzem do GOA mobilna karta pokładowa nie była dostępna, ale zwykłą mogłem wydrukować i nie musiałem podchodzić do checkin.
paweł p uważa post za pomocny.

#9 PostWysłany: 02 Wrz 2025 16:34 

Czy mozna juz przesiadać się z samolotu na samolot bez wychodzenia z hali przylotów na zewnątrz.Ostatnio jak leciałem rok temu był remont i wyglądalo na to że robili bezpośrednie przejście z hali przylotów do hali wylotów.Chyba że odpawa biletu mnie nie puści to muszę wyjść na zewnątrz.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 02 Wrz 2025 16:44 
Awatar użytkownika

platynowy
Nie mozna, przynajmniej z miesiac temu. Remont dotyczy innej czesci terminala.
Ale... majac paszport i przechodzac przez bramki ABC calosc nie powina zajac wiecej niz 5min. A moze nawet tylko 3 :-)
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość