Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 15 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 06 Sty 2016 11:51 
Awatar użytkownika

Loty: 201
Kilometry: 399 152
niebieski
Cześć, mam takie pytanie. Czy jest możliwość organizacji jednodniowej wycieczki do Blue Mountains w jeden dzień z Sydney. Z tego co wyczytałem dojazd trwa ok godziny, czy to prawda? Czy ktoś może sobie taką wycieczkę organizował?
Swoją drogą nawet jeśli jest taka możliwość to czy jest sens robić to w tak ograniczony zakresie? Może lepiej jechać na jeden nocleg i potem wracać do Syd? Wracać musimy bo planujemy stamtąd lot do Gold Coast.

☀️ Dwie twarze południa 🌴✈️ Teneryfa i Malaga w jednej podroży za 480 PLN 🌊😍 ☀️ Dwie twarze południa 🌴✈️ Teneryfa i Malaga w jednej podroży za 480 PLN 🌊😍
Cypryjski relaks z widokiem na morze 🌊🇨🇾 Tydzień w 4* hotelu z wyżywieniem za 2469 PLN 😎🌴 Cypryjski relaks z widokiem na morze 🌊🇨🇾 Tydzień w 4* hotelu z wyżywieniem za 2469 PLN 😎🌴
#2 PostWysłany: 06 Sty 2016 11:55 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Ja byłam na jednodniowej wycieczce. Poszukaj ofert na australijskim gruponie.

wysłane z telefonu
dziabulek uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 06 Sty 2016 12:08 
Awatar użytkownika

Loty: 201
Kilometry: 399 152
niebieski
A warto było na jeden dzień? ile czasu spędziliście na miejscu?Na gruponie znalazłem tylko opcje noclegu, wycieczki nie ma. Ale mam sporo czasu bo wyjazd w październiku. Bardziej chodzi mi o ilość czasu którą poświęcę ponieważ chcę zaplanować loty.

#4 PostWysłany: 06 Sty 2016 12:17 

Loty: 77
Kilometry: 325 362
niebieski
smialo mozesz sam pojechac. pociag z centrala do katoomby (dla pewnosci sprawdz), piechota do trzech siostr, pozniej mozesz zejsc na szlak i wieczorem powrot do sydney. 8.30 w jedna strone vs. 70 aud za najtanza jednodniowke w groupona.

czy warto? z pewoscia warto zobaczyc. czy warto na kilka dni, to zalezy, co cie rajcuje. Na pewno pionowe sciany skalne i eukaliptusy po horyzont robia wrazenie. Jest fajnych kilka szlakow na jednodniowki.

ja wybralbym sie na dzien do Blue, kolejnego zobaczylbym Royal Nat Park na poludniu Sydney - dojedziesz metrem.
 Profil Relacje PM off

#5 PostWysłany: 06 Sty 2016 18:21 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Prawda jest taka, że zazwyczaj wszędzie jesteśmy za krótko. :D Ale my byliśmy w bardzo dużym niedoczasie w naszej międzykontynentalnej podróży, więc musiliśmy wykorzystać czas maksymalnie. Wycieczkę na gruponie kupiłam ok. 2 miesięcy wcześniej korzystając jeszcze z kodów rabatowych, więc wyszło nam to naprawdę tanio.
Pozwolę sobie zacytować mój post: "Zdecydowaliśmy się na jednodniową wycieczkę do Blue Mountains. Ofert jest pełno w sieci ale ja skorzystałam z Grupona australijskiego i z dodatkowym kodem na travel wykupiłam za 106 dolarów australijskich wycieczkę dla 2 osób. Mieliśmy wyjazd o 7 rano, potem dojazd do Three Sisters, potem Scenic World (bilety we własnym zakresie), wodospady Katoomba, potem postój w małym australijskim miasteczku na lunch, potem mój ulubiony Feartherdale Wildlife Park :D
Wracając przesiedliśmy się przy Parku Olimpijskim na prom (10 dolców) i wróciliśmy Parramatta River do Sydney ok 19.30.
Gorąco polecam taką wycieczkę aby coś zobaczyć, jak nie ma się za bardzo kasy a czasu mało.".

#6 PostWysłany: 07 Sty 2016 12:00 
Awatar użytkownika

Loty: 57
Kilometry: 163 516
niebieski
Cześć!
Jako, że aktualnie jestem w Australii i zrobiłem wycieczkę do Blue Mountains dwa razy to mogę się podzielić informacjami.

Opcja nr 1 z publicznym transportem:
Dojazd ekspresowym pociągiem (nie zatrzymuje się na każdej stacji - fajna opcja) to koszt około 4,5 $. W tzw. "rush hours" czyli od 7 do 9 rana bilet kosztuje około 6-6,5 $. Pociąg jedzie godzinę, ale też zależy od stacji, gdzie wysiadasz. Najpopularniejsze "Trzy siostry" są najbliżej stacji Katoomba.
Od początku 2016 nie ma już papierowych biletów, musisz wyrobić tzw. Opal card, czyli kartę magnetyczną. Można przez neta za free i na głównym dworcu. Polecam na dworcu, bo możesz doładować sobie kartę za ile chcesz, a przez neta za minimum (chyba) 40 dolanów.

Opcja nr 2 samochodem
Oczywiście opcja szybsza, wacha w Australii jest tania (ok. dolara za litr, czyli 2,85 zł)m kilometrów wychodzi 80 w jedną stronę.

Co do trasy w Blue Mountains na lajcie jesteś w stanie być tam rano np. na 7 i wrócić na 21-22 do Sydney. Nie widzę żadnych przeciwwskazań, ja z żoną tak zrobiliśmy. Ogólnie polecam, bo jest to niesamowita miejscówka, ale UWAGA! Staraj się nie jechać tam w weekend! Jest mnóstwo turystów i to strasznie, ale to strasznie przeszkadza...

W razie jakiś pytań wal śmiało, chętnie odpowiem, choć jestem w podróży to zawsze chętnie pomogę (nie jak niektórzy na tym forum ;) ). Również mogę pomóc w innych tematach związanych z Australią. :)

Pozdrawiam serdecznie,
Piotrek

P.S. Daruj sobie te wycieczki, lepiej i dużo ŁADNIEJ oraz większą satysfakcją sprawia zrobienie tego na własną rękę. Ewentualnie jest dużo darmowych biwaków, więc namiot, śpiwór i karimata w plecak i wio. :)
 Profil Relacje PM off

#7 PostWysłany: 07 Sty 2016 12:35 
Awatar użytkownika

niebieski
Opala kupisz tez w kazdym 7eleven, czyli na kazdym rogu, bo ich jest mnostwo.

W niedziele masz przejazdy za 2.5$ w jedna strone i nie powiedzialbym ze jest az tylu turystow zeby to przeszkadzalo.

Katoomba jest najpopularniejsza to prawda.

Jak chcesz cos innego to polecam Wentworth falls, jedna stacja blizej czy tam dalej, takze fajne widoki na gory, a do tego mijasz wodospady, ogolnie spacer na kilka dobrych godzin, ale widoki lepsze niz w Katoombie.

Wez ze soba jakies jedzenie najlepiej i zrob piknik na lonie natury.
 Profil Relacje PM off

#8 PostWysłany: 07 Sty 2016 13:24 
Awatar użytkownika

niebieski
A czasami jak kupujesz kartę w 7Eleven nie płacisz za nią? Tak mi schyba mówiła babka na dworcu.
Co do reszty absolutnie sie zgadzam, do tego w 7Eleven mają spoko kawę za dolara. ;)
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 07 Sty 2016 13:51 
Awatar użytkownika

niebieski
kupujac karte mowisz za ile ma Ci ja doladowac i placisz tylko za doladowanie
przynajmniej tak bylo jak ja kupowalem, poza tym co smieszne, opala na stacji mozna kupic od bardzo nie dawna, taki paradox :)
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 07 Sty 2016 14:14 
Awatar użytkownika

niebieski
A to mega ciekawe! Muszę to sprawdzić, bo mi babka na głównym dworcu powiedziała, że są jakieś dolne granice i np. minimum za 10 dolanów (najniższa pula) można doładować właśnie na dworcu. A w reszcie przypadków trzeba doładować za więcej plus za kartę. No nic, jutro jak będę miał chwilkę to muszę to sprawdzić. :)
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 07 Sty 2016 14:57 
Awatar użytkownika

Loty: 302
Kilometry: 525 302
niebieski
Jeśli lubisz adrenalinę to polecam coś takiego http://www.adrenalin.com.au/abseiling-c ... land/17371
(pierwszy lepszy link, pewnie da się znaleźć taniej). W jeden dzień spokojnie się wyrobisz, a wrażenia niezapomniane.

#12 PostWysłany: 07 Sty 2016 15:31 

w październiku odwiedziliśmy Blue Mountains(jeden dzień) podróżowaliśmy z kartą Opal, tak w skrócie:
z samego rana pojechaliśmy pociągiem i autobusem do Featherdale Wildlife Park, przy okazji polecam bo ma się kontakt tylko z australijskimi zwierzętami(w odróżnieniu od zoo)
Następnie dalej autobus i pociąg do Katoomby.
Ze stacji kolejowej Katoomba pojechaliśmy autobusem miejskim(tu też działa karta Opal) do Echo Point. Z punktu widokowego wybraliśmy dłuższą trasę pieszą do Scenic World, skąd na stację kolejową wróciliśmy autobusem.
 Profil Relacje PM off

#13 PostWysłany: 08 Sty 2016 00:01 
Awatar użytkownika

niebieski
a w 7eleven itp minimum to chyba 20, czyli roznica zadna :)

ze stacjii Katoomba mozna smialo sie przejsc do Echo point skad ma siewidok na 3 siostry, spacerek jakies 20 minut idac glowna ulica miasta, ciekawe sklepiki po drodze i kafejki.

Uwaga ciekawostka, ktora mnie zawsze zastanawiala w koncu sam ja rozwiazalem przed swietami:

Nawet jesli juz zrobiles 8 przejazdow w tygodniu na Opalu i powinienes reszte tygodnia jezdzic za darmo, to nie dotyczy to dojazdu na lotniska! Jadac w niedziele ze stacji Green Square na lotnisko pociagiem (mialem juz ze 12 przejazdow za darmo wiec powinienem jechac za darmo) mimo tego na bramkach skawowalo mnie ponad 7$.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 08 Sty 2016 01:12 
Awatar użytkownika

niebieski
IMO organizowana wycieczka do Blue Mountains to strata pieniędzy.

Dojazd, jak wspomniano kosztuje ok. 5$ OW lub 2,5$ return w niedzielę do Katumby. Jak nie macie ograniczeń budżetowych to można do tego dokupić Scenic World, które raczej nie urywa. Rezerwujcie online z wyprzedzeniem. Big bus jest raczej bezwartościowy.

Ja byłem na miejscu od 10 do 15:30, zrobiłem scenic world i trasę powrotną do three sisters. Wystarczająco czasu - nawet zatrzymując się i robiąc dużo zdjęć.

Co do Opala to minimalne doładowanie wynosi 10 dolców.

Miłej wycieczki, pozdro.
 Profil Relacje PM off

#15 PostWysłany: 08 Sty 2016 01:23 

Loty: 77
Kilometry: 325 362
niebieski
linia lotniskowa od zawsze rzadzila sie wlasnymi prawami (jeszcze jakis czas temu nalezala czy byla zarzadzana chyba przez jakis bank inwestycyjny). stad kosmiczne stawki za przejazd.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 15 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość