Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 08 Paź 2014 22:11 

Hej
Wyjezdzam do Mumbai i na Goa juz za kilka dni i mam kilka pytań:
Może wiecie do jakiego kursu dolara dążyć w Indiach?
Oraz czy są duże różnice kursowe pomiędzy Bombajem a Goa?
I wogóle jak z kantorami, w Mumbai chyba nie powinno być problemu ze znalezieniem, ale Jak jest w Goa?
Bo chyba lepiej wymienić walute w kantorze niż w hotelu prawda?
Sporo pytań mi się rodzi tuż przed wyjazdem:)
 Profil Relacje PM off  

HIT🔥 Loty do Meksyku za 1398 PLN 😮✈️ Plaże San José del Cabo czekają 🌤️🩱🏖️ HIT🔥 Loty do Meksyku za 1398 PLN 😮✈️ Plaże San José del Cabo czekają 🌤️🩱🏖️
Wycieczka do Goa za 2618 PLN 🌴 Loty do Indii + 11 nocy w 4* hotelu ze śniadaniami 🇮🇳 Wycieczka do Goa za 2618 PLN 🌴 Loty do Indii + 11 nocy w 4* hotelu ze śniadaniami 🇮🇳
#2 PostWysłany: 08 Paź 2014 22:14 

Loty: 178
Kilometry: 400 854
niebieski
Można też zmienić w banku.
Cytuj:
W hotelu polecono nam State/United Bank of India jako miejsce najkorzystniejszej wymiany waluty. Poszliśmy więc na plac Horniman.

W Bombaju wymieniają również w sklepach turystycznych na Colabie, dobrze się trochę potargować.
O Goa się nie wypowiem bo byłam w 1996 r.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 08 Paź 2014 22:17 
Awatar użytkownika

Loty: 601
Kilometry: 686 519
niebieski
W Goa, ale też w Bombaju nie ma problemu z wymianą pieniędzy. Kurs jest podobny w hotelu jak i w kantorze, warto przed wymianą sprawdzić. porównać kurs w kilku miejscach.
Ponieważ Goa jest rozległa, to nie będą polecać konkretnych punktów - my przykładowo wymienialiśmy w kantorze, który znajdował się w markecie przy Anjuna Beach.
W Bombaju wymieniłem wpierw na lotnisku - i tu uwaga - pobierają makabryczną prowizję. Potem wymieniałem w hotelu i już nie było problemu.
Kurs zależy oczywiście :) Podczas naszego pobytu przykładowo 1$ to około 60INR. Jeśli ktoś Ciebie zaprowadzi do tego samego punktu to 55INR :p Jeśli masz małą kwotę to mogą próbować twierdzić, że przy małych kwotach to inna stawka itp. Prawda jest taka, że trzeba w razie potrzeby się postawić i odejść od okienka, to szybko zmienią zdanie :p

#4 PostWysłany: 08 Paź 2014 22:36 

dzieki :)
a jak jest z wymiana INR na $?
Gdzie to zrobić najlepiej? Na lotnisku w dzien wylotu?
Trzeba mieć też te potwierdzenia z wymiany wczesniejszej?
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 14 Paź 2014 23:26 
Awatar użytkownika

Loty: 601
Kilometry: 686 519
niebieski
Potwierdzeń nie potrzeba. Na lotnisku drożyzna, lepiej na mieście (hotel, kantor, lub coś podobnego). Sprawdzaj zawsze kurs np. za pomocą aplikacji. I patrz, czy chcą prowizję.

#6 PostWysłany: 08 Paź 2015 16:40 

Loty: 34
Kilometry: 85 452
srebrny
Odświeżę trochę temat. W listopadzie lecę do Mumbaiu. Mam dolary w gotówce plus kartę złotówkową z darmowymi wypłatami (Millenium). Z czego bardziej opłaca się korzystać? Na rozruch potrzebuję trochę INR (np. dojazd do hotelu). Próbować kupić trochę INR w Polsce (w Warszawie w Arkadii teoretycznie są)? Czy jakąś małą część wymienić na lotnisku, a resztę gdzieś na mieście po normalnym kursie? Są jakieś różnice w cene GOA-Mumbai? Wymieniać od razu wszystko w Mumbaiu, czy może bardziej opłaca się w Goa?
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 08 Paź 2015 17:20 

Loty: 207
Kilometry: 431 453
niebieski
Karta Millennium jest tylko teoretycznie darmowa, bo mimo bezprowizyjnych wypłat, opłaty za przewalutowanie są lichwiarskie.
Lepiej jest założyć w Kantorze Aliora za darmo kartę Mastercard w USD, która ma rewelacyjne przeliczniki i raz w miesiącu wypłata bez prowizji. Kolejne nawet z prowizją 9 zł się opłacają. Tyle, że w Indiach nie wszystkie bankomaty ją obsługują. Trzeba szukać bankomatów znanych w Europie banków np. ING.
Na lotnisku w Mumbaju jest kantor ze złodziejskim kursem i wiecznie zepsuty bankomat. Ale drobną kwotę na taxi można wymienić. Resztę w kantorach- na Goa były dobre kursy. W Mumbaju nie wiem, bo tam wypłacałem z bankomatu.
trocha uważa post za pomocny.

#8 PostWysłany: 10 Paź 2015 14:47 

Loty: 84
Kilometry: 166 092
trocha napisał(a):
Odświeżę trochę temat. W listopadzie lecę do Mumbaiu. Mam dolary w gotówce plus kartę złotówkową z darmowymi wypłatami (Millenium). Z czego bardziej opłaca się korzystać? Na rozruch potrzebuję trochę INR (np. dojazd do hotelu). Próbować kupić trochę INR w Polsce (w Warszawie w Arkadii teoretycznie są)? Czy jakąś małą część wymienić na lotnisku, a resztę gdzieś na mieście po normalnym kursie? Są jakieś różnice w cene GOA-Mumbai? Wymieniać od razu wszystko w Mumbaiu, czy może bardziej opłaca się w Goa?

Ja nie zauważyłem jakiejś szczególnej różnicy w kursach pomiędzy regionami, wszystko zależy od osoby/kantoru na która trafisz oraz ich uczciwości. Podobnie jak @cavani polecam kartę Mastercard w USD wydaną przez Kantor Aliora, ja akurat nigdy nie miałem problemów z wypłatami z bankomatów (na GOA jest ich mnóstwo) limit jednorazowej wypłaty wynosi 10 000 rupii, trzeba tylko zwrócić uwagę czy dana sieć bankomatów/bank nie pobiera dodatkowej opłaty 200 rupii na pewno yes bank był darmowy a w HDFC BANK była opłata tyle pamiętam. Poza tym ja bym wymieniał kasę stopniowo, noszenie dużej ilości gotówki jest uciążliwe.
 Profil Relacje PM off
trocha uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość