Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 29 Lip 2014 22:52 

Zbanowany
Witam serdecznie, jestem początkującym podróżnikiem, na razie samotnym :) Przeważnie potrzebuje nocleg na 2-3 noce w jednym miejscu, na stronie booking.com znajduje oferty hoteli miejsca w pokoju 4 osobowym np za 40 funtów za 2 noce, a pokój jednoosobowy jest to wydatek ponad 2 razy większy. Moje pytanie brzmi czy warto nocować w takich pokojach i czy jest to bezpieczne czy lepiej wydać 2 razy więcej i wynająć samemu pokój ?
 Profil Relacje PM off  

Lato na wypasie 🌤️😎 Urlop w hotelu z parkiem wodnym i all inclusive za 1735 PLN 👙🌊💦 Lato na wypasie 🌤️😎 Urlop w hotelu z parkiem wodnym i all inclusive za 1735 PLN 👙🌊💦
Grecja bez tłumów, ale z pełnym wyżywieniem 🌤️⛱️ Tydzień na Korfu za jedyne 1399 PLN ☕🍽️ Grecja bez tłumów, ale z pełnym wyżywieniem 🌤️⛱️ Tydzień na Korfu za jedyne 1399 PLN ☕🍽️
#2 PostWysłany: 30 Lip 2014 00:05 

niebieski
Zależy jak chcesz podróżować. Hostele sprawdzasz po opiniach, najczęściej to świetne miejsca do poznania świetnych ludzi. Wielu wybiera hostele nawet jak ich stać na dużo lepsze miejsca właśnie dla tego. Jak postępujesz mądrze nie masz się czego obawiać. GB jest drogie, a np w Czarnogórze znajdziesz hostele za 30 zł :-) i to bardzo fajne.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 30 Lip 2014 00:27 

Szukaj zawsze noclegów ,jako singiel na Hostelbookers i Hostelwoord tam w suitach czyli pokojach wieloosobowych nie ważne czy bedziesz na Kanarach ,Francjii, Grecjii zapłacisz za łóżko 10-13 euro za noc
 PM off  

#4 PostWysłany: 30 Lip 2014 00:46 

Zbanowany
na razie mam zamiar sie wybrac do Amsterdamu, Koloni, Berlina i Manchesteru. I wlasnie sie zastanawiam jaki najtanszy wybrac sposob. A co z bagazem, trzeba trzymac w jednym pokoju z tymi osobami ?
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 30 Lip 2014 00:53 

To jest bardzo indywidualna kwestia. Nie ma co się pytać innych o to, trzeba wiedzieć co się lubi. To tak jakby pytać innych czy lubią np. szpinak czy sushi i na tej podstawie oceniać czy mi też będzie smakować. Niektórzy lubią hostele, bo lubią spotykać nieznajomych i gadać o wszystkim i niczym. Inni nie cierpią hosteli, nie cierpią zdarzających się pijanych Angoli, Ruskich czy Polaków, nie cierpią tego, że nigdy nie da się wyspać, bo zawsze ktoś do późna w nocy pije i gada albo ogląda youtuba na telefonie; zawsze też znajdzie się ktoś kto już od 5 czy 6 rano tłucze się po pokoju, przepakowuje wszystkie swoje graty, szeleści foliówkami itp.

-- 30 Lip 2014 01:02 --

Dla jednej osoby warto sprawdzić airbnb i wimdu. Bardzo często znajdzie się ktoś kto wynajmuje jeden mały pokój. Wychodzi taniej niż hotel, masz święty spokój w nocy, bo masz własny pokój a ponadto zazwyczaj da się też spokojnie porozmawiać z hostem (miejscowym), który doradzi jakiś ciekawy pub itp. Ja najczęściej podróżuję samotnie i w ten sposób miałem bardzo przyjemne i tanie miejsca do spania w tak drogich miastach jak Londyn czy Wenecja.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 30 Lip 2014 01:03 

mm0512 napisał(a):
To jest bardzo indywidualna kwestia. Nie ma co się pytać innych o to, trzeba wiedzieć co się lubi. To tak jakby pytać innych czy lubią np. szpinak czy sushi i na tej podstawie oceniać czy mi też będzie smakować. Niektórzy lubią hostele, bo lubią spotykać nieznajomych i gadać o wszystkim i niczym. Inni nie cierpią hosteli, nie cierpią zdarzających się pijanych Angoli, Ruskich czy Polaków, nie cierpią tego, że nigdy nie da się wyspać, bo zawsze ktoś do późna w nocy pije i gada albo ogląda youtuba na telefonie; zawsze też znajdzie się ktoś kto już od 5 czy 6 rano tłucze się po pokoju, przepakowuje wszystkie swoje graty, szeleści foliówkami itp.

Samo życie kolego. Albo będąc samemu płacimy 2x tyle za jedynkę z wc za ok 30 e albo za dychę i integrujemy sie "pijanymi angolami" o ile sami nie damy sobie ,aby lepiej się spało.
 PM off  

#7 PostWysłany: 30 Lip 2014 01:10 
Awatar użytkownika

Loty: 695
Kilometry: 938 617
niebieski
chestter88 napisał(a):
na razie mam zamiar sie wybrac do Amsterdamu, Koloni, Berlina i Manchesteru. I wlasnie sie zastanawiam jaki najtanszy wybrac sposob. A co z bagazem, trzeba trzymac w jednym pokoju z tymi osobami ?

W wielu obiektach są w pokoju dostępne dla każdego szafki zamykane na klucz. Informację na ten temat zawsze znajdziesz w opisie danego obiektu na stronach typu hostelbookers i booking.com. Ale bagaż z ubraniami i mniej wartościowymi rzeczami równie dobrze można trzymać pod lub obok łóżka, a portfel i dokumenty w trakcie snu pod poduszką. Małe szanse, że ktoś coś ukradnie ;) I oczywiście przy wyborze warto brać pod uwagę oceny i komentarze innych użytkowników...

#8 PostWysłany: 30 Lip 2014 01:20 
Awatar użytkownika

niebieski
Polecam mieć swoją kłódkę, w wielu miejscach się przydaje, chociażby do zamknięcia szafki. Podczas 90% wyjazdów śpię w hostelach. Co do zachowania - ja śpię twardo, więc mi nie przeszkadza zachowanie innych, sama też staram się zachowywać cicho, ale wiadomo - różnie to bywa. Co do ludzi - zawsze można spotkać kogoś fajnego, z kim połączy się siły z zwiedzaniu, jeśli oczywiście ma się ochotę. Jeśli nie chcesz z nikim gadać to nikt Cię nie zmusi.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 30 Lip 2014 09:53 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
chestter88 napisał(a):

tak jest!
z tymi ludźmi jeszcze będziesz musiał robić parę innych rzeczy, np.: współdzielić łazienkę.
wyobraź też sobie sytuacje, gdy Ty po całym dniu zwiedzania wracasz do pokoju i widzisz...że nikogo tam nie ma. powód do radości? a skąd! wrócą dużo później, pijani i, co gorsza ale też się zdarza, napaleni.

musisz sobie odpowiedzieć na pytanie czy 10euro to jest kwota tak duża że warto dla niej postawić pod znakiem zapytania możliwości spokojnego wyspania się.

#10 PostWysłany: 30 Lip 2014 10:23 
Awatar użytkownika

Loty: 561
Kilometry: 1 077 142
srebrny
namteH napisał(a):
a skąd! wrócą dużo później, pijani i, co gorsza ale też się zdarza, napaleni.

Ale napaleni, że tytoniem, marychą czy na współlokatora?;-)
jobi lubi ten post.

#11 PostWysłany: 30 Lip 2014 10:43 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
elwirka napisał(a):
namteH napisał(a):
a skąd! wrócą dużo później, pijani i, co gorsza ale też się zdarza, napaleni.

Ale napaleni, że tytoniem, marychą czy na współlokatora?;-)

w najgorszym wypadku będzie hattrick :)

#12 PostWysłany: 30 Lip 2014 11:30 

chestter88 napisał(a):

Z mojego doświadczenia:
1. Hostel wybierasz kierując się opiniami NEGATYWNYMI
2. Jeśli wśród negatywów są informacje o pluskwach, syfie, rzygach etc - odpada
3. Jeśli negatywy mówią iż hostel jest "nudny", albo "niemiła obsługa uciszyła nasze party" lub "nie ma jak poznać ludzi i imprezować" - to jest hostel dla Ciebie
4. Główną cechą na którą zwracam uwagę przy wyborze hostelu jest czystość.
5. Staram się brać miejsce w pokojach 4 - 6 osobowych z łazienką w pokoju. Trójka to większa szansa że wylądujesz jako doczepka do pary, powyżej 6 jest generalnie za dużo ludzi.
6. Bierz pokoje mixed, unikaj "male only" ("female only" nie dostaniesz jako mężczyzna) - generalnie pokój mixed to mniejsza szansa na bandę kilku narąbanych kolesi, laski (z reguły) są jednak grzeczniejsze i cichsze.
7. Akurat najciekawsze rozmowy miałem właśnie w pokojach mixed z samotnie podróżującymi laskami (żeby nie było niedomówień, to nie były żadne erotyczne ekscesy, rozmowa, poznawanie innych ludzi) - w Rzymie pogadałem sobie z Amerykanką która po studiach zrobiła sobie "gap year" (i zapewne po raz ostatni w życiu wyjechała poza granicę swojego stanu) a w Pradze rozmawiałem z dziewczyną z Gwatemali która podróżowała zanim nie zacznie doktoratu z "CO2" w Tokio i bez zażenowania przyznawała, że na studia klimatologiczne idzie się, bo na walkę z CO2 jest kupa kasy. To może się z perspektywy pisania na forum wydawać blade i nieistotne, ale zapewniam, że to jest cholernie otwierające oczy jak się z kimś z zupełnie innego świata rozmawia, a jak sie o tym czyta.
8. Ogólny standard hostelu też lepiej sprawdzić, ale zasada podoba co do hotelu.
9. Zatyczki do uszu zawsze i wszędzie Twoimi przyjaciółmi, ja używam zatyczek 3M które można kupić w każdej polskiej aptece. O ile się nie brzydzisz to owe jednorazowe zatyczki używać można przez kilka dni (uszy trzeba regularnie myć).
10. Podobnie klapki :)
11. Hostele organizują zazwyczaj jakieś eventy typu "pub crawl", ale... sorry, nie po to lecę na drugi koniec kontynentu/świata żeby się tam urżnąć w trupa. Skądinąd dobre hostele mają informację o tym co się w okolicy dzieje. Absolutnym mistrzostwem był tutaj Hostel Abraham w Jerozolimie - na tablicy wypisywali co się dzieje w mieście. W ten sposób udało mi się pobiec w nocnych zawodach biegowych i trafić na fajny koncert do kultowego baru Avram (że kultowy to często podkreśla szef Festiwalu Kultury Żydowskiej w Krakowie podczas owego festiwalu).
12. Zawsze i wszędzie dopytuj się czy mają luggage lockers - te lepsze mają szafki bez zamków, jedynie ze skoblami na kłódkę. Wtedy albo kupujesz kłódkę w recepcji, albo wozisz swoją własną mała kłódeczkę :)
13. Co do warunków - jeśli byłeś choć raz w górach i spałeś w schronisku to hostel Cię nie zaskoczy. Generalnie poziom standardowego polskiego schroniska jest zazwyczaj gorszy niż poziom kiepskiego hostelu (nie chcę wchodzić w dyskusje o schroniskach, wiadomo że są lepsze i gorsze).
14. Jeśli chcesz, żeby Cię współmieszkańcy pokoju KOCHALI, kup sobie czołówkę (latarkę) z trybem pracy obozowej (czyli czerwonym światłem). Taka latarka pozwoli Ci nie dość że nie obudzić całego pokoju włączaniem światła, to jeszcze dzięki niej rozbierając się do spania nie będziesz walić nikomu w oczy mocnym, białym światłem.
 Profil Relacje PM off
7 ludzi lubi ten post.
invasion uważa post za pomocny.

#13 PostWysłany: 30 Lip 2014 11:39 

Zbanowany
dzieki za bardzo wyczerpującą odpowiedź :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość