Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6725 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 314, 315, 316, 317, 318, 319, 320 ... 337  Następna
Autor Wiadomość
#6321 PostWysłany: 31 Maj 2024 13:46 
Awatar użytkownika

Loty: 120
Kilometry: 301 563
HON fly4free
https://elpais.com/economia/2024-05-31/ ... abina.html
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

Przygoda w Wietnamie! 🏯🐉🏮 Hanoi i Ho Chi Minh w jednej podróży za 2564 PLN 🛵🍜 Przygoda w Wietnamie! 🏯🐉🏮 Hanoi i Ho Chi Minh w jednej podróży za 2564 PLN 🛵🍜
🌴Ciepło, luksus i rajskie plaże☀️✨ Wycieczka na Zanzibar za 3412 PLN 🏖️✈️ Loty z dużym bagażem i 4⭐ hotel 😍 🌴Ciepło, luksus i rajskie plaże☀️✨ Wycieczka na Zanzibar za 3412 PLN 🏖️✈️ Loty z dużym bagażem i 4⭐ hotel 😍
#6322 PostWysłany: 31 Maj 2024 16:06 

Zbanowany
I już w dzisiejszym El Pais szybka zapowiedż zainteresowanych linii ,które...ostrzegają , że nie dokonają żadnych zmian dotyczących bagażu wnoszonego na pokład i wspólnych miejsc. :x
 Profil Relacje PM off  

#6323 PostWysłany: 31 Maj 2024 16:44 

Loty: 285
Kilometry: 460 659
złoty
Cytuj:
La multa sanciona las cuatro prácticas que, además, quedan técnicamente prohibidas a partir de ahora, pese a que se siguen aplicando en las aerolíneas low cost. En primer lugar, se sanciona y se prohíbe cobrar por llevar equipaje de mano a bordo, la principal infracción sancionada que es calificada de “abusiva”. El ministerio señala que, en base a la legislación vigente y la jurisprudencia, las compañías aéreas tienen derecho a determinar las medidas y pesos del equipaje de mano que pueden llevarse a bordo, pero no pueden cobrar ningún importe extra por ese equipaje, indica la OCU.
Grzywna nakłada karę na cztery praktyki, które od teraz są technicznie zabronione, choć nadal są stosowane przez tanie linie lotnicze. Po pierwsze, nakłada karę i zakazuje pobierania opłat za przewóz bagażu podręcznego na pokładzie, co jest głównym sankcjonowanym naruszeniem, określanym jako „nadużycie”. Ministerstwo wskazuje, że na podstawie obowiązujących przepisów i orzecznictwa, linie lotnicze mają prawo do określania wymiarów i wagi bagażu podręcznego, który może być przewożony na pokładzie, ale nie mogą pobierać żadnych dodatkowych opłat za ten bagaż, podkreśla OCU.

ten fragment jest interesujący, ciekawe co z tego wyniknie
 Profil Relacje PM off
Yaneck lubi ten post.

#6324 PostWysłany: 31 Maj 2024 17:34 
Awatar użytkownika

platynowy
@ms993 odmowa dopuszczenia ponadwymiarowego bagażu kabinowego będzie oznaczać, że pasażer będzie miał do wyboru:
-zmianę klasyfikacji i nadanie go jako bagaż rejestrowany za opłatą
-konieczność pozostawienia jego części lub całości
-rezygnację z lotu
To oczywiście tylko moje przewidywania.
 Profil Relacje PM off
marrak lubi ten post.

#6325 PostWysłany: 01 Cze 2024 12:59 
Awatar użytkownika

platynowy
Różne opłaty za bagaż podręczny. Problem dostrzegła już Unia Europejska

https://www.money.pl/gospodarka/rozne-oplaty-za-bagaz-podreczny-problem-dostrzegla-juz-unia-europejska-6948656262195840a.html
 Profil Relacje PM off  

#6326 PostWysłany: 01 Cze 2024 20:40 

Ale odkopales, pazdziernik 2023 r. Z tego co pamietam to pomysl nie zdobyl wiekszego poparcia - wolny rynek, firmy konkuruja oferta a klient wybiera co mu najbardziej odpowiada.
 PM off  

#6327 PostWysłany: 07 Cze 2024 09:08 
Awatar użytkownika

platynowy
Zaginiony bagaż pasażerka zlokalizowała w domu pracownika lotniska.
https://edition.cnn.com/travel/airline-passenger-tracks-missing-bag-felony-theft/index.html
 Profil Relacje PM off  

#6328 PostWysłany: 10 Cze 2024 08:14 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Najstarszy samolot pasażerski będący w użyciu (spolier: nie - nie lata w Korei Płn. i w Iranie):
https://g.pl/news/7,188150,31026931,ma- ... =BoxOpImg5
 Profil Relacje PM off  

#6329 PostWysłany: 20 Cze 2024 21:54 

złoty
O zakorkowanym Warszawa Chopin, liczbie przydzielonych oraz odrzuconych slotów itp

Zapewne też ukryty lobbing za CPK

https://businessinsider.com.pl/biznes/l ... ia/xgshxs8
 Profil Relacje PM off  

#6330 PostWysłany: 22 Cze 2024 09:35 
Awatar użytkownika

srebrny
Przyznać się, którzy tam nie wytrzymali do lądowania 😂
https://www.morgenpost.de/vermischtes/a ... ennen.html
Yaneck lubi ten post.

#6331 PostWysłany: 24 Cze 2024 21:09 

Loty: 26
Kilometry: 67 603
srebrny
Nie wiem czy już gdzieś było, Korean Air dostał licencje na 4 loty tygodniowo do Polski

https://businessinsider.com.pl/wiadomos ... ki/0qw3mr4
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#6332 PostWysłany: 26 Cze 2024 11:13 
Awatar użytkownika

platynowy
Oskary rynku lotniczego zostały przyznane... (najlepsze linie lotnicze na świecie)

https://businessinsider.com.pl/wiadomos ... ie/mpwr4ge
 Profil Relacje PM off  

#6333 PostWysłany: 28 Cze 2024 16:10 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Według doniesień dwa samoloty Airbus A340 należące do gambijskiej firmy leasingowej Macka Invest zostały przemycone z Litwy do Iranu.

https://www.aerotime.aero/articles/two- ... -into-iran

https://irannewsupdate.com/news/news-di ... a-to-iran/
 Profil Relacje PM off  

#6334 PostWysłany: 01 Lip 2024 09:05 

Loty: 6
Kilometry: 12 016
srebrny
https://krknews.pl/zbigniew-preisner-o- ... i-ryanair/

Zbigniew Preisner o swoim locie do Krakowa

"Preisner planuje podjąć kroki prawne przeciwko Ryanair. Rozważa również możliwość wyciągnięcia konsekwencji wobec kapitana lotu za zaniedbanie obowiązków informacyjnych wobec pasażerów."

Problemy klasy wyższej ;) Miał szczęście, że jego kierowca czekał na niego na lotnisku, bo pewnie by nie przeżył ;)
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#6335 PostWysłany: 01 Lip 2024 09:13 
Awatar użytkownika

platynowy
@piortkr
Dramatyczna sytuacja :evil:
Pan Preisner w proteście powinien przestać klaskać po wylądowaniu
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.

#6336 PostWysłany: 01 Lip 2024 16:29 

srebrny
piotrkr napisał(a):
"Preisner planuje podjąć kroki prawne przeciwko Ryanair. Rozważa również możliwość wyciągnięcia konsekwencji wobec kapitana lotu za zaniedbanie obowiązków informacyjnych wobec pasażerów."

Problemy klasy wyższej ;) Miał szczęście, że jego kierowca czekał na niego na lotnisku, bo pewnie by nie przeżył ;)

Niestety już tak przywykliśmy do tego że Wizz i Ryanair w razie jakichkolwiek nieregularności traktuje pasażerów jak bydło, że jesteśmy zdziwieni że ktoś może być tym oburzony i protestuje i zamierza walczyć o swoje prawa. Niestety czeka go walka z wiatrakami.
3 ludzi lubi ten post.

#6337 PostWysłany: 02 Lip 2024 09:38 
Awatar użytkownika

platynowy
@SPLDER serio? No to masz wpisy pana Preisnera. I albo jest on takim ignorantem latania, albo jest tak wkur.. ze rzuca g.. w wiatrak majac nadzieje, ze sie po prostu troche przylepi.
Franca jaka jest kazdy wie (podobno i pan P - jak pisze), no to troche fact checkingu:
- Całe popołudnie Ryanair wysyłał informacje, że wylot jest o czasie - really FR wysyla caly czas info ze lot o czasie? a moze co najwyzej raz (jak sie ma apke), albo po prostu w tej apce mozna to sprawdzic. tak samo jak na stronach lotnisk wylotowych i przylotowych.
- Analizując te dane, mam podstawowe pytanie dlaczego Ryanair nie poinformował z wyprzedzeniem, że samolot z Rodos będzie opóźniony o minimum 2 godziny - chyba wg tego co cytuje FR caly czas upadtowa OPOZNIENIE, w miare rozwoju sytuacji. Czy Pan P serio oczekiwal jasnowidzenia i info ze opoznienie bedzie 2h, jak jeszcze sama franca o tym nie widziala? :-)
- To, co zobaczyłem po przejściu kontroli to jeden wielki armagedon. Ludzie siedzieli wszędzie. Panował ogromny upał, a kupienie wody czy jedzenia zajmowało minimum pół godziny. A to dopiero początek gehenny. - retorycznie: I co to ma wspolnego z FR? oprocz kreowania dramaturgii?
- Ze zdziwieniem odkryłem, że moje miejsce, które miało być XL (za które zapłaciłem dodatkowo) nie jest miejscem XL. Zapytałem stewardessę o przyczynę i dowiedziałem, że zmienili maszynę na taką, w której takie miejsce nie istnieje. - wg BP zamieszczonego w sieci przez samego P - miejsca 2A - serio w FR 2A jest miejscem XL :-) - vide screen
- Włącznie trybu samolotowego było moim błędem. Gdyby miał włączony telefon, to bym o 00:27 dostałbym wiadomość, że samolot jest przekierowany do Katowic. - serio ns 30k ft odebralby SMSa i moglby poczynic w zwiazku z tym jakies przygotowania?
- Wystartowaliśmy w końcu o 1:14 w nocy greckiego czasu, kapitan samolotu miał ok. 45 minut, żeby poinformować pasażerów o przekierowaniu lotu do Katowic. - w drugim poscie juz sie rozmija z zapodanymi przez siebie informacjmai z postu pierwszego - ale, i tak pozostaje pytanie, jak pasazerowie na 30k ft mieliby zaregowac na DIVERT? posiadal ktos telefon satelitarny?
- Najpierw czekaliśmy 20 minut na schody tylko do przedniego wyjścia - a ja glupi zawse myslalem ze Franca jako jedyna ma swoje wlasne przednie schody
- Lotnisko było pełne ludzi, żadnych taksówek, żadnych autobusów. - no oczywiscie to wina FR :-)

Konczace zdania zostawie juz bez komentarza, bo sa tak irracjonalne, ze boli proba odpowiedzi na ten belkot.

Rozumiem, ze czlowiek jest zawiedziony, sfrustrowany, zmeczony i ma wszystkiego dosyc. Ale zwazajac na swoja jakby nie bylo pozycje, wydaje sie ze erudycje i intelekt to po prostu tu dal sobie upust czystej i nieskrywanej frustracji poganianej glupota i ignorancja. Az strasznie sie to czytalo.

Przypowmianl mi sie wpis z przed kilu lat pewnej "dziennikarki" z rzepy, ktora zrobila rowniez podobny publiczny rant wykorzystujac lamy swojego pracodawcy jak jej podroz do AU nie przebiegla wg jej wymarzonego planu.
I aby bylo jasne, jak sam tez nieraz "atakowalem" glupoty zwiazane z lataniem, ale dalej zastanawiam sie jak swiatly czlowiek moze tak naginac fakty... ech...

Posty/linki ponizej, Niech kazdy sam sobie wyrobi zdanie nt naszego znanego turysty. :-)
PS> gdyby to sie dzialo w USA, to za takie posty moglby sie spodziewac ew. kontrpozwu.

https://www.facebook.com/photo/?fbid=10 ... 9944699925
Szanowni Państwo,
opiszę Wam mój lot z Rodos do Krakowa, bo takiego koszmaru i takiej indolencji linii lotniczej nie można zostawić bez komentarza. Mianowicie, lot z Rodos przewidywany był na 21:50 greckiego czasu, tą samą maszyną, która przywozi pasażerów z Krakowa. Całe popołudnie Ryanair wysyłał informacje, że wylot jest o czasie. Ponieważ znam tę linię z jej ciemnej strony, zacząłem sprawdzać czy rzeczywiście będzie o czasie. Poprosiłem żonę, żeby sprawdziła jak wygląda sytuacja w Krakowie.
Już po 17 polskiego czasu podali informację, że wylot z Krakowa jest opóźniony godzinę, o 17:45, że o 1,5 godziny. O 20:53 greckiego czasu podali, że mój wylot jest zaplanowany na 23:40 czasu lokalnego. O 20:09 polskiego czasu samolot wyleciał z Krakowa i wylądował na Rodos o 23:20 greckiego czasu.
Analizując te dane, mam podstawowe pytanie dlaczego Ryanair nie poinformował z wyprzedzeniem, że samolot z Rodos będzie opóźniony o minimum 2 godziny? Rodos jest małą wyspą, dojazd na lotnisko nawet z drugiego końca wyspy zajmuje 1,5 godziny. W tym okropnym upale ludzie mogliby zostać dłużej w swoich miejscach. Na pewno byłoby to bardziej komfortowe niż na lotnisku.

Linie lotnicze wymagają od pasażerów przybycia na lotnisko 2 godziny przed lotem, zwłaszcza gdy się nadaje bagaże, więc pewnie pasażerowie byli na lotnisku już ok. 20.
Ja mając te informacje, przyjechałem na 22. To, co zobaczyłem po przejściu kontroli to jeden wielki armagedon. Ludzie siedzieli wszędzie. Panował ogromny upał, a kupienie wody czy jedzenia zajmowało minimum pół godziny. A to dopiero początek gehenny.
O 23:53 greckiego czasu byłem na pokładzie. Ze zdziwieniem odkryłem, że moje miejsce, które miało być XL (za które zapłaciłem dodatkowo) nie jest miejscem XL. Zapytałem stewardessę o przyczynę i dowiedziałem, że zmienili maszynę na taką, w której takie miejsce nie istnieje.
O 00:04 pilot powiedział, że lecimy, więc włączyłem tryb samolotowy. Po jakichś 30 minutach pilot przeprosił za opóźnienie spowodowane traffic control.
Włącznie trybu samolotowego było moim błędem. Gdyby miał włączony telefon, to bym o 00:27 dostałbym wiadomość, że samolot jest przekierowany do Katowic.
Cd w następnym poście …

i: https://www.facebook.com/photo?fbid=102 ... 9944699925
Wystartowaliśmy w końcu o 1:14 w nocy greckiego czasu, kapitan samolotu miał ok. 45 minut, żeby poinformować pasażerów o przekierowaniu lotu do Katowic. Pasażerowie mogliby się skontaktować z rodzinami, znajomymi i zorganizować szybszy powrót do domu.
Dostaliśmy tę informację od kapitana 17 minut przed lądowaniem w Katowicach, gdzie wylądowaliśmy o 2:38. Najpierw czekaliśmy 20 minut na schody tylko do przedniego wyjścia, bo więcej schodów nie było. Na szczęście latam tylko z podręcznym bagażem, a mój kierowca czekał na mnie na lotnisku, ponieważ miał te informacje, które wszyscy na pokładzie powinni mieć. Współczuję bardzo wszystkim moim współpasażerom, którym nie dano szansy na szybszy powrót do domu.
Lotnisko było pełne ludzi, żadnych taksówek, żadnych autobusów. Nie wiem ile trzeba było czekać na autokary do Krakowa.
Ja byłem w domu o 5 rano.
Moi adwokaci przygotują skargę do Ryanaira, będę się domagał odszkodowania i zadośćuczynienia.
Sprawdzam i rozważam możliwość wyciągnięcia konsekwencji wobec kapitana tego feralnego lotu, bo obowiązkiem kapitana jest troska o dobro pasażerów. A my nie zostaliśmy poinformowani, choć był na to czas, że lot jest przekierowany a przecież wiedział długo przed startem.
Oddzielną kwestią jest stosunek załogi do pasażerów, mówiącej po angielsku gdy zaczynały się trudne pytania.
Bardzo dziwię się Polskim Liniom Lotniczym LOT, który kilka lat temu latał na tej trasie w sezonie wakacyjnym. Loty cieszyły się ogromnym powodzeniem, były punktualne i o wiele bardziej komfortowe.
Dziwię się lotnisku w Krakowie. Jak to jest możliwe, że międzynarodowe lotnisko ma pas czynny do 2 w nocy?
Nigdy więcej nie wsiądę do Ryanairem, Państwu zostawiam pod rozwagę.

Załączniki:
P-RHO-KRK (1).jpg
P-RHO-KRK (1).jpg [ 64.77 KiB | Obejrzany 1245 razy ]
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#6338 PostWysłany: 02 Lip 2024 10:54 
Awatar użytkownika

złoty
Skoro się czepiasz, to też się czepnę :D
jaco027 napisał(a):
- Włącznie trybu samolotowego było moim błędem. Gdyby miał włączony telefon, to bym o 00:27 dostałbym wiadomość, że samolot jest przekierowany do Katowic. - serio ns 30k ft odebralby SMSa i moglby poczynic w zwiazku z tym jakies przygotowania?
jaco027 napisał(a):
- Wystartowaliśmy w końcu o 1:14 w nocy greckiego czasu

Mówisz, że płyta postojowa jest na 30k ft?

jaco027 napisał(a):
żadnych autobusów. - no oczywiscie to wina FR :-)

A kto odpowiada za dowiezienie na miejsce docelowe w przypadku divertu?

Ale poza tym - masz rację, dramatyzowane jakby to pisał chatGPT, a chłop robi aferę jakby pierwszy raz w życiu widział samolot.
 Profil Relacje PM off  

#6339 PostWysłany: 02 Lip 2024 11:02 
Awatar użytkownika

platynowy
za 0:27 i 30k ft posypuje glowe popiolem, w tym natloku absurdu... pogubilem sie ;-)
a propos bus - ile to razy trzeba bylo czekac w przypadku divert... i to nie tylko u francy
 Profil Relacje PM off
abelincoln lubi ten post.

#6340 PostWysłany: 02 Lip 2024 11:40 
Awatar użytkownika

srebrny
Faktem jest, że pewnych rzeczy fizycznie się nie przeskoczy, więc jeśli samolot 2h po czasie jest nadal w Krakowie, to warto by zapytać FR, czemu od razu nie komunikuje pasażerom kolejnego rejsu stosownego (niekoniecznie 2h) opóźnienia. Jeśli nie ma po temu jakiegoś sensownego powodu, to powinni.

Cała reszta to bicie piany.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6725 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 314, 315, 316, 317, 318, 319, 320 ... 337  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości