Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 35 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 24 Lis 2017 18:21 

My nie korzystaliśmy ze spania na lotnisku ale po przyjeździe nań o godz.3:30 wiele osób to robiło zarówno na tych popularnych fotelach lotniskowych z podłokietnikami w co drugim jak też w barach na kanapach lub poskładanych czterech miękkich fotelach. Żadnego mocnego światła ani mordowania ludzi informacjami przez megafony!
 Profil Relacje PM off  

Zimowy relaks na Fuerteventurze 🏝️🌞 All inclusive w 4* hotelu z basenem za 2629 PLN Zimowy relaks na Fuerteventurze 🏝️🌞 All inclusive w 4* hotelu z basenem za 2629 PLN
Tydzień w Kenii za 2259 PLN 😲👙🌊 Loty z bagażem i noclegi w apartamencie ✈️🧳🌴🏖️ Tydzień w Kenii za 2259 PLN 😲👙🌊 Loty z bagażem i noclegi w apartamencie ✈️🧳🌴🏖️
#22 PostWysłany: 26 Lis 2017 02:55 

Ves123 w innych tematach o Portugalii pisałeś że miałeś hostel w okolicach Trynidade. Czy to może Oporto City Hostel? jak tak to napisz o nim parę słów.
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 15 Lut 2018 18:47 

Spanie na lotnisku w Porto daje rade. Polecam kawiarnię Costa Coffee naprzeciwko posterunku policji, gdzie są wygodne krzesła i sofy, dużo ludzi tam spało. Bałem się że w lutym będzie zimno na tym lotnisku, a było całkiem miło, temperatura koło 20 stopni jak nie lepiej. W nocy światła są przygaszone. Koło 4 robi się już duży ruch na lotnisku, dużo samolotów startuje po 6 rano.
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 31 Gru 2018 20:58 

niebieski
Podbijam temat. Spanie nadal możliwe?
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 31 Gru 2018 22:38 

niebieski
co prawda nie musiałam spać na OPO, ale korzystałam z wygodnych foteli na końcu terminala, już przy schodach w dół, gdzie są bramki FR,(15, 16), np. do SXF. Można na nich dość wygodnie spędizć czas :)
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 01 Sty 2019 00:04 

niebieski
Potwierdzam opinię @ewaolivka, fotele, a wręcz leżanki na prawo po odprawie bezpieczeństwa są bardzo wygodne. Niedaleko są też gniazdka el.

Załączniki:
PortoDepartures.jpg
PortoDepartures.jpg [ 512.79 KiB | Obejrzany 6284 razy ]
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Re: [OPO] Przesiadka
#27 PostWysłany: 06 Paź 2019 08:29 

srebrny
Jak ze spaniem na lotnisku? Są jakieś przyjemne miejsca i wygodne fotele?
Przylatuję o północy, a rano mam następny lot, wiec nie opłaca się ruszać z lotniska.
Już byłem na tym lotnisku, wiec wiem, ze nowe i komfortowe, ale nie przyglądałem się warunkom noclegowym, stad moje pytanie ;)
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 06 Paź 2019 11:14 
Awatar użytkownika

niebieski
@jacek96
Parę tygodni temu lecieliśmy z OPO przedostatnim lotem i widziałam już ludzi szykujących się do zajmowania miejsc na noc. Ok. 22.15 zaczęli zamykać kawiarnie na dole przy przylotach (są dwie, m.in. Costa) - tam są miękkie krzesła i kanapy. Fotele lotniskowe niestety metalowe, z poręczam i ogólnie dość głośno. Na górze - przy odlotach - z kolei spokojniej. Widziałam restaurację z kanapami i krzesłami, jak również kogoś śpiącego na lotniskowej ławce - więc są też takie bez poręczy, ale jest ich zdecydowanie mniej. Masa miejsca na podłodze. Ogólny problem z gniazdkami na całym landside. Natomiast na airside o 22.30 praktycznie wszystkie sklepy i gastronomia były już zamknięte, ok. 23 zaczęli przygaszać światła. Fotele lotniskowe ponownie metalowe, z poręczami, więc spanie raczej tylko w knajpach. I znowu bardzo mało gniazdek.
jacek96 uważa post za pomocny.

#29 PostWysłany: 06 Paź 2019 13:02 

srebrny
Dzięki za info. Rozumiem i tak mi świta w głowie, że po przylocie będę w strefie airside i nie będę musiał wychodzić na ogólnodostępną?!
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 06 Paź 2019 13:15 

Loty: 54
Kilometry: 69 463
srebrny
TU jest jeszcze dwustronicowy temat o spaniu na tym lotnisku. Byłem dość dawno, bo trzy lata temu, ale nie kojarzę, żeby z samolotu wychodziło się do airsidu. Nie było możliwości ominięcia ponownego security, chyba że coś się zmieniło.
 Profil Relacje PM off
jacek96 uważa post za pomocny.

#31 PostWysłany: 30 Sie 2020 16:11 

platynowy
Spałem po przylocie, już po wyjściu. Nikt mnie nie zaczepił, lotnisko pustawe, ale włączyli w nocy klimę, chyba schładzają lotnisko przed kolejnym dniem. Było tak zimno, że finalnie się ewakuowałem i ruszyłem piechotą do Porto.
Image
 Profil Relacje PM off
macio106 lubi ten post.

#32 PostWysłany: 27 Gru 2020 16:03 

Mam planowany przylot do Porto o 0:30 a wylot o 6 rano, czy w aktualnym pandemicznym stanie mogę zostać i przenocować na lotnisku? Ktoś był ostatnio w nocy, czy jest w miarę ciepło ( oczywiście na lotnisku)?

#33 PostWysłany: 17 Lip 2022 18:32 

Loty: 54
Kilometry: 69 463
srebrny
Pierwszy raz po paru latach na OPO. W informacji powiedzieli, że lotnisko jest otwarte 24h. Po wieczornym przylocie i przy porannym wylocie można przejść do airsidu. Warunek to karta pokładowa musi być na lot, który odbędzie się w przeciągu 12h od przejścia security. Więcej miejsc do siedzenia w strefie landside. Siedziska z podłokietnikami w obu strefach. Są i bez, ale tylko na dwie osoby obok siebie, czyli nie położymy się na nich.

Wodę 500 ml Vitalis można kupić za 1 EUR w maszynie zaraz za security. Ta sama woda w innych maszynach w terminalu jest po 1.8 EUR. Najtaniej wychodzi półtora litra w sklepie Relay koło Burger Kinga, za 2.7 EUR.

Security sprawne mimo długiej kolejki. Tłumy ludzi w obu strefach. O covidzie świadczy tylko, na oko 20% ludzi w maskach.
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 17 Lip 2022 19:04 
Awatar użytkownika

Loty: 430
Kilometry: 743 690
niebieski
wersus79 napisał(a):
Siedziska z podłokietnikami w obu strefach. Są i bez, ale tylko na dwie osoby obok siebie, czyli nie położymy się na nich.

To zależy ile mamy wzrostu. Ja tam sobie pokimałam z moimi 170cm!
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 17 Mar 2025 10:38 

Moje doświadczenia z marca 2025.

Kawiarni Costa nie stwierdzono. W górnej hali jest tak trochę na uboczu mała kawiarnia z miękkimi tapicerowanymi krzesłami bez podłokietników, super do spania po złożeniu trzech krzeseł, jednak około godz. 24 już wszystkie te miejscówki były zajęte, mam wrażenie że głównie przez bezdomnych, może było też kilku turystów, ale przez rodzaj lokatorów nie sprawiło to na nas niestety wrażenia miejsca bezpiecznego do spania. Gdyby jednak odpowiednio wcześnie zainstalować się tam kilkuosobową grupką, byłoby to najlepsze miejsce do spędzenia nocy.

Poza tym w górnej hali oprócz ciągów łączonych krzeseł z podłokietnikami co 1 krzesło, zdarzają się też takie z podłokietnikami co 2 krzesła i kilka takich z podłokietnikami co 3 krzesła - warto na nie zapolować bo w tej hali są lepsze warunki do snu - światło jest lekko przyciemnione. Około północy były już jednak zajęte.

W dolnej hali jest dosyć ostre światło niestety, jest kilka kawiarenek/miejscówek ze zwykłymi krzesłami i stolikami oraz przy Starbucks-ie są 3 albo 4 drewniane ławki na których można się położyć, i z tych skorzystaliśmy. Niestety są w pełnym świetle i blisko głównego wejścia, ale lepsze to niż na siedząco.

Ogólnie jest przyzwolenie na spędzenie nocy na lotnisku, nieliczna obsługa nikomu nie zwraca uwagi. Jest cicho i spokojnie. Od godziny 4 nad ranem robi się bardziej gwarno bo pierwsze loty startują około 6 rano.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 35 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość