Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 33 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 04 Lut 2013 06:28 

niebieski
Mamy lot Tokyo -->Milan-->Rzym-->Praga
Wlasnie odmowili nam nadania bagazu do Milanu na Naricie!
Mamy juz kupiony lot z Mediolanu do Londyny. Co robic?
 Profil Relacje PM off  

Kraj Basków okołoweekendowo za 919 PLN 😍☀️ Bezpośrednio z Warszawy + ⭐⭐⭐ hotel IHG 👏 Kraj Basków okołoweekendowo za 919 PLN 😍☀️ Bezpośrednio z Warszawy + ⭐⭐⭐ hotel IHG 👏
🔥 Wyspy Kanaryjskie TOP 🔥Teneryfa, Gran Canaria i Lanzarote w jednej podróży za 569 PLN❗ 🔥 Wyspy Kanaryjskie TOP 🔥Teneryfa, Gran Canaria i Lanzarote w jednej podróży za 569 PLN❗
#2 PostWysłany: 04 Lut 2013 10:42 

niebieski
Dziwne. Jak leciałem to nadali bez problemu, bez żadnych pytań.

Ale z tego, co piszesz to nie jest "standardowy" bilet (w sensie NRT-MXP-PRG) - ile macie czasu na przesiadki? Macie jakiś nocny postój? Czy drugi lot jest Alitalia, czy Air One?

To wszystko ma znaczenie. Bo jeśli macie na przykład półtoragodzinną przesiadkę, to nic dziwnego, że nie wyślą bagażu. W domyśle nie zdążycie przerzucić go na drugi lot.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 04 Lut 2013 11:28 
Awatar użytkownika

niebieski
ale przecież nie dadzą wam boarding passów do pragi tylko do milanu, ja robiłem podobną trase z PEK dwa dni temu (dzien pozniej teoretyczny lot do PRG) i dostałem BP tylko do linate (tam konczylem). Czyli PEK FCO LIN
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 04 Lut 2013 11:42 
Awatar użytkownika

niebieski
jacek69 napisał(a):
Blackall napisał(a):
ale przecież nie dadzą wam boarding passów do pragi tylko do milanu, ja robiłem podobną trase z PEK dwa dni temu (dzien pozniej teoretyczny lot do PRG) i dostałem BP tylko do linate (tam konczylem). Czyli PEK FCO LIN

Tak, tylko że jak rozumiem, ktoś chce zakończyć podróż wcześniej, w Mediolanie, nie Rzymie ;)

no to wlasnie mowie ze nie powinno byc problemow jesli chce zakonczyc podroz po drugim odcinku bo tam dają BP i nadają bagaż. Gdyby autor tematu chciał zakończyć w rzymie to mógłby być problem. Byc moze sie pomylil w temacie i chce zakonczyc w rzymie?
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 04 Lut 2013 12:45 
Awatar użytkownika

niebieski
jacek69 napisał(a):
No możliwe, bo podał odwrotną kolejność lotów, niż Ty.
U niego najpierw jest Mediolan, a potem Rzym, a u Ciebie odwrotnie. Chyba nie było dwóch różnych"dróg powrotnych"?

aaa fakt, do PEK były tylko opcje przez FCO->PRG lub FCO->MXP->PRG
zamieszałem :oops:
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 04 Lut 2013 12:53 
Awatar użytkownika

srebrny
Autor wątku pewnie już dawno leci sądząc po godzinie napisania postu, więc dowiemy się wieczorem, albo jutro co wyszło ;)

#7 PostWysłany: 04 Lut 2013 21:09 

niebieski
Wyladawalismy w Mediolanie. Po tym jak nas splawiono w ticket office Alitalii udalismy sie do "baggage claim/lost&found".
Wyjasnilismy sytuacje. 2 telefony i mila Pani poinformowala nas, ze wkrotce bagaz wyjedzie na tasmie.
Wyglada na to, ze wszystko wina zlej woli pracownikow lini na lotnisku w Naricie.
(tam sie wszystko robi poprawnie; bilet do Rzymy wiec jak to bagaz do Milanu?)
Masa stresow, ale historia z happy-endem :)
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 05 Lut 2013 02:23 

niebieski
jacek69 napisał(a):
mkdabr napisał(a):
Dziwne. Jak leciałem to nadali bez problemu, bez żadnych pytań.

Ale z tego, co piszesz to nie jest "standardowy" bilet (w sensie NRT-MXP-PRG) - ile macie czasu na przesiadki? Macie jakiś nocny postój? Czy drugi lot jest Alitalia, czy Air One?

To wszystko ma znaczenie. Bo jeśli macie na przykład półtoragodzinną przesiadkę, to nic dziwnego, że nie wyślą bagażu. W domyśle nie zdążycie przerzucić go na drugi lot.

Nie ma nic do rzeczy, czy standardowy, czy niestandardowy. Zresztą na czym polega jego niestandardowość?
To że ktoś był miły i nadał Tobie bagaż, tam gdzie sobie życzyłaś, to nie znaczy że takie są przepisy. Dobra wola i tyle.

Mnie bardziej dziwi, gdy tak jak ostatnio, miałem 5h postój i cała podróż była tym samym przewoźnikiem i tego samego dnia, a mimo wszystko odmówiono mi nadania bagażu-uwaga!-na całą podróż. Musiałem czekać przy taśmie, potem wychodzić z lotniska, odprawiać się i przechodzić przez security.
Zawsze robią pod górkę, jak chcę skrócić podróż, to nadają do celu, jak chcę szybko na miasto ruszyć, to uszczęsliwiają ponowną odprawą ;)

Oj to był skrót myslowy odnoszący się do tej konkretnej trasy i tej konkretnej promocji.
"Standardowo" forumowicze lecą VCE-FCO-KIX i NRT-MXP-PRG

Różnica jest taka, że w tej wersji do Mediolanu lecimy Alitalią, a z Mediolanu Air One. Dlatego też nawet sama Alitalia sugeruje odbiór bagazu, szczególnie że kolejny lot jest o 15:00 nastepnego dnia. Przynajmniej tak było w moim przypadku: "tak, oczywiście nadamy bagaż do Mediolanu".

Nie wiem, skąd w powyższej rezerwacji wziął się jeszcze Rzym, ale stąd możliwe, że lot do Rzymu był jeszcze tego samego dnia i Alitalia niekoniecznie chciała wysyłać bagaż do Mediolanu, właśnie dlatego, że mogliby nie zdążyć go odebrać i ponownie nadać (a poza tym nie miałoby to sensu).

W każdym razie, super że się dobrze skończyło! Widać Alitalia nie taka zła jak ją malują :)
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 07 Lut 2013 18:49 

Dzieki za ten watek, bo troche mi to rozjasnil, ale prosze o potwierdzenie- jutro wlasnie wracam z Tokio przez Rzym (tu nocowanie) i do Pragi, ale postanowilam wysiasc w Rzymie i mam juz Wizza do Waw. Czyli na noc i tak oddadza mi bagaz?
A robic web checka czy olac zupelnie?
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 07 Lut 2013 19:02 
Awatar użytkownika

ekoper napisał(a):
Dzieki za ten watek, bo troche mi to rozjasnil, ale prosze o potwierdzenie- jutro wlasnie wracam z Tokio przez Rzym (tu nocowanie) i do Pragi, ale postanowilam wysiasc w Rzymie i mam juz Wizza do Waw. Czyli na noc i tak oddadza mi bagaz?
A robic web checka czy olac zupelnie?

Tak, bagaż zostanie nadany do Rzymu.

Image

Moje podróże
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 07 Lut 2013 20:10 

na web check in możesz wybrać miejsce jak Ci zależy

Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 07 Lut 2013 20:42 

złoty
diarem napisał(a):

Na lotnisku w automacie Fast check-in również można.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 07 Lut 2013 20:51 

Mar77 napisał(a):
diarem napisał(a):

zgadza się, aczkolwiek na web Check in masz przewagę czasowa :) jeśli zależy Ci na jakimś miejscu
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 07 Lut 2013 21:04 

złoty
diarem napisał(a):
Mar77 napisał(a):
diarem napisał(a):

zgadza się, aczkolwiek na web Check in masz przewagę czasowa :) jeśli zależy Ci na jakimś miejscu

To najlepiej wybrać miejsce już podczas kupowania biletu :)
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 07 Lut 2013 23:33 
Awatar użytkownika

niebieski
A ja mam pytanie do autora wątku. Czy ciężko było przekonać "lost&found" aby wydali Ci bagaż? Podałeś prawdziwy powód czy może coś wymyśliłeś?
Prawdopodobnie będzie mnie czekała podobna sytuacja przy powrocie z GIG tylko, że na FCO. Chciałbym tam zakończyć podróż bo mam dobrze dopasowanego W6 do Warszawy ale słyszałem, że w Rio (czy w ogóle w Brazylii) nie chcą nadawać bagażu inaczej niż jest na bilecie. Jak się nie zgodzą to mam zawsze awaryjny lot z BGY ale trochę mi to nie po drodze..
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 08 Lut 2013 07:42 

niebieski
mordek napisał(a):
A ja mam pytanie do autora wątku. Czy ciężko było przekonać "lost&found" aby wydali Ci bagaż? Podałeś prawdziwy powód czy może coś wymyśliłeś?
Prawdopodobnie będzie mnie czekała podobna sytuacja przy powrocie z GIG tylko, że na FCO. Chciałbym tam zakończyć podróż bo mam dobrze dopasowanego W6 do Warszawy ale słyszałem, że w Rio (czy w ogóle w Brazylii) nie chcą nadawać bagażu inaczej niż jest na bilecie. Jak się nie zgodzą to mam zawsze awaryjny lot z BGY ale trochę mi to nie po drodze..

Nie, poszlo gladko. Podalismy autentyczny powod. Pani byla bardzo mila i pomocna
btw: Kiedy zalatwiala, ze bagaze jednak wyjada na tasmie zaczynal sie juz boarding.
Nie wiem za co i dlaczego chwalicie tutaj Alitalie. To z ich winy to cale zamieszanie. Na lotnisku w Mediolanie w ogole nie chcieli nam pomoc - twierdzac, ze musimy
leciec do Rzymu i kropka. Przy tym Panie byly b niemile.
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 08 Lut 2013 09:13 
Awatar użytkownika

guest napisał(a):
mordek napisał(a):

Nie, poszlo gladko. Podalismy autentyczny powod. Pani byla bardzo mila i pomocna
btw: Kiedy zalatwiala, ze bagaze jednak wyjada na tasmie zaczynal sie juz boarding.
Nie wiem za co i dlaczego chwalicie tutaj Alitalie. To z ich winy to cale zamieszanie. Na lotnisku w Mediolanie w ogole nie chcieli nam pomoc - twierdzac, ze musimy

Oczywiście, że nie z ich winy, bo to ty kupiłeś sobie bilet na trasę, która kończy się w Pradze (a nie w Rzymie).

Image

Moje podróże
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 08 Lut 2013 09:37 

niebieski
Awerik napisał(a):
guest napisał(a):
mordek napisał(a):

Oczywiście, że nie z ich winy, bo to ty kupiłeś sobie bilet na trasę, która kończy się w Pradze (a nie w Rzymie).

Wszyscy wiemy, ze to kwestia glupiej naklejki na bagaz. Poza tym podroz zakonczylem w Mediolanie. Nie w Rzymie i nie w Pradze.
Gdyby moim lotniskiem docelowym byla Praga to bagaz i tak byl nadany do Rzymu.
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 08 Lut 2013 10:28 

niebieski
Awerik napisał(a):

No właśnie to nie jest oczywiste. W USA większość linii ma w T&C wprost zapisany zakaz "hidden city ticketing", jednak w regulaminie AZ czegoś takiego nie widziałem. Jeśli nie jest to zabronione, to moim zdaniem klient ma prawo nadać bagaż tam, gdzie chce i zakończyć lot, tam gdzie chce. Czy zna ktoś przepisy, które potwierdzają lub przeczą tej tezie?
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 08 Lut 2013 10:55 
Awatar użytkownika

guest napisał(a):
Wszyscy wiemy, ze to kwestia glupiej naklejki na bagaz. Poza tym podroz zakonczylem w Mediolanie. Nie w Rzymie i nie w Pradze.
Gdyby moim lotniskiem docelowym byla Praga to bagaz i tak byl nadany do Rzymu.

Linie nie mają żadnego interesu w ułatwianiu życia pasażerom, którzy kombinują jak koń pod górę z trasą żeby zrobić fuel dropa.

jacek69 napisał(a):
Ja za ceny chwale.
Ty co masz do nich?
Typowe awanturnictwo, poszli na reke i jeszcze pretensje,szok.
Mogles kupic bilet, tam dokad leciales, nie mialbys problemow z glupia naklejka i okrutna AlItalia.

+9000

Image

Moje podróże
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 33 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 14 gości