Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

[ 9 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 17 Lis 2022 12:49 

Cześć!
Przylatujemy do AUH późnym wieczorem, planujemy przenowować na lotnisku, ktoś praktykował? Jakie wrażenia i gdzie ewentualnie się kierować?
Z góry dziękuję za odpowiedź :)
 Relacje PM off  

#2 PostWysłany: 17 Lis 2022 18:15 
Awatar użytkownika

Loty: 96
Kilometry: 161 212
złoty
Na landside wszędzie oparcia pomiędzy fotelami, tłoczno, głośno, na kilku lotniskach spałem i te chyba było jednym z najcięższych. Z wygodniejszych miejsc jedynie po przejściu kontroli, w okolicach bramek było trochę foteli z miękkim, wysokim oparciem.

Po przylocie było miejsce, w którym skanowane są bagaże osób przylatujących. Za nimi były miękkie ławy ok. 3-metrowe , więc zapytałem pracowników skanujących bagaże, czy możemy tam się zdrzemnąć. Nie zgodzili się, bo monitoring, ale powiedzieli, że gdzieś dalej też znajdziemy takie ławy. Przeszliśmy większość lotniska, ale nie znaleźliśmy.

#3 PostWysłany: 19 Lis 2022 12:41 

platynowy
Potwierdzam. Kiepski pomysł. AUH ma jakoś klaustrofobicznie małe strefy landside, zarówno na odlotach jak i przylotach landside jest raczej mało miejsca a dużo ludzi. Na odlotach prawie nie ma ławeczek żeby usiąść. Ruch jest całą noc.
 Relacje PM off
jaco027 lubi ten post.

#4 PostWysłany: 19 Lis 2022 23:03 
Awatar użytkownika

Loty: 251
Kilometry: 413 272
niebieski
Również potwierdzam. Lotnisko mało przyjazne do noclegu. Lądowaliśmy z Omanu po 23 i zostaliśmy już na lotnisku. Ciężko było znaleźć zaciszne i wygodne miejsce do spania. Nad ranem najlepszym wyjściem było wyjście na zewnątrz i krótka drzemka na ławce przed bo temperatura już na to pozwalała.
Na samym lotnisku jeszcze ewentualnie warto rozważyć powrót na odloty i wejście schodami na górę gdzie niby swoją strefę mają pracownicy lotniska. Są tam ławki i jest trochę ciszej niż na dole. Dodatkowo jest tam automat w, którym produkty są tańsze o 1 AED w porównaniu z automatami na odlotach i przylotach.
jaco027 lubi ten post.

#5 PostWysłany: 20 Lis 2022 00:52 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Również potwierdzam. Jedno z gorszych lotnisk pod tym względem. Ogólnie nie da się przespać. Ciasno, głośno, itp. Po przyjeździe o 1am, koczowanie do 3am, do rozpoczęcia odprawy było udręka. Nożna stanąć szybko przy stanowisku check-in i na 3h przed wylotem dostać BP i...uciekać szybko na airside do salonika na PP. Tam jest znacznie lepiej i są zakamarki gdzie spokojnie można kimnąć pare godzin.
Mały tip. Jeśli ktoś ma connecting flight w AUH z kilkugodzinnym stopem, to dobra opcja jest pójście od razu do salonika bez wychodzenia na landside wystarczy pokazać rezerwacje na następny lot w ciągu 24h. BP nie jest wymagany od razu. A na 3h przed lotem wyjść, przejść immigration, wziąć BP, znowu immigration I security i po stracie 1-2h być z powrotem w saloniku
 Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 08 Sie 2023 15:37 

niebieski
To niefajnie z tym spaniem :(
Bo zastanawiam się, co zrobić - wylot o 6 rano (nie przesiadka). Czyli wg tego, co opisaliście - wpuszczą nas (rodzina 5 osób) najwcześniej około 3 rano. Bo jakoś nie uśmiecha mi się płacić niemało pieniędzy za kolejny nocleg (byłby wtedy 1 mniej), gdy i tak musiałbym wstać ok. 2-3 w nocy i jechać na lotnisko.
Planuję jednak wynająć auto (bo grupa duża tym razem) - i myślałem go oddać wieczorem na lotnisku i przeczekać tych kilka godzin. Ale to, co piszecie nie brzmi zachęcająco.
Rozumiem, że - dla formalności - lotnisko jest otwarte całą dobę, można przetrwać noc, ale być może będzie to na ziemi/posadzce, tak?

A co byście radzili? Może stanąć (przepraszam za trochę OT ;) ) gdzieś autem po drodze na parkingu i w nim się kimnąć? Nie zainteresują się jakiś służby, no i czy szukać po prostu jakiegoś ichniego CPN-u przy autostradzie, czy to w UAE zły pomysł?
 Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 08 Sie 2023 16:35 
Awatar użytkownika

Loty: 146
Kilometry: 306 394
srebrny
Spałem zarówno na AUH jak i lata temu w samochodzie w ZEA (podobno nielegalne).
Chociaż AUH to faktycznie słabe lotnisko do spania, kilka godzin da się przetrwać bez większego bólu.

Zamiast samego lotniska polecam budynek parkingu naprzeciwko. W nocy niemal pusto i cisza. Nie powinno być problemu z miejscem do siedzenia (standardowe lotniskowe fotele), jest tam całkiem przestrzennie. W zeszłym roku były tam nawet wystawione dwa wygodne fotele biurowe, które uratowały mi życie :lol: Nikt się nikim nie interesuje. Czyste łazienki. Największy problem, że jest zimno. Polecam wziąć coś ciepłego, bo inaczej trzeba wychodzić na zewnątrz by się ogrzać co jakiś czas.

Co do kimania w aucie to my zaparkowaliśmy na mieście pod jakąś fabryką. Na CPNie na trasie będziecie bardziej wystawieni na widok. W teorii policja może tam podjechać i tankować. Konsekwencji nie znam i nie bierz tego jako poradę, ale moje ogólne odczucie jest takie, że akurat w UAE nikt Ci za to głowy nie urwie.

Ostatnio edytowany przez ricinus78 08 Sie 2023 18:54, edytowano w sumie 2 razy
 Relacje PM off
sanchopan lubi ten post.
sanchopan uważa post za pomocny.

#8 PostWysłany: 08 Sie 2023 18:45 

niebieski
Bardzo dziękuję, to bardzo cenne informacje :!: :D
Myślę, że faktycznie najlepszym rozwiązaniem będzie: dojechać na lotnisko wieczorem, zdać wynajęte auto i oszczędzając na wynajmie auta oraz dodatkowej nocy kwatery, mieć (całkiem pokaźną) kwotę w kieszeni. Bo na kwaterze i tak bym w sumie się nie wyspał.
A na lotnisku w AUH jest jakiś sensownych prędkości bezpłatne WiFi? Bo na DWC pamiętam, że lata temu WiFi śmigało, ale na AUH nie testowałem...? :)
 Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 08 Sie 2023 18:51 
Awatar użytkownika

Loty: 146
Kilometry: 306 394
srebrny
WiFi było, w budynku parkingu również. Nie testowałem prędkości, ale na pewno było stabilne.
sanchopan lubi ten post.
sanchopan uważa post za pomocny.

[ 9 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: CommonCrawl [Bot] oraz 1 gość