Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 18 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 13 Cze 2014 10:37 

niebieski
Witam,

Muszę zarezerwować pokój na jutro w Warszawie.
Znalazłem Westin na stronie SPG za 450zł i ten sam pokój na AFT amerykańskim za 85$ czyli skrótowo 270zł.
W międzyczasie na stronie SPG przeczytałem o Gwarancji Najniższej Ceny:
Jeśli znajdę inną ofertę tańszą od ich strony to obniżą swoją do takiej samej i dołożą 10% zniżki lub 2000 punktów.
Dodatkowo jeśli zabukuje przez ich stronę to mam przywilej ze statusu SPG Plus

Chciałbym z tego skorzystać ale nie chcę skończyć z droższym pokojem bo AFT nie biorą pod uwagę, po deszcz padał bo cokolwiek.
Stąd moje pytanie czy ma ktoś doświadczenie? przeprowadzał taką operację? Może doradzić jak to zrobić ew. czy warto czy nie warto.

heniek
 Profil Relacje PM off  

Przywitaj wakacje w Maroku 🌴💆🏽 Tydzień w 4* hotelu w Marrakeszu za 2609 PLN Przywitaj wakacje w Maroku 🌴💆🏽 Tydzień w 4* hotelu w Marrakeszu za 2609 PLN
Wypoczynek na Seszelach za 3917 PLN 🏝️ Loty i noclegi w pakiecie 👌 Wypoczynek na Seszelach za 3917 PLN 🏝️ Loty i noclegi w pakiecie 👌
#2 PostWysłany: 13 Cze 2014 10:42 

niebieski
heniek napisał(a):
Witam,

Muszę zarezerwować pokój na jutro w Warszawie.
Znalazłem Westin na stronie SPG za 450zł i ten sam pokój na AFT amerykańskim za 85$ czyli skrótowo 270zł.
W międzyczasie na stronie SPG przeczytałem o Gwarancji Najniższej Ceny:
Jeśli znajdę inną ofertę tańszą od ich strony to obniżą swoją do takiej samej i dołożą 10% zniżki lub 2000 punktów.
Dodatkowo jeśli zabukuje przez ich stronę to mam przywilej ze statusu SPG Plus

Chciałbym z tego skorzystać ale nie chcę skończyć z droższym pokojem bo AFT nie biorą pod uwagę, po deszcz padał bo cokolwiek.
Stąd moje pytanie czy ma ktoś doświadczenie? przeprowadzał taką operację? Może doradzić jak to zrobić ew. czy warto czy nie warto.

heniek

Skoro potrzebujesz pokój na jutro to szansa, że zdążą zweryfikować claima jest bardzo niewielka.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 13 Cze 2014 10:50 

Loty: 644
Kilometry: 1 419 433
niebieski
Wielokrotnie korzystałem z BRG w SPG.
Jeżeli tylko najniższa cena na stronie SPG jest wyższa niż gdzie indziej (bez żadnych promo code-ów) to z reguły akceptują BRG.
Formalnie nie potrzebujesz wcześniej robić rezerwacji na SPG żeby skorzystać z BRG - wypełniasz formularz i czekasz na odpowiedź.
Ja jednak zawsze najpierw robię rezerwację z możliwością rezygnacji (nie musi być to najniższa cena na SPG) i dopiero wtedy wysyłam formularz - jeżeli BRG zostanie zaakceptowane - rezerwacja jest modyfikowana (dostajesz email z nową ceną) lub jeżeli odpowiedz jest negatywna możesz odwołać rezerwację.

PS. Odpowiedz przesyłają w ciągu 24 godzin - chociaż w maju dla dwóch BRG dostałem odpowiedz po 3-5 godzinach

#4 PostWysłany: 13 Cze 2014 10:56 

niebieski
W międzyczasie sprawdziłem, że na aft jest cena bad&breakfast, po zmianie do breakfast package na SPG cena zmieniła się na 600zł, ale pokazuje tylko pokoje najniżej executive. Czy to ma znaczenie?
Doczytałem również, że rezerwacja ma opcję bezpłatnej anulacji do 14 czyli dnia pobytu do godziny 18.00!!! Czy to jest możliwe? Bo jak nie zdążą rozpatrzyć claima to zostanę z pokojem za 600zł

-- 13 Cze 2014 10:58 --

A jeszcze jedno, na AFT wybrałem opcję 2 osoby dorosłe plus dziecko, a jeżeli dodaję dziecko do rezerwacji na SPG to cena się zmienia na 1200zł.
Z drugiej strony dzieci do lat 12 według ich strony spią gratis w ramah łózek w pokoju, więc to jest pewnie cena za pokój 3 osobowy.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 13 Cze 2014 11:01 

Zbanowany
Daj sobie spokoj, przeczytaj warunki T/C BRG w Starwoods.
Dlaczego nie czytacie tego co pisze i precyzuje jasno dane uslugi.
Pokoje musza byc jednakowe aby je dawac do skargi BRG, Deluxe room = Deluxe room, Deluxe sea view room = Deluxe sea view, Executive, non-smoking : King Bed = Executive, non-smoking : King Bed. Mniejsze znaczenie maja sniadania przy ofercie z trzeciej reki choc trafialy sie negatywne odpowiedzi z powodu tego ze oferty roznily sie posilkami.

'Claims must be submitted at least 24 hours (48 hours for non-English Starwood Websites) before the standard check-in time at the applicable hotel.'
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 13 Cze 2014 11:10 

niebieski
Turndown napisał(a):
Daj sobie spokoj, przeczytaj warunki T/C BRG w Starwoods.
Dlaczego nie czytacie tego co pisze i precyzuje jasno dane uslugi.
Pokoje musza byc jednakowe aby je dawac do skargi BRG, Deluxe room = Deluxe room, Deluxe sea view room = Deluxe sea view, Executive, non-smoking : King Bed = Executive, non-smoking : King Bed. Mniejsze znaczenie maja sniadania przy ofercie z trzeciej reki choc trafialy sie negatywne odpowiedzi z powodu tego ze oferty roznily sie posilkami.

'Claims must be submitted at least 24 hours (48 hours for non-English Starwood Websites) before the standard check-in time at the applicable hotel.'

Pokój deluxe kosztuje 107$ na AFT więc dalej o połowę taniej.
Widziałem warunki, jeśli rezerwację mam od/do 18 jutro to jeszcze zostało czasu do 24 godzin.
Tak czy inaczej pytam bardziej o Wasze doświadczenia.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 13 Cze 2014 11:34 

Zbanowany
Zrob BRG na pokoj Deluxe w Westin przedplacony bez sniadania z pokojem z trzeciej reki Deluxe bez sniadania lub z sniadaniem jesli cena bedzie rozna od 2.5% to moze Ci przejdzie ta skarga BRG pomimo poznego skladania tej skargi. Zrob to bez wstepnej rezerwacji pokoju na stronie SPG. Jako nagrode wybiez punkty, choc sa niewiele warte w obecnej sytuacji tego programu lepsze to niz obnizka 10% na pokoj.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 13 Cze 2014 14:13 

niebieski
Tak zrobiłem, zobaczymy jaki będzie efekt :)
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 13 Cze 2014 17:30 

platynowy
Spokojnie przejdzie:) chociaż nie wiem czy czasowo się wyrobią.
Mi udało się na dwa noclegi w SPG otrzymać dwa razy nocleg w ramach BRG (tydzień po tygodniu).
Oni są bardziej elastyczni niż np ci z IHG (w sumie nie dziwne, nocleg za free a 10% czy 2000 pkt to jednak nie to samo).
Oba claimy były przyrównywane do wspomnianego AFT.

W jednym przypadku Sheraton Warszawa bez problemu, za drugim razem z Westin Warszawa było już więcej gimnastyki.
Pracownik SPG (od BRG) który wcześniej podpisał się pod pozytywnie rozpatrzonym wnioskiem,
tym razem stwierdził że AFT to są jakieś stawki korporacyjne, kody, bla bla bla...(standardowa formułka) i odrzucił wniosek.
Dostał odpowiednią kontrę:) i następny mail już był ponownie pozytywnie rozpatrzony (podpisany przez kogoś innego).

W obu przypadkach wnioskowałem o obniżkę o 10%, w drugim przypadku coś się chyba im pomyliło bo oprócz obniżonej stawki dostałem również 2000 pkt.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 13 Cze 2014 18:17 

niebieski
kacper451 robiles BRG na IHG? Bo mam kilka dat, ktore sa tansze na AFT niz na oficjalnej stronie IHG. Niestety ale nie sa to stawki refundowalne i zastanawiam sie nad ich booknieciem. nie bardzo chce za bardzo kasy wtopic...
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 13 Cze 2014 18:54 

platynowy
Nie z IHG nie robiłem (przynajmniej w ostatnim czasie, raz mi się kiedyś udało w IC Berlin), w IHG wszystko musi się zgadzać łącznie z godzinami anulacji, gdzieś czytałem, nawet takie kuriozalne przypadki, że widok z okna musi być taki sam:> Ze stawkami bezzwrotnymi bym nie ryzykował, chyba że masz zamiar i tak u nich spać i ewentualne odrzucenie wniosku będzie dla Ciebie do przełknięcia.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 13 Cze 2014 19:11 

Zbanowany
@kacper451: nie mowilbym tak hop, jesli zrobil ten claim przed 14 to MOZE mu sie udac choc niekoniecznie, dosc czestym odzewem jest ze pracownicy dzialu BRG - NIE WIDZA raportowanej ceny i w zasadzie nic im nie zrobisz.
A nie widza bo nie chce im sie grzebac po wyszukiwarce, nie wchodza ta droga jak wy na raportowana przez was oferte, oferta jest roznie wyswietlana dla roznych czesci swiata. To wszystko zalezy od osoby rozpatrujacej wniosek BRG jaki ma humor mielism juz takie przypadki ze na 5 jedoczesnych wnioskow od roznych osob tych samych warunkow 3 odpowiedzi negatywne a 2 odpowiedzi pozytywne. To ze druga osoba Ci zaakceptowala to nie znaczy ze sluchali twoich wywodow 'w odpowiedniej kontrze'.

IHG to jest dno, tam nie ma nawet z kim rozmawiac w sprawie jakiejs skargi. A ostatnie kroki co do zamykania kont za wpisanie kodow swiadcza o tym aby taki program z daleka omijac.

@heniek: jak bedziesz mial odpowiedz to napisz jaka.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 13 Cze 2014 19:49 

platynowy
Ja domyślam się jak to u nich działa i widziałem to po swoich mailach zwrotnych na żadnego po moim kolejnym nie odpowiadała ta sama osoba.
Wiadomo, że cała ta gwarancja najniższej ceny to podobnie jak upgrade-y, przywileje naszych stausów zawsze od kogoś/czegoś zależy to od dobrego czyjegoś dnia, to od obłożenia, to od manager-ki (np we wcześniejszych kontaktach mailowych),
to od recepcjonistki już na miejscu przy check-in, to od czasami nie wiadomo czego:>
Raz dobrze przyjmą/ugoszczą/zaakceptują wniosek innym razem nie. Głowy im przecież nie urwiemy.
Mi tu bardziej chodzi o to żeby nie dać się zbyć np wklejoną gotową formułką (w moim przypadku tak to wyglądało).
A w SPG BRG naprawdę wygląda przyzwoicie (chociaż robiłem raptem 2 claimy), w przeciwieństwie do przytoczonego tu IHG (chociaż wielkość BRG jest między nimi raczej nieporównywalna), a korespodencja z nimi to fakt dramat.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 13 Cze 2014 20:47 

niebieski
Dostałem odpowiedź, że przyjęli moją reklamację i zmienią cenę na taką samą, niestety w potwierdzeniu było napisane, że tylko nocleg, a na AFT w tej cenie był nocleg ze śniadaniem.
Zapytałem ich co ze śniadaniem i faktycznie inna już osoba odpisała, że jeśli AFT proponują ze śniadaniem, a u nich nie ma takiej opcji ze śniadaniem to jest to tylko uprzejmość AFT.
Na to im odpisałem, że jeśliby tak było to rozumiem ale na swojej stronie mają dokładnie taką samą opcję ze śniadaniem i podałem linka plus printscreen, więc tłumaczenie bez sensu i teraz czekam na odpowiedź.
Plus jest taki, że korespondencja przebiega sprawnie, minus, że oni chyba nie sprawdzają tego co sprzedają i odpowiadają na szybko
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 13 Cze 2014 20:53 

Loty: 644
Kilometry: 1 419 433
niebieski
W SPG przy BRG jezeli w uwagach nie napisze się wyraźnie ze rezerwacja jest ze śniadaniem to ignorują te informacje. Raz tak zrobiłem i udało mi się to wyprostować mail-em, ale od tego czasu zawsze podkreślam to w uwagach formularza.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

#16 PostWysłany: 13 Cze 2014 21:04 

niebieski
Niby napisałem i na screenie też było, chciałem właśnie ich olać i zarezerwować na AFT, a tu ups, coś grzebią i nie działa :D
tak przy okazji to dolara przy wyrównywaniu ceny policzyli sobie po 3,48, całkiem niezły kurs.
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 13 Cze 2014 22:58 

niebieski
No i odpisali, że śniadania nie dorzucą, więc zabukowałem przez AFT, które w międzyczasie zaczęło działać i jestem do przodu 30zł plus śniadania dla 3 osób.
I mam nadzieję, że się pouśmiecham w hotelu w związku ze statusem PG Plus :)
Dzięki za pomoc
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 13 Cze 2014 23:55 

Zbanowany
Sniadanie w Westinie Warszawa nie jest warte doplaty jaka sobie zyczy hotel. Juz lepiej zjesc na zewnatrz.

Sniadania Ci nie doloza do Twojej skargi BRG bo porownywales podstawowy pokoj bez sniadania z oferta z trzeciej reki, jesli mialo by byc sniadanie to trzeba by bylo porownywac pokoj np. w taryfie flex z sniadaniem i taki sam pokoj z sniadaniem w taryfie flex na stronie trzeciej.
Screenow nie ma co posylac bo oni na to nie patrza, tylko pracownik wchodzi na dana strone podana przez klienta i patrzy czy na niej jest nizsza kwota od tej oferowanej przez SPG, jesli bedzie to kwota wyzsza od tej co podano w skardze ale jednoczesnie nizsza od ceny oferowanej na SPG to przysla emaila ze niestety nie akceptuja Twoje ceny ale zanalazl inna cene ktora lapie sie na BRG i czy akceptujesz ta wysza cene i wtedy rowniez uznaja Twoja skarge BRG. Nalezy odpowiedziec do 24h co Ty na to.

Statusowych przywilejow moga Ci odmowic, w najgorszym przypadku zalapiesz sie tylko na punkty za jedzenie. Silownia jest dostepna 24h tylko cyrograf podpisac nalezy w recepcji ze jak zaslabniesz na silowni to oni nie ponosza za to odpowiedzialnosci. Teoretycznie jak wyjedziesz z kims na pietro gdzie jest loza to tam nikt nie sprawdza czy masz prawo tam przebywac, wiec na happy hour 18-20 mozna sprobowac zalapac sie na drinki (jest samoobsluga).
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 18 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości