Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 40 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: [SHJ] Przesiadka
#21 PostWysłany: 18 Lut 2025 12:39 
Awatar użytkownika

srebrny
Czasem wręcz odwrotnie, szuka się jak najdłuższych przesiadek, żeby pozwiedzać, zjeść czy się wyspać po drodze :)

Jarmark świąteczny w stolicy Litwy 🎄 Loty do Wilna i 4* hotel za 619 PLN ❄️ Jarmark świąteczny w stolicy Litwy 🎄 Loty do Wilna i 4* hotel za 619 PLN ❄️
Tygodniowy rejs przez Maderę i Kanary za 1585 PLN🔥 Loty z Polski + 878 PLN ✈️🧳 Pełen pakiet Tygodniowy rejs przez Maderę i Kanary za 1585 PLN🔥 Loty z Polski + 878 PLN ✈️🧳 Pełen pakiet
#22 PostWysłany: 18 Lut 2025 15:57 

niebieski
No dobra, to może wróćmy do tematu :-)
Zwiedzać Szardżę, jechać do Dubaju,...?
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 18 Lut 2025 15:59 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Zwiedzać Szardżę.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#24 PostWysłany: 18 Lut 2025 16:08 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Jechać do Dubaju.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#25 PostWysłany: 19 Lut 2025 16:21 

Loty: 29
Kilometry: 46 594
Czy jak nadaje walizkę w KRK to SHJ muszę coś jeszcze robić? Zakładam ze nie, ale wole się upewnić. Wszystko jest na 1 bilecie
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 19 Lut 2025 16:49 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Jak nadajesz do SHJ, to musisz odebrać w SHJ
 Profil Relacje PM off
kostek966 lubi ten post.

#27 PostWysłany: 19 Lut 2025 22:45 

Loty: 187
Kilometry: 475 441
niebieski
Zeus napisał(a):
Zwiedzać Szardżę.

no dobra.... namowiles :) Co tam ciekawego polecasz?
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 19 Lut 2025 22:56 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Szardża to jedyny chyba emirat w ZEA, który jeszcze ma dawne prawdziwe arabskie klimaty, np. w Sharjah Heritage Museum https://en.wikipedia.org/wiki/Sharjah_Heritage_Museum / Heart of Sharjah https://en.wikipedia.org/wiki/Heart_of_Sharjah

Blue souk na zakupy, meczet Al Nour, wyspa Noor, muzeum Islamskiej kultury (https://www.sharjahmuseums.ae/en-US/Mus ... vilization), spacer w Al Qasba,

Oraz wiszące ogrody https://www.visitsharjah.com/activities ... -in-kalba/ tylko ze to poza miastem
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
4 ludzi uważa post za pomocny.

#29 PostWysłany: 20 Lut 2025 20:26 

Ja już po wyprawie i nie miałem styczności z przesiadką w krótkim czasie. Początkowo tak miało być ale w Krakowie przez mgłę lot został przełożony na kolejny dzień i czekałem na lotnisku 10 godzin w Sharjah.
Co do przesiadki to mam wrażenie że tam nie da się nie zdążyć o ile samolot wyląduje nawet z lekkim opóźnieniem.
Podczas przylotu w miejscu gdzie wchodzą nowi pasażerowie stoi pracownik lub kilku i po prostu nawołują turystów którzy wjeżdżają tymi schodami gdzie mają iść do przesiadki.
Pomimo tego że miałem przesiadkę za 10h to i tak gdy na niego spojrzałem zapytał mi się czy lecę na Phuket bo akurat wtedy była również tak krótka przesiadka.

Kolejna rzecz jaką zauważyłem to gorączkowe szukanie pasażerów przez pracowników lotniska. Podejrzewam że osoby te są na lotnisku a samolot zaraz odlatuje. Pracownicy biegają po całej strefie przesiadkowej, nawet wchodzą do toalet i wołają po imieniu i nazwisku.
Zastanawiam się po co na niektórych gate w strefie po przylocie jest druga kontrola bezpieczeństwa ale na niej normalnie wszystkie płyny przechodzą w dowolnej ilości.
Mówię tutaj o sytuacji gdzie przylatuje na międzynarodowy terminal, wjeżdżam po schodach do góry jak wszyscy i na wprost mam bramki by wyjść (kontrola paszportowa). Na prawo są gate i transfer i tutaj już jest kontrola bezpieczeństwa a na lewo jest strefa z jedzeniem, sklepami itd. i tam też są gate ale już nie ma kolejnej strefy bezpieczeństwa.
 Profil Relacje PM off
kostek966 lubi ten post.

#30 PostWysłany: 21 Lut 2025 11:30 

Loty: 29
Kilometry: 46 594
Zeus napisał(a):
Jak nadajesz do SHJ, to musisz odebrać w SHJ

Oczywiście źle się wyraziłem msorki. Mam lot z KRK do BKK z przesiadką w SHJ i chciałem się tylko upewnić ze walizka leci automatycznie dalej a ja nadaje ja w KRK i i odbieram w BKK
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 21 Lut 2025 11:37 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Odbierzesz w BKK
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 09 Maj 2025 21:53 

Podpinam się do pytania mam też dylemat z przesiadką i tylko 55 min w SHJ. Czytając stare opinie z podręcznym to bez problemu. Ale lecę z bagażem rejestrowanym czy ktoś tak leciał w ostatnim czasie i udało mu się przesiąść? Oczywiście zakładając że pierwszy lot nie będzie opóźniony.
Lot WAW-SHJ-CMB
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 09 Maj 2025 22:00 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Podpinam się do pytania poraz nie wiadomo ile

Wszystko na jednym bilecie czy na dwóch
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 10 Maj 2025 04:44 

Na jednym bilecie wiem, że w razie opóźnienia powinni załatwić następny lot ewentualnie nocleg. Podpinam się by nie tworzyć nowego tematu i szukam aktualnej informacji a nie z przed roku.

Może ktoś ostatnio leciał z bagażem rejestrowanym I podzieli się doświadczeniami. Dużo latam ale za zwyczaj przez Frankfurt albo Amsterdam i tam czasami samo wyjście z samolotu trwa z 20 min...
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 11 Maj 2025 00:55 
Awatar użytkownika

srebrny
Lotnisko jest dość kompaktowe i 55 min w 100% wystarczy na przesiadkę o ile nie będzie obsuwy. A nawet jeśli będzie to obsługa będzie czekać i przeprowadzi do następnego samolotu - my się nie przesiadaliśmy ale inni tak, a lot miał z 30 min. obsuwy (późny start z Balic), myślę że im się udało, choć nie wiem czy bagaż rejestrowany poleciał razem z nimi.
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 16 Maj 2025 10:16 

Witam, celuję w lot z Krakowa do Kathamandu z przesiadką w SHJ. Z tego co widzę finansowo to wychodzi najlepiej na dwóch osobych biletach. Będę miał 5 godzin, ale wieczorem więc nie planuję wychodzić z lotniska - czy mając osobny bilet muszę przejść procedurę wyjścia i wejścia, czy mogę zostać sobie w strefie? Dodam, że bez nadawanego.
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 16 Maj 2025 11:18 
Awatar użytkownika

Loty: 1358
Kilometry: 2 771 241
platynowy
erfly napisał(a):
czy mając osobny bilet muszę przejść procedurę wyjścia i wejścia, czy mogę zostać sobie w strefie? Dodam, że bez nadawanego.

Teoretycznie nie musisz wychodzić pod warunkiem, że masz check-in zrobiony na kolejny lot i elektroniczną kartę pokładową. Możesz też w SHJ podejść do stanowiska AirArabia i dopytać ostatecznie.

"Turysta to ktoś, kto już od przyjazdu myśli o powrocie do domu, podczas gdy podróżnik nie wie, czy w ogóle wróci"
 Profil Relacje PM off  

#38 PostWysłany: 03 Lip 2025 14:03 

Nigdy nie byłem w Emiratach, Dubaj odpuszczam, ale czy przy nocnej sześciogodzinnej przesiadce na SHJ - warto ruszać zobaczyć miasto czy lepiej odpuścić temat? Oczywiście licząc z dojazdem i powrotem na lotnisko. Dolatuję wieczorem, odlatuje wczesnym rankiem. Powiedzmy wyskoczenie między 2 a 6 lokalnego czasu. Czytam w drugim temacie że autobusy 88 / 99 / 116 jadą od pół godziny do godziny ale w nocy też?
 Profil Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 03 Lip 2025 14:08 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Szczerze? Tam nie ma co oglądać o tej porze.
Gdyby to był Dubaj to można spróbować zobaczyć Burj Khalifa, ale w Sharjah już takich atrakcji brak.
 Profil Relacje PM off  

#40 PostWysłany: 03 Lip 2025 14:16 
Awatar użytkownika

Loty: 506
Kilometry: 802 011
platynowy
Jeżeli bardzo być chciał to możesz wziąć samochód i przejechać się po nocnym Dubaju.

Jeżeli komunikacją to będzie ciężko i raczej nie warto.

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 40 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość