Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 15 Cze 2010 11:38 

Witam wszystkich na forum :)

Robiłem odprawę online i napotkałem problem, zapisało mi dane ale tylko imię, nazwisko oraz datę urodzenia. Informacje o obywatelstwie oraz numer dowodu nie zapisało, nie mogę tego zmienić już, a dzwoniąc na infolinię Ryana nikt nie odbiera ( dzwoniłem na kilka numerów i wszędzie to samo, mam czekać i tak po pół godziny na każdym ).
Wydrukowałem kartę pokładową i mam na niej wszystko tak jak na innych kartach tylko nie pisze jakie mam obywatelstwo, pewnie też na tym kodzie kreskowym brak informacji o moim dowodzie :/

Co robić?

Wylot mam jutro rano...

Pozdrawiam
Łukasz
 Profil Relacje PM off  

Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥 Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥
Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️ Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️
#2 PostWysłany: 15 Cze 2010 12:20 

Ja bym się tym nie przejmował (łatwo napisać...), ale wg mnie nikt tego nie sprawdza, poza tym to chyba jakiś błąd systemowy, że przechodzi taka odprawa bez podania kompletnych danych, więc chyba nie do końca powinno się winić pasażera.

Poza tym ja nie zwróciłem uwagi, aby mi ktoś ten kod kreskowy sczytywał*. Machnie się przy boardingu karta pokładową, pani ją przedziera i jest się na pokładzie.

Powodzenia!

-----------------

tak na marginesie, miałem wątpliwość - zczytywać czy sczytywać (a z ortografią problemów raczej nie mam). Poniżej rozwinięcie wątku:

Pytanie: „Sczytywać” czy „zczytywać”. Wiem, że poprawna jest forma „sczytywać” w odniesieniu do znaczenia ‘przy robieniu korekty: czytając sprawdzić tekst z tekstem oryginalnym’: „Sczytać maszynopis z rękopisem.” Ale czy poprawna jest ta forma również w odniesieniu do „sczytywania” danych z kodu kreskowego za pomocą czytnika kodów. A co ze „sczytywaniem” danych z nośników cyfrowych?

Odpowiedź: Przedrostek „z-” ma w polszczyźnie trojaką, zgodną z wymową pisownię jako „z-”, „s-” oraz „ś-” (por. formy splątać, spłacić, ściec, ścienieć, zrumienić, zrymować itp.), ponieważ w niektórych wyrazach dochodzić może do upodobnienia grup spółgłosek na granicy rdzenia i przedrostka, co znajduje odzwierciedlenie także w ortografii. Dlatego też bez względu na znaczenie (starsze czy nowsze) wyrazu tylko zapis „sczytywać” jest poprawny i odnotowany w słownikach. Inna rzecz, że na stronach internetowych spotkać można ponad dwa razy więcej form z błędnym zapisem „!zczytywać” niż form poprawnych ortograficznie! Użytkownicy języka prawdopodobnie dążą w ten sposób do zróżnicowania dwóch form, „!zczytywaniem” bowiem nazywa się wyłącznie czynności związane z nośnikami danych, liczników itp.

#3 PostWysłany: 15 Cze 2010 12:22 
Awatar użytkownika

niebieski
remi3 napisał(a):
Ja bym się tym nie przejmował (łatwo napisać...), ale wg mnie nikt tego nie sprawdza, poza tym to jakiś błąd systemowy, że przechodzi taka odprawa bez podania kompletnych danych.

Poza tym ja nie zwróciłem uwagi, aby mi ktoś ten kod kreskowy sczytywał*. Mach się przy boardingu karta pokładową, pani ją przedziera i jest się na pokładzie.
mi podczas powrotu z bergamo do krk tak sprawdzali bilety. Mysle ze robią to zawsze, tylko nie zawsze przy Tobie, a dopiero pozniej, na spokojnie.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 15 Cze 2010 12:28 

Blackall napisał(a):
mi podczas powrotu z bergamo do krk tak sprawdzali bilety. Mysle ze robią to zawsze, tylko nie zawsze przy Tobie, a dopiero pozniej, na spokojnie.

Ale po co mają to robić później - przecież nie mogą tego porównać z ID itd. Jaki byłby sens?

#5 PostWysłany: 15 Cze 2010 12:44 
Awatar użytkownika

srebrny
remi3 napisał(a):
Poza tym ja nie zwróciłem uwagi, aby mi ktoś ten kod kreskowy sczytywał*. Machnie się przy boardingu karta pokładową, pani ją przedziera i jest się na pokładzie.

Różnie to bywa, mi w Beauvais sprawdzili b. dokładnie nawet nr paszportu (W6), a kod sczytywali ostatnio w Charleroi (FR). Z największym "luzem" zawsze mam do czynienia w Krakowie :)

Ale co do niekompletnych danych, to się bardzo dziwię, że system FR przepuścił tak wypełniony formularz - ja bym mimo wszystko próbował to jakoś wyjaśnić.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 15 Cze 2010 13:17 
Awatar użytkownika

niebieski
remi3 napisał(a):
Blackall napisał(a):

Ale po co mają to robić później - przecież nie mogą tego porównać z ID itd. Jaki byłby sens?

wydaje mi sie ze tam jest zakodowane wiecej info niz tylko numer dowodu.
kod daje sygnal ze bilet nie jest podrobiony - taka moja opinia. Przynajmniej tak to wygladalo w bergamo - nie porównywali mi biletu z dowodem a wlasnie sprawdzali czy jest ok.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 15 Cze 2010 13:23 

Na karcie pokładowej poniżej imienia i nazwiska jest napis "obywatelstwo" i nic więcej, na innych kartach mam dopisane pogrubioną czcionką POLAND, ciekawe czy się przyczepią...
Oczywiście próbuję to wyjaśnić ale nie mogę się dodzwonić.

To jest lot z Londynu (Stansted) do Porto
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 15 Cze 2010 14:34 

Blackall napisał(a):
kod daje sygnal ze bilet nie jest podrobiony - taka moja opinia
. Przynajmniej tak to wygladalo w bergamo - nie porównywali mi biletu z dowodem a wlasnie sprawdzali czy jest ok.

W pełni się zgadzam, no ale Lukasz_ pewnie nie ma podrobionego biletu, więc chyba nie powinno być ;) problemu

Jak dla mnie to błąd systemu, trzeba się tłumaczyć, że się to robiło OK, a system nawalił. Zresztą nie umiem sobie wyobrazić poważniejszego problemu z tą sytuacją - odmówią mu wejścia na pokład? To by była zdecydowanie nieproporcjonalna reakcja.

#9 PostWysłany: 15 Cze 2010 19:17 
Awatar użytkownika

niebieski
remi3 napisał(a):
Blackall napisał(a):
kod daje sygnal ze bilet nie jest podrobiony - taka moja opinia
. Przynajmniej tak to wygladalo w bergamo - nie porównywali mi biletu z dowodem a wlasnie sprawdzali czy jest ok.

W pełni się zgadzam, no ale Lukasz_ pewnie nie ma podrobionego biletu, więc chyba nie powinno być ;) problemu

Jak dla mnie to błąd systemu, trzeba się tłumaczyć, że się to robiło OK, a system nawalił. Zresztą nie umiem sobie wyobrazić poważniejszego problemu z tą sytuacją - odmówią mu wejścia na pokład? To by była zdecydowanie nieproporcjonalna reakcja.
nie no jasne, jesli nie da sie skontaktowac z infolinia to nie ma sie co przejmowac. W koncu to ich system wygenerował wadliwego pdfa a klient juz nic zrobic nie moze wiec chillout i tyle ;)
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 15 Cze 2010 19:53 

Napiszę jak sprawy się potoczą, będzie dla potomnych :)
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 18 Cze 2010 00:27 

To nie błąd systemu, tylko nowy wzór biletu. Wczoraj wróciłąm z kanarów, czyli w sumie miałam 4 bilety Ryanaira. Na żadnym bilecie nie było numeru dowodu, ale mają to gdzieś w systemie. Niezbadane są ścieżki Ryanaira, ale nie ma się czym martwić.

#12 PostWysłany: 31 Lip 2010 22:16 

Trochę późno piszę ale piszę ;)

No więc nie było żadnych problemów jakby narodowość na karcie pokładowej nie miała znaczenia, nikt się nie przyczepił i odprawy przebiegły bez problemów :) dzięki za Wasze informacje.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 12 gości