Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 17 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 18 Sty 2013 22:54 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
czy ktoś się orientuje gdzie trafiają niedozwolone rzeczy z bagażu? np takie nożyczki, margaryna w półkilowym kubku czy chociażby mój niosący śmierć i zniewolenie klucz rowerowy?
jedzenie to się pewnie wyrzuca jeśli było otwarte no ale taka ładna butelka, nieotwarta to pewnie od tak nie poleci do kosza.

MADERA w wydaniu ✨premium✨ 🌊 Loty i luksusowy ⭐⭐⭐⭐hotel za 1249 PLN 😍 MADERA w wydaniu ✨premium✨ 🌊 Loty i luksusowy ⭐⭐⭐⭐hotel za 1249 PLN 😍
Zimowe all inclusive na Teneryfie 🌴🍹 4* hotel z basenem i spa za 2455 PLN Zimowe all inclusive na Teneryfie 🌴🍹 4* hotel z basenem i spa za 2455 PLN
#2 PostWysłany: 18 Sty 2013 23:24 

Heh, dobre i ciekawe pytanie. Przypuścić można, że istnieją jakieś procedury nakazujące utylizacji lub po prostu pozbycia się tych rzeczy, choć podejrzewam, że rodziny czy znajomi ochroniarzy lub pracowników lotnisk dostają czasem ciekawe "dary".

Moją największą stratą są dwie puszki piwa stracone przy kontroli PO wysiadce z samolotu podczas przesiadki na jednej rezerwacji na tym samym lotnisku, a byłem kiedyś świadkiem, jak gość pozbył się eleganckiego scyzoryka ze szwajcarskim krzyżykiem, ale pamiętam, że negocjował jakąś wysyłkę tego przedmiotu do domu, choć nie wiem, jak się to ostatecznie skończyło.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 18 Sty 2013 23:49 

samych siebie przechodzili w Roma Ciampino specjalnie pilnowany kosz przez dwóch ochroniarzy a tam masy perfum od Azjatów.Powolne rozpakowanie perfum pudełko położone do kosza i zaraz butelka obok kładzione oczywiście przez ochrone i tak noszone z kilku stanowisk do jednego kosza a mniejsze bzdury trafiały do innych koszy tam gdzie kontrolowane .Wszystko wytrenowane do perfekcji........
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 18 Sty 2013 23:54 

Dziwne trochę, bo większość perfum to chyba raczej butelki mniejsze lub równe 100 ml, więc normalnie na legalu można je wnieść... Zdarzają się 125, 150 czy 200, ale rzadziej...
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 19 Sty 2013 00:00 

Z tego co wiem, to rzeczy 'niespożywcze' trafiają na licytację. To samo dzieje się z zagubionymi bagażami, które nie znalazły swojego właściciela.

Raz mi się zdarzyło, że zapomniałem oddać komuś Nestea, nie otwartej, to jak mi kazali ją wyrzucić w Budapeszcie to na wszelki wypadek otworzyłem i taką wrzuciłem do kosza, tak na wszelki wypadek :)

#6 PostWysłany: 19 Sty 2013 00:02 

Dokładnie, po co ma się "zmarnować" :)
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 19 Sty 2013 00:24 
Awatar użytkownika

konahu napisał(a):
Z tego co wiem, to rzeczy 'niespożywcze' trafiają na licytację. To samo dzieje się z zagubionymi bagażami, które nie znalazły swojego właściciela.

Niemcy mają swoją stronę internetową, gdzie sprzedają rzeczy zgubione/niedozwolone, strona działa jak taki serwis aukcyjny http://www.zoll-auktion.de/auktion/
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 19 Sty 2013 00:30 
Awatar użytkownika

srebrny
konahu napisał(a):
Raz mi się zdarzyło, że zapomniałem oddać komuś Nestea, nie otwartej, to jak mi kazali ją wyrzucić w Budapeszcie to na wszelki wypadek otworzyłem i taką wrzuciłem do kosza, tak na wszelki wypadek :)

Ja bym wypił.

Ja pamiętam mój pierwszy lot do Turcji (Antalya), a raczej drugi bo już powrotny. Miałem w rejestrowanym butelkę nietaniego alkoholu, ale rejestrowany przekraczał wagę więc na szybko trzeba było coś przełożyć do podręcznego i niefortunnie w pośpiechu przełożyłem właśnie tą butelkę... Oczywiście na kontroli zauważyli i kazali mi wyrzucić do kosza. Z żalem to zrobiłem i tylko widziałem jak facet, który kazał mi to zrobić machnął ręką na jednego z ochroniarzy a ten przyszedł i zabrał ten kosz (była na kółkach) i pojechał z nim gdzieś... ;/ Wg mnie nie przypadek tylko biorą co lepsze ;]

#9 PostWysłany: 19 Sty 2013 11:38 
Awatar użytkownika

srebrny
Miscere utile dulci ----- Natura horret vacuum.
Już starożytni Rzymianie... . ;)

#10 PostWysłany: 20 Sty 2013 22:09 

Znajomy zbiera szwajcarskie scyzoryki i właśnie takie dostarcza mu kolega, pracujący na lotnisku w Pyrzowicach :)
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 20 Sty 2013 22:25 

ale sytuacja jest niekiedy absurdalna.Znaleziono w bagażu ser topiony w plastrach waga 150g chcą odebrać więć ja rozrywam opakowanie i zostały plastry...Zgłupieli zapakowałem plastry do bagażu i poszedłem dalej....
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 20 Sty 2013 22:39 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
niebieski
Zdaje się że na lotnisku w Pradze stoi skrzynka-gablota pełna zakonfiskowanych scyzoryków, nożyczek, korkociągów i Bóg wie czego jeszcze.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 20 Sty 2013 22:43 

Przejerzałem sobie tę stronę niemieckich celników. No jaja po prostu, sprzedają komplety używanych książek po kilkanaście sztuk, np. Stephena Kinga :D W jaki sposób takie ilości książek w ogóle są w stanie wpaść w ręce służb celnych. Przemyt? A może zdarzają się tacy z naszych zachodnich sąsiadów, którzy lecąc do Tajlandii zabieraja masę literatury i potem muszę wyskoczyć na lotnisku z nadwyżki kilogramów :)
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 21 Sty 2013 00:03 

niebieski
krasnal napisał(a):
Zdaje się że na lotnisku w Pradze stoi skrzynka-gablota pełna zakonfiskowanych scyzoryków, nożyczek, korkociągów i Bóg wie czego jeszcze.

podobnie jest na lotnisku w Beauvais, tylko tam widziałam więcej gadżetów ze sklepów z Moulin Rouge :D
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 21 Sty 2013 00:04 
Awatar użytkownika

Loty: 249
Kilometry: 415 497
srebrny
A u nas na Okęciu są jakieś skóry, kły i noga słonia.
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 21 Sty 2013 00:38 
Awatar użytkownika

srebrny
zbyhu napisał(a):
A u nas na Okęciu są jakieś skóry, kły i noga słonia.

i bardzo dobrze
ku przestrodze wszystkim niedorobionym, próżnym ludzikom
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 21 Sty 2013 18:31 

W sobotę na Okęciu w podręcznym zauważyli scyzoryk u mojego towarzysza. Zapomniał go wyjąć z plecaka po prostu. Ochrona kazała mu albo nadać, albo wyrzucić. Wrócił się z bramek i zostawił w skrzynce na bagaż przy parkingu za 12zł. Akurat lecieliśmy na jedną dobę, więc nie było problemu (tam można chyba tylko na 72h zostawić)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 17 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 12 gości