Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 16 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 08 Lis 2014 10:45 

Witam, 24 Listopada mam lot z Polski do Tokyo liniami Etihad. I tu jest problem, na stronie piszą, że trzeba mieć przy sobie albo być z pasażerem, który jest właścicielem karty przez którą zakupiono bilety. Bilety będą zakupione przez kartę mojej żony, która Jest w Japonii. O Powrót się nie martwię bo będzie wracała ze mną ale czy w stronę Tokyo nie będą wymagali ode mnie posiadania jej karty ? Naczytałem się , że Etihad często je sprawdza i nie przepuszcza, ogólnie , że dużo problemów z tymi kartami. Kilka miesięcy temu leciałem z Qatar Airways i powiedzieli mi , że przy check online , wszystkie bilety do Tokyo dostaje w Polsce na lotnisku i nikt nie sprawdza karty i tak też było. Bardzo proszę o pomoc , jak to jest Etihad-em ? Czy miał ktoś podobną sytuacje. Bardzo proszę o szybką pomoc jest to nagła sytuacja. Z góry bardzo dziękuje i pozdrawiam.
 Profil Relacje PM off  

Egzotyczne Wyspy Zielonego Przylądka za 3826 PLN 🏝️🍹 All inclusive w 5* hotelu z aquaparkiem dla rodzin 💦👨‍👩‍👧‍👦 Egzotyczne Wyspy Zielonego Przylądka za 3826 PLN 🏝️🍹 All inclusive w 5* hotelu z aquaparkiem dla rodzin 💦👨‍👩‍👧‍👦
Tylko 1509 PLN za urlop na Gran Canarii 🌤️👙👣 Bezpośrenie loty i pobyt w dobrym hotelu Tylko 1509 PLN za urlop na Gran Canarii 🌤️👙👣 Bezpośrenie loty i pobyt w dobrym hotelu
#2 PostWysłany: 08 Lis 2014 11:02 

platynowy
Czy bilet kupiony bezpośrednio na stronie Etihad czy przez pośrednika?

#3 PostWysłany: 08 Lis 2014 11:03 

na stronie Etihad

-- 08 Lis 2014 10:04 --

na stronie Etihad
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 08 Lis 2014 11:10 

platynowy
Cytuj:
If Etihad Airways advises you to present the card used for booking, it must be presented while checking into your flight at the commencement of travel. If you, as the credit card holder, are not travelling, a copy of the credit card with an authorisation signed by yourself, should be presented at check-in.

Alternatively, the card or a copy of the card with your signed authorisation can be presented to the nearest Etihad Airways ticketing office at least 24 hours before the flight. This verification is required to ensure a smooth check-in process at the airport and to avoid being refused carriage. Failure to comply will result in the requirement to pay the full ticket cost at the airport or refusal of carriage.

#5 PostWysłany: 08 Lis 2014 11:14 

Czyli wystarczy skan karty z moim podpisem ? Nie będzie jakichś problemów?
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 08 Lis 2014 11:14 
Awatar użytkownika

niebieski
Jeżeli przez ich stronę to większa możliwość sprawdzenia niż przez OTA (w praktyce mi nigdy nie).

Niech żona skontaktuje się z biurem Etihad i może wtedy albo przefaksować kopię karty i swojego paszportu albo w biurze (np na lotnisku) podać Twój numer rezerwacji, pokazać swoją kartę i agent wprowadzi do systemu odpowiednią adnotację.

EDIT: jak zaczęłam pisać nie było jeszcze wpisu @mucha

---
SueSoi napisał(a):
Czyli wystarczy skan karty z moim podpisem ? Nie będzie jakichś problemów?

TWÓJ podpis nie ma tu nic do rzeczy - jeżeli już to Twojej żony.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 08 Lis 2014 11:19 

Okej, dziękuje . Za odpowiedzi, chyba jednak będzie najlepiej jeśli ona zadzwoni i zapyta . Pozdrawiam

-- 08 Lis 2014 10:19 --

Okej, dziękuje . Za odpowiedzi, chyba jednak będzie najlepiej jeśli ona zadzwoni i zapyta . Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 08 Lis 2014 11:21 

platynowy
Pasażer niech ma ze sobą skan karty z obu stron wraz z dopiskiem w języku angielskim "I hereby confirm the payment for the ticket number xxxxxx for the amout of xxxxxx for my husband xxxxxx".

Ja bym na 1 stronie zrobił skan karty, skan paszportu właściciela karty i ten powyższy tekst. Nie powinno być problemu.

#9 PostWysłany: 08 Lis 2014 11:27 

A czy nie jest tak jak z Qatarem, że jak zrobię odprawę online to nie będą nic sprawdzać?
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 08 Lis 2014 11:40 
Awatar użytkownika

niebieski
Słowo kluczowe: MOGĄ.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 08 Lis 2014 12:50 

A czy jak już to sprawdzają to będą sprawdzać tylko na check in w Polsce czy przy każdej przesiadce na bramce na pokład ?
Trochę to problematyczne z ich strony. Czytałem , że ktoś miał kopie karty kredytowej i nie chcieli go wpuścić , boje się , że gdzieś w Arabi
utknę.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 08 Lis 2014 13:05 

platynowy
Etihad nie lata z Polski... może masz lot łączony np. z Air Berlin. Wtedy albo wcale nie sprawdzą albo tylko na pierwszym lotnisku gdzie powinni wydać karty pokładowe na całą podróż.

#13 PostWysłany: 08 Lis 2014 13:08 

no tak jest łączony z Air Berlin. Czyli jak sprawdzą to tylko w Polsce tak?
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 08 Lis 2014 13:11 
Awatar użytkownika

niebieski
Tylko raz sprawdzają. Poza tym na pierwszym odcinku będziesz miał wydane obie karty pokładowe więc to już nie jest problem.

Bardzo dawno temu na bilecie United FRA-IAD-PDX-ORD-FRA miałam sytuację, że we Frankfurcie żadnego sprawdzania, natomiast sprawdzili przy odprawie na lot powrotny w Portland.

---
Jeśli tak bardzo się martwisz to najłatwiej przefaksować to wcześniej do biura Etihad i mieć adnotację w rezerwacji.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 08 Lis 2014 13:17 

ok , bardzo dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam.
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 08 Lis 2014 14:20 

platynowy
Z odprawą online to też nie gwarancja, ostatnio w brazylijskim GOLu kupowałem bilety osobno dla siebie i 2 znajomych, dwójka z nas się odprawiła bez problemu online a trzeciej osobie wyskoczył error "please contact airport check-in" i musiałem pójść ze swoją kartą kredytową do stanowiska.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 16 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 8 gości