Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 24 Cze 2011 02:01 
Awatar użytkownika

Loty: 393
Kilometry: 624 184
Witam. Mam do wszystkich pytanie dotyczace linii WizzAir i ich "promocji".

W zeszlym roku zdazylo mi sie dwa razy zakupic nieprawdopodobnie tanie bilety na loty- jeden z WizzAir (H), a drugi z WizzAir (U). Loty te byly w obrebie... 5 - 20 zl? Nie pamietam. Wiem, ze kupowalem je mniej wiecej 2-3 miesiace przed wylotem i OBYDWA zostaly calkowicie odwolane (czyli np. z 3 lotow tygodniowo na danej trasie zrobily sie 2). Niestety nie jestem w pozycji, by w gre wchodzily zmiany daty wylotow.

Jedyne, co przychodzi mi do glowy to domysl, ze gdzies tam pewnie sie spodziewali (planowali), ze dana trasa moze zostac okrojona, wiec stad takie nielogicznie niskie ceny...

W tym momencie zakupilem na polowe wrzesnia kolejny niebywale tani bilet, 7 zl bodajze, i zastanawiam sie, czy jest w ogole jakas szansa, by lot ten sie odbyl. ;) Macie podobne historie z "lotami za kilka zlotych" z WizzAir, ktore nie dochodzily do skutku? Zastanawiam sie, czy na wszelki wypadek nie szukac juz sobie alternatywnej drogi do celu. :)

Pozdrawiam!

Świąteczny city break w Rzymie 🎄🏛️ Loty z Warszawy i 4⭐️ hotel za 949 PLN 🎅 Świąteczny city break w Rzymie 🎄🏛️ Loty z Warszawy i 4⭐️ hotel za 949 PLN 🎅
Egzotyczne Wyspy Zielonego Przylądka za 3826 PLN 🏝️🍹 All inclusive w 5* hotelu z aquaparkiem dla rodzin 💦👨‍👩‍👧‍👦 Egzotyczne Wyspy Zielonego Przylądka za 3826 PLN 🏝️🍹 All inclusive w 5* hotelu z aquaparkiem dla rodzin 💦👨‍👩‍👧‍👦
#2 PostWysłany: 24 Cze 2011 11:55 

Kiedy te loty zostały odwołane tzn jak długo przed wylotem? Zawsze się jakiś lot może nie odbyć ale to loteria raczej;)
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 24 Cze 2011 14:23 

Ja też kupowałam kilka razy takie tanie loty i nic nie było odwołane na szczęście. Myśle ze Twoje odwołania to bardziej pech :) Trzymam kciuki żeby wrześniowy lot się odbył a swoją drogą gdzie lecisz za 7zł :) ?
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 24 Cze 2011 18:47 
Awatar użytkownika

user4 napisał(a):
Kiedy te loty zostały odwołane tzn jak długo przed wylotem? Zawsze się jakiś lot może nie odbyć ale to loteria raczej;)

WizzAir (H) odwolal lot na miesiac przed planowanym odlotem. WizzAir (U) odwolal lot na 9 dni przed odlotem- po czym dostalem mejla, iz moj lot "zmienil rozklad". "Zmienil sie" w taki sposob, ze po prostu automatycznie przeniesli mnie na nastepny lot (kilka dni pozniej), ktory nastepowal... PO moim planowanym powrocie z Kijowa... :) Wtedy sie dopiero usmialem. ;)

Mam nadzieje, ze tym razem nie bedzie problemu.

natka napisał(a):
Ja też kupowałam kilka razy takie tanie loty i nic nie było odwołane na szczęście. Myśle ze Twoje odwołania to bardziej pech :) Trzymam kciuki żeby wrześniowy lot się odbył a swoją drogą gdzie lecisz za 7zł :) ?

Bilet kupilem mamie i jej znajomej, KTW-BGY. Godzina w sam raz, by z rozsadnym odstepem zlapac samolot do ACE. ;) Jesli WizzAir nabroi, to chyba beda musialy wyleciec z Katowic dzien wczesniej by bezstresowo zalapac sie na nastepne polaczenie.

Pozdrawiam! :)

#5 PostWysłany: 24 Cze 2011 19:10 
Awatar użytkownika

Loty: 97
Kilometry: 149 516
niebieski
Na forum zwykliśmy pisać pełną cenę biletu, więc skoro sama opłata wynosi ponad 20 zł to jak możesz za całość zapłacić tylko 7? :)
Poza tym jeśli odwołali Ci lot i poinformowali Cię o tym w terminie krótszym niż miesiąc to chyba należy Ci się jakieś odszkodowanie albo przynajmniej zmiana terminu.
Nie ma czegoś takiego, że przenieśli rezerwację na następny lot i po sprawie.
Nie ważne czy kupiłeś bilet za 1, 2, 5, 100 czy 1000 zł.
Jesteś takim samym klientem.

Mnie Wizz zmienił kiedyś termin odlotu i mogłem zmienić rezerwację na jakikolwiek lot łączący dwa państwa co pierwotna rezerwacja na miesiąc do przodu.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 24 Cze 2011 19:27 

Cytuj:
Prawo do odszkodowania
W przypadku odmowy przyjęcia na pokład wbrew woli pasażera albo odwołania lotu przewoźnik obowiązany jest do wypłaty odszkodowania w następujących wysokościach:
» 250 € dla lotów o długości do 1.500 km
» 400 € dla lotów wewnątrzwspólnotowych o długości powyżej 1.500 km
» 400 € dla lotów innych niż wewnątrzwspólnotowe o długości od 1.500 km do 3.500 km
» 600 € dla lotów innych niż wewnątrzwspólnotowe o długości powyżej 3.500 km

Kwota odszkodowania może być zmniejszona o 50% w przypadku, gdy czas przylotu alternatywnego lotu w stosunku do planowanego nie przekracza:
» dwóch godzin w przypadku lotów o długości 1.500 km
» trzech godzin w przypadku lotów wewnątrzwspólnotowych o długości powyżej 1.500 km
» trzech godzin w przypadku lotów innych niż wewnątrzwspólnotowe o długości pomiędzy 1.500 km a 3.500 km
» czterech godzin w przypadku lotów innych niż międzywspólnotowe o długości powyżej 3.500 km

Prawo do odszkodowania nie przysługuje w przypadku gdy:
» odmowa przyjęcia pasażera na pokład jest racjonalnie uzasadniona w szczególności przyczynami natury zdrowotnej, wymogami bezpieczeństwa lub niewłaściwymi dokumentami podróżnymi;
» pasażerowie zostali poinformowani o odwołaniu lotu co najmniej 2 tygodnie przed planowanym czasem odlotu;
» pasażerowie zostali poinformowani odwołaniu lotu w okresie od 2 tygodni do 7 dni przed planowanym czasem odlotu i równocześnie zaoferowano im zmianę planu podróży umożliwiającą im wylot nie wcześniej niż 2 godziny przed planowanym a przylot do ich miejsca docelowego nie później niż 4 godziny po planowanym;
» pasażerowie zostali poinformowani o odwołaniu lotu w okresie krótszym niż 7 dni przed planowanym czasem odlotu i równocześnie zaoferowano im zmianę planu podróży umożliwiającą im wylot nie wcześniej niż 1 godzinę przed planowanym a przylot do ich miejsca docelowego nie później niż 2 godziny po planowanym;
» odwołanie lotu jest spowodowane zaistnieniem nadzwyczajnych okoliczności, których nie można było uniknąć pomimo podjęcia wszelkich racjonalnych środków (przez nadzwyczajne okoliczności należy rozumieć m.in. destabilizację polityczną, warunki meteorologiczne uniemożliwiające dany lot, zagrożenie bezpieczeństwa, nieoczekiwane wady mogące mieć wpływ na bezpieczeństwo, strajki mające wpływ na działalność przewoźnika)

Wypłata odszkodowania winna nastąpić w formie pieniężnej. Za pisemną zgodą pasażera może nastąpić w formie vouchera lub usług.

Z tego wynika że należy Ci się odszkodowanie.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 25 Cze 2011 01:12 
Awatar użytkownika

Vojtas napisał(a):
Na forum zwykliśmy pisać pełną cenę biletu, więc skoro sama opłata wynosi ponad 20 zł to jak możesz za całość zapłacić tylko 7? :) (...) Mnie Wizz zmienił kiedyś termin odlotu i mogłem zmienić rezerwację na jakikolwiek lot łączący dwa państwa co pierwotna rezerwacja na miesiąc do przodu.

Sorry, jestem nowy na tym forum. Razem z oplata za karte, bilet w jedna strone wyniosl mnie 31 zl, ale to i tak raczej nie jest sednem tego postu. ;)

Co do zmiany terminu podrozy- w moim wypadku nie wchodzily w gre. Po mojej skardze dostalem od WizzAir trzy opcje- przeniesienie lotu, zwrot pieniedzy lub voucher na 120% ceny wydanej na bilet do wykorzystania na przyszle loty WizzAir w przeciagu roku. Przynajmniej tyle z ich strony, choc nie zwroci mi to straconego wyjazdu, na ktory juz sie wtedy nastawialem. :P

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości