Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 54 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Koleje w Norwegii
#21 PostWysłany: 17 Mar 2013 12:58 

Loty: 170
Kilometry: 241 509
niebieski
kupiłem bilet Mini Pris relacji Torp-Bodo , niestety Wizz zmienił godziny i nie zdążę na pierwszy odcinek Torp -Oslo, jeśli pojadę godzinę później zdążę na dalszy pociąg Oslo -Bodo, tylko że dokupienie biletu to 245 K. czy można zmienić godzinę wyjazdu (jest to pociąg podmiejski, bez rezerwacji miejsc) a może w takich podmiejskich tak jak w Polsce bilet jest ważny np 6h??
 Profil Relacje PM off  

Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥 Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥
Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️ Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️
#22 PostWysłany: 22 Mar 2013 00:27 

art77 napisał(a):
kupiłem bilet Mini Pris relacji Torp-Bodo , niestety Wizz zmienił godziny i nie zdążę na pierwszy odcinek Torp -Oslo, jeśli pojadę godzinę później zdążę na dalszy pociąg Oslo -Bodo, tylko że dokupienie biletu to 245 K. czy można zmienić godzinę wyjazdu (jest to pociąg podmiejski, bez rezerwacji miejsc) a może w takich podmiejskich tak jak w Polsce bilet jest ważny np 6h??

Niestety, ze zmian nici. W regulaminie taryfy MiniPris jest napisane, że bilety są bezzwrotne i bez prawa do zmiany.
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 22 Mar 2013 09:56 
Awatar użytkownika

Myślę, że warto napisać maila z zapytaniem do NSB o ten pierwszy odcinek. Nie uda się to trudno, ale przynajmniej będziesz pewny, że próbowałeś.

#24 PostWysłany: 23 Mar 2013 08:33 

Loty: 170
Kilometry: 241 509
niebieski
Lucass napisał(a):
Myślę, że warto napisać maila z zapytaniem do NSB o ten pierwszy odcinek. Nie uda się to trudno, ale przynajmniej będziesz pewny, że próbowałeś.

własnie mi napisali że godzina to godzina - w najgorszym razie dokupię w pociągu , cena bez taryfy mini i tak taka sama
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 23 Mar 2013 09:49 

kurde, przecież po to jest taka cena Minipris, żeby nic nie móc zmienić- proste chyba nie?
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 24 Mar 2013 12:05 
Awatar użytkownika

Ostatnio zauważyłem podwyżkę cen.
Trasa Stavanger-Oslo-(Rygge) jeszcze z miesiąc temu kosztowała 199 NOK, a obecnie 249NOK w taryfie Minipris oczywiście.
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 24 Mar 2013 23:42 

Zdrożała 1/3 połączeń, więc to chyba przez to.
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 25 Mar 2013 09:36 
Awatar użytkownika

srebrny
Najniższe minipris to teraz zdaje się właśnie 249 NOK

#29 PostWysłany: 25 Mar 2013 15:12 
Awatar użytkownika

wtak napisał(a):
Najniższe minipris to teraz zdaje się właśnie 249 NOK
Dokładnie tak. 1 lutego była zmiana cen i najniższe minipris na wszystkich trasach podrożało o 50 NOK. Akurat śledzę stronę NSB dość systematycznie i nie ukrywam, ta informacja wcale mnie nie uradowała...
Co nie zmienia faktu, że przy długich trasach typu np Oslo - Bodo ta oferta jest pod każdym względem konkurencyjna nawet w stosunku do PKP Intercity :lol:

#30 PostWysłany: 28 Mar 2013 10:52 
Awatar użytkownika

srebrny
Szukając na stronie nsb trasy Sandefjord - Stavanger odnajduję trasę przez Drammen.
Czy przy zakupie Minipris jest możliwość przejazdu Sandefjord-Oslo-Stavanger na jednym bilecie, czy też przesiadki narzuca system?

#31 PostWysłany: 29 Mar 2013 08:51 
Awatar użytkownika

Nie ma takiej możliwości. System wybiera najkrótszą trasę. Można jedynie lekko manewrować godzinami przesiadek.
Jakąś tam opcją jest takie ustawienie przesiadki w Drammen, by zdążyć podjechać stamtąd do Oslo i wrócić. To około 1/2 godz jazdy i 99 NOK w 1 stronę. Tylko przy dłuższym czasie między przesiadkowymi pociągami może być trudniej znaleźć najtańsze minipris.

BTW jeżeli przylatujesz na Torp, to nie musisz jechać pociągiem z Sandefjord. Na Torp też się zatrzymuje.

#32 PostWysłany: 29 Mar 2013 09:30 
Awatar użytkownika

srebrny
Lucass napisał(a):
...jeżeli przylatujesz na Torp, to nie musisz jechać pociągiem z Sandefjord. Na Torp też się zatrzymuje.

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź.
Tak, wiem że z Torp też mogę dojechać. W wyszukiwarkę wpisywałem Sandefjord bo było szybciej ;)
Reasumując: kupując minipris muszę się dostosować do pociągów i godzin przesiadek które wybiorę w systemie, przy rezerwacji?
Innymi słowy nie mogę sobie wysiąść w jakiejś mieścinie, rzucić okiem na "okoliczności przyrody" i jechać dalej?

#33 PostWysłany: 29 Mar 2013 11:36 

Loty: 248
Kilometry: 373 049
niebieski
Wiem, że nie propagujemy na forum nieuczciwych praktyk, ale ze względu na ceny kolei w Norwegii podzielę się pewnym sposobem, który odkryłem zupełnie przypadkowo. Otóż po wejściu do pociągu chciałem kupić bilet, płacąc kartą. Konduktor starał się sprzedać bilet, ale karta nie działała. Akceptują tam tylko karty kredytowe, płatność debetówką nie przechodzi. Najgorsze co w takim wypadku może się stać, to może kazać wysiąść na następnej stacji i kazać kupić bilet w kasie.
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 29 Mar 2013 12:02 
Awatar użytkownika

wtak napisał(a):
Reasumując: kupując minipris muszę się dostosować do pociągów i godzin przesiadek które wybiorę w systemie, przy rezerwacji?
Dokładnie tak.
wtak napisał(a):
Innymi słowy nie mogę sobie wysiąść w jakiejś mieścinie, rzucić okiem na "okoliczności przyrody" i jechać dalej?
Nie, bilet jest na konkretne połączenie konkretnymi pociągami i trasą, nawet jeśli pociągi te nie są objęte rezerwacją miejsc. Okoliczności przyrody możesz podziwiać tyko w miejscach przesiadkowych, które poda Ci system, jeżeli odpowiednio pokombinujesz z czasem przesiadek.

No i w razie jakichś (tfu, tfu) problemów typu opóźniony lot itp. niewykorzystany bilet przepada.

#35 PostWysłany: 08 Kwi 2013 08:13 
Awatar użytkownika

Gooorcz napisał(a):
Wiem, że nie propagujemy na forum nieuczciwych praktyk, ale ze względu na ceny kolei w Norwegii podzielę się pewnym sposobem, który odkryłem zupełnie przypadkowo. Otóż po wejściu do pociągu chciałem kupić bilet, płacąc kartą. Konduktor starał się sprzedać bilet, ale karta nie działała. Akceptują tam tylko karty kredytowe, płatność debetówką nie przechodzi. Najgorsze co w takim wypadku może się stać, to może kazać wysiąść na następnej stacji i kazać kupić bilet w kasie.

Nie praktykujemy? Twój sposób jest absolutną uczciwością w porównaniu z rzeczami, które publikują tutaj niektórzy....

Image
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 16 Kwi 2013 10:12 
Awatar użytkownika

srebrny
Jeszcze o minipris.
W związku z tym, że 249 NOK kosztują bilety na trasy o różnej długości można kupić dłuższą mając więcej możliwości wyboru stacji początkowej. Przykładowo. Bilet z Larviku do Stavanger (ale tylko przez Drammen) kosztuje tyle samo, co z Torp. Można więc kupić dłuższy odcinek i w zależności od sytuacji wsiąść w Larviku, Sandefjordzie, Torp czy Tonsbergu.
Wg informacji uzyskanej w NSB można wsiąść na dowolnej stacji pod warunkiem, iż będzie to pociąg na który mamy bilet.

#37 PostWysłany: 08 Cze 2013 09:59 

A co sie stanie jesli moja karte debetowa nie przejdzie w pociagu u konduktora? Wywala mnie z pociagu? Bde placil mandat? Czy ktos sie spotkal z taka sytuacja? Roznie to bywa z tymi kartami debetowymi...

#38 PostWysłany: 08 Cze 2013 10:31 
Awatar użytkownika

Lucass napisał(a):
wtak napisał(a):
Co nie zmienia faktu, że przy długich trasach typu np Oslo - Bodo ta oferta jest pod każdym względem konkurencyjna nawet w stosunku do PKP Intercity :lol:

Oj taaaak! Na 19 czerwca mam bilecik ze Stavanger do Bodo właśnie! Za 249 NOK.

A do tego za dodatkowe 90 NOK dopłatę do NSB Komfort.

Image
 Profil Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 08 Cze 2013 14:06 

Loty: 248
Kilometry: 373 049
niebieski
LuckyLukeLBN napisał(a):
A co sie stanie jesli moja karte debetowa nie przejdzie w pociagu u konduktora? Wywala mnie z pociagu? Bde placil mandat? Czy ktos sie spotkal z taka sytuacja? Roznie to bywa z tymi kartami debetowymi...

Kanarzy w Skandynawii są bardzo wyrozumiali i zrozumieją, że nie wiedziałeś o tym, że nie można płacic debetówką. A prawdopodobnie nawet Cię nie wywalą z pociągu :P
 Profil Relacje PM off  

#40 PostWysłany: 08 Cze 2013 14:49 

Gooorcz nie wiem czy doszla do Ciebie moja prywatna wiadomosc, chcialbym pogadac z Toba na PW :)

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 54 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości