Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 16 Lip 2019 00:22 
Awatar użytkownika

Loty: 494
Kilometry: 1 102 778
Zbanowany
Mieliście kiedyś tak, że po przyjeździe w jakieś miejsce poczuliście rozczarowanie i pytaliście sami siebie „że to niby ma być ta atrakcja?!?”. Jeśli nie, to zapraszam do Paraty.

Koszmar zaczyna się jeszcze zanim tam dotrzecie. Autokar z Rio de Janeiro pokonuje 250km w ponad 5h, po drodze oczywiście zatrzymując się w zaprzyjaźnionej restauracji. Gdybyście po Paraty chcieli zajrzeć do Sao Paulo to 300km zajmie Wam – uwaga – ponad 7 i pół godziny, tuż przed Sao Paulo godzina w kiepskiej restauracji. Po drodze z okna autokaru zwiedzicie takie wiochy jak np. Caraguatatuba (na trzeźwo mam problem z wymową tego). Szczerze – ta dziura nie jest warta tak długich podróży.

Są 3 miejsca pośród których macie do wyboru wiele opcji zakwaterowania. Najbardziej atrakcyjna okolica to ta przy plaży Praia do Pontal. Można też bardziej w centrum, ale odległości są niewielkie więc nie wiem, czy jest sens. Jest też opcja najgorsza, i tą niestety wziąłem czyli Jabaquara, dzielnica położona przy plaży o tej samej nazwie. Od jej opisu zacznę. Zatrzymałem się tam na przełomie marca i kwietnia 2019.

Image

Image

Image

Image

Na mapie wydaje się atrakcyjnie. Co ciekawe, widoki i sama plaża też złe nie są. Czar pryska, gdy próbujemy popływać. Do kolan jest jeszcze dno piaszczyste, potem człowiek zapada się w mule. Zero fal i gęste muliste dno, nadające ciemniejszego zabawienia wodzie. Koszmar. Wieczorem robi się ładnie, romantyczny zachód słońca itp. Czar szybko pryska, pojawiają się hurtowe ilości komarów. Są wszędzie, w mieszkaniu z Airbnb zabiłem pierwszego wieczoru 24, całe mieszkanie musiałem spryskać sprayem na komary zakupionym w jedynym supermarkecie w Jabaquara. Plusem tego marketu jest możliwość zjedzenia ciepłego śniadania..

Przy plaży jest kilka restauracji. Po sezonie, czyli tak, jak byłem, czynna jest każdego wieczoru jedna, chyba się jakoś umówili. Jedzenie i napoje spoko ale jak na Brazylię ceny niezbyt atrakcyjne.

Okolice plaży Praia do Pontal to połączenie ładnych widoków, spokoju i bliskości części historycznej miasteczka. Widziałem tam też jakiś hostel, więc można się zatrzymać budżetowo. Jest też w miarę cicho, czego nie mogą powiedzieć osoby zatrzymujące się w ścisłym centrum.

Image

Paraty ma jedną atrakcję i jest nią rzeczywiście ładna starówka. 2 godziny to aż za dużo żeby ją zwiedzić, z lunchem włącznie. Jedzenie kiepskie, ładnie wyglądało tylko w restauracji nad samą rzeką ale jak zobaczyłem ceny ponad stówkę za porcję to ich wyśmiałem. W Brazylii dobra porcja dla jednej osoby to ok 50zł.

Image

Image

Sami sobie odpowiedzcie, czy dla ładnej starówki warto się tyle tłuc autobusem. Gdyby ktoś z Was miał jednak mega ciśnienie na architekturę kolonialną a przy okazji miasteczko, w którym coś się dzieje i są możliwości jednodniowych wycieczek, to niech sobie koniecznie wygoogluje „Ouro Preto” gdyż jest to perła na mapie Brazylii.

Ostatnio edytowany przez BusinessClass, 16 Lip 2019 02:27, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
7 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥 Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥
Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️ Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️
#2 PostWysłany: 16 Lip 2019 01:27 

Loty: 53
Kilometry: 102 387
niebieski
Ale wystarczy pojechać 20 km dalej na południe, by dotrzeć do urokliwego Trindade - miasteczka w malowniczej zatoce.
Miasteczko z dwoma plażami, wioską rybacką i pięknymi szlakami wybrzeżem. Miasteczko jest bardzo małe i głównie korzystają z niego "lokalsi". Jeśli gości turystów to raczej tych z Brazylii, więc cenowo bardzo przystępne.
To właśnie tam, w przydrożnej knajpce jedliśmy najlepszy acai w całej Brazylii.

Załączniki:
trindade3-małe.jpg
trindade3-małe.jpg [ 69.52 KiB | Obejrzany 2624 razy ]
trindade2-małe.jpg
trindade2-małe.jpg [ 112.57 KiB | Obejrzany 2624 razy ]
trindade1-małe.jpg
trindade1-małe.jpg [ 110.06 KiB | Obejrzany 2624 razy ]
IMG_2263-małe.jpg
IMG_2263-małe.jpg [ 132.22 KiB | Obejrzany 2624 razy ]
IMG_2280-małe.jpg
IMG_2280-małe.jpg [ 68.2 KiB | Obejrzany 2624 razy ]
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 07 Sie 2019 17:44 

Może poleci ktoś sprawdzoną firmę organizującą wycieczki z Parat do destylarni Cacahy i na wodospady itp?
 Profil Relacje PM off
BusinessClass lubi ten post.

#4 PostWysłany: 01 Wrz 2019 10:00 

Loty: 53
Kilometry: 102 387
niebieski
Nikt się odzywa, to ja napiszę tylko, że nie korzystałem z firm oferujących wycieczki ale destylarnia Cachaça Maria Izabel jest na prawdę fajna a odwiedziny i degustacja były na prawdę miłe :) Maria Izabel wie bardzo dużo o cachaçy z tego co widziałem można tam też wynająć nocleg.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość