Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 25 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 22 Wrz 2015 12:53 
Awatar użytkownika

Witam. Czy wiecie może, gdzie jest jakiś niedrogi hostel blisko lotniska (Ninoy Aq) w Manili? Bo ląduję o pierwszej w nocy po ponad 24h w drodze i chciałbym na pierwszą noc zaklepać coś sobie wcześniej. Z góry dzięki..
 Profil Relacje PM off  

Słynny Babilon otwiera bramy dla turystów. Czy to będzie nowy hit dla podróżników? Słynny Babilon otwiera bramy dla turystów. Czy to będzie nowy hit dla podróżników?
TOP❗ Bezpośrednie loty na Kanary od 124 PLN (w jedną stronę) TOP❗ Bezpośrednie loty na Kanary od 124 PLN (w jedną stronę)
#2 PostWysłany: 22 Wrz 2015 13:53 
Awatar użytkownika

niebieski
manila-mnl-przechowanie-bagazu,1002,79712#p637382
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 15 Lut 2016 14:38 

srebrny
sluchajcie a czy oprocz Townhouse Hotel o ktorym mowi jobi ktos cos jeszcze poleci ?
chcielibysmy w miare schludny hotel dla 4 osob - 2 pokoje, blisko lotnisko, bo powrot mamy do Barcelony przez Pekin
o 6 rano tak zeby sie tam przekimac noc wczesniej.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 16 Lut 2016 20:34 

Ja zatrzymalam sie w AurumOne podroz z lotniska trwala ok 20min (korek). Koszt taxi 150php
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 16 Lut 2016 20:59 

niebieski
Ja spałem w Red Planet Makati Amorsolo i polecam ten hotel - koszt taksówki 170PHP o 4 rano, chociaż staliśmy trochę w korku (w Manili korki są niestety przez całą dobę;) ).
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 16 Lut 2016 21:31 

Również polecam Arumone, bardzo porządny hotel z restauracją tarasową na ostatnim piętrze. Śniadania zjadliwe. Jest czysto a obsługa jest świetna. Do tego 'siedemjedynaście' w budynku. Obok duży postój taxi, sklepy. Straż pożarna i policja naprzeciwko :P Trochę drogo (jakieś 150 złotych za noc). Spałem też dwie noce w Sohotel Malate Boutique Motel. Cena podobna (130 zł/noc), też ze śniadaniem serwowane do pokoju. Czysto, duża łazienka. Hotel w świetnym punkcie.
 PM off  

#7 PostWysłany: 02 Mar 2016 17:26 

platynowy
Jeśli chodzi o nocleg koło lotniska to w lutym nocowałem we wspomnianym Townhouse Hotel. Na jedną noc dał radę, ale na dłużej raczej bym nie rekomendował - standard bardzo "taki sobie". Plusy to cena bodajże 700 PHP za dwójkę (twin) oraz bliskość lotniska. Spod terminalu NAIA 2, o 1.30 w nocy, taksówka z licznikiem do hotelu kosztowała 120 PHP.

Nocowałem też w Pink Hostel Manila w dormie za bodajże 470 PHP. Hostel jest blisko stacji LRT i PNR (Vito Cruz, w połowie drogi między tymi stacjami, stacja <-> hostel 5-10 min spacerkiem z plecakiem). Stamtąd można szybko dojechać PNR do stacji Nichols (15 min spacerkiem na NAIA 3, mega tłok w pociągu) lub LRT do stacji EDSA (shuttle bus na lotnisko) lub Baclaran (spacerkiem 15 min na NAIA 4). Z Baclaran taxi z licznikiem na lotnisko to wydatek ok. 100 PHP. Natomiast pociągi chyba nie jeżdżą w nocy, więc pozostaje taksówka która z lotniska do Vito Cruz będzie pewnie kosztować trochę więcej.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 05 Lut 2017 14:07 

Loty: 29
Kilometry: 69 872
Hej.
Lądujemy w Manili o 1 w nocy, o 6 rano mamy lot na Bohol. Pytanie - ktoś próbował spać na lotnisku? Jest taka możliwość? Czy to bezpieczne czy odradzacie takich ruchów? Bez sensu dla mnie wychodzić z lotniska na 5 godzin o 1 w nocy jeszcze w Manili... :)
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 05 Lut 2017 14:19 
Awatar użytkownika

niebieski
Jeśli wylot macie z terminala 4, to polecam Salem Domestic Guesthouse (jest na Agodzie) - ho(s)tel znajduje się w pasażu handlowym 150m od terminala, przechodzi się przez ulicę i już.
Nas kosztował 26 USD, trochę drogawo, ale za to położenie, dobrą klimę i sklepy/fast foody wokoło było warto.
Jeśli chodzi o terminal 3 (PAL i Cebu Pacific), my w tym roku przetestujemy AAM TRANSIENT AND GUEST HOUSE.
Też w pobliżu centrum handlowego, jakieś 700m od terminala 3.
Płaciliśmy za to tylko 380 PHP na travelbook.ph, normalna cena coś ze 750 PHP.
Na lotnisku może być niebezpiecznie no i w tych upałach zawsze lepiej jestsię odświeżyć, wykąpać - warto nawet jak nie będzie czau na sen.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 05 Lut 2017 14:25 

Loty: 1077
Kilometry: 1 066 372
platynowy
AAM TRANSIENT AND GUEST HOUSE jest taki sobie.
Od razu przy ulicy, więc spory hałas, prysznić tylko z zimną wodą.
Ale czysto, przy recepcji mają baniak z wodą.
Taxi na lotnisko 100 PHP, gorzej z uzyskaniem podobnej ceny z lotniska, choć to niemal żabi skok.
jobi lubi ten post.

#11 PostWysłany: 05 Lut 2017 14:44 
Awatar użytkownika

niebieski
Dzięki za informacje.
Te 700m pokonamy pieszo.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 05 Lut 2017 16:11 

platynowy
Wchodząc do hotelu/lodgingu "z ulicy" można śmiało pytać o 12 HOUR RATE, jeśli potrzebujecie tylko się zdrzemnąć i wykąpać
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 05 Lut 2017 21:28 

Loty: 1077
Kilometry: 1 066 372
platynowy
Sudoku napisał(a):
AAM TRANSIENT AND GUEST HOUSE jest taki sobie.
Od razu przy ulicy, więc spory hałas, prysznić tylko z zimną wodą.
Ale czysto, przy recepcji mają baniak z wodą.
Taxi na lotnisko 100 PHP, gorzej z uzyskaniem podobnej ceny z lotniska, choć to niemal żabi skok.

Dodam jeszcze, że internet działa tylko w teorii - w praktyce połączenie się z jakąkolwiek stroną jest niemal niewykonalne. Ale to w sumie "normalne" na Filipinach.

#14 PostWysłany: 05 Lut 2017 21:34 

platynowy
Ja w kwietniu będę testował Stone House Pasay, spał tam może ktoś?
Bardzo blisko stacja EDSA oraz terminal autobusowy.
http://www.travelbook.ph/philippines/ma ... ay_915600/
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 05 Lut 2017 22:00 

Ja spałem w Stone House w listopadzie i mogę polecić, choc zaznaczam ze spalem w dormie na 6 os. Warunki bardzo schludne, klima smigała aż miło, obsługa uśmiechnięta i pomocna. Nie było problemu z zostawieniem bagażu na czas zwiedzania. Przed wejściem mily pan ochroniarz. Bliskosc ruchliwej drogi powoduje że w niektórych pokojach może być głośno więc polecam stopery. Dojście do stacji Edsa w kilka minut, po drodze fajne 7eleven, chociaż okolica nie zachęca do spacerów nie czułem się szczególnie zagrożony (przynajmniej za dnia). Taxi łapane z drogi pod terminal 2 i 4 wychodzilo kilka złotych i parę minut jazdy ( chociaż bywają tam ogromne korki często). Summa summarum jeśli znajdziesz pobyt w dobrej cenie to będzie w porządku:)
 Profil Relacje PM off
aeonflux lubi ten post.

#16 PostWysłany: 17 Lis 2017 16:26 
Awatar użytkownika

Loty: 125
Kilometry: 267 845
niebieski
Planuję przesiadkę w Manilii.
Przylot 12:00 (terminal 3), wylot następnego dnia 11:25 (terminal 4), więc praktycznie 24h na miejscu.
Czy szukać coś bliżej terminala 4 (@jobi pisał, np. o DG Salem) czy może obok terminala 3 (chyba większy wybór noclegów) i następnego dnia dopiero przetransportować się pod terminal 4?

A może gdzieś kawałek dalej? Pasay/Makati? Czy może nie ma sensu wydawać na dodatkową taksówkę skoro Manilę większość odradza?
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 17 Lis 2017 16:59 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Ja wynajęłam apartament w Pasay i nie żałuję. Super nowoczesne osiedle, ochrona, kryształowe żyrandole i marmurowa recepcja, 6 basenów, zamki na dotyk. Odrobina luksusu za małe pieniądze - w sam raz na porządną kąpiel i wygodne łózko po filipińskich wędrówkach i przed kolejnymi długimi lotami.
blak lubi ten post.
blak uważa post za pomocny.

#18 PostWysłany: 17 Lis 2017 21:22 

Pasay to żadne super nowoczesne osiedle.stare brzydkie blokowiska.dfa okolice
Z tego co się domyślam chodzi o rejon moa pasay wtedy mogę się z tobą zgodzić.
Korki korki korki...jak nie lubisz siedzieć i czekać to będziesz miał wszędzie blisko bez różnicy 3.4.
 Profil Relacje PM off
blak lubi ten post.

#19 PostWysłany: 17 Lis 2017 21:45 

blak napisał(a):
Planuję przesiadkę w Manilii.
Przylot 12:00 (terminal 3), wylot następnego dnia 11:25 (terminal 4), więc praktycznie 24h na miejscu.

Z terminalu 3 masz autobus, który za 20 peso zawiezie cię do Pasay, a dokładnie obok stacji metra EDSA. Jedzie różnie, czasem 40 minut, czasem godzinę, zależy od korków. Z powrotem jedzie niecałe 15 minut, bo inną trasą, ale skoro wylatujesz z T4 to cię to nie interesuje. Na powrót możesz z EDSA podjechać jedną stację metrem do Baclaran i stamtąd albo 1,3 km pieszo, albo taksówka, albo jeepney.
Jak będziesz miał hotel obok stacji EDSA to po zameldowaniu możesz się tanio przejechać np. do Intramuros albo na cmentarz północny.
blak lubi ten post.

#20 PostWysłany: 17 Lis 2017 22:26 

Loty: 312
Kilometry: 394 864
niebieski
@blak Prawie 24 godziny to dosyć dużo czasu, by zobaczyć co nieco w Manilii. Jednym ona nie odpowiada, inni znajdą coś dla siebie- długo można by gadać. Zależy czy masz siły i chęci, by coś zobaczyć. Transport w Manilii pozwala stosunkowo szybko i łatwo (oczywiście jak na miejscowe standardy) przemieścić się w różne rejony miasta. Ja spałem w Wanderers Guest House w Malate, miejscówka raczej dla plecakowców, ale z fajnym barem z tarasem i blisko choćby do Intramurros czu oceanarium. Spacery po Manilii, zwłaszcza w okolicji stacji metra (np. Baclaran) niezapomniane :)
 Profil Relacje PM off
blak lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 25 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość