Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 16 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Czy mnie śledzą?
#1 PostWysłany: 05 Kwi 2016 15:11 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Czy linie lotnicze monitorują liczbę zapytań dla danego połączenia, daty itp?

Czy jak będę codziennie, przez pół roku zaglądał albo bezpośrednio na stronie linii albo przez wyszukiwarki typu: skyscanner, azair czy samolotemtaniej to czy to nie sprawi, że cena może urosnąć?

Linie udostępniają swoje ceny, rozkłady itp (to się API nazywa czy jakoś tak, było przy okazji powstawania samolotemtaniej) i czy one to robią non-profit czy jednak w jakiś sposób mają dostęp do tego co ludzie szukają?

Kiedyś sobie ubzdurałem, że tak jest i np na stronie Ryanaira szukałem biletów na dzień obok (i tak cały tydzień się wyświetla) a patrzyłem na te co mnie interesowały... :mrgreen: Ma to sens czy może przenieść zapytanie do wątku o uzależnieniach? :lol:

Okołoweekendowa wycieczka do Hiszpanii 🇪🇸 Loty do Madrytu i 4⭐️ hotel za 710 PLN ✈️ Okołoweekendowa wycieczka do Hiszpanii 🇪🇸 Loty do Madrytu i 4⭐️ hotel za 710 PLN ✈️
Styczniowa ucieczka na Cypr 🇨🇾☀️ Loty do Pafos i 3 noce w hotelu za 619 PLN 💛 Styczniowa ucieczka na Cypr 🇨🇾☀️ Loty do Pafos i 3 noce w hotelu za 619 PLN 💛
 Temat postu: Re: Czy mnie śledzą?
#2 PostWysłany: 05 Kwi 2016 15:16 
Awatar użytkownika

srebrny
Ooooo widze ze nie ja jedyny wpadlem na ten cudowny pomysl zeby wyszukiwac dzien obok, a patrzec na wlasciwy :D

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
3 ludzi lubi ten post.

#3 PostWysłany: 05 Kwi 2016 15:17 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@szymonpoznan1
Może przenieść to do TS? :lol:
4 ludzi lubi ten post.

#4 PostWysłany: 05 Kwi 2016 15:19 
Awatar użytkownika

srebrny
we francy to najlepiej szukać całymi miesiącami
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 05 Kwi 2016 15:20 
Awatar użytkownika

srebrny
Zbyt gruby deal - nawet w TS go spala :D lepiej trzymac tu, zgodnie z powiedzeniem ze najciemniej pod latarnia :)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
3 ludzi lubi ten post.

#6 PostWysłany: 05 Kwi 2016 15:30 

To właśnie działa przeciwnie. Przewoźnik widzi, że jest duże zainteresowanie danym lotem, ale nie przekłada się na liczbę rezerwacji. Wniosek jest jeden - chętni są, ale cena zaporowa więc nie kupują. Należy więc obniżyć trochę. :lol:

Pisząc serio moim zdaniem zwyżkę cen mogą powodować niezrealizowane transakcje pośredników. Tak jakby bilet został przyblokowany, a po 30 min cena wraca. Również klepnięcie jednego biletu w terminie powoduje zwyżkę pozostałych miejsc choć pierwotnie były dostępne w niższej cenie. Akurat ta obserwacja dotyczy A3.
 PM off
6 ludzi lubi ten post.

#7 PostWysłany: 05 Kwi 2016 16:56 

srebrny
maja zapewne wypracowany algorytm dla kazdego polaczenia (albo grupy), a jedna ze zmiennych (indywidualnie istotnych) bedzie konkretne zapytanie.
Tak to widze, by interes dobrze sie krecil.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 06 Kwi 2016 21:45 
Awatar użytkownika

niebieski
Ja raz złapałam wizza na takiej akcji ;) Sprawdzając ceny na lot WAW-BGY w czerwcu ub.r. - przy każdym moim wejściu na stronę i szukaniu określonej daty (chodziło o lot OW) cena była coraz wyższa. Nie wiedziałam czy kupować czy czekać na jakąś promocję, aż któregoś dnia postanowiłam kupić. Ale dziwne mi się to zaczęło wydawać, że cena ciągle rośnie, w sumie nie jest to zwyczajowo droga trasa (fakt był to okres Expo w Mediolanie,więc ceny były trochę wyższe). Przed zakupem sprawdziliśmy z mężem z innego komputera i .. tadaam.. cena była kilkadziesiąt zł niższa ;)
 Profil Relacje PM off
namteH lubi ten post.

#9 PostWysłany: 06 Kwi 2016 22:05 

niebieski
Najważniejsza zasada - czyścić ciasteczka na kompie. Jeśli tego nie robicie to strony widzą wasza historię i praktycznie dowolnie mogą śledzić wasze wizyty (czas na konkretnych podstronach, wyszukiwanie itp).

To jest stosunkowo droga technologia, której nie można zaimplementować na każdej stronie, więc starsze tego raczej nie powinny mieć. Nowe owszem raczej już mają.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 06 Kwi 2016 22:12 
Awatar użytkownika

Dlatego biletów się szuka w trybie prywatny przeglądarki, żeby nie zapisywała ciasteczek :twisted:

A co do Wizza, to polecam doświadczenie: Sprawdzić jedno połączenie w jednym wybranym terminie kilka razy pod rząd (często nawet przez OTA), odczekać godzinę lub dwie nie wchodząc nawet na stronę Wizza i sprawdzić ponownie.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#11 PostWysłany: 12 Kwi 2016 21:49 

Polecam wtyczkę Disconnect do przeglądarki. Nie pozwala ona na śledzenie naszej aktywności w sieci, więc pasuje idealnie do tych zastosowań :)
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 12 Kwi 2016 22:15 
Awatar użytkownika

niebieski
Jeżeli ktoś jeszcze myśli, że duże firmy opierają się dziś na ciasteczkach, to mogę jedynie wyprowadzić z błędu - to wymierająca technologia, kiedyś robiłem już wywód w innym temacie.

Następnym razem gdy będziecie usuwali ciasteczka, wyobraźcie sobie że po drugiej stronie siedzą tysiące dobrze wykształconych programistów, którzy puszczają wam oczko mówiąc: "Brawo! wyczyściłeś ciastka - teraz nie wiemy kim jesteś :mrgreen:
A te wszystkie programy, które pobierasz za darmo (włączając w to Twoją przeglądarkę) to robimy pro bono, ot tak z nudów.
W żadnym wypadku nie do gromadzenia i przesyłania danych z których czerpalibyśmy milionowe dochody".

kumkwat_kwiat napisał(a):
Najważniejsza zasada - czyścić ciasteczka na kompie. Jeśli tego nie robicie to strony widzą wasza historię i praktycznie dowolnie mogą śledzić wasze wizyty (czas na konkretnych podstronach, wyszukiwanie itp).

To jest stosunkowo droga technologia, której nie można zaimplementować na każdej stronie, więc starsze tego raczej nie powinny mieć. Nowe owszem raczej już mają.
2 ludzi lubi ten post.

#13 PostWysłany: 12 Kwi 2016 22:24 
Awatar użytkownika

niebieski
No właśnie, ale co jest zamiast ciasteczek? Fingerprint przeglądarki czy coś więcej?

#14 PostWysłany: 12 Kwi 2016 22:29 

niebieski
Właśnie, chętnie się dowiem, jak to jest. Podaj również link do tych wywodów.
Moja wiedza opiera się na rozmowach z działem e-commercu w mojej firmie, która uwierz mi bardzo dużo sprzedaje przez net, ale bardzo chętnie się dokształcę.

Wiadomo, że twórcy oprogramowania nie robią tego za darmo i ciągną masę informacji o swoich użytkownikach, to już standard. Pytanie, co one z tym robią i ile z nich trafia na końcu do firm e-commercowych (choćby wizzach lufach itp), a ile zostaje w firmach programistycznych.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 12 Kwi 2016 23:35 
Awatar użytkownika

niebieski
@kumkwat_kwiat (skrypty monitorujące w e-commerce jakie podstrony i jak długo przeglądasz są dostępne za darmo, a zainstaluje Ci je gimnazjalista za puszkę coli - to tyle na temat tej "drogiej technologii, takie czasy :mrgreen: ").
Inną sprawą jest to, że gdy kupuje firma to "to są panie drogie rzeczy" i faktura musi być w tej branży obfita nie za to że podpięcie skryptu zajęło 5 minut, tylko za to że działa. :twisted:

--
Poniżej krótka lista elementów, które na zasadzie kombinacji danych umożliwiają identyfikację urządzenia .
Zerknijcie czasem z jakimi serwerami łączy się wasza przeglądarka, i jak często jest to: gemius, doubleclick, cloudfront i masa innych serwerów "optymalizujących". Poważni gracze korzystają z usługodawców identyfikujących Was na zasadzie kombinacji danych. Szczególnie niebezpieczną opcją uzupełniającą jest "Canvas fingerprint", jedyna obrona to TOR(linki na samym dole).
Niektóre z tych danych pobierane są tylko z przeglądarek/aplikacji zainstalowanych na urządzeniach mobilnych.

1. Urządzenie
-wersja i język systemu
-rodzielczość i głębia kolorów
-numer seryjny (imei)
-lista procesów
-status baterii
-advertisingID, numer telefonu, kontakty, dane kont google, dane kont e-mail,konto facebook, lista ostatnich połączeń(android)
-położenie dokładne(gps)/przybliżone (triangulacja,skan sieci wifi)

2. Sieć
-adres ip, dns, brama, kraj
-zapisane sieci Wifi
-lista SSID i MAC okolicznych sieci WiFi (jeżeli nawet dobrze się ukryjesz za TOR-em, Twoją lokalizacje zdradzą routery sąsiadów)
-nazwa urządzenia w sieci (hostname)
-adresy mac kart sieciowych/bluetooth

3. Oprogramowanie
- kompilacja przeglądarki
-komponenty systemu
- zainstalowane wtyczki przeglądarek i ich wersje (flashplayer,adblock, adobe reader) - Adobe rozwija własną platformę sprzedaży naszych tożsamości "marketingowych"
-java (wersja,cache)
-silverlight (wersja,cache)
-cache flash playera
-magazyn stały
-lista zainstalowanych czcionek
-canvas fingerprinting
-schowek
-listing zainstalowanych aplikacji i ich wersje

i parędziesiąt innych (np.fly4free wykorzystuje skrypt "nagrywający" położenie kursora podczas naszych wizyt na stronie głównej w celu optymalnego rozmieszenia bannerów reklamowych, każdą naszą wizytę są w stanie odtworzyć jak film na youtube :D )...

Kilka linków:
http://www.browserleaks.com (mały pokaz możliwości identyfikacji)

https://securehomes.esat.kuleuven.be/~g ... index.html (canvas, eng)
http://www.dobreprogramy.pl/HTML5-staje ... 56647.html
11 ludzi lubi ten post.
8 ludzi uważa post za pomocny.

#16 PostWysłany: 13 Kwi 2016 01:30 

I na przykład na fly4free sama sprawa przekazywania naszej obecności wygląda tak:

Załączniki:
disconnect.JPG
disconnect.JPG [ 51.44 KiB | Obejrzany 2658 razy ]
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
Karola2016 uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 16 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości