Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 23 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 24 Lis 2010 11:55 

Witam,

Zastanawiam się nad długim weekendem, który zapowiada się na 29.04-3.05

Co proponujecie w tym okresie alby nie bylo zbyt drogo i w miare atrakcyjnie jezeli chodzi o pogode i miejsce na chwile wytchnienia, oderwania się od codzienności i pracy.
Chciałabym zabrac rodzicow na małą wycieczkę.
Oczywiscie chodzi o Europe.

Bylby to wyjazd dla 3/4 osob.

Gdzie się opłaca w takim terminie leciec, co zobaczyc?
Kiedy rezerwowac bilety? Czekac do ostatniej chwili?
Czy moze lepiej wybrac inny termin?
Gdzie szukac tanich noclegów?

Gdyby ktoś chciał podzielic sie informacjami bądź dotychczasowym doświadczeniem prosze o kontakt.

Z góry dziękuję,
Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

Okołoweekendowa wycieczka do Hiszpanii 🇪🇸 Loty do Madrytu i 4⭐️ hotel za 710 PLN ✈️ Okołoweekendowa wycieczka do Hiszpanii 🇪🇸 Loty do Madrytu i 4⭐️ hotel za 710 PLN ✈️
Styczniowa ucieczka na Cypr 🇨🇾☀️ Loty do Pafos i 3 noce w hotelu za 619 PLN 💛 Styczniowa ucieczka na Cypr 🇨🇾☀️ Loty do Pafos i 3 noce w hotelu za 619 PLN 💛
#2 PostWysłany: 24 Lis 2010 12:23 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Loty: 228
Kilometry: 534 135
Dużo do powiedzenia na ten temat nie mam ( sam zacząłem przygodę z tanim lataniem )

Ale po przeczytaniu paru/nastu artykułów na stronie ;) coś na ten temat pojąłem.
Ja bym poleciał w tym okresie na Wyspy Kanaryjskie (ciepło na pewno będzie)
Wczoraj jak patrzałem to na 13-18.01.2011 Kanary (Fuerteventura) za 178zl w 2 strony :)

W weekendy bilety droższe z tego co ludzie piszą (także wylot 1-2 dni przed ) długim weekendem i powrót w długi weekend, albo wylot w długi, a powrót 2 dni później.

Tanie noclegi można zarezerwować przez stronę fly4free.pl (ja rezerwowałem hostel dla 8 osób przez stronę ryana)

Co do promocji tak z tego co wyczytałem to tanie bilety na ten okres będą koło połowy marca (40-50) dni wcześniej od daty planowanego wylotu.

Najlepiej i najtaniej chyba planować z przesiadką (powinno wyjść taniej niż bezpośrednio)

Załatw sobie karę Master Card Prepaid Pay Pass z BZWBK za 20 zł ( ominiesz opłaty za odcinek w Rayanie )

To tyle odemnie, jeżeli źle coś napisałem niech mnie ktoś poprawi.
Pozdrawiam

https://www.instagram.com/jiku_ty_dziku/
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 24 Lis 2010 12:54 

Dziękuję Ci za szybką odpowiedź.

W sumie Kanary do tez dobra opcja.
Jeszcze nie umiem się połapac w szukaniu tanich lotow, ale mam nadzieję, że jak wgłębię się w czytanie tego forum, ogarnę to jakoś.
W takim razie loty moga byc rowniez w tyg i niekoniecznie w tym okresie.
bede namietnie poszukiwac ;)

Nie wiesz jak z noclegami ?
Albo n a co zwrocic uwage wybierajac sie tam?

Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 24 Lis 2010 12:58 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Loty: 228
Kilometry: 534 135
alia napisał(a):
Dziękuję Ci za szybką odpowiedź.

W sumie Kanary do tez dobra opcja.
Jeszcze nie umiem się połapac w szukaniu tanich lotow, ale mam nadzieję, że jak wgłębię się w czytanie tego forum, ogarnę to jakoś.
W takim razie loty moga byc rowniez w tyg i niekoniecznie w tym okresie.
bede namietnie poszukiwac ;)

Nie wiesz jak z noclegami ?
Albo n a co zwrocic uwage wybierajac sie tam?

Pozdrawiam

Najważniejsze chyba żeby przylot i wylot był z tej samej wyspy ;)

z tego co ja oglądałem centrum przesiadkowe na kanary to
z Polski na takie lotniska:
Londyn Stansted, Frankfurt Hahn, Bergamo ?
potem dalej na kanary

https://www.instagram.com/jiku_ty_dziku/
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 24 Lis 2010 13:56 

Polecam Portugalię - Hiszpanie mowie o płd. części półwyspu iberyjskiego. W zeszyłm roku odbyłem właśnie taka majówkę i są to nie zapomniane chwile. Można dolecieć do Faro a wylot przez Sewillę. Ale są też opcje w samej Hiszpanii. Malaga, Sewilla, Jerez de la Frontera. Andaluzja w moim przekonaniu jest bardzo dobrym wyborem na majówkę. A Cortado w pobliskiej bodedze pełnej lokal-esów to super przeżycie :). Także polecam.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 24 Lis 2010 14:30 
Awatar użytkownika

srebrny
gret napisał(a):
Polecam Portugalię - Hiszpanie mowie o płd. części półwyspu iberyjskiego. W zeszyłm roku odbyłem właśnie taka majówkę i są to nie zapomniane chwile. Można dolecieć do Faro a wylot przez Sewillę. Ale są też opcje w samej Hiszpanii. Malaga, Sewilla, Jerez de la Frontera. Andaluzja w moim przekonaniu jest bardzo dobrym wyborem na majówkę. A Cortado w pobliskiej bodedze pełnej lokal-esów to super przeżycie :). Także polecam.

zdecydowanie się zgadzam - fakty są takie że tam właśnie "hiszpania jest najbardziej hiszpańska"

jakby przy okazji zahaczyć o corridę byków to już wogóle byłoby extra

aha, uważać należy żeby nie trafić do sevilli w Wielki Tydzień bądź w tzw. ferię de abril - na pewno obie te imprezy są bardzo ciekawe, ale na 100% bedą poważne trudności z noclegiem i tłok taki że trudno będzie coś zwiedzić

Sevilla, Jerez, Cadiz... Granada i Cordoba też warte zobaczenia, choć zwłaszcza Granada mocno przereklamowana
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 24 Lis 2010 14:32 

niebieski
Długi weekend mamy nie tylko w Polsce. Dużą konkurencję będę robić nam Brytyjczycy. Pod koniec kwietnia święta, potam mają ślub księżniczki czyli dzień wolny, bank holiday i też mają dużo wolnego. A Brytyjczycy dużo więcej latają niż Polacy. Może być ciężko z tanimi biletami w tym okresie. Święta spowodują że pół Europy będzie chciało gdzieś polecieć ;)
Promocje na ten okres pewnie się pojawią około lutego marca. Z miejsc polecanych Kanary, Maroko, Portugalia, Malta. Na cenę biletu też będzie miało wpływ czy jesteś gotów/gotowa na nocki na lotnisku czy nie? Karta MasterCard Prepaid jest dobrym rozwiązaniem ( w Polsce tylko BZWBK ją wydaje), ale wstrzymaj sie z wyrobieniem gdzieś do stycznia. W zeszłym roku w połowie grudnia Ryan zmienił kartę bezprowizyjną z Visy Electron na MC PrePaid. Nie wiadomo nic o tym jaka karta będzie bezprowizyjna w przyszłym roku. Co do tras też nic nie wiadomo, nie ma jeszcze pełnego rozkłądu letniego, więc tak naprawdę możemy sobie przypuszczać. Dobra rada: przejrzyj przewodniki, zdjęcia i wybierz się gdzie chcesz jechać w pierwszej kolejności a jaki kierunek będziesz traktować jako rezerwowy. Poszukaj wśród znajomych i spróbuj zorganizować grupę 4os. TRansport, noclegi wtedy się przyjemnie rozkładają. Na konkretny wybór lotów przyjdzie na to czas. I przygotuj się raczej na cenę ok 300pln w dwie strony niż poniżej 200. Poniżej 200 to polecieć można teraz/w styczniu.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 24 Lis 2010 14:36 
Awatar użytkownika

srebrny
gret napisał(a):

zdecydowanie się zgadzam - fakty są takie że tam właśnie "hiszpania jest najbardziej hiszpańska" [gdzie np. Barcelona prawie wcale - oczywiście można znaleźć masę typowo hiszpańskich miejsc, ale dominuje styl 'ogólnoeuropejski']

jakby przy okazji zahaczyć o corridę byków to już wogóle byłoby extra

aha, uważać należy żeby nie trafić do sevilli w Wielki Tydzień bądź w tzw. ferię de abril - na pewno obie te imprezy są bardzo ciekawe, ale na 100% bedą poważne trudności z noclegiem i tłok taki że trudno będzie coś zwiedzić

Sevilla, Jerez, Cadiz... Granada i Cordoba też warte zobaczenia, choć zwłaszcza Granada mocno przereklamowana
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 24 Lis 2010 14:43 
Awatar użytkownika

srebrny
alia napisał(a):
Gdyby ktoś chciał podzielic sie informacjami bądź dotychczasowym doświadczeniem prosze o kontakt.

Nie napisałaś, jakie lotniska Cię interesują i czy masz już jakieś doświadczenie jeśli chodzi o takie podróżowanie. Jeśli tak, w/w opcje są fajne, jeśli nie, to absolutnie nie porywałbym się na lot z przesiadką, tylko pomyślałbym o np:

1. Z Charleroi - Bruksela, Brugia
2. Z Bergamo - Bergamo, Como, Brescia, może Mediolan na 1 dzień, ew. Wenecja (tylko trochę dalej)
3. Z Bolonii/Forli - Bolonia, Florencja, ew. Wenecja (to samo co z Bergamo)
4. Z Beauvais - Paryż, ale pamiętaj o biletach 15 EUR OW
5. inne jak Rzym, Malta, Madryt, Barcelona, o ile rozkład i ceny z Twojego lotniska akurat Ci pasują i na to pozwalają
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 24 Lis 2010 14:49 
Awatar użytkownika

srebrny
shagrat napisał(a):
alia napisał(a):

Nie napisałaś, jakie lotniska Cię interesują i czy masz już jakieś doświadczenie jeśli chodzi o takie podróżowanie. Jeśli tak, w/w opcje są fajne, jeśli nie, to absolutnie nie porywałbym się na lot z przesiadką, tylko pomyślałbym o np:

1. Z Charleroi - Bruksela, Brugia
2. Z Bergamo - Bergamo, Como, Brescia, może Mediolan na 1 dzień, ew. Wenecja (tylko trochę dalej)
3. Z Bolonii/Forli - Bolonia, Florencja, ew. Wenecja (to samo co z Bergamo)
4. Z Beauvais - Paryż, ale pamiętaj o biletach 15 EUR OW
5. inne jak Rzym, Malta, Madryt, Barcelona, o ile rozkład i ceny z Twojego lotniska akurat Ci pasują i na to pozwalają

napisałeś to tak, jakby ta przesiadka była niewiadomo czym i potrzebne było niewiadomo jakie doświadczenie
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 24 Lis 2010 14:56 

niebieski
Z przesiadką to jest tak, że jak jest w ciągu dnia to tak jakby jej nie bylo ;) gorzej jak jest nocka. Dla kogoś kto zaczyna polecam zawsze lecenie w ciągu dnia bez nocek na lotniskach. Przesiadka to nic wielkiego, jedynie wymaga bezpiecznego marginesu czasowego.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 24 Lis 2010 15:03 
Awatar użytkownika

srebrny
rw30 napisał(a):
napisałeś to tak, jakby ta przesiadka była niewiadomo czym i potrzebne było niewiadomo jakie doświadczenie

No bo nie jest, natomiast jeśli ktoś leci 1szy raz, to wszystko jest nowe i lepiej chyba, jeśli "oswoi" się z lataniem aniżeli ma się niepotrzebnie denerwować (a spóźnienia się zdarzają, strajki i odwołania także). Poza tym zwykle trudno o wygodne przesiadki i traci się albo cały dzień, albo trzeba nocować na lotnisku (bądź w jego pobliżu).
Dlatego też owszem, Kanary czy Maroko brzmią super, ale nie na pierwszy raz i nie, jeśli w czasie weekendu nie chce się połowy czasu spędzić na lotniskach, zwłaszcza z kimś starszym.
Jeśli ktoś nigdzie nie był, to naprawdę w pobliżu popularnych hubów też jest mnóstwo fajnych miejsc do zobaczenia, a potem jest łatwiej przy bardziej "kombinowanych" podróżach.
Oczywiście nie mówię tutaj o przypadkach, gdzie ktoś w weekend chce sobie jak najwięcej polatać i woli oglądać lotniska zamiast relaksować się np. w jakimś pubie.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 24 Lis 2010 16:10 
Awatar użytkownika

srebrny
osiek napisał(a):
Z przesiadką to jest tak, że jak jest w ciągu dnia to tak jakby jej nie bylo ;) gorzej jak jest nocka. Dla kogoś kto zaczyna polecam zawsze lecenie w ciągu dnia bez nocek na lotniskach. Przesiadka to nic wielkiego, jedynie wymaga bezpiecznego marginesu czasowego.

i to w zasadzie tyle w tym temacie, odwołania, strajki i spoźnienia zdarzają się, podobnie jak wypadki samochodowe, choroby, wojny czy burze
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 24 Lis 2010 16:39 
Awatar użytkownika

srebrny
rw30 napisał(a):
osiek napisał(a):
i to w zasadzie tyle w tym temacie, odwołania, strajki i spoźnienia zdarzają się, podobnie jak wypadki samochodowe, choroby, wojny czy burze

Jest jeszcze jedna rzecz, a mianowicie czas w podróży vs czas na miejscu, jeśli ktoś leci na Kanary na 3 dni, z czego dwa mu odpadają, bo ma przesiadkę, to naprawdę lepiej wg mnie jest zapłacić więcej i polecieć bezpośrednio, jeśli jest taka możliwość (nie wspominając już o np. cenach za nocleg w porcie przesiadkowym). No ale to też kwestia indywidualna, na ile kto wycenia swój czas.
A spóźnienia i strajki zdarzają się niestety w tym sezonie o wiele częściej niż zwykle (polecam chociażby gazetę pokładową FR, w tym roku na pewno nie będą chwalić się ponad 90% punktualnością, teraz bez "wulkanu" jest coś nieco powyżej 70%) i chociaż absolutnie nie warto z tego powodu rezygnować z latania, to rozsądnie jest pomyśleć o planie B.
Więc podsumowując, nie chciałbym nikomu latania "przesiadkowego" odradzać, ale imho na pierwszy raz i w dodatku na weekend miejsce, gdzie można dolecieć bezpośrednio, będzie lepsze. Chociaż kiedyś sam zrobiłem inaczej i mój pierwszy lot tanimi liniami to Nicea przez Paryż, a z powrotem przez Dublin :)
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 24 Lis 2010 23:10 

Dziękuję wszystkim za opinie i pomoc.

Rzeczywiscie nie napisalam o lotniskach jakie mnie interesują.
Najbardziej interesują mnie KTW, WRO, KRK

Niestety w takim podróżowaniu na własną rękę nie mam jeszcze doświadczenia.

Gdyby bilety były do 300 zl w oobie strony to było by idealnie, gorzej gdy będą znacznie droższe.

Pozdrawiam Wszystkich!
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 24 Lis 2010 23:38 
Awatar użytkownika

srebrny
alia napisał(a):
Popatrzyłem z ciekawości na ceny Wizza z KTW i cóż, Barcelona OW to nawet ok. 1800 PLN - cena chora nawet jak na tradycyjne linie (no chyba że w biznesie). Za to Charleroi 30.04 - 3.05 to łącznie 200 PLN RT per person, cena jak na ten kierunek też delikatnie mówiąc nie zachwyca, ale z racji tego że to długi weekend jest akceptowalna. A stamtąd np. Brugia, o której było już sporo na forum. Chociaż to tylko moja sugestia, chociaż ja akurat Brugią jestem zachwycony i mogę nie być obiektywny :)
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 25 Lis 2010 00:06 
Awatar użytkownika

srebrny
shagrat napisał(a):
alia napisał(a):
Popatrzyłem z ciekawości na ceny Wizza z KTW i cóż, Barcelona OW to nawet ok. 1800 PLN - cena chora nawet jak na tradycyjne linie (no chyba że w biznesie). Za to Charleroi 30.04 - 3.05 to łącznie 200 PLN RT per person, cena jak na ten kierunek też delikatnie mówiąc nie zachwyca, ale z racji tego że to długi weekend jest akceptowalna. A stamtąd np. Brugia, o której było już sporo na forum. Chociaż to tylko moja sugestia, chociaż ja akurat Brugią jestem zachwycony i mogę nie być obiektywny :)

jak chodzi o weekend majowy to ja w tamtym roku [a właściwie to w tym ;) ] leciałem z krakowa do alicante, round trip 550pln, ale znajomy przeczekał i parę dni później kupił to samo za 380 [i to była cena optymalna bądź zbliżona do optymalnej] [wylot był w czwartek, powrót we wtorek, okolice weekendu majowego]

btw pamiętam jak potem koleżanki które z nami tam były miały powrót bodajże w niedzielę i w sobotę sprawdzaliśmy ceny biletów na wtorek - były po bodajże 60 czy 70 euro one way
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 25 Lis 2010 00:09 

niebieski
Cytuj:
Popatrzyłem z ciekawości na ceny Wizza z KTW i cóż, Barcelona OW to nawet ok. 1800 PLN - cena chora nawet jak na tradycyjne linie (no chyba że w biznesie)

Ceny z dużym wyprzedzeniem w Wizzair takie są. Najpierw wysokie, później spadają, później rosną. Najlepiej na 3 - 4 miesiące przed wylotem

#19 PostWysłany: 25 Lis 2010 11:42 

Teraz widzę, że jednak majówka to chyba nie jest dobry pomysł jeżeli chodzi o zachwycające ceny :)

W środku zwykłego tygodnia będzie trzeba pokombinować :)
I tak jak kolega wspomniał, jak na pierwszy raz lepszy byłby lot bezpośredni, przynajmniej jeżeli chodzi o moich rodziców, którzy niestety już nie są pierwszej młodości ;)

Jeszcze raz serdecznie Wszystkim dziękuję.
Gdyby ktoś miał coś do dodania chętnie zapoznam się z Waszymi radami.

Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 25 Lis 2010 12:07 

niebieski
Witam, to może ja powiem tak, ja zaczynałem w tym roku we wrześniu swoja przygodę z tanim lataniem (że też wcześniej nie wiedziałem o takich opcjach). Od września byłem w Bergen, Bruggii, Pizie i Barcelonie. Tez na początku byłem pełen obaw, czy ze słabym angielskim sobie poradzę, czy nie pomylę pociągów przy przesiadkach itd. Obawy są nie uzasadnione, na zachodzie wszystko jest świetnie zorganizowane, oznakowane, czytelne i nie ma żadnych problemów, lub miałem szczęście że nic się nie działo ;-).

A co do tematu, to na pierwszą wycieczkę polecam PIZĘ (w systemie są już bilety na kwiecień), lotnisko jest w mieście, ja miałem 10min spaceru do hostelu, a z hostelu ok 25min do wieży i już można się cieszyć widoczkiem, który znamy z pocztówek. Z Pizy bardzo łatwo się dostać do Florencji, a tam zwiedzania mnóstwo, a jak nie do Florencji to można odwiedzić Luccę, która jest jakieś 30km od PIZY. Pozwole sobie wkleić linki F4F:

http://www.fly4free.pl/weekend-w-toskan ... raktyczne/
http://www.fly4free.pl/forum/viewtopic.php?f=16&t=499

Pozdrawiam.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 23 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości