Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

[ 1297 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 65  Następna
Autor Wiadomość
#81 PostWysłany: 22 Kwi 2023 06:22 
Awatar użytkownika

Loty: 467
Kilometry: 654 757
złoty
Pisaliście, że idzie za darmo wybrać miejsca XL, ale mi pobiera opłatę, czy za darmo to trzeba od razu przy kupnie?
 Relacje PM off  

#82 PostWysłany: 22 Kwi 2023 06:47 

niebieski
Czy warto brać LH przez OTA, np tickets.no? To kolejne 100zł taniej, ale nie wiem czy po ewentualnych zmianach rozkładu się to opłaci...
 Relacje PM off  

#83 PostWysłany: 22 Kwi 2023 06:51 
Awatar użytkownika

srebrny
Cena może i ok ale 12 h na Islandię :lol:

Byłem niedawno bo w marcu i pogoda sztos się trafiła, słonecznie, mrozik od -5 do -10°C na Snæfellsnes ale im bliżej fiordów zachodnich to srogo.
 Relacje PM off  

#84 PostWysłany: 22 Kwi 2023 07:16 
Awatar użytkownika

HON fly4free
@bawarka Ja z reguły kupuję u Norwega np. ticket.no. Ryzyk-fizyk, a kilka złotych zawsze w kieszeni ;).
Do tej pory m.in.: Algieria, Etiopia, Gambia, Ghana, Rwanda, Senegal, Uganda, WKS | | Indie, Indonezja, Iran, Kazachstan, Kirgistan, Liban, Malezja, Nepal, Oman, Uzbekistan || Boliwia, Brazylia, Kolumbia, Meksyk, Panama + Europa.
Image
 Relacje PM off  

#85 PostWysłany: 22 Kwi 2023 07:17 
Awatar użytkownika

złoty
A miałeś już sytuację ze zmiana rozkładu / anulqcja lotu? Jestem ciekaw czy jest jakieś OTA dobre w.zakrwsie obsługiwania takich zmian (nawet za opłatą )
 Relacje PM off  

#86 PostWysłany: 22 Kwi 2023 07:24 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Zmiana rozkładu to pół biedy, jestem w miarę elastyczny w tych terminach, w których biorę bilety, ale anulacja zdarzyła mi się z LO podczas pandemii. Kasę odzyskałem używając funkcji chargeback, za pośrednictwem Revoluta (ticket.no).
Do tej pory m.in.: Algieria, Etiopia, Gambia, Ghana, Rwanda, Senegal, Uganda, WKS | | Indie, Indonezja, Iran, Kazachstan, Kirgistan, Liban, Malezja, Nepal, Oman, Uzbekistan || Boliwia, Brazylia, Kolumbia, Meksyk, Panama + Europa.
Image
 Relacje PM off  

#87 PostWysłany: 22 Kwi 2023 07:30 

srebrny
Przy zakupie też pobiera. Widocznie @sko1czek miał więcej szczęścia.
@cypel, przecież są też loty, z krotszą przesiadką
 Relacje PM off  

#88 PostWysłany: 22 Kwi 2023 07:33 

niebieski
Darek M. napisał(a):
Pisaliście, że idzie za darmo wybrać miejsca XL, ale mi pobiera opłatę, czy za darmo to trzeba od razu przy kupnie?

Mam to samo, też mi wyskakuje opłata zarówno dla LX jak i OS.
 Relacje PM off  

#89 PostWysłany: 22 Kwi 2023 07:36 
Awatar użytkownika

srebrny
@jacek96 Mnie ta oferta w ogóle nie interesuje, bo po pierwsze wylot z WAW a dla mnie WAW to Azja, podobnie jak dla @kemot Islandia to nie Europa ;) a po drugie każda dodatkowa godzina spędzona w samolocie to godzina zmarnowana a po trzecie do KEF to latam z GDN w 3,30 h za 140 albo 240 pln.

Ostatnio edytowany przez cypel, 22 Kwi 2023 07:44, edytowano w sumie 1 raz
 Relacje PM off  

#90 PostWysłany: 22 Kwi 2023 07:41 
Awatar użytkownika

złoty
Z tymi miejscami to może ktoś ma Golda i stąd wybór miejsc premium za darmo :)

Na Austrian jest nieco taniej jeśli ktoś planuje kupić, ale pytanie czy pod zmiany lepiej nie mieć etixa by LH 220?
 Relacje PM off  

#91 PostWysłany: 22 Kwi 2023 07:42 
Awatar użytkownika

HON fly4free
cypel napisał(a):
Cena może i ok ale 12 h na Islandię :lol:

Salonik Austriana na lotnisku w VIE wydawał mi się dość przyjemny jak ostatnio tam byłem choć minęła już dłuższa chwila, a tak bardziej poważnie to koniec końców poleci się z 1h przesiadką we FRA/MUC/ZRH jak tylko coś zmienią w rozkładzie 8-)

Darek M. napisał(a):
Na Austrian jest nieco taniej jeśli ktoś planuje kupić, ale pytanie czy pod zmiany lepiej nie mieć etixa by LH 220?

U mnie cena była identyczna co do grosza na obu ale taka myśl siedziała mi w głowie gdy rozważałem czy kupować to w LH czy OS tylko bardziej wynikało to z tego że z LH mam dobre doświadczenie przy zmianach rozkładowych a z OS nie mam żadnego doświadczenia bo na logikę z racji tego że jest to jedna grupa to powinno wyglądać to identycznie u jednych i drugich z dokładnie takim samym wyborem lotów alternatywnych w ramach całej grupy LH.
 Relacje PM off
Darek M. lubi ten post.

#92 PostWysłany: 22 Kwi 2023 08:03 
Awatar użytkownika

srebrny
@bawarka @Darek M.
Zazwyczaj problemem nie jest OTA, a to w jaki sposób linia lotnicza podchodzi do współpracy z OTA. Taki LOT z reguły nie ma problemu, żeby przejąć bilet na siebie, tzn. w razie zmian rozkładów lub anulacji segmentu możesz zadzwonić do LOTu z numerem PNR i zmienią Ci to tak jak będziesz chciał. Z kolei inne linie, przy jakiejkolwiek zmianie, odsyłają do OTA - a OTA często wrzuca propozycję zmiany lotów (często nienajlepszą, bo przyjmowaną z defaultu) i albo akceptujesz albo robisz zwrot, o ile jest możliwy. Tyle, że za zwrot pobiorą swoją opłatę lub jak to niektórzy wolą mówić "haracz".
Z tego co się orientuję, to przykładami linii, które odsyłają do OTA są np. TAP i właśnie Lufthansa (a w tym drugim to wydaje mi się, że na pewno co najmniej przez jakiś czas tak było) - i jeżeli rozkład lotu się nie zmieni, to problemu nie będzie. Ale przy zmianach rozkładowych, niejednych, już może się pojawić pewien problem.

Tak samo sprowadza się to do podejścia linii lotniczych do zmian rozkładowych - jedne przy małych zmianach pozwalają zmienić lotnisko wylotowe i daty (nawet na kilka miesięcy wprzód), inne są bardzo sztywne i pierwotna trasa musi być zachowana. Dopiero ta wiedza pozwala często ocenić czy dany deal ma potencjał na coś więcej czy nie.
2 ludzi lubi ten post.

#93 PostWysłany: 22 Kwi 2023 08:42 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Czy jeżeli bilet wystawi OS to w przypadku zmian też mam do wyboru całą gupę LH?
 Relacje PM off  

#94 PostWysłany: 22 Kwi 2023 08:53 

srebrny
Tak
 Relacje PM off  

#95 PostWysłany: 22 Kwi 2023 09:17 
Awatar użytkownika

złoty
Masz.jakies doświadczenia ze zmiana OS? Bez roznicy gdzie kupię? Bo na mój termin na stronie OS jest taniej.
 Relacje PM off  

#96 PostWysłany: 22 Kwi 2023 09:53 

srebrny
Tak, mialem kiedys loty OS na Majorkę z KRK przez VIE. Przy zmianie rozkładu bez problemu mozna było zmienić zarówno na LH via MUC/FRA oraz LX via ZRH.
Jedyny minus to taki, że trzeba było dzwonić na infolinię Austriana, na infolinii Lufthansy nie chcieli lub nie byli w stanie zmienić tych biletów.
 Relacje PM off
onufry_z uważa post za pomocny.

#97 PostWysłany: 22 Kwi 2023 10:07 
Awatar użytkownika

Loty: 312
Kilometry: 503 256
niebieski
Ja zmieniałem bilety Austriana Ze dwa miesiące wstecz. Trudno robić HUCA bo na polskiej infolinii siedziały dwie babki z którymi łączyło mnie na przemian :)
Miały bardzo wyraźny akcent jedna niemiecki druga wschodni. Po głosie wyciągnąłem wniosek że niedaleko do emerytury.
Zmieniły mi daty i lotniska jak chciałem, chociaż czuć było opór, może nie jak stal, raczej jak galareta :D
 Relacje PM off
Kashpir uważa post za pomocny.

#98 PostWysłany: 22 Kwi 2023 10:09 

HON fly4free
Zawsze można dzwonić na infolinie austriacką czy jakąkolwiek inną przecież.
 Relacje PM off  

#99 PostWysłany: 22 Kwi 2023 10:14 

HON fly4free
Co do weekendowego wypadu do ALG , sens czy bezsens to sobie można dyskutować, akurat kto co lubi, raczej większy problem może być z wizą - póki co mimo jakiegoś światełka w tunelu procedura wizowa jaka jest taka jest i jakoś super chętnie tymi wizami też nie szafują, więc mogą zwyczajnie nie zrozumieć avgeekowej potrzeby turystycznego wdepnięcia do stolicy na 2 dni ;-)
 Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#100 PostWysłany: 22 Kwi 2023 10:16 
Awatar użytkownika

Loty: 312
Kilometry: 503 256
niebieski
Tylko czy da to przewidziany skutek?
Im bliżej centrali tym zasady jaśniejsze i lepiej przestrzegane :)
 Relacje PM off  

[ 1297 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 65  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: CommonCrawl [Bot], Kacper Szymanski, ms993 oraz 15 gości